Riscograma
Lucian Davidescu

7 lecții de capitalism pentru antreprenorii care au probleme cu piața forței de muncă

Practica ca practica, dar teoria ne omoară!

(pe larg, în textele linkuite, cu o recomandare specială și călduroasă pentru ultimul)

Nu găsesc forță de muncă, mă duc pe la târguri, prin sate, nimeni nu acceptă jobul pe care îl ofer.

Ce spune legea cererii și ofertei? Că trebuie să mărești prețul licitat! Păi facem economie de piață concurențială sau nu mai facem? Ia încearcă să le dai dublu, să vezi cum se face coadă!

Românii sunt putori, sunt neserioși, nu te poți baza pe ei – pentru ce să-i plătești. Nu-s ca nemții!

Rezolvarea e simplă, adu nemți! Între timp, nemții îi angajează tot pe ai tăi, pe salarii de patru ori mai mari, și se mai și bucură. Popor harnic, manageri proști – încă nu îți e clar dacă la ei sau la noi!

Dacă n-ar fi ajutoarele ălea sociale, li s-ar face foame și ar accepta cât le dau!

Te trollează, zău, când îți spun că „decât să muncesc la tine mai bine stau pe ajutorul social”. Probabil nici nu îl încasează, ăla e minuscul și îl iau foarte puțini, destul de greu. Mai degrabă merg vara la muncă prin Vest și în restul anului preferă să aibă grijă de gospodărie (sau să bea, ce, tu nu bei? bețivule!). Sau stau cu vaca și câștigă mai mult decât salariul minim de la tine. Cam ce spune asta despre nivelul tău de productivitate „industrială”, dacă te întrece bălțata românească?

În Elveția n-au salariu minim sau alte prostii și uite ce sus au ajuns!

(de fapt au mai multe, dar să admitem de dragul discuției că n-au)
Închide business-ul aici și deschide în Elveția! Succes!

Dar productivitatea? Salariile trebuie să fie aliniate cu pro-duc-ti-vi-ta-tea!

Coooo-rrrrrect! Angajații români au demonstrat că sunt pot fi productivi chiar și în condițiile de acolo. Tu ai demonstrat asta?

Bine, dar amărâții ăștia pe care trebuie să-i dau afară ce fac?

În cazul nefericit, se duc și ei în Vest pe salarii de patru ori mai mari. În cazul fericit, se găsește cine să le dea aici salarii de două ori mai mari.

Teoria e teorie, dar viața e complexă – eu chiar dau faliment.

Vezi partea bună! Va trebui să intri pe piața muncii. În felul ăsta, oferta crește deci costurile scad. Cei rămași vor găsi – în sfârșit! – forță de muncă și ieftină și foarte bine pregătită.

 

În poză, Florin Morariu, românul care s-a încăierat cu jihadiștii la Londra. S-a dus acolo să facă pâine, pentru un salariu care aici ar fi considerat imposibil: „putori lipsite de productivitate, mahalaua ineptă, asistați sociali!”

“Lets thank that very brave Romanian who no doubt saved the man who was being attacked by the terrorists when he hit him with a bread basket. This is the type of man who makes Nigel Farage feel uncomfortable when near him on a train, the type of scrounging-good-for-nothing-over-here-to-live-off-us Romanian. [Maybe] we could send Farage to Romania and keep the baker!” – SeanMc

11 comentarii
niko

Esti de belea Luciane !!!Ai un stil de a scrie, deosebit. Imi place teribil sa citesc articolele tale, chiar daca nu sant mereu de acord cu tine !!

Eugen

Felicitări pentru articol, aș vrea să vă atrag atenția că pe lângă salariile de mizerie din România, corupție, etc se mai pleacă și din alt motiv. Eu am plecat acum 4 ani inițial printr-o firmă intermediară românească dar am trecut după un an la firmă germană și acum am deja 3 ani vechime în Germania, care e de fapt problema ? Problema este că eu sunt din generația „ceaușeilor”, ăia făcuți „din dragoste și nebagare de seamă” cum spunea tata. Când o să ieșim noi la pensie o să ducă fix la fund sistemul de pensii românesc, din acest motiv acum cotizez și la alt sistem de pensii din altă țară, șmecheriile cu pensiile private de la noi nu mă interesează. În ultimul an lucrat în țară lucram la o multinațională și câștigam bine iar când am plecat am avut o discuție cu directorul meu în care i-am expus teoria mea, a spus că sunt nebun dar după un an a plecat și el în Singapore :)Deci cred ca a analizat și mi-a dat dreptate.

O seară plăcută vă urez.

Relu

@Eugen

M’vai, hai să te îmbrățișez Eugene fiindcă nu te-a iubit tac-tu și vrei acuma să cauț iubire parentală la vârsta mijlocie (sau cultul personalității/victimizării). Apropo, descrierea e perfectă și rămâne valabilă: faci parte tot din generația ceuașistă tocmai din cauză („cauză”, nu „datorită”, fii atent la cuvinte) că gândești asemeni unui ceaușist, ce „cotizez și la alt sistem de pensii din altă țară, șmecheriile cu pensiile private[…]nu mă interesează”. E greu să faci pe victima când ai aceeași mentalitate pentru care ai fost făcut „din dragoste și nebagare de seamă”. I se spune disonanță cognitivă, te las să te joci cu termenul, poate te prinzi de ceva; dar, ceea ce rămâne un păcat e că vrei să ți se aplice cultul personalității/victimei pe motiv că tac-tu & mă-ta n-au putut să și-o tragă fiindcă n-a vrut Ceaușescu să existe prezervative pe… piață.

AC

foarte slaba calitatea pe site-ul asta – un fel de scriitura fortata care imita un mascarici gen badea, ca si cum trebuie sa urli ca sa te faci auzit. dar articolele sunt proaste si foarte furioase dpdv ideologic. un socialism ieftin.

Lucian Davidescu

Este doar pentru sadici și pentru masochiști. Vă mai așteptăm 😉

Relu

@AC

Strugurii sunt acri, da…

stan

Imbecilul de Nigel are dreptate (in problema imigratiei) , cei ce nu stau (10-20 ani) in rahatul de „melting pot” sa-si tina gura.
Prietene cand domnu’ Ponta angaja Filipineza alt limbaj aveai .
De ce nu faci salariu minim 10EUR/ora , ce te mai complici ?! In UK se angajeaza straini ce pentru banii aia fac muuuult mai mult decat sa „dea cu matura”, rostogoles costul catre clienti, lucreza la „negru” , unde este posibil se da afara si suplineste munca de catre restu’. Cei ce muncesc in Londra de 20 ani stiu ce vorbesc (mai tineti minte pe Tony Blair ?! )
ps: Propun ca pretul minim pe economie la km (taximetrie) sa fie 50RON. Daca impunem salatii putem impune si mercuriale.
pps:

stan

pps: Domnul din imagine (tot repectul) nu este mai productiv decat „un localnic” ci mai ieftin, de multe ori este singurul disponibil pentru ca daca faci trei copii ai : casa ,bani (vre-o 10000/an) , doctor,scola etc g r a t i s (platit platesc taxe), ce plm sa te mai duci la munca pe 15000/an. Daca se taie TOT sunt dispus cu taxele ce imi raman sa platesc DUBLU pe cei ce castiga minim pe economie, insa masina de vot („democratia”) vrea taxe mari , salariu mare , si munca p…..a

Lucian Davidescu

Eu nu l-am comparat ca productivitate cu „un localnic” britanic, aici sunt probabil la egalitate, deși sunt șanse să-l depășească pe alocuri. Zic că e mult mai productiv decât era considerat când era tot el „localnic” în România și muncea la fel de mult/bine, pe bani muuult mai puțini.

stan

@
..rostogolesc…salarii…(platit de cei ce platesc taxe)…
Mult succes cu tractoristii de „3000 EUR”(LOL) si gandirea ta „nedogmatica” (LOL) tipica pentru cei ce folosesc Hegelian dialectic (i.e. the greater good of the greater number)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *