Riscograma

Irlanda: deficit bugetar de 32%! Ce mai fac ceilalţi porcuşori

Irlanda încearcă să refuze ajutorul pe care UE şi FMI vor să i-l bage pe gât, în Grecia austeritatea câştigă voturi iar Portugalia se gândeşte dacă-i mai trebuie euro.

 

Cum s-a împins Portugalia singură în braţele FMI
Cum s-a împins Portugalia singură în braţele FMI

Irlanda. Uniunea Europeană insistă ca ţara să ceară un bailout de 80 de miliarde de euro, care probabil ar avea agăţată şi o monitorizare FMI. Deocamdată, irlandezii refuză argumentând că au necesarul de finanţare acoperit până la jumătatea anului viitor. Pe piaţă însă, dobânzile se apropie deja de 10% iar nervii slabi ai investitorilor au depreciat euro cu 3% în doar o săptămână. Irlanda va ajunge la un deficit bugetar de 32% anul aceasta, din cauza costurilor neprevăzute cu salvarea băncilor, în principal Anglo-Irish Bank: ele ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro. Citeşte întreaga poveste în România Liberă.

Grecia. Vestea proastă este că măsurile de austeritate nu vor fi suficiente, astfel că guvernul trebuie să mai obţină 4,5 miliarde de euro prin noi măriri de taxe sau tăieri de cheltuieli. Vestea bună este că socialiştii conduşi de Papandreou au câştigat 9 din 13 posturi de guvernator la alegerile regionale, lucru interpretat ca un vot de încredere pentru programul de austeritate.

Portugalia. Ministrul de externe a ajuns să cocheteze cu ideea ieşirii ţării din zona euro pentru a-şi rezolva problemele. Problemele bugetare ale Portugaliei nu sunt nici pe departe la fel de mari ca ale primelor două state, însă principalul risc constă în faptul că ţara este următoarea la rând în caz de contagiune a unei crize bugetare.

Hai cu falimentul!
Hai cu falimentul!

Spania, Italia. Par deocamdată să se fi pus la adăpost de furtuna financiară, dar dacă se păstrează principiul domino-ului cele două ţări ar fi următoarele lovite de criza datoriilor suverane. În Spania, economia practic stagnează ca urmare a măsurilor de austeritate iar şomajul e încă aproape de 20% în timp ce Italia are una dintre cele mai mici creşteri economice: 1% şi a doua cea mai mare datorie publică (după Grecia): 116%.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou