Riscograma
Lucian Davidescu

Eurocraţii au aruncat Cipru în braţele Rusiei

Parlamentul din Cipru a retezat brutal planul dement al eurocraţilor de a prăda conturile bancare, decizie salutată de ciprioţi, care au început să cânte în stradă imnul naţional.

 

Jenant moment pentru troică, care avea nevoie să înlocuiască modelul civic din Islanda cu unul ovin în colţul opus al Europei. Precedentul a ieşit pe dos – acum, dacă ciprioţii n-au acceptat, nimeni nu va accepta o astfel de măsură. Rămân doar consecinţele negative, iar Troica în faţa unei decizii imposibile: să meargă înainte cu jaful din conturi, cu şanse minime de succes, sau să încerce s-o înhaţe pe însăşi Pandora şi s-o vâre în cutie? Prima mişcare a BCE, care a spus că va continua să furnizeze lichiditate, sugerează a doua variantă. Însă problemele mari abia urmează.

Pentru ciprioţi, impulsul de-a-şi scoate şi ascunde banii rămâne. Deci criza bancară de acolo va fi şi mai mare.

În restul economiilor „periferice”, impulsul va fi nu decisiv dar substanţial. Deci euro va fi sleit de puteri fără şanse să şi le mai recapete vreodată.

Pentru Cipru, există soluţii.

Una dintre ele ar fi să nu-şi mai plătească propria datorie externă pentru a onora garanţia de 100.000 de euro şi o parte cât mai mare din restul depozitelor. Cel mai probabil, asta ar însemna ieşirea din zona euro.

Alta este să rămână în zona euro ca musafir nepoftit, unilateral, după modelul din Muntenegru sau Kosovo. O ţară mică poate strânge suficiente resurse de pe piaţă pentru a face asta.

Dar cea mai vehiculată variantă este un bail-out rusesc, fie direct fie prin intermediul depozitelor din insulă, în schimbul căruia Rusia să primească diverse proporţii din următoarele trei lucruri.

1. Acţiunile băncilor falimentare.
2. O cotă din veniturile viitoare de pe urma uriaşului zăcământ de gaze Afrodita, recent-descoperit.
3. Dreptul de-a amplasa o bază navală în Cipru. Rusia a spus de anul trecut că vrea mai multe astfel de baze iar singura pe care o are acum, în Tartus – Siria, este deja un pariu aproape pierdut. Este şi o explicaţie pentru decizia Rusiei de-a trimite o flotă permanentă spre Cipru.

Pentru ciprioţi, pachetul asta este mult mai acceptabil, relaţia cu Rusia fiind tradiţională, puternică şi multi-stratificată.

Cele două ţări au în comun interesele strategice contra Turciei, ortodoxia, împrumuturi la nivel de stat de miliarde de euro, 100.000 de cetăţeni ruşi rezidenţi în Cipru cu tot cu conturi şi, mai nou, dependenţa financiară reciprocă.
Practic, se poate spune că eurocraţii au aruncat Cipru în braţele Rusiei. Încă nu e clar ei în braţele cui se vor arunca.

40 de comentarii
tomis

Deci ne mai scoatem banii din banca, rapid, sau nu, sau ii bagam la loc?

Pe „Infowars” ascult ca trebuie totusi sa ne scoatem banii, sa ii investim in aur.. si ca bursa americana inca se mai mentine, chiar creste, numai pe baza tiparii banilor. In „Aftershock” citesc deasemeni ca trebuie sa ne scoatem banii din banci din acelasi motiv, sa ii investim in aur si, surpriza, sa investim si in euro care se va apreacia pe cind dolarul deprecia…

Burca Costinel

Cipriotilor o sa le iasa pe nas apropierea asta de Federatia Rusa!

Cornel Jurja

Deocamdata le-aiesit pe nas aderarea la UE si adoptarea euro.

Cornel Jurja

La fel ca si noi au intrat in UE si au aderat la euro, nepregatiti total.Criteriile pe care au fost primiti in UE s-au dovedit aiurea. Acum cipriotii ar trebui sa adopte reteta islandeza.Adica sa-i lase pe toti creditorii cu ochii in soare.

Ştefan Gârbă

Metoda islandezilor ar trebui aplicata de toate tarile subdezvoltate sau cu un deficit financiar extraordinar. Nu numai ca ajungi la un moment dat sa iti vinzi si pielea de pe tine, dar dobanda platita ajunge probabil pana la nepotii tai. Si nu prea iti doresti asta!

Pentru Romania, singura metoda mai fiabila este iesirea din zona Euro (garantiile pe care ni le da zona euro sunt facute pentru bogati, nu pentru saraci; gradul de coruptie este la cote inalte; s.a.m.d.) De ce zic iesire? Simplu: inainte de 2004 (anul intrarii Ungariei in UE) noi faceam cumparaturile la ei, evident. In perioada 2004-2007, ei erau cei care faceau cumparaturile la noi… Si diferentele dinainte si dupa 2007 se vad si se resimt in continuare.

Lucian Davidescu

Ca să iasă ar trebui mai întâi să intre, ceea ce ar fi probabil soluţia ideală. Să ne zbatem să intrăm, apoi să ieşim voluntar a doua zi 😀

Chris Kay

Cornel: asa cum zicea si Lucian intr-un alt articol, (ceva mai echilibrat) problema bancilor cipriote e ca au imprumutat Grecia, increzindu-se in principiul ca bondurile de tzara sunt garantate 100%. planul de bailout de anul trecut a insemnat ca orice creditor privat (bancile) au pierdut jumate din bani.
de acolo vine prima lor problema, care a adus bancile in zona falimentului si de aia au nevoie de suportul BCE. Treaba nu are legatura cu deficite sau cu lipsa de exporturi (nu e economica).

Cornel&Lucian: Cit priveste comentariul ca romania mai bine nu ar intra, ar fi bine sa va ginditzi cu capul pe umeri si sa lasatzi sentimentalismele haiducesti deoparte. Intratzi in euroland, bancile romanesti s-ar putea imprumuta la BCE cu dobinda de 1.5% pe an si nu 6.25%, si de aici, tot ce insemana rata la banca pt populatzie si guvern s-ar ieftini cu cel putin 2-3%. Pentru guvern (si aici daca suntem in euroland, inseamna ca am inceput sa respectam disciplina financiara) asta ar insemna ca in loc sa arunci pe geam 2 miliarde de euro pe dobanzi, ar arunca numai unul…restul ar merge in investitzii.

al treilea lucru e ca deoarece majoritatea exporturilor sunt in UE, riscul valutar pt exportatori si importatorii de bunuri din UE ar deveniu zero, si de aici, comisioanele, si procentele din pretz care acopera riscul valutar, ar disparea, si pe deoparte, bunurile importate ar fi mai ieftine (inflatzie mai scazuta), dar si cele exportate ar fi mai ieftine pt Hanz si Luigi, asa ca vanzarile de bunuri romanesti ar creste, deci si georgica ar avea mai mult de munca.

Lucian Davidescu

Cred că am spus uşor altceva decât „mai bine nu ar intra” 😉

Lucian Davidescu

Cred că am spus uşor altceva decât „mai bine nu ar intra” 😉

Silviu Costea

Habar n-ai despre ce vorbesti. Cipru are o economie foarte sanatoasa, iar in pus este un paradis bancar, in care se afla miliarde de euro ale oligarhilor rusi. Poate nu stiai, insa aici intretinerea contului este zero, internet banking este zero comision, oricate carduri visa ai avea nu te costa nici un comision. Aici sunt cele mai mici taxe; angajatorul, la un salariu de 1000 de euro, plateste in total 1200 de euro, iar tu, ca si contribuabil, din 1000 de euro salariu platesti doar 60 de euro, in care se include impozitul pe venit, asigurarea sociala si de pensie. Benzina este 1,42 euro, autostrazile sunt fara plata. Ce altceva sa-ti mai spun… Problema la ei a inceput odata cu grecia, deoarece bancile cipriote au imprumutat grecia cu o groaza de bani, iar odata cu falimentul greciei, ele nu-si mai pot recupera banii, si au intrat in declin. Pana acum 2 saptamani aici au fost comunistii la putere; au venit pro-europenii, si au inceput problemele. Cu toate acestea, nici macar UN parlamentar nu a votat legea in cauza, o lege care ar fi distrus ciprul. Iar daca toate astea povestite de mine mai sus nu vor mai fi asa in curand, totul se va datora europei…

Vladimir Bulsievici

Sugi macioiu bibole!!!

Radu M Oleniuc

Ei asa da.

Flavian Dumitrescu

Cutia era a Pandorei dar Pandora n-a fost niciodata in cutie ca sa o poti baga la loc… 🙂

Radu

@LD
Compari mere cu pere. Islanda nu e membre a eurozonei, si nici macar a UE, desi intra in Schengen Area.

„Una dintre ele ar fi să nu-şi mai plătească propria datorie externă pentru a onora garanţia de 100.000 de euro ”
Adica guvernul Ciprului sa faca default cu datoriile sale ca sa faca bailout la bancile iresponsabile? Ciudata aceasta sustinere de privatizare a castigurilor si socializare a pierderilor. S-a aplicat in Irlanda socializarea pierderilor, si irlandezii sufera si azi, dupa 4 ani din cauza asta. Ma suprinde ca esti privat la profituri, dar cand vine vorba de falimente bancare, brusc devi socialisti si ceri ajutor la nanny state si corporate welfare.

Daca rusii vor sa faca bailout de 100% propriilor lor oligarhi (carora Angela Merkel le-ar fi dat bani numai cu conditia de tunsoare castron), si daca cipriotii sunt de acord cu asta, care e problema?

Rusia are nevoie de Cipru (ca dupa caderea lui Assad vor ramane fara baze in Mediterana), si Cipru are nevoie de Rusia din mai multe motive (fiind deja destul de dependent economic de Rusia). Daca popurul cipriot si parlamentul cipriot sustin aceasta relatie prieteneasca multilateral dezvoltata, pot sa se ia de mana si sa joace hora unirii din partea mea, care e problema? Nici americanilor si nici europenilor nu le va pasa daca rusii isi fac baza acolo, doar turcii vor maraii putin (dar nu foarte mult, ca oricum Rusia nu va ataca Turcia)

Singura consecinta adversa este inghetarea oricarei reunificari a Ciprului, dar asta oricum nu prea mai avea sanse. Probabil ca nici englezilor nu prea le convine sa isi faca rusii baze chiar langa bazele lor existente, dar are Cipru destul litoral pentru paispe baze straine si tot le raman sute de km de plaja pentru turisti, asa ca nu e nici un bai. Pentru Cipru chiar e mai bine sa aiba mai multe puteri mari baze navale, asta ii va ajuta sa nu ajunga complet dependenti de rusi; si daca rusii ameninta ca isi iau jucariile si pleaca, Cipru poate sa invite pe altii in loc.

Alex

Raspunsul e in intrebare, nu?

Tot in bratele Rusiei…mai ales daca rusii vor avea un „cal troian” (sau cipriot) in zona euro.

D.P.

Se face un test si era nevoie de un cobai. Cipru pare candidatul ideal pt a vedea cum se misca lucrurile lasate (oarecum) la voia intamplarii:
-nu prea mare dar nici mic
-relativ izolat geografic
-la marginea UE
-ortodox & musulman
Criza dureaza de prea mult timp si solutii viabile nu se intrevad curand. Pare ceva gen “teoria conspiratiei” insa multe elemente converg spre impresia ca este un test. Cei mari si tari vor sa vada reactia multimii in diferite ipostaze si in functie de cultura, etnie, etc. Balcanicii nu difera mult de ciprioti in multe privinte. Daca va merge cu Cipru, va fi aplicata si cu altii ca doar nu ar fi aplicat asta cu Romania, Grecia, sau Bulgaria din prima
Desigur, daca functioneaza vor fi aplicate corectiile de rigoare.
E stiut faptul ca popoarele germanice nu se arunca in lupta fara un plan bine facut. Sunt cerebrali si in plus ei risca mult fata de noi ceilalti.
1. Este posibil ca statele care au fost neutre (oarecum “safe”) candva sa nu mai poata reedita trecutul
2. Testeaza ca sa pregateasca portitele de scapare daca lucrurile degenereaza, pt ca lumea e interconectata si e mult mai greu de anticipat
Au probabil cateva scenarii pe care acum le testeaza si e normal sa faca asa.
Retragerea “armatelor” trebuie facuta calculat.
Am intrat in linie dreapta!

Lucian Davidescu

E foarte plauzibil, cu o singură rezervă – Ciprul Euro nu-i musulman, mai sunt abia vreo 300 de turci în Sud – mai puţini decât agenţii secreţi care stau pe coada lor.

D.P.

Daca locuiesti aproape de o ferma oricat te-ai feri tot ti se imput hainele.
Nu-s musulmani cum nici cei din Mehedinti si Caras nu-s sarbi, etc…
😉


Cristian Horatiu

„Modelul civic din Islanda” a insemnat ‘no bank bailouts’. Super, cetateanul mediu islandez n-a platit DIRECT nimic pentru hotiile bancilor. Total de acord. Pare idilic, la prima vedere.
Dar INDIRECT a platit de i-a iesit pe nas: http://www.tradingeconomics.com/iceland/inflation-cpi http://en.wikipedia.org/wiki/File:EUR_against_ISK_2000-2009.png
peste 20% inflatie si 100%devaluare (90 krona/euro vs. 180 krona/euro) in 3 ani inseamna ca un Jón Einarsson care avea si el 5.000.000 de krona in 2007 (aprox. 55.000 euro) cu care putea cumpara x bunuri, acum poate cumpara maximum 80% din x si are (in echivalent) mai putin de 25.000 euro ramasi in banca. O fi bine, o fi rau?

Acum… daca i-ai spune cipriotului mediu ca alternativa la a pierde 6.75% din depozite este de a pierde euro, de a reveni la lira, de a se trezi cu o devaluare de 100% si cu o probabila inflatie de 10-20%, oare ce ar mai zice? Asta ca sa nu vorbim de ‘povestea de dragoste cu forta cu Rusia’.

Lucian Davidescu

S-a pierdut putere de cumpărare externă, nu locală. Nu că ar fi de neglijat, dar:
Cine avea în plan să cheltuiască în Islanda şi-a ţinut economiile în ISK şi n-a pierdut nimic.
Cine avea în plan să cheltuiască în UE şi-a ţinut economiile în EUR şi n-a pierdut nimic.
Cine avea în plan să cheltuiască în SUA… înţelegi ideea.
Aaa, sigur, cine şi-a făcut mixul aiurea acum se uită lung.
Dar ce legătură are asta cu Cipru?
Oamenii ăia au depus euro şi trebuie să primească euro, în condiţiile pe care şi le-au asumat. Nu în unele noi.

Cristian Horatiu

Islanda e laudata si folosita ca exemplu de ‘asa da’. Ok, putem ignora partial deprecierea kronei (dar de fapt de aici vine inflatia, pentru ca e o tara-insula, ca Cipru, care depinde de multe materii prime din import). Cei peste 20% inflatie intre 2007-2010 nu echivaleaza cu „s-a pierdut putere de cumparare externa”. Inflatia se vede direct in puterea de cumparare locala, cu siguranta nu trebuie sa-ti explic asa ceva.
In mare, inflatia este un alt fel de taxa, aplicata in mod primar celor care economisesc si apoi celor mai saraci (care pot cumpara mai putine cu aceeasi cantitate de bani). Dar 6.75%<20%, oricum ai judeca.
Nu spun ca taxa pe depozite e buna. Din contra. Doar ca as vrea sa stiu CINE si DE CE ar trebui sa plateasca pentru cele 2 mari banci falimentare cipriote? In momentul asta se asteapta sa plateasca toti membrii euro 17 partial (58%) si o parte (42%) toti cei care au depozite in Cipru. Care ar fi solutia "mai corecta" decat asta?
Problema e ca au 2 banci subcapitalizate.
Defaultul pe datoria externa inseamna inflatie si excluderea de la orice imprumuturi cateva zeci de ani (vezi Argentina) + procese internationale. Cum rezolva asta problema celor 2 banci? Ma indoiesc ca au bani suficienti sa se autoguverneze si sa sa-si salveze cele 2 banci (chit ca n-ar mai plati nici un euro datorie externa).
Ramanerea in euro 'ca Muntenegru' nu se poate face atata timp cat ei n-au bani! Nici devalorizare nu pot face, nici imprumuturi de la BCE n-ar putea lua. Cum rezolva asta problema?
Ei vor ca totul sa continue ca pana acum si sa nu plateasca nimeni nimic. Nu prea se poate. Ori dispar cele 2 banci – si sistemul lor bancar cu ele. Ori cineva trebuie sa plateasca. Nu vad de ce neaparat ar fi acest 'cineva' Euro 17.

Lucian Davidescu

Inflaţia de 20% 2007-2010 din Islanda este un pic sub inflaţia de 25% 2009-2012 din România 😀
Însă PIB/capita PPC a scăzut cu doar 8,5% faţă de vârf – ceva uzual chiar şi în zona euro.
Diferenţa e că islandezii măcar au scăpat de paguba altora.

D.P.

Lupta pt supravietuire a facut din om un animal foarte adaptabil. Majoritatea oamenilor trec de partea celui puternic sau de partea celui ce le ofera avantaje imediate. La cum avanseaza musulmanii pe plan mondial nu m-ar surprinde sa fie o verificare si a capacitatii lor de acceptare a unor chestii mai putin acceptabile.
Binenteles, in primul rand se verifica nivelul de suportabilitate al balcanicilor

riscograma

Un comentariu tulburător de precis semnat MarsInScorpio pe zerohedge.com:
http://www.zerohedge.com/news/2013-03-19/spain-preparing-its-own-deposit-levy#comment-3350433

Actually, the Russian gambit by Cyprus is pure genius.

OK, Europe, here comes the Bear chomping on your southern flank. The dream of the czars to have year-round warm-weather naval ports – and the nightmare of the Western Europeans that this must be contained at all costs – is about to come true. The Russians get their dream – the Western Europeans get their nightmare.

This puts the entire issue into a very different light. It isn’t just about the western banksters any more – it is also about European survival. As someone who has had the thrill of watching these types up-close, I can assure you that tonight there are some extremely angry politicians chewing the ass of the central bankers for getting them into this mess.

This event will go down as one of the most idiotic gambits ever played by the banksters. It is the point when they have overplayed their hand – believing their own lies about themselves and their intelligence, they have told – and sold – themselves on the idea that anything they do will work to their advantage. They are – in their own eyes – the most brilliant people ever to walk the Earth.

Let me see if I can give you a bit of an analogy, although the extreme situation of this is not the same in magnitude – but it will give you the idea:

This is like the moment when Germans in WWII realized that their Nazi leaders had totally messed up. It had been a great ride – gigantic demonstrations with thousands of like-minded supporters, bonfires, Jews trotted out as the scapegoats for everything (much as I all too often see on ZH . . . ), then the glorious victories of war – one country after another falling before the Panzers.

It was a great time to be a German. But finally the Nazi leadership took on one country too many – it wasn’t just Russia that overtaxed them, there were the Brits, and through manipulation of the neutrality laws, the Americans, who were eating at them from both ends.

The German army stopped, exhausted, unable to go on in the dead of the Russsian winter. Over stretched supply lines, troops physically depleted, the machines of war worn out and unable to function from lack of repair and replacment, the skies filled with Allied bombers raining down tons of incindiary devices to burn their homeland to the ground – yes, the Nazis went too far, with too much belief in their own lies that they were the decendents of a Master Race, ordained by God to rule – or to put it in terms that will strike a recent chord – they were doing God’s work.

It all came apart, didn’t it? The collapse was brutal and finite.

Now we are witnessing the same occur to the current „Master Race” – the intelligensia of the EU and the Banking Cartel. They have rolled across one nation after another, celebrating thier superior intellect and plans for society. They have raped, and pillaged, and burned everything they could to the ground in their relentless pursuit of self-gratification and greed.

Now it is coming to an end. The supply lines of the ponzi fractional reserve system are stretched too far, the machines of finance are worn out and lack the creation of true wealth to keep them functioning, the army of planners, beaurucrats and politicians are exhausted from too many meetings that resulted in nothing but sleepless nights knowing that it is all a lie, and the inevitable is coming.

Soon there will be a true New World Order. The one envisioned by the Banking Cartel will be replaced by something else – and they will be tried for their crimes against humanity.

It’s winter, 1943, and the frozen tundra is just now beginning to extract its price . . .

Peter Christian Cucu

Sunt ABSOLUT SIGUR că ciprioţii de rând vor regreta că n-au acceptat planul UE. Vor pierde mult mai mult aşa, cu imnul naţional vor rămâne şi atât.

Lucian Davidescu

Tot aşa de ABSOLUT SIGUR ai fost că e o mişcare genială care va întări euro, când de fapt e pe dos.

Lucian Davidescu

Tot aşa de ABSOLUT SIGUR ai fost că e o mişcare genială care va întări euro, când de fapt e pe dos.

Peter Christian Cucu

Păi n-au făcut-o, nu? Că n-a fost acceptată!

Peter Christian Cucu

Oricum, s-ar părea că nu euro suferă cât suferă leul… Euro se sprijină pe monedele europene din ţările „emergente” când apare vreo criză d-asta, că aşa funcţionează sistemul, de!… Tot aşa cum SUA, după ce au declanşat criza în toată lumea, tot ele au beneficiat că dolarul, de, e cea mai tare şi sigură monedă! Cred că vom afla la un moment oarecare în viitor că americanii au declanşat criza pentru a stopa dezvoltarea Uniunii Europene.

Lucian Davidescu

Ba au făcut-o cu vârf şi îndesat. Doar că nu s-au ales cu ce sperau ei ci doar cu efectele perverse. Cum au declanşat SUA criza, mai exact, i-au lobotomizat pe şefii troicii?

Peter Christian Cucu

Cum adică cum au declanşat SUA criza??!?!!?? Prin eliminarea reglementărilor care stopau găinăriile financiare cu instrumente derivate. CDO-urile! „Collateralized debt obligations”!

Peter Christian Cucu

Am uitat de MBS-uri (mortgage-backed securities). Știi tu, CDO-urile şi MBS-urile alea cu rating AAA la agenţiile de rating americane!

Peter Christian Cucu

Adică ipotecile negrilor drogaţi din cartierele americane gen Ferentari vândute fraierilor (adică nemţilor, chinezilor etc.) drept ipoteci ale albilor respectabili în cartiere americane gen Cotroceni, ca să punem problema mai puţin abstract!

Lucian Davidescu

Mda, negrii drogaţi sunt de vină pentru că van Rompuy şi gaşca nu-s în stare de altceva decât să dea cu jula prin conturi

Peter Christian Cucu

Cum spuneam, salvarea Uniunii Europene merită orice sacrificiu, inclusiv taxe mari. Pentru România în mod sigur, poate că nu pentru alte ţări. Noi suntem nimic fără UE, cel mult o colonie rusească de periferie.

Lucian Davidescu

cât timp confunzi cauza problemei cu o presupusă rezolvare, n-ai şanse să înţelegi ceva

Radu

@LD
„S-a pierdut putere de cumpărare externă, nu locală.”

Orice economie mica e foarte dependenta de importuri, plus petrol. Norocul islandezilor este ca au enorm de multa energie (deci autovehiculele electrice au ramas ieftin de operat) si sere gramada incalzite cu energie geotermala, deci au putut produce in continuare fructe, legume, etc, fara sa le importe in euro. Nu stiu cati islandezi aveau credite in EUR sau GBP in loc de ISK, dar se poate sa fi fost si islandezi fripti de credite in valuta (desi presupun ca nu multi, ca nu cred ca aveau dobanzi mult mai mari creditele in ISK). Faptul ca Islanda are exporturi puternice in anumite sectoare, de exemplu enorm de mult aluminiu (plus exporturi traditionale precum pestele), a atenuat mult socul.

Dar totusi toti islandezii au fost afectati cand un rezervor de benzina s-a dublat in pret, sau daca se gandesc sa isi cumpere masina (sau orice alt bun durabil, electrocasnice etc), care si alea s-au dublat in pret. Bine de ei ca deja aveau majoritatea masini, electrocasnice, etc destul de noi, isi pot permite sa le peticeasca 5-6 ani pana ies din criza. De fapt se poate spune ca Islanda deja a iesit din criza, dar nu trebuie minimizat costul care l-au platit toti islandezii.

Oricum este de preferat alternata islandeza, comparata cu cea irlandeza, in care guvernul s-a indatorat enorm ca sa faca bailout bancilor.

@Cristian Horatiu + Peter
Cu cat li s-ar deprecia lira mai mult, cu atat ar deveni Cipru mai atractiv pentru turistii straini, si cu atat mai mult ar scade somajul. Daca chiar vor putea exploata rezervele energetice offshore, atunci pot chiar sa ajunga bogati ca Islanda, dar asta va dura cel puin 1-2 decenii. Si atunci probabil ca li s-ar intari prea mult lira, de ar ajunge in extrema opusa. Moneda prea tare duce la boala olandeza care sugruma industria interna, cum au vazut pe pielea lor olandezii acum 40 de ani, vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_disease

Radu

Eurocratii nu au aruncat Ciprul in bratele Rusiei. Ciprul era de mult in bratele Rusiei, sau poate ca Rusia era in bratele Ciprului, dupa cum ar reiesi din clasamentul FDI. Iata ce zice Financial Times (in aprilie anul trecut):

http://ftalphaville.ft.com/2011/04/20/551141/between-greek-default-and-dodgy-russians/

This link occurs through CIS [Commonwealth of Independent States] commodity-based shell companies that deposit transactional balances of their CIS-based legal subsidiaries engaged in oil, mineral, and metals exports, often involving transfer pricing and other tax minimization strategies. The Central Bank of Russia classifies Cyprus as the largest single source of FDI in the Russian Federation, with a total of $41.7 billion in cumulative inbound FDI into Russia’s non-financial sector between 2007 and 2010 (over 2.7x German levels)… Cyprus is also counted among the top FDI investing nations in several Central Asian countries (likely Russian capital reinvested via Cyprus, a process known informally as “round-tripping”).

Bineinteles, Ciprul nemisunand de miliardari locali, nu are cum sa fie cu adevarat sursa de FDI in Rusia. Deci faptul ca Ciprul era cel mai mare investitor (FDI) in Rusia, cu investitii _triple_ decat Germania, este evidenta clara de spalare a banilor oligarhilor rusi, cu suveica off-shore si alte smecherii si capuse fanarioate. Cipriotii in mod clar fac jocul oligarhilor rusi de peste un deceniu.

Atunci pozitia lui Angela Merkel cu privire la conditionarea bailoutului cu banii contribuitorilor germani cu tunsoarea castron a oligarhilor rusi apare mult mai rezonabila. Faptul ca cipriotilor le este teamna sa nu se supere oligarhii daca sunt tunsi prea mult, si atunci incearca sa tunda si pe saracii ciprioti cu depozite mai mici decat 100k euro este problema lor, nici Angela nici FMI nu le-a cerut asa ceva. Toti conducatorii FMI si BCE care au fost intervievati cu privire la criza din Cipru au presupus ca ciprul urma sa respecte garantarea conturilor de peste 100k, si sa faca un haircut de 14-15% conturilor de peste 100k.

In parerea mea, daca ii este asa teama ca oligarhii se supara si pleaca daca sunt tunsi, parlamentul din Cipru nu are decat sa ceara bailout de la oligarhii lui Gazprom (care oricum fac jocul lui Putin, se pare ca a fost semi-nationalizata din nou dupa ce a venit Putin la putere). Ar fi doar o formalizare a relatiei deja existente intre Cipru si Rusia lui Putin.

Cristian Liviu

Criza s-a declansat in EU pt ca bancherii au fost lacomi si au cumparat rahat frumos poleit de la USA . Daca stateau frumos in banca lor cu speculatii;e acum EU o ducea bine si USA era in gaura .USA oricum e in gaura dar si EU si mai prost din criza a iesit intarita rusia culmea prostiei .cind 2 se bat al 3 cistiga .De fapt e si mai trist sunt 3 cistgati din criza rusia china si india si mai sunt si altii . USA s-a batit cu EU singurul aliat natural ,se mai ciondaneau ei dar erau aliati ,acum si-au alimentat dusmanii .Numai prostii fac USA de la o vreme .