Riscograma

Eurocraţii au aruncat Cipru în braţele Rusiei

Parlamentul din Cipru a retezat brutal planul dement al eurocraţilor de a prăda conturile bancare, decizie salutată de ciprioţi, care au început să cânte în stradă imnul naţional.

 

7 minciuni despre Cipru şi consecinţele lor
7 minciuni despre Cipru şi consecinţele lor

Jenant moment pentru troică, care avea nevoie să înlocuiască modelul civic din Islanda cu unul ovin în colţul opus al Europei. Precedentul a ieşit pe dos – acum, dacă ciprioţii n-au acceptat, nimeni nu va accepta o astfel de măsură. Rămân doar consecinţele negative, iar Troica în faţa unei decizii imposibile: să meargă înainte cu jaful din conturi, cu şanse minime de succes, sau să încerce s-o înhaţe pe însăşi Pandora şi s-o vâre în cutie? Prima mişcare a BCE, care a spus că va continua să furnizeze lichiditate, sugerează a doua variantă. Însă problemele mari abia urmează.

Pentru ciprioţi, impulsul de-a-şi scoate şi ascunde banii rămâne. Deci criza bancară de acolo va fi şi mai mare.

În restul economiilor „periferice”, impulsul va fi nu decisiv dar substanţial. Deci euro va fi sleit de puteri fără şanse să şi le mai recapete vreodată.

Rusia către Cipru: Kakaia UE? Noi vă împrumutăm, noi vă apărăm!
Rusia către Cipru: Kakaia UE? Noi vă împrumutăm, noi vă apărăm!

Pentru Cipru, există soluţii.

Una dintre ele ar fi să nu-şi mai plătească propria datorie externă pentru a onora garanţia de 100.000 de euro şi o parte cât mai mare din restul depozitelor. Cel mai probabil, asta ar însemna ieşirea din zona euro.

Alta este să rămână în zona euro ca musafir nepoftit, unilateral, după modelul din Muntenegru sau Kosovo. O ţară mică poate strânge suficiente resurse de pe piaţă pentru a face asta.

Ce să faci dacă ai bani la Bank of Cyprus România
Ce să faci dacă ai bani la Bank of Cyprus România

Dar cea mai vehiculată variantă este un bail-out rusesc, fie direct fie prin intermediul depozitelor din insulă, în schimbul căruia Rusia să primească diverse proporţii din următoarele trei lucruri.

1. Acţiunile băncilor falimentare.
2. O cotă din veniturile viitoare de pe urma uriaşului zăcământ de gaze Afrodita, recent-descoperit.
3. Dreptul de-a amplasa o bază navală în Cipru. Rusia a spus de anul trecut că vrea mai multe astfel de baze iar singura pe care o are acum, în Tartus – Siria, este deja un pariu aproape pierdut. Este şi o explicaţie pentru decizia Rusiei de-a trimite o flotă permanentă spre Cipru.

Pentru ciprioţi, pachetul asta este mult mai acceptabil, relaţia cu Rusia fiind tradiţională, puternică şi multi-stratificată.

Cine mai cade după Cipru
Cine mai cade după Cipru

Cele două ţări au în comun interesele strategice contra Turciei, ortodoxia, împrumuturi la nivel de stat de miliarde de euro, 100.000 de cetăţeni ruşi rezidenţi în Cipru cu tot cu conturi şi, mai nou, dependenţa financiară reciprocă.
Practic, se poate spune că eurocraţii au aruncat Cipru în braţele Rusiei. Încă nu e clar ei în braţele cui se vor arunca.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou