Riscograma

Creşte sau nu piaţa imobiliară? 6 lucruri pe care trebuie să le ştii

După mai multe luni de tensiune, apar primele semnale cum că preţurile de pe piaţa imobiliară o iau iar în sus. Ce să crezi şi ce nu.

1. Nu lua în serios predicţiile de preţ, nimeni nu ştie exact ce se va întâmpla – piaţa e mereu un pariu, mai mult sau mai puţin educat.
Chiar şi cei care au anticipat corect în trecut ar putea să rateze acum, şi invers. Una dintre marile capcane ale investitorului începător este bias-ul supravieţuirii: încercarea de-a conduce pe drumul drept din oglinda retrovizoare.

Cum răstoarnă Airbnb piața imobiliară și industria hotelieră
Cum răstoarnă Airbnb piața imobiliară și industria hotelieră

2. Dacă vrei să cumperi, nu gândi în termeni de investiţie – după ce o bulă se sparge, revenirea este cel mult lentă. Ia-ţi casă doar dacă ai nevoie de ea şi ţi-o permiţi, nu spera că o vei vinde mai târziu. Poate fi însă momentul excelent pentru un upgrade la o locuinţă mai confortabilă.

3. Singura clasă de proprietăţi care poate fi văzută în termeni de investiţie este cea care n-a trecut încă printr-o bulă – terenul arabil. Există două scenarii – fie va trece printr-o bulă, fie îşi va conserva valoarea. Probabilitatea de-a se ieftini este aproape neglijabilă.

4. Raporturile de preţuri se schimbă dramatic. În vârful bulei, se vindea aproape orice. Acum, se mai vând foarte puţine. Preţul unui apartament decent poate fi evaluat la ordinul a câteva zeci de salarii bune. Însă preţul unei garsoniere-confort-trei n-ar trebui să sară de câteva zeci de ajutoare de şomaj.

3 mega-proiecte anacronice care toacă bani în România acum
3 mega-proiecte anacronice care toacă bani în România acum

5. Lichiditatea contează acum mai mult decât preţul. Dacă, de exemplu, băncile ar trece la licitaţii – olandeze – preţurile s-ar prăbuşi iar. Însă nu se ştie pentru câtă vreme şi nici măcar dacă licitaţiile vor avea loc vreodată.

6. Următorul moment critic pe piaţă va fi ricoşeul. Există o tensiune enormă din partea potenţialilor cumpărători care ar fi dat un preţ chiar mai mare decât acum dar care aşteaptă încă să cumpere cât mai ieftin. Când vor apărea primele semnale certe că preţul a atins nivelul de jos şi începe să crească, se va produce şi o primă isterie a cumpărărilor, care va sălta iar preţurile pe termen scurt cu câteva procente. Este posibil să fie semnalul revenirii sau să se dovedească o capcană – bull trap – adică avântul pentru o nouă prăbuşire.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou