Riscograma

Sfârşitul banilor ieftini, începutul agoniei

Am mai povestit aici postura cinică în care se găseşte economia României, a cărei singură şansă de-a supravieţui crizei este ca Fed şi BCE să tipărească bani fără număr.

Toate efectele nocive din ţările gazdă nu contează prea mult: în economiile marginale, banii “răi” se transformă ca prin magie în bani “buni”.

„Dependenţa energetică a României” şi axa Tartus-Tbilisi-Vaslui
„Dependenţa energetică a României” şi axa Tartus-Tbilisi-Vaslui

Ei bine, distracţia s-a cam terminat. În SUA – cel puţin – Ben Bernanke (pus deja pe făraş de Barack Obama) a anunţat că va pune frână programului de relaxare cantitativă, adică de finanţare directă a deficitului bugetar cu bani tipăriţi.

Încă nu se întrevede vreun consens despre cât a ajutat şi cât a încurcat politica “inflaţionistă”, nici dacă e cazul să mai continue. Un lucru însă devine destul de cert. Cu dobânzi aproape de zero şi un deficit bugetar imposibil de echilibrat, pentru SUA este din ce în ce mai greu să atragă bani reali. Mai ales că banii reali abia dacă mai există.

Dacă nu cumva Fed se răzgândeşte, consecinţele vor fi severe: creşte preţul banilor în toată lumea şi scade preţul a aproape orice altceva: acţiuni, mărfuri, imobiliare etc. Iar Europa va fi forţată să intre în licitaţie.

Pentru statele marginale, ca România, asta înseamnă o creştere de dobânzi asemănătoare cu cea care a trimis economia în ruină la începutul anilor ‘80. Socoteala este simplă – dacă banii sunt puţini iar SUA şi ţările “sigure” din zona Euro oferă dobânzi bune, de 3-4%, de ce să împrumuţi România la 5%? De ce s-o împrumuţi, indiferent de dobândă? De pe fundul prăpastiei fiscale, nu va mai putea returna nimic.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou