Riscograma
Lucian Davidescu

10 ţări bananiere mai bune decât România

Vestea bună e că România nu e statul cel mai mafiot. Vestea proastă e că se bate din răsputeri să devină.

Ştirea despre faptele omului de stat Cătălin Voicu nu e o surpriză, ci mai degrabă o confirmare după povestea cu Remeş. Ştiam că România e putred de coruptă, chiar dacă în topul mondial suntem pe un ambiguu loc 129 în topul statelor eşuate făcut de Foreign Policy.  Dar este de ajuns? 10 exemple de ţări mai căzute dar cu avantaje comparative punctuale:

1. Somalia (locul 1). Aici, hoţii sunt flăcăi destoinici care brazdă marea în lung şi în lat şi fură doar de la străini. Armatori străini.

2. Zimbabwe (locul 2). După o inflaţie care ajunsese la 500.000.000.000.000.000.000%, Mugabe a desfiinţat moneda. Acum se folosesc în principal dolari iar ţara are deflaţie de 3%.

3. Congo (locurile 5, 30). Faimoasă destinaţie pentru azilanţi politici (a fost cât pe ce), Congo are avantajul că nu este de fapt o ţară, ci două. Te poţi muta de pe un mal pe altul al râului omonim în funcţie de regim.

4. Georgia (locul 33). Ţara care şi-a desfiinţat Poliţia vrea acum să interzică prin constituţie mărirea taxelor. Sunt săraci vai de capul lor, dar ţara e condusă de oameni deştepţi. Poate au o şansă.

5. Cuba (locul 76). Sărăcia e teribilă, dar nu prea există nici bogaţi. Destinaţie excelentă pentru cei care cred că egalitatea e mai importantă decât bunăstarea.

6. Venezuela (locul 77). Exploatatorii afară! Uzinele la stat! Imperialiştii, să moară! Hai că se poate.

7. Kazahstan (locul 105). Cotaţia petrolului ţine loc de drapel, stemă şi imn. De ea depinde soarta glorioasei naţiuni. Poate va creşte!

8. Albania (locul 109). Au terminat înaintea României un prim tronson de autostradă (început mai târziu). Cu BECHTEL!.

9. Belize (locul 111). Îţi faci firmă uşor, nu plăteşti taxe, e cald tot timpul. Un paradis adevărat. S-ar putea să găseşti acolo şi o mică comunitate de milionari români ale căror nume nu le-ai mai auzit de mult.

10. Botswana (locul 116). Cea mai bogată ţară africană, cu un PIB/locuitor cam cât al României. Anul trecut, moneda lor locală s-a întărit cu 10% în faţa leului.

Botswana Music Guitar – Ronnie „Happy New Year Luie” !, via Turambar

7 comentarii
Camil Stoenescu

dacă nu mă înşel, clasamentul respectiv nu e liniar (cum laşi să se sugereze), ci pe puncte – de care n-ai spus nimic. am scris mai demult exact despre asta. la fel şi Turambar (care a cuantificat respectivele cotaţii)

Lucian Davidescu

@Camil

E şi liniar, şi pe puncte şi pe culori. Pe hartă găseşti România la portocaliu, adică "warning".

Mishu

Nu vad de ce tb sa zici ce cei din Georgia ca sunt saraci vai de capul lor. Au un PIB jumate din cel al Romaniei, in conditiile in care nu sunt nici membru UE, nu au beneificat nici de investitii si fonduri UE si nu au nici capsunari in afara. Si au si initiativa. Chiar asa saraci nu sunt deci

Lucian Davidescu

@Mishu

Am fost acolo, mi s-au părut la nivelul României de acum 10-15 ani. De acord că, în curând, s-ar putea fie invers.

cristi

Italia e tara de 10 ori mai mafiota decat Romania. Deci nu mafia e problema cea mai mare.

Lucian Davidescu

@cristi

Mafia din filme e una, statul mafiot e cu totul altceva.

Pe hartă te-ai uitat?

Ghitza Pitza

ce tare, moneda botswanei s-a intarit! nici macar nu mai poti zice ca leul e ca p*la

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *