Riscograma

Cum s-a împins Portugalia singură în braţele FMI

Tocmai când criza datoriilor suverane din zona euro părea să se fi stins, portughezii au votat altceva.

 

Începe prăbuşirea Americii?
Începe prăbuşirea Americii?

După greci şi irlandezi, portughezii vor avea la rândul lor nevoie, probabil, de un bailout. Diferenţa este că primele două ţări au încercat să evite situaţia asta, dar n-au putut. Portugalia putea s-o evite, dar n-a vrut.

Programul de austeritate al premierului Jose Socrates, care presupunea reduceri ale indemnizaţiilor sociale şi scumpirea transportului public, a fost respins de Parlament. În consecinţă, guvernul a demisionat iar Trezoreria şi-a luat adio de la orice finanţare în termeni rezonabili de pe piaţă. Dobânzile pentru obligaţiuni pe zece ani au crescut până la 7,5%, cel mai înalt nivel de după adoptarea euro. Euro a scăzut de la 1,42 la mai puţin de 1,41 unităţi pe dolar, pentru ca apoi să înceapă iar aprecierea.

Pentru membrii zonei euro efortul de salvare – de ordinul a câteva zeci de miliarde, nu este nici mare, nici neaşteptat. Deja există suficient consens politic pentru pomparea oricăror sume de care ar fi nevoie. Singurii cu adevărat tulburaţi sunt spaniolii, pentru că dispare ultima etapă psihologică dinaintea propriului faliment.

… iar Soros îşi face propriul Bretton Woods
… iar Soros îşi face propriul Bretton Woods

În cazul Portugaliei, însă, urmează un experiment interesant de urmărit: cum va reuşi să accepte şi să explice populaţiei măsurile şi mai dure impuse de FMI şi Comisia Europeană în locul celor respinse acum.


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou