Riscograma

Doar România şi Grecia se mai zbat în recesiune. Balticii cresc galopant.

5 lucruri pe carear trebui să le ştii despre scăderea economică

În trimestrul IV 2010, economia a crescut cu 0,1% faţă de trimestrul III, dar a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2009. Pe tot anul 2010, PIB a fost cu 1,2% mai mic. Asta spune comunicatul INS şi cu care se laudă politrucii. Iată de ce nu ar trebui să se laude:

Câştigătorul-surpriză al întoarcerii la drahmă
Câştigătorul-surpriză al întoarcerii la drahmă

1. Doar două ţări europene mai raportează scădere economică, Grecia (-6,6%) şi România (-0,5%). Nu au venit încă datele pentru Irlanda, singura ţară care s-ar putea alătura „clubului”. Majoritatea ţărilor sunt în al doilea, al treilea sau chiar al patrulea trimestru de creştere.

2. România a încheiat 8 trimestre de scădere în termeni anuali, cea mai lungă recesiune din întreaga UE cu excepţia Letoniei (9). Grecia este în abia al şaptelea trimestru de scădere iar majoritatea ţărilor au stat pe minus doar patru-cinci trimestre.

3. 6,6% este acum creşterea economică a Estoniei, aflată în al treilea trimestru consecutiv de creştere. Toate ţările baltice raportează creşteri rapirde, după ce în urmă cu doar un an şi jumătate aveau căderi de 15-20%.

Și Grecia tot cu “3% deficit” şi “60% datorie” a dat faliment
Și Grecia tot cu “3% deficit” şi “60% datorie” a dat faliment

4. Germania a avut o creştere economică de 4% în trimestrul al patrulea şi a încheiat anul la 3,6%, recordul celor 20 de ani de după reunificare.

5. Recordul de creştere în UE îl va deţine probabil Suedia, ale cărei date n-au venit încă, dar care avea în T3 o creştere de 6,8%.


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou