Riscograma

Cum scăpăm de FMI

Fondul Monetar Internaţional trăieşte din incompetenţa guvernelor. Deci, e clar cum poate fi izgonit?

Mark Mobius şi Dinu Patriciu au transmis ieri acelaşi mesaj: e mai bine fără FMI! Desigur, asta ştiam deja, iar întrebarea este „pentru cine?”.

Cât a rezolvat şi cum a încurcat acordul cu FMI. Ce urmează
Cât a rezolvat şi cum a încurcat acordul cu FMI. Ce urmează

Singurul moment în care un finanţator de profilul FMI poate fi util este momentul trezirii economiei la realitate, iar condiţia fără-de-care-n-are-rost este schimbarea unui guvern incompetent cu unul competent. Tamponul de capital îi poate da timp să rezolve ce-i de rezolvat. Iar timpul se numără în zile şi săptămâni, în niciun caz în ani.

Însă când un guvern incompetent se schimbă cu un alt guvern incompetent, banii FMI nu sunt altceva decât o fundătură. Un împrumut cere alt împrumut până când se întâmplă ceva care să rupă spirala îndatorării: trezire sau faliment.

Bref: singurul pentru care un împrumut FMI are rost este un guvern competent. N-am avut aşa ceva iar momentul s-a irosit. Acum, este cazul să ieşim cât mai repede, ceea ce înseamnă de fapt să ne asigurăm că nu ne va mai trebui un împrumut la anul. Sigur, prima condiţie rămâne valabilă iar Emil Boc trebuia să plece de acum două luni şi trei săptămâni.

Ce să alegi între incompetenţă şi demagogie?
Ce să alegi între incompetenţă şi demagogie?

Ce-i mai important, fără iluzii. Fără FMI nu va fi mai uşor ci dimpotrivă: austeritate (da, austeritate!) mai mare şi costuri mai mari pentru fiecare euro împrumutat. Reforma cheltuielilor publice ar fi şi mai dură, iar reforma statului s-ar face prin metoda conservei cu sardele.

Sigur, dacă puteam duce la capăt aşa o operaţie era deja gata iar FMI – inutil. Aici se ascunde secretul ruşinos şi cinic al fondului: Incompetenţa guvernelor este singura lui raţiune de a exista. El nu greşeşte niciodată, doar rezonează – ca un ecou – la erorile de gândire bugetară. Însă degeaba are întotdeauna dreptate. Pentru ca dreptatea să folosească la ceva, cuiva, trebuie ca însuşi Fondul să devină inutil (izbitoare asemănarea cu povestea politică a lui Băsescu, nu?)

Până atunci, degeaba dăm vina pe oglinda strâmbă dacă statul chiar e gras.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou