Riscograma

Știaţi că Hidroelectrica a dat deja faliment?

Unul mascat de inflaţia anilor ’90.

Insolvenţa de acum este doar capătul unui lanţ de ticăloşii:
– povestea stupidă a „curentului ieftin”, adică a preţului calculat după falimentara formulă socialistă cost-plus-ceva. Diferenţa până la preţul pieţei au luat-o „băieţii deştepţi”, că doar de-aia erau ei deştepţi şi noi – nu.
– cealaltă poveste stupidă, a „cantităţilor mari”, când în realitate hidrocentralele vând cel mai profitabil cantităţi mici, pe vârfuri de cerere.
– tratarea secetei ca „eveniment care nu poate fi prevăzut”, când în realitate face parte din riscurile interne ale afacerii: când materia ta primă e ploaia, te gândeşti că e posibil să nu plouă. De-aia a fost Hidro pe pierdere operaţională în 2003, când a cumpărat „curent scump” de la Termoelectrica pentru a-şi onora contractele. De-aia a declarat anul trecut „forţa majoră”, când a realizat că a promis mai mult decât poate produce.
– Chiar dacă nu ştie să-şi gestioneze riscurile proprii, Hidroelectrica se pricepe de minune să le asume pe ale altora. Aşa a ajuns să încaseze de la Alro lingouri de aluminiu în loc de bani. Scade preţul aluminiului? Se ieftineşte şi kilowattul!
etc.

Votează aici dacă eşti de acord să vinzi Hidroelectrica!
Votează aici dacă eşti de acord să vinzi Hidroelectrica!

Dar la celălalt capăt al lanţului este adevăratul faliment al Hidroelectrica, judecat nu public – la Tribunalul Comercial, ci pe nevăzute – în tiparniţa Băncii Naţionale.

În urma unui faliment, se îndestulează creditorii, într-o ordine bine stabilită, iar dacă mai rămâne ceva – se împarte între acţionari. De obicei nu mai rămâne.

În cazul Hidroelectrica, acţionarilor (celor 20 de milioane) li se cuvenea un dividend constant, echivalent cu câteva procente din valoarea totală a investiţiei. Adică mai mult de jumătate din încasările fiecărui an. Cu această povară, Hidroelectrica n-ar fi putut să producă niciodată „curent ieftin”, să-şi bată joc de apă sau să sponsorizeze „întreprinderi strategice”.

Iată o miză adevărată pentru prezidenţiale: redevenţele petroliere
Iată o miză adevărată pentru prezidenţiale: redevenţele petroliere

Inflaţia a făcut însă irelevantă valoarea de inventar a hidrocentralelor să devină irelevantă. Exact ca după un faliment, proprietarii au rămas fără nimic iar Hidroelectrica a luat-o „de la zero”, să producă „curent ieftin” din stropi-de-ploaie-care-sigur-vor-pica.

N-au mai picat.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou