Riscograma
Lucian Davidescu

5 lecţii de economie pentru preşedintele României

Am auzit-o şi pe asta: ieşim ultimii din criză pentru că suntem mai deştepţi – nu mai proşti – decât alţii.

Dacă eram frustraţi că România va ieşi ultima din recesiune, la braţ cu Grecia, explicaţia economică prezidenţială ar trebui să ne liniştească: „Cred că aici (în Irlanda) s-a făcut o eroare, ca de altfel în multe alte ţări, sunt convins că ceea ce vă voi spune va genera dezbateri extrem de largi, dar s-a încercat relansarea forţată înainte de a se acoperi găurile de drenare a resurselor financiare (…) Au fost finanţate eronat, în Irlanda, consumul şi balonul imobiliar (…) România are o şansă extraordinară (…) pentru că nu a împrumutat bani să simuleze o aşa-zisă relansare economică înainte de a lua măsurile de a-şi reduce cheltuielile proprii”, a spus Traian Băsescu.

O dovadă de maximă elocinţă: atâtea erori factuale, de interpretare şi de poziţionare în atât de puţine cuvinte.

1. În cel mai rău caz, criza din cele două ţări va forţa încheierea unui acord cu FMI. Noi avem unul de peste un an şi jumătate. Deci, chiar nu suntem în poziţia să avem vreun complex de superioritate. Nici să dăm lecţii cuiva, de la adâncimea unui deficit de 8,6% anul trecut şi 6,8% anul acesta.

2. Faţă de România, Irlanda e un exemplu de invidiat de disciplină bugetară. A avut excedent până în 2007 iar derapajul din 2008-2010 vine pe seama costurilor neprevăzute cu salvarea băncilor. În 2011, Irlanda se va încadra uşor într-un deficit de 3%. România – nu. Nevoile de finanţare ale ţării sunt acoperite până la jumătatea anului viitor. Trezoreria românească trebuie să caute bani aproape săptămânal.
Dar să continuăm. În Irlanda, exporturile se apropie de 90% din PIB. Aşa că e firesc să mai şi consume. Iar PIB/cap de locuitor este printre cele mai mari cinci din UE, aşa că nu-i exagerat să aibă toţi locuinţe decente. La sfârşitul „balonului imobiliar”, chiar au. Românii – nu.

3. Portugalia are un program de austeritate mult mai coerent decât România iar deficitul prevăzut pentru anul acesta este doar cu puţin mai mare: 7,3% din PIB.
Care-s asemănările şi diferenţele faţă de România? Ambele ţări au alocat bani pentru investiţii, însă doar Portugalia a făcut autostrăzi. Poate şi pentru că nu le-a scos nimeni cuiul ăsta din cap.

4. Și Irlanda şi Portugalia au intrat pe creştere încă din trimestrul I. Într-adevăr, şi aici preşedintele se bazează pe o informaţie corectă, Portugalia a continuat cu un program de austeritate relaxat, ceea ce a ajutat-o să rămână pe creştere. În schimb, Irlanda l-a însăprit astfel că s-a întors pe scădere pe trimestrul al doilea (pentru T3, nu există deocamdată date din Irlanda).

5. Poate cel mai grav este că la vârful administraţiei încă nu e clar un lucru. Nu statul face creştere economică, statul poate cel mult să n-o încurce. Cele două ţări au deficite mari pentru că s-au încăpăţânat să nu mărească taxele. România are deficit mare deşi a luat pielea de pe econopmia privată. Pentru mărirea TVA, vina e aruncată – aiurea – pe Curtea Constituţională. Dar puţini îşi amintesc că guvernul Boc a făcut una la fel de nefăcută, de data asta total neforţată. În februarie 2009, când alţii nu ştiau cum să mai taie din taxe, în România a crescut CAS cu trei puncte ducând taxarea muncii din România la 40% pentru salariul minim şi 45% pentru salariul mediu, unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.

9 comentarii
vala

pentru ca iesim din criza dar nu se stie exact in ce intram ii trimitem pe altii inainte … geniala miscare … de fapt geniala stationare …

Florin Bejan

Si mie mi se face rau cand il ascult vorbind cu atata siguranta ( a se citi inconstienta) despre economie. Se vede ca nici nu stie ca nu stie despre ce vorbeste.

Am presupus pana acum, dar incep sa am dubii, ca doar repeta lucruri pregatite de consielirii pe probleme economice si, in cele mai fericite cazuri, lucruri discutate cu Isarescu/BNRul.

Lucian, ai idee cine sunt consilierii pe probleme economice pe care ii asculta Basescu, daca e vina lor sau daca sunt interpretari personale?

InfoEconomice.Blogsp

Cum poti spune Lucian ca Romania nu a construit autostrazi? Pai cea dintre Gilau si Caldau ce este?

Eu zic bine ca nu a facut mai multe… avand in vedere ca era pregatita sa dea mai bine de 3 miliarde Eur pt o autostrada care trebuia sa coste cateva sute de milioane… ne-ar fi lasat cu o gaura si mai mare dar probabil cu ceva mai multi baroni ai asfaltului.

Cat despre deficitul bugetar deja cronic in Romania… nu ai vazut ca nu e vina lor? Fiecare guvern da vina pe incompetentii de dinainte pentru mostenirea dezastruoasa iar asta se intampla de zeci de ani!

vasilica

A s fi incantat sa pregatesti un articol despre taxe pentru persoane fizice, comparativ, cu UE si eventual Rusia, cu date concrete. Pur si simplu eu am facu tun calcul simplist, si mi-a iesit ca daca am o firma si dau 4200 lei unui angajat, acesta CUMPARA de 1600 de lei (poate am gresit eu…)

Rationamentul a fost urmatorul.

Din 4200, se palteste CAS , s.a. si salariul BRUT ajunge pe la 3300, din care se scot, CAS, sanatate, somaj, impozit => 2300 de lei, dintre care cumpar benzina de 400 de lei, =

> 200 de lei la statsi din restul de 1900, dau 24% la stat prin TVA, adica, efectiv cumpar 200 lei benzina + 1444lei = 1644 lei….

Zummuz

E ca in bancul ala binecunoscut: "Asa, … Si la ce-i folosesc sfaturile tale sau ale altora?" Eu zic sa nu mai prapadim portocale pe porci si sa ne vedem de ale noastre… Candva o rasari soarele si pe strada noastra …

Colonelul

cine mai da 2 bani pe ce spune basescu?

MeTeo

Astia au un plan cu noi de nu le pasa. Am reusit sa observ ca dincolo de nesimtirea lor exista o doza de umanitate in ei inchisa insa ptr ca sunt oameni cumparati. Iar noi vorbim la stele si ei isi fac planurile.

ionut

Prima lectie: in “calitate” de presedinte e contraproductiv sa te dai cu parerea despre economie…

silicon_v

Pe fond, Basescu are dreptate. Acum e momentul sa se taie puternic in cheltuielile publice si sa se reduca deficitele anumitor fonduri. Pentru ca e criza si populatia dependenta de bugetul de stat accepta. Era acceptata tacit chiar si reducerea cu 15% a pensiilor de catre pensionari (si am discutat cu destui pensionari) , asta ar fi fost un mare balon de oxigen pentru fondul de pensii. Pacat ca nu a mers manevra.

Altfel toata criza asta ne cocoseaza degeaba, daca nu reusim sa reducem si sa reasezam altfel cheltuielile bugetare. Acum e de taiat. Boc, ascute naibii coasa aia cum trebuie.

P.S. Si sa nu ne mai imbatam cu reducerile "inteligente" Taiam de la ala 15%, aluia ii taiem 5%, aluia ii dam 2%. Ca asa a facut Germania sau mai stiu eu ce tara din vest. ROMANIA NU ARE O ASTFEL DE CAPACITATE ADMINISTRATIVA. Si nici o astfel de Curte Constitutionala. Si nici o astfel de justitie (prietenii stiu de ce). Imi este ca nici in 10 ani nu o sa o avem. Administratia este corupta, incompetenta, slaba, lenesa de sus in jos si de la stanga la dreapta. E ca si cum ii ceri unuia de 110 Kg sa alerge suta de metri in 12 secunde. Nu merge decat dat cu barda.

A, mai aveam o alternativa. Alternativa favorita a PSD-ului. Alternativa e sa nu faci nimic concret. "Promiteti orice, dar nu faceti nimic, ca o sa gresiti", zicea odata Iliescu.

Si sa lasi devalorizarea monedei si inflatia sa rezolve ea toata trebusoara asta murdara. Dar nu prea e cinstit.