Riscograma

10 lucruri pe care casa de schimb valutar nu ţi le spune niciodată

Cu excepția câtorva case de schimb serioase grupate ciorchine în zone centrale ale orașelor mari, schimbul la colțul străzii încă este o adevărată aventură safari. Iată ce ți-ar spune patronii caselor de schimb sau chiar bancherii din trezorerie dacă n-ar vrea să te piardă de client.

1. Nu urmărim tot timpul cotaţiile interbancare. Dacă leul scade, este bine să te grăbeşti să cumperi euro. Dacă creşte, mai aşteaptă.

Cel mai ieftin schimb valutar în cont
Cel mai ieftin schimb valutar în cont

2. Într-o bancă mare, ne bazăm pe clienţii captivi, care sunt prea comozi ca să mai caute alte oferte.

3. Detestăm băncile mici, care încearcă să folosească cursul ca instrument de marketing şi oferă cursuri foarte bune.

4. Marja noastră de schimb este direct proporţională cu distanţa fizică până la primul competitor.

Cum te aperi de riscul valutar
Cum te aperi de riscul valutar

5. Dacă afişăm la exterior cotaţia pentru cecuri de călătorie, mai bine ne eviţi. Vom căuta întotdeauna metode să te jefuim.

6. Îţi oferim discounturi derizorii pentru tranzacţiile direct în cont. Unii competitori de-ai noştri au probabil oferte mult mai bune.

7. Dacă afişăm un curs foarte bun, este posibil să nu avem disponibilă moneda oferită. Sau să avem cantităţi foarte mici.

Cum se fură banii din contul bancar
Cum se fură banii din contul bancar

8. Nu te uita întotdeauna la marja dintre vânzare şi cumpărare. Uneori, avem oferte bune doar pe una din componente, în funcţie de nevoile noastre din ziua respectivă. E bine să ştii tot timpul şi cursul de referinţă.

9. În perioadele cu volatilitate mare, mărim marjele pentru ne asigura la orice eventualitate. Dacă poţi, mai aşteaptă. Decât o referinţă bună şi marje proaste acum, mai bine o referinţă proastă şi marje bune mai târziu.

10. În perioadele cu volatilitate mică, putem face discounturi până sub 1 ban faţă de cursul de referinţă. Dar numai dacă întrebi!

Citește și
Unde găsești cel mai bun curs valutar
Cum se calculează cursul BNR
Cel mai ieftin schimb valutar în cont

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou