Riscograma
Lucian Davidescu

5 grafice care demonstrează că actualul guvern este catastrofal

…chiar dacă uneori minte cu atâta seninătate încât te ia cu ameţeală.

Să recapitulăm:

1. România a stat opt trimestre în recesiune, cifră depăşită în prima etapă a crizei doar de Letonia (ulterior, de Grecia şi Irlanda care s-au reîntors pe minus).

2. Contribuţiile pentru asigurări sociale au fost mărite cu 3,3 puncte la începutul lui 2009, ducând taxarea medie a muncii la al şaptelea cel mai mare nivel din UE – 43%, adică mai mult decât în 2004 când încă funcţiona impozitul progresiv.

3. TVA a crescut cu 5 puncte la jumătatea lui 2010, ajungând la 24%, al patrulea cel mai ridicat nivel din Europa.

4. Cheltuielile bugetare totale au crescut în primele opt luni din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2008 cu cu 11,4%. Veniturile au crescut cu doar 8,3%.

5. Datoria publică a crescut de la 13% la sfârşitul lui 2008 la mai mult de 40% la sfârşitul primului semestru din 2011 (Iar reducerile de salarii făcute intempestiv şi uniform la jumătatea lui 2010 au fost recâştigate în instanţă, astfel că cele două miliarde de euro nu sunt altceva decât datorie amânată, care ar trebui adăugată la datoria oficială). Până la sfârşitul mandatului, datoria va trece, probabil, de 50%.

Update 4 decembrie 2011 – Și încă 4

Transparency International – Indicele corupţiei: 6 locuri pierdute într-un an.

World Economic Forum – Indicele Competitivităţii: 13 locuri pierdute în doi ani.

Banca Mondială – Doing Business: 25 de locuri pierdute în trei ani.
Note: 9 locuri au fost pierdute pe seama unei schimbări de metodologie. Este luat în considerare anul apariţiei, i.e. Doing Business 2012 este trecut în dreptul lui 2011

Reporters Sans Frontieres – Indicele Libertăţii Presei: 10 locuri pierdute în patru ani.

Bonus: Iar în topul democraţiilor, publicat la fiecare doi ani de Economist Intelligence Unit, România a căzut de pe locul 50 în 2006 şi 2008 până pe 56 în 2010.

76 de comentarii
intrebatorul

de parca era nevoia sa facem schite ca sa ne dam seama cat de catastrofal este !

Radu Ionescu

Problema este ca viitorul guvern indiferent de culoare va fi la fel de catastrofal. Si ala dinaintea lui a fost catastrofal, si ala dinaintea lui si mergem asa pana cam in vremea ocupatiei romane. Care ar fi solutia?

de-a dura lex

bun, acestea sunt nişte comparaţii între ţări.

dar ţările respective au avut condiţii interne diferite, aceste performanţe nu ţin doar de calitatea actului de guvernare din ultimii 3 ani.

guvernul din, să zicem, Danemarca nu a avut de-a face cu o economie „subterană”, aşa că a putut colecta suficienţi bani din impozite mici.

plus multe alte diferenţe economico-sociale, cu efecte asupra gestionării crizei.

în plus, România mai are un specific, politic, care nu ţine de Boc & co.: singurul scop al opoziţiei a fost să se războiască cu puterea – opoziţia nu a propus nici măcar o singură măsură utilă, şi a încercat din răsputeri să blocheze absolut orice acţiune a guvernului, chiar dacă aceasta era benefică.

în Cehia sau alte ţări, opoziţia a propus soluţii şi a acceptat multe dintre soluţiile propuse de guvern.

admir Cehia şi Austria, au avut doar 4 trimestre de recesiune.

dacă, judecând pe baza acestui număr de trimestre evaluăm guvernul României ca fiind „catastrofal”, presupun că guvernul Cehiei şi cel al Austriei sunt „excelente”.

dar mă întreb: dacă România ar fi fost guvernată de unul dintre cele două, avea mai puţine semestre de recesiune, o datorie publică mai mică ş.a.m.d.?

dacă da, soluţia e foarte simplă (apropo şi de întrebarea lui Radu Ionescu): aşteptăm ca actualul guvern al Cehiei (ori cel al Austriei) să-şi termine mandatul, după care îl numim la noi.

Dan

Nu ca as apara neaparat guvernul actual, dar eu inteleg/intreb urmatoarele chestii:

– guvernul e catastrofal sau economia a evoluat negativ?

– a fost legata economia Romaniei de evolutiile economiilor europene sau noi suntem sefi pe tarlaua noastra si puneam sa facem sa duduie indiferent de evolutiile internationale?

– unde sunt cifrele si cum se pot demonstra ca daca am fi avut alt guvern / alte masuri, atunci economia ar fi evoluat mai bine?

– la pct 1, care sunt masurile si prognoza ca consecinta a acestor masuri pt ca economia sa nu fi fost 2 ani pe minus?

– la pct 2, care sunt cifrele "necesare" ale taxarii si unde e prognoza bazata pe aceste cifre care sa ne arate ca daca taxarea ar fi fost mai mica sau cea mai mica din UE atunci am fi fost pe + ?

– la pct 3, da, TVA-ul e mare, si? daca ar fi fost la fel sau scazut fata de 19% am fi crescut din punct de vedere economic? prognoza? cifre? calcule?

– la pct 4 nu prea pot comenta pt ca acolo sunt de acord cu necesitatea reducerilor cheltuielilor ne-necesare (gen sali de sport pe coclauri fara drumuri asfaltate, etc.)

– la pct 5, cred ca este o consecinta a starii de fapt (1+2+3): economia pe minus, salarii multe, pensii mari, bani lipsa, trebuiau imprumutati de undeva…

Anyway, vorba poetului "Dupa razboi….".

Cu stima,

Radu Ionescu

Si in legatura cu primul grafic ceva imi spune ca portugalia inca e in recesiune doar ca guvernul lor nu da cam nici o informatie credibila.

Eu in continuare ma ofer sa fiu dictatorul romaniei vreme de 10 ani cu puteri nelimitate si rezolv problemele.

Lucian Davidescu

@intrebatorul

E un hobby de-al meu 😀

@Radu Ionescu

"Problema este ca viitorul guvern indiferent de culoare va fi la fel de catastrofal. Si ala dinaintea lui a fost catastrofal, si ala dinaintea lui si mergem asa pana cam in vremea ocupatiei romane. Care ar fi solutia?"

Adică şi ăia dinainte au mărit TVA, CAS, datorie publică etc?

@de-a dura lex

"dar mă întreb: dacă România ar fi fost guvernată de unul dintre cele două, avea mai puţine semestre de recesiune, o datorie publică mai mică ş.a.m.d.?"

Dacă ar fi avut guvernele respective în ultimii trei ani, ar fi fost mai puţine trimestre de recesiune.

Dacă le-ar fi avut în ultimii zece ani, n-ar fi fost nicio recesiune (exact ca Polonia).

@Dan

"Nu ca as apara neaparat guvernul actual", dar cred că de vină e oricine altcineva, de la ţară şi vecini până la potenţialele guverne care n-au fost şi mesager 😀

Am pus doar chestiile pentru care guvernul e principalul vinovat, nu şi secundar, de-aia lipseşte graficul ăsta:

http://riscograma.ro/media/2011/10/investitii-straine-directe.png

“Dupa razboi….”

Uite şi înainte, când te făceai că plouă. ospătar… (vezi pct. 3.3)

Radu Ionescu

@Lucian

"Adică şi ăia dinainte au mărit TVA, CAS, datorie publică etc?" –

A zis cineva asa ceva? Nu, dar au fost tot catastrofali, exista mai multe moduri in care poti guverna prost. Sau marele guvern Vacaroiu a fost cel mai bun lucru de la painea feliata incoace? Putina perspectiva nu strica.

Lucian Davidescu

[Adică şi ăia dinainte au mărit TVA, CAS, datorie publică etc?]

"A zis cineva asa ceva?"

Ori a zis, ori a încercat să schimbe subiectul 😀

Radu Ionescu

Nu am incercat sa schimb subiectul. Pentru ca solutia mi se pare mie ca ar trebui sa fie subiectul. Dezbatem ce a facut prost Boc Basescu Tariceanu Nastase Ceausescu Cuza sau Constantin Mavrocordat la vremea lor. Asa si? De ce? Doar asa, hai sa ii injuram si noi ca nu ne aud? Toti romanii dezbat si critica si injura. Da solutia? Ok Boc a fost catastrofa, nu neaga nimeni asta (cu exceptia unor pedelisti fanatici). Ok si?

mobutu

dan,

un singur exemplu: polonia a fost, este si va fi legata de restul economiilor europene dar uite ca ei au stat numai pe plus!

bineinteles ca numai de noi tine daca suntem pe plus sau pe minus.

Radu Ionescu

@Lucian – vezi, aici e problema, solutia nu e asta, solutia implica cum aduci la putere un guvern care sa faca asta, cum faci o justitie functionala sa nu opreasca curtea constitutionala orice incercare de reforma reala, cum convingi boboru sa mentina un astfel de guvern la putere.

Asa solutii gen reducerea birocratie, scaderea numarului de taxe, justitie functionala etc sunt usor de enuntat si sunt multe de facut. Nu zic ca nu merita dezbatut asa de dragu discutiei, dar toate discutiile asa sunt, nu o sa se implementeze vreo data ce trebuie (si nu doar la noi in majoritatea lumii) pt ca nici unul din cei ce ajung in politica nu au interesul sa faca asta, urmaresc alte interese. Dar din cand in cand ma frustreaza discutiile astea despre cate chestii ar putea fi facute, comparativ cu cate se fac. Dar intre toate articolele despre ce ar trebui sa faca un guvern competent si macar marginal cinstit ar merge si unul despre cum aduci guvernul ala competent la putere, cu o majoritate de parlamentari competenti.

Lucian Davidescu

"solutia implica cum aduci la putere un guvern care sa faca asta"

Arăţi în mod cât mai limpede prostia evidentă a ăstuia, astfel încât să nu mai poată veni cu propagandă mincinoasă sau cu scuze cum că alţii (inclusiv Curtea Constituţională) ar fi de vină.

Dacă Boc reuşeşte să transmită mesajul "noi am făcut bine că am mărit CAS în loc să-l micşorăm, pentru că mogulii, opoziţia, curtea constituţională, conjunctura nefavorabilă, patronii răi, pensiile nesimţite…", atunci următorul PM va fi motivat să procedeze la fel.

Dacă în urma lui Boc rămâne mesajul "am fost nişte dobitoci când am mărit CAS în loc să-l micşorăm, pentru am vrut la guvernare ca să ne asumăm responsabilităţi, nu să dăm vina pe alţii…", atunci sunt şanse ca următorul PM să vrea să schimbe ceva.

Radu Ionescu

Ok, m-am lamurit, nu mai insist

gabi

Ai lua apararea lui Boc e ca si cum ti-ai da cu tesla-n-c oaie. Dar ma rog la unii le place place place. Revenind la Subiect am vazut si cum doamna Vas vede numai cresteri. Creste dimineata, creste la culcare, ma intreb cu cine doarme dna vas ? Ca Boc a facut o prostie cu TVA-ul a zis chiar Base (de parca nu el l-a impins). Acum eu inteleg ca e o prostie, dar de ce nu il scade daca e o prostie ? A taiat ca Ciomu si nu mai poate pune la loc ? Ca sa parafrazez no niuz ita gud niuz.

iooo

toata lumea vb despre tva dar accizele au marit preturile in ultimii 3 ani mai mult decat tva-ul ,boc de ex zicea ca in 2011 nu au fost masuri de austeritate dar de fapt au fost accizele au fost marite puternic preturile au luat-o in sus ,subventia de caldura a disparut si o sa avem o iarna scumpa ,ajutoarele de somaj au fost calculate dupa alta metoda ceea ce a dus la scaderea lor fata de 2009 de ex ,tarifele la cfr metrorex etc au crescut peste inflatie(inflatie cauzata de accize in principal daca excludem tva-ul ) astea nu sunt masuri de austeritate care afecteaza majoritatea populatiei? am facut o analiza asa ochiometric din date publica in 2009-2011 Romania a luat cele mai grele masuri de austeritate peste greci de ex ,abia din 2012 cand aia o sa aiba taxe pe proprietati si concedieri bugetare poate ne vor depasi daca nu cumva desi previzibil boc nu ia alte masuri de austeritate in 2012 ,chiar ma intre de la 5% deficit real cum va ajunge romania la 3 % fara alte masuri ? cred ca vor umbla puternic la subventii subv de incalzre redusa iarasi pt ca primariile sunt inglodate in datorii gazul scumpit pt toti consumatorii energia electrica si poate si scaderea compensatiei la medicamente personal nu vad de unde poate sa scoata guvernul bani sa plateasca in anii viitori arieratele uriase care se strang in sanatate ,aici chiar ar fi necesar sa se umble la subventie pt ca se fura in draci dar o masura de genul asta insotita de cresteri de pensii si salarii sau reducere de cas si marire de pensii ca sa compenseze minusul ,in concluzie romania cred ca a fost in top 5 mondial la scaderea economica 2009-2011 si a luat cele mai drastice masuri de austeritate din toata europa date de pe alte continente nu am in acest sens ,asta arata clar ca guvernul boc a fost printre cele mai incompetente guverne din lume .

colea

Ca sa arati ca un guvern e catastrofal nu e suficient doar sa arati ceva cifre negative, si sa arati ca se putea face mai bine. Pe de o parte acuzi guvernul ca are deficit bugetar si pe cealalta il acuzi ca a marit taxele. Dupa aia arati ca avem printre cele mai mari taxe in EU, si CAS. Pai comparativ cu celelalte tari avem aceeasi proportie de contribuabili/recipienti? Astfel de articole mai mult dezinformaza.

Lucian Davidescu

@gabi

De fapt, vina aparţine celui mai prost politician din toate timpurile: Altuia

@iooo

Hai să nu plângem totuşi după "subvenţii"

@colea

"Ca sa arati ca un guvern e catastrofal nu e suficient doar sa arati ceva cifre negative"

Nu, trebuie să arăţi ceva cifre catastrofale. Iată-le!

"sa arati ca se putea face mai bine"

Da, pe dos

"Pe de o parte acuzi guvernul ca are deficit bugetar"

Nu, îl acuz că a mărit cheltuielile cu 13% chiar în timp ce se lăuda că le scade

"Dupa aia arati ca avem printre cele mai mari taxe in EU, si CAS"

Da, dar şi că au fost mărite în continuare

"Pai comparativ cu celelalte tari avem aceeasi proportie de contribuabili/recipienti?"

Nu, că nimeni nu vrea să dea bani de-a-mproastelea. Și nici nu va vrea vreodată. Un guvern bun ar şti să anticipeze şi comportamentul uman mai aproape de realitate.

"Astfel de articole mai mult dezinformaza"

Mai ia! http://riscograma.ro/2150/ce-au-facut-polonezii-si-n-au-facut-altii/

MisterX

Ar trebui sa analizezi si care sunt cauzele acestei "catastrofe". Unele raspunsuri ti le-ai dat singur.

@ Lucian Davidescu

"Când alte ţări din Est ţineau în viaţă găuri negre şi scoteau şomerii la pensie anticipată, polonezii se zbăteau cu un şomaj de 15%. Cu timpul, şi-au găsit joburi adevărate" – asta s-a intamplat in guvernarile anterioare si acum platim dezastrul din sistemul de pensii – deficit enorm al bugetului de pensii, presiune pe taxarea fortei de munca.

"Când patrioţii refuzau „să-şi vândă ţara”, polonezii făceau terapii de şoc. Privatizare, debirocratizare, preţuri libere." As mai adauga ceva: "reorganizare teritoriala" – acestea s-au facut in 20 de ani nu in 2 ani. La noi guvernele anterioare total opusul celor intamplate in Polonia.

Lipsa informatizarii si restructurarii institutiilor in ultimii 20 de ani. Motivul: este mai usor sa-ti ascunzi incompetenta si hotia in spatele unor maldere de hartii.

Referitor la perioada de "prosperitate" 2004-2008 invocata de tine ca si element de comparatie, nu trebuie sa fi savant sa vezi ca s-a bazat numai pe consum pe datorie si bula imobiliara. Acum cand bula sa spart vedem consecintele. In Polonia , ca tot iti place comparatia, acestea au fost drastic restrictionate tocmai pentru ca au prevazut ce efecte vor avea pe termen lung.

Acele asazise investitii straine din acea perioada sunt in marea lor majoritate tocmai in finantarea creditului de consum si dezvoltarile imobiliare umflate artificial.

"Când alţii se băteau cu euro, polonezii au lăsat zlotul să se ducă unde a crezut de cuviinţă. La începutul lui 2009, 1 zlot era un leu. În câteva luni, euro era deja cinci zloţi. Acum, este 3,8." Daca se intampla in Romania acest lucru s-ar fi amplificat efectele negative , vezi creditele neperformante consecinta a ceea ce spuneam la punctul anterior.

Pot da si alte argumente dar cred ca sunt suficiente pentru a ma face inteles. Masurile luate in ultimii 2ani trebuie analizate si in functie de aceste erori grave din trecut care isi produc efectele abia acum. Cifrele vehiculate in articol sunt foarte inselatoare.

Citatetele sunt din articolul invocat de tine: http://riscograma.ro/2150/ce-au-facut-polonezii-si-n-au-facut-altii/

Lucian Davidescu

@MisterX
"Cifrele vehiculate in articol sunt foarte inselatoare"
Mda, realitatea este că:
“nu vom taia nici un leu de salarii si pensii"
"nu vom majora TVA"
"aceasta criza nu ne va atinge”
Iar guvernul este de fapt competent

MisterX

@ Lucian Davidescu

Pacat ca vezi lucrurile numai in registrul politic si ai ales sa faci jocul uneia dintre parti. Am avut senzatia ca esti impartial citind cateva din articolele tale. Se pare ca m-am inselat.

Sper sa nu ma intelegi gresit. Nu laud acest guvern, departe de mine gandul. Adevarat, nu a luat cele mai bune masuri, nu le-au luat la timp, au scapat din vedere niste parametri importanti.

Incerc doar sa vad imaginea de ansamblu si nu pot ignora relatiile de cauzalitate dintre decizile luate in toti anii astia de toate guvernele. Orice decizie luata la un moment dat are efecte extrem de mari in timp, pozitive sau negative. Cred ca fiecare ar trebui sa gandeasca cu capul lui fara sa se lase influentat de mesajul manipulator al tuturor politicienilor.

Lucian Davidescu

@MisterX

"Pacat ca vezi lucrurile numai in registrul politic"

Stalin şi poporul rus libertate ne-au adus

"nu a luat cele mai bune masuri, nu le-au luat la timp, au scapat din vedere niste parametri importanti"

Mda, să promită că altă dată vor fi atenţi

http://riscograma.ro/262/ospatar-cate-vase-trebuie-sa-spal-dupa-doi-ani-cu-alegeri/

23.10.2009: "anul viitor (sau chiar la sfârşitul acestui an), când se va produce ruptura, România va fi în situaţia de a concedia masiv bugetari, de ordinul sutelor de mii, sau de a tăia masiv din salarii şi pensii, de ordinul zecilor de procente"

În primele luni ale lui 2010, guvernul era atât de autist – al 13-lea salariu, creşterile continuau, totul roz, încât începusem să am impresia că poate m-am înşelat şi că am exagerat (ceea ce ar fi fost o veste bună)/

În mai, din senin, a venit anunţul că se taie 25% din salarii şi 15% din pensii.

kilroy

Si eu cred ca nu era nevoie de grafice, dar e mai frumos cu ele 😀

AC

… soc… te-au napadit obiectivii de serviciu… latrai imputit de oranjgutani.

Azi am dat de un text de "dreapta" al lui Voinescu-Cotoi, in care facea apologia "lasarii banilor in buzunarele"… uamenilor, pe motiv ca statul nu poate stabili prioritati mai bune decat… tanti marioara.

Asemeni zoiosilor de aici care pozeaza in obiectivi, cotoi omite ca Boc a majorat si CAS-ul si TVA-ul, insa e foarte plin de… politici de dreapta.

Ma rog, probabil securisto-manelistii astia se afla in primii ani de guvernare din cei… 50 pe care mizeaza.

Totusi, imbecilii astia omit faptul ca mintitul in fata pe termen lung se lasa cu tarait de cadavre pe asfalt.

Nickmann

Mai conteaza?! Cat timp romanul traieste cu cele trei sintagme ce-i consacra gandirea inchistat:

1. Capul plecat, sabia nu-l taie.

2. Daca poti fura, fa-o!

3. Cand o fi mai rau, asa sa ne fie!

Dupa ce trec te aceste mici expresi "existentiale", nici guvernarile nu vor mai fi asa proaste, nici oameni nu se vor mai vaicari (vaicareala este cea mai crunta boala a romanului!!!) vor incepe ca lucrurile sa se miste si pe meleagurile noastre.

PS Pana la urma, Romania inca se afla in plina tranzitie. Inca ne batem cu morile de vant ale comunismului birocratic si mentalitatiile de intretinuti social: statu' e de vina!!!

romania inedit

Nu ne ramane decat sa speram ca guvernul urmator o sa ia masurile necesare, ca suntem pe topogan .

berenger

ce-ar fi daca ai da date putin mai complete? de exemplu ca prabusirea in topul democratiilor e cauzata de scaderea nivelului culturii politice si a participarii politice, nivelul guvernarii, drepturile civile sau calitatea sistemului electoral ramanand la fel.

mike

lasati , ca vin imediat mascaricii ponta&antonescu care ne scot din depresiune sub deviza ia de la bogati si da la saraci !

radu

@mike

voi portocalii aveti un mare noroc pe lumea asta. prostia si nesimtirea nu dor!

de ce trebuie sa mancam pana la capat un rahat ca sa va umpleti voi buzunarele?

cat despre mascarici mai bine uita-te la basescu ca a facut europarlamentar dintr-o analfabeta.

ma bucur ca odata cu venirea celor pe care ii numesti mascarici la putere o sa-ti fuga sunca din fasole.

Cezar

Imi este mila de tine daca tu iti pui speranta in usl.portocalii sunt la fel de comunisti dar macar vrand nevrand au initiat niste reforme. Usleul ne va intoarce cu 20 de ani inapoi. Oricum plec, sa va futeti intre voi va doresc ca eu nu m-ai revin.

Lucian Davidescu

@romania inedit

Nu cred că speranţa e rezolvarea

@berenger

Ba au scăzut şi libertăţile civile

@mike, cezar

Băie-ţi, dacă v-ă ma-i prind pe aici v-ă spun l-a doamna Elena

berenger

din nou esti ambiguu. libertatile civile au scazut de la 8.53 la 8.24 (10 fiind maximum), participarea de la 6.11 la 5 iar cultura politica de la 5 la 3,75. care cifre trebuie sa ne ingrijoreze in primul rand?

Geologistu'

@Lucian, care elena ca nu se intelege bine din cauza de liniute ?

Salutari din jungla, Congo, 400 de km in interior.

Imi place in continuare blogul, ba chiar si mai tare ca sa glumesc o leaca.

Numai bine

Lucian Davidescu

@berenger

"care cifre trebuie sa ne ingrijoreze in primul rand?"

Toate

1. Pentru că sunt mici

2. Pentru că scad în loc să crească

Sau poate vrei să sugerezi că poporul e de vină?

@Geologistu'

"care elena ca nu se intelege bine din cauza de liniute ?"

Știu e-i

P.S. Ai fugit de bombo şi-ai dat de bonobo 😛

kilroy

Deci privind de sus in jos, observam ca indicii au inceput sa scada din 2008-2009 de cand e la putere un guvern cu nume scurt, din trei litere parca. Imi scapa acum numele acestuia.

iokan

Indicii mentionati s-ar putea folosi in vremuri normale, dar guvernul actual are scuza /pretextul crizei.(Nu-mi cereti sa spun cand a avut Romania parte de vremuri normale)

Propunere de reforma constitutionala, in spiritul de economie sugerat de ideea comasarii alegerilor 🙂 :

O data la patru ani, se calculeaza o nota agregata=media ponderata a acestor note, normalizate , acordate de instante externe, obiective, nu de nervii unor moguli din opozitie .Daca nota(i)>nota(i-1) => tara a progresat-> nu se mai fac alegeri; ramane acelasi presedinte,parlament si guvern. Else: alegeri.

O varianta perfectionata, cu economii maxime, ar fi urmatoarea ramura : Else: guvernul poate fi considerat repetent – si prin urmare , trebuie sa repete (mandatul) pana primeste nota de trecere .

Acest stat supradimensionat mai poate face niste economii trecand/revenind la regalitate. Alegerile prezidentiale consuma cam 30 milioane Euro /5 ani=6 milioane euro pe an.Un rege ar fi aici mai economic. Desigur ar mai trebui comparate sumaP cu sumaR, (unde :

sumaP=chelt. administratiei prezidentiale + contractele firmelor si ale mogulilor de omenie care ne-au ajutat la ultimele alegeri

sumaR=chelt. casei regale + chelt. camarilei. ) dar nu dispun de date la zi 🙂

Lucian Davidescu

@kilroy

Eee…

@iokan

E un clasament, dacă tu ai coborât, obligatoriu alţii au urcat! Sau e criză doar în România?

Nickmann

1.Coruptia in Romania nu a crescut, doar s-a mentinut, Ca a mai iesit cate un Severin la suprafata, se mai intampla. Nu poate nimeni sa-i tina chiar pe toti pititi in umbra.

2.Competitivitatea nu a scazut, doar s-au curatat cei care n-au supravietuit crizei.

3.Afacerile au mers prost dintotdeauna intr-o Romanie dominata de copii la copii la duplicatul chitantei legalizate.

4.Cat despre libertatea presei, aici nu are cum sa fi crescut gradul de cenzura. Antenele si realitatiile nu s-au inchis, iar ziarele care-l injura pe Basescu si Boc nu dau semn sa puna tiparnita pe repaos. Chiar ar fi fain un grafic pe ce se bazeaza scaderea libertatii presei.

Radu Ionescu

Din pacate coruptia in sine nu se poate masura si pot fi diferente fata de perceptia poporului. Poate unii au mai multa incredere in guvern ca altii si mai inchid ochii la mica coruptie …

Lasand la o parte coruptia majoritatea nu o sa fie pre impresionati de grafice de-astea, pe romani nu-i intereseaza libertatea presei (doar fata de la pg 5 din Libertatea), competitivitatea sau usurinta de a face afaceri.

Lucian Davidescu

@Nickmann

E un clasament. Ca să pierzi poziţii, ajunge ca alţii să crească în timp ce tu stai pe loc. E povestea triburilor amazoniene.

@Tudor

Dar vezi ce blondă e Botswana!

@Radu Ionescu

Nivelul absolut într-un clasament are o marjă mare de eroare, într-adevăr, însă mişcarea relativă spune destul de multe.

tudor

@Lucian

Din fericire Romania si Botswana n-au aceeasi moneda ca era jenant si pentru ei si pentru noi. :))

Finlanda si Grecia au aceeasi moneda. Un eurobond?

Elena Udrea

Daca cititi cotidianul Romania Mare a domnului Vadim o sa vedeti niste clasamente facute dupa placul partidului. O curiozitate am si eu, ce partid a finantat clasamentele postate pe acest site?

Sa ziceti mersi ca a fost guvernarea actuala in perioada asta de criza. Cu Geoana, Crin si Ponta ieseam ca sobolanii in strada la fel ca grecii. E usor sa critici si sa nu faci nimic. Lumea uita repede, 20 de ani PSD-ul a fost la guvernare si eu nu-mi aduc aminte sa fi umblat cainii cu covrigi in coada decat pentru gusatu ala de Nastase si acolitii lui.

berenger

nu, poporul trebuie sa-l pieptanam si sa-l periem, sa-l laudam si sa-l gratulam. e cel mai tare din lume. tot din popor vin si policienii, asta-i toata problema.

Lucian Davidescu

@Elena

Partidul Postacilor Prostovani 😛

(Mersi)

@berenger

Mda, scuza perfectă.

Dar când eram mai sus în clasamente nu tot din poporul ăsta veneau?

berenger

lucian, nu-i nici o scuza. e incercare de privire obiectiva. guvernantii astia sunt prosti, nimeni nu neaga. eu imi pun problema daca romanii pot avea guvernare mai buna. asta pe de o parte. pe de alta, cifrele te contrazic. in index of democracy, participarea politica si cultura politica scad, nota acordata functionarii guvernului creste de la 6.07 in 2006 si 2008, la 6.43 in 2010, mai bine decat tari precum ungaria (nu e de mirare 🙂 ), sau polonia (asta-i de mirare). la fel, libertatea economica e in progres.

repet, nu vreau sa laud pe nimeni, insa cifrele sunt multe si trebuie sa le luam pe toate in seama

Lucian Davidescu

@berenger

"eu imi pun problema daca romanii pot avea guvernare mai buna"

Oricine poate, deci şi românii

berenger

insisti in formulari vagi si concluzii nesustenabile. or, toate datele te contrazic. asa se face ziaristica in tara asta?

berenger

sau sa-ti amintesc ce scriai in august 2010: „Guvernul incompetent şi indecis ne deosebeşte de alte ţări ca Ungaria, cu o datorie publică de două ori mai mare şi fără „plasa de siguranţă” a unui acord cu FMI. Chiar şi acum, ungurii plătesc o primă de risc mai mică decât România atunci când se împrumută.” asta asa, ca sa ne dam seama cat de bine stam cu previziunile.

MIA

>eu imi pun problema daca romanii pot avea guvernare mai buna.

Depinde ce se intelege prin "mai buna".

Ca si observatie principala : cit timp sectorul public pina la cele mai inalte nivele musteste de absolventi de "Spiru Haret" si alte "facultati" de teapa asta … nu trebuie sa ne mire rezultatele, nu ?

Lucian Davidescu

@berenger

Dragilor, vă asumaţi sau nu răspunderea pentru scăderile în clasamente?

berenger

vad ca ai ajuns la concluzia inexorabila 🙂 ca as apara pe cineva, ca as fi intr-un grup, de „dragi”, ca ar trebui sa-mi asum ceva. numai ca asta, chiar daca ar fi adevarata, nu iti iarta erorile de judecata si subiectivitatea.

de asumat eu imi asum acel 3,75 de la cultura politica, pentru ca nu fac mai mult ca judecatile politice sa fie peste cele din ultimul tau raspuns (maniheiste, unilaterale, partizane si fara viziune, cu alte cuvinte), iar cele economice peste multe dintre judecatile si previziunile catastrofice ale presei romanesti de specialitate.

Lucian Davidescu

"drepturile civile (…) ramanand la fel" (FALS!)

"libertatile civile au scazut de la 8.53 la 8.24 (10 fiind maximum), participarea de la 6.11 la 5 iar cultura politica de la 5 la 3,75. care cifre trebuie sa ne ingrijoreze in primul rand?"

"nu, poporul trebuie sa-l pieptanam si sa-l periem, sa-l laudam si sa-l gratulam. e cel mai tare din lume. tot din popor vin si policienii, asta-i toata problema."

"eu imi pun problema daca romanii pot avea guvernare mai buna. asta pe de o parte. pe de alta, cifrele te contrazic"

"toate datele te contrazic"

Curat inexorabilă 😛

"chiar daca ar fi adevarata"

Deci eu aş fi de vină chiar dacă voi nu vă asumaţi nimic niciodată.

Uite, din seria "previziunilor catastrofice":

Primele împunsături au apărut deja: profesori neplătiţi, spitale fără medicamente, pensii şi ajutoare sociale întârziate. Asta, în condiţiile în care sursele pentru acoperirea deficitului bugetar, teoretic, există. Ce denotă această situaţie?

1. Că se fac plăţi nebugetate care golesc conturile administraţiei, iar aceste găuri se vor vedea abia anul viitor. Aşa cum anul acesta s-a văzut că deficitul din 2008 a fost 5,2%, reevaluat la 5,4%, iar acum, la 5,5%.

2. Că preocuparea Ministerului de Finanţe este să spargă situaţia generală proastă în cazuri cât mai disperate şi mai difuze, pentru a nu i se observa amploarea. Şi că prioritare nu mai sunt pomenile electorale pentru mulţime, ci acelea pentru “elite”: RAFO, regii asfaltului etc.

3. Că anul viitor (sau chiar la sfârşitul acestui an), când se va produce ruptura, România va fi în situaţia de a concedia masiv bugetari, de ordinul sutelor de mii, sau de a tăia masiv din salarii şi pensii, de ordinul zecilor de procente.

23.10.2009
ospătar!

Ce spuneau prietenii tăi atunci? Cumva, orice numai să nu piardă osul?

berenger

inca o data: la care „voi” te referi? ai vreo dovada ca as vorbi si in numele altcuiva decat al meu? daca ai, arat-o lumii. daca nu, pastreaza discutia asa cum e, intre doi oameni palpabili. caci daca nu o faci, nu esti decat inca o dovada a credintei ca argumentum ad personam (caci asta e „tanguirea” ca eu as fi intr-o anume tabara) poate fi adus ca argument final intr-o discutie, cand, de fapt, arata ca ai ramas fara argumente.

caci asta este, nu ai prezentat nici un argument (decat citate scoase din context) care sa dovedeasca faptul ca judecata ta se bazeaza pe altceva decat date incomplete manevrate fraudulos.

Lucian Davidescu

@personam

"intre doi oameni palpabili"

"berenger" e om palpabil?

Eu m-am născut cu oareşce ureche muzicală şi mi se pare că le cânţi ca Elena Udrea. Nu sunteţi cumva doamna Elena Udrea?

http://www.trilulilu.ro/realitatea/3b8eaf6ab4c661

berenger

q.e.d. lipsa de argumente isi gaseste implinirea in argumentum as personam. (inca o data, poate reusesti sa intelegi: sa fiu si basescu, asta nu scuza falsitatea argumentelor tale. ele tin de inadecvarea cu realitatea si de interpretarea frauduloasa, nu de cine sunt eu)

bunicuta

"Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul"

paraca si tie Lucica ti se potriveste

Lucian Davidescu

@Elena

Bine, mă dau bătut, schimb titlul: Țara e condusă bine şi face paşi înainte! Succesumuri!

cls

Dar de ce postezi cu două pseudonime?

berenger

ura, succesuri, davidescule. ai inteles tot.

a, mint, n-ai inteles nimic si in continuare esti pe langa (tu stii prea bine ca nu posteaza nimeni cu pseudonime diferite, dar mai bagi o soparla, asa, poate iesi de unde ai intrat…): comentariul meu initial, ca si toate care au urmat erau despre cat de proasta e critica ta, nu despre cat de bun e guvernul. ca tu ai inteles ca cineva ar lauda mareata guvernare arata mult despre capacitatile tale. inca o data: un studiu care are in titlu ”tara e condusa prost” si in cuprins trimite la un studiu care creste nota acordata functionarii guvernului eu un exemplu de coerenta si intelepciune.

iar, in loc sa recunosti, in fata evidentei, ca analiza ta e superficiala, tu continui sarada cu ileana. n-ai decat, daca tu crezi ca asta e dovada de inteligenta, bravo…

pana una alta sa te ajut, nu de alta, tu ai dreptate, tara e condusa prost, dar nici tu nu stii de ce. http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitiv… pe care si tu-l invoci, dar i-ai citit probabil coperta, situează romania, după criteriul favoritismului oficialilor guvernamentali, pe locul 115 in lume, după criteriul rigorii în cheltuielile guvernamentale pe locul 107, iar după transparenţa acţiunilor guvernamentale, pe locul 140. cifrele astea sunt ingrijoratoare, nu cele care situeaza romania pe locuri intre 50 si 70 in lume, nu de alta, dar cam asta ne e locul, nu vom fi niciodata ca norvegia ca nivel al democratiei, ca honk kong la libertate economica sau ca suedia la libertati civile, dar e ingrijorator cand cultura politica din mongolia e mai mare ca la noi, iar transparenta actiunilor guvernamentale e la nivelul ciadului.

sunt curios daca ai inteles ceva.

Lucian Davidescu

@postacus proximae serverum

Și pe 134 la calitatea drumurilor, făcute de colegii de pahar ai şefului tău + colega cu chiloţei albi 😛

P-asta ai uitat-o

berenger

ura. ai inteles totul. bravo

ba nu, mint 🙂 . n-ai inteles nimic

apropo, datele pe care ti le-am dat sunt gresite voit (nu cu mult, ca sa nu stric ideea, dar cifrele difera). tu, bineinteles, cu profunzimea analizei, ti-ai dat seama de asta. sau nu 🙂

Lucian Davidescu

@berenger, berenger

"ura. ai inteles totul. bravo

ba nu, mint 🙂 . n-ai inteles nimic"

vezi că p-asta ai mai băgat-o odată tot aici

Ai lucrat de noapte?

berenger

hai sa ajung si eu la persoana ta: pe mine nu ma costa nimic sa continui disputa asta, or tu, cu fiecare replica, te scufunzi mai tare. fa-ti un bine, ia o pauza. nu de alta, dar ideile tale putine si fixe (ca sa vezi cine ma acuza ca ma repet) nu dovedesc decat un singur lucru. si nu e in favoarea ta…

Lucian Davidescu

@beringer

"pe mine nu ma costa nimic sa continui disputa asta"

Păi cât încă mai eşti în stare să furnizezi material pentru bâză, te rog 😛 Dar văd că te-ai cam pleoştit 🙁

Îţi recomand următoarea replică:

"Bravo, ai înţeles tot!

Ha ha ha, ce te-am mai minţit, n-ai înţeles nimic!"

berenger

imi pare rau, dar am fost azi-noapte la o bauta de partid si s-a decis schimbarea strategiei. au zis ca tu esti foarte folositor, pe principiul „daca cineva se face de ras criticandu-ne, noi iesim bine”. au mai zis daca imi bat prea mult joc de tine, sefii tai te dau afara si angajeaza pe unul care chiar stie ce face (bine, eu nu am prea fost de acord cu asta, ca nici sefii tai nu sunt mostre de desteptaciune, stie djuvara ce spune, si, adevaru adevarat, mai buni n-au de unde angaja – asa ca fii linistit: toti sunteti o apa si un pamant si nu-ti pierzi postu). oricum ce m-a convins sa te las in pace a fost alta observatie: nu pot fi atat de sadic pe cat esti tu de masochist

Lucian Davidescu

@pipinger

"oricum ce m-a convins sa te las in pace"

Un fel de ~Țineţi-mă să nu-l bat~ =))

Bag de seamă că ai texte gata-pregătite ca pentru postacii adverşi 😛

Te-au trimis înapoi la munca de jos?

ionut

"nu vom fi niciodata ca norvegia ca nivel al democratiei, ca honk kong la libertate economica sau ca suedia la libertati civile."

Democratia (una dintre probleme, nicidecum solutia), "libertatile civile" si libertatea economica nu se impaca! Altfel, visul de aur al socialistilor de pretudindeni educati a la wikipedia e "cultura politica" (da' aia impusa de partid, desigur).

In alta ordine de idei:

"cit timp sectorul public pina la cele mai inalte nivele musteste de absolventi de “Spiru Haret” si alte “facultati” de teapa asta … nu trebuie sa ne mire rezultatele, nu ?"

"Sectorul public" poa' sa musteasca numai de detinatori de premiu nobel ca rezultatele ar fi aceleasi!

Lucian Davidescu

@ionut

Democraţia o fi sau n-o fi o problemă…

Dar e în oricare caz preferabilă una reuşită norvegiană, decât una ratată românească.

stan

@lucian

sa fie ,,democratie"…da vreau sa fiu ,,ales" ,,slujitor in institutiile de forta|" sau macar la rapps 🙂

pulimea are ,,iexact" ceea ce si-a dorit&merita

altfel spus @ionut are dreptate….

Lucian Davidescu

@stan

În Norvegia sau în România?

MIA

>În Norvegia sau în România?

In Elvetia de preferinta – totusi … 🙂

ionut

"preferabilă una reuşită norvegiană, decât una ratată românească."

Sunt la fel de "reusite" amandoua, doar ca una se bazeaza pe un surplus de resurse (intr-o lume in care acestea sunt rare). Nu o societate de roboti e solutia.

"In Elvetia de preferinta – totusi …". Aha, cea mai putin democratica dintre ele! 😀

stan

@lucina

norvegia ….,,ieste" mai ,,civilizata" lumea….. hahahahaha

sarac si cinstit ca ion ,,ilici" iliescu…da sef peste toti ..vorba lu salam (sau parizer..nu mai stiu) 🙂

stan

@lucian

sorry 🙂 era @lucian nu lucina 🙁

Dan-Cristian Moroşanu

De ce nu actualizați graficele?

Chris Kay

exista un update pt grafic pt 2012?