Riscograma

Începe prăbuşirea Americii?

O schimbare a perspectivei de rating, chiar şi în cazul SUA, nu-i de ajuns pentru a zgâlţâi pieţele financiare. Însă e suficientă pentru a aminti că „investiţia cu risc zero” este întotdeauna o minciună.

Vreme de un an, slăbiciunea euro a camuflat eficient slăbiciunea dolarului. S-a terminat. „Bailout” în Portugalia? „Haircut” în Grecia? Nu mai impresionează pe nimeni. Cel puţin, în Europa salvările sunt însoţite de ceva austeritate iar restructurările de datorii ar afecta doar un număr relativ restrâns de creditori – se ştiu ei. În cazul unui eşec al dolarului, paguba se împarte democratic – la toată lumea.

Ce înseamnă pentru români „Europa cu două viteze”. Războiul mondial de catifea
Ce înseamnă pentru români „Europa cu două viteze”. Războiul mondial de catifea

Decizia Standard&Poor’s de-a reduce perspectiva ratingului AAA al SUA de la stabilă la negativă este cel puţin bizară. Pentru că triplu-A este un efect implicit al supremaţiei dolarului. Sigur că finanţele americane au probleme pe care le ştie toată lumea. Dar cât timp ai o tiparniţă, eşti dispus s-o foloseşti şi se găseşte mereu cineva care să cumpere tipăriturile pentru dobânzi minuscule, tehnic nu poţi da faliment – cel mult să inunzi creditorii cu hârtii care nu prea mai au nicio valoare. Însă scenariul inflaţiei nu este văzut ca un risc de agenţiile de rating, motiva pentru care AAA stabil este singurul scenariu posibil.

Și totuşi, de ce reducerea? Pentru că deşi are o tiparniţă, 1: America nu mai e totuşi la fel de dispusă să o folosească şi 2: nici creditorii nu mai sunt dispuşi să accepte orice.

1. Disputa dintre republicani şi democraţi referitoare la tăierile de cheltuieli, care aproape a dus la blocarea guvernului, este unul dintre primele semne ale trecerii de la inflaţie la austeritate. La fel şi dezbaterea despre plafonarea datoriei publice: SUA are datorii de aproape 100% din PIB şi teoretic mai au voie să împrumute doar câteva zeci de miliarde de dolari. Cele două partide negociază acum ridicarea plafonului. Democraţii vor eliminarea sau măcar ridicarea lui, în timp ce republicanii ar prefera să rămânp acolo. Probabil plafonul va creşte, însă nu cu mult.

Trump și românii. Cu ce ne ajută „întoarcerea armelor”
Trump și românii. Cu ce ne ajută „întoarcerea armelor”

2. Suficient de mulţi investitori se feresc de dolar, ceea ce face ca paritatea faţă de euro să fi depăşit 1,45, cotaţie aproape de neimaginat în urmă cu doar câteva luni. Nu se întăreşte euro, e doar o slăbiciune a dolarului. Din acelaşi motiv aurul a depăşit pragul fără precedent de 1500 de dolari pe uncie.

Bun, dar cum se va sfârşi o eventuală retrogradare de rating, cu una sau mai multe trepte? Mai puţin dramatic decât s-ar crede. America va cheltui ceva mai mult pe dobânzi, astfel că îi vor rămâne mai puţini bani pentru alte lucruri. Cu cât vor rămâne mai puţin? Cu exact aceeaşi sumă pe care creditorii lor o vor vedea în plus.


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou