Riscograma

5 metode de-a te pregăti pentru pensie

Când statul, fondurile de pensii şi băncile vor da faliment, s-ar putea ca economiile tale să nu mai valoreze mare lucru. Cum te pregăteşti pentru asta?

Peste 30 de ani, generaţia ’70 va fi la pensie şi sunt şanse mari ca tot-mai-puţinii tineri să prefere să contribuie la sistemele de pensii din alte ţări. Dacă greşelile sistemului de pensii persistă, România va avea patru pensionari pentru fiecare angajat. Aşa se face că pensia de stat va fi neglijabilă sau nu va mai fi deloc.

Nu-i vreo pagubă dacă se desfiinţează pensia „privată”
Nu-i vreo pagubă dacă se desfiinţează pensia „privată”

Pensiile private oferă perspective mai puţin rele, însă nici aici nu este 100% sigur că ele nu vor fi confiscate de stat sau devorate de inflaţie. Chiar şi în cazul economiilor individuale există riscuri – inflaţia, sau frauda şi falimentul bancar.

Pentru pensionarul anului 2040, cea mai înţeleaptă schemă de investiţii trebuie să includă o puternică componentă nefinanciară.

1. Casa „pe pământ”, preferabil la ţară. Foarte probabil, nicio pensie nu va mai putea acoperi costurile utilităţilor pentru viaţa „la condominiu”, nici măcar pe timp de vară

Poate că e timpul ca pensia privată să nu mai fie obligatorie…
Poate că e timpul ca pensia privată să nu mai fie obligatorie…

Soluţia este o locuinţă cât mai autonomă: excelent izolată termic (sau chiar pasivă), cu sursă proprie de apă şi chiar de energie electrică.

2. Sursa proprie de hrană. Două persoane îşi pot asigura aproape tot necesarul de alimente dintr-o seră de doar 300 de metri pătraţi (chiar mai puţin cu tehnologia hidroponică).

Important este ca ea să fie automatiată cât mai mult. Costurile sunt mari, dar vor scuti la vremea lor cheltuieli de oportunitate şi mai mari.

10 lucruri pe care fondurile de pensii private nu ţi le-au spus niciodată
10 lucruri pe care fondurile de pensii private nu ţi le-au spus niciodată

3. Sursă pasivă de venituri. O proprietate – locuinţă sau spaţiu comercial – poate aduce un venit mai bine ancorat în realitatea de atunci. Însă atenţie unde! Cartiere şi chiar localităţi întregi ar putea dispărea cu totul.

4. Educă-ţi foarte bine copiii. Dacă-i trimiţi la cele mai bune şcoli (străine şi scumpe) astfel încât mai târziu să câştige foarte bine, sunt mai mari şansele să aibă venituri disponibile suficiente încât să te poată ajuta şi pe tine.

Numărul copiilor nu prea contează. Dacă-s mulţi şi suferă de foame, vor face coadă la sera ta.

5. Sport şi sănătate. Cel mai de preţ lucru pe care îl ai acum şi s-ar putea să-l pierzi până atunci este propria mobilitate. Investeşte în ea!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou