Toate calculele pe care ti le poti face pot fi date peste cap de decizia lui alde Mugurel si Bernanche. Mai cumpara valuta? Mai tipareste bani?
Cauţi refinanţare? Iată ce trebuie să ştii
Dobânzile pentru creditele în valută încep iar să crească, odată cu Euribor, iar dacă această creştere nu va fi însoţită de aprecierea substanţială leului, ratele românilor la bancă ar putea ajunge la cel mai înalt nivel de până acum.
5 lucruri pe care trebuie să le urmăreşti dacă vrei o refinanţare:
Dobânda
Libor şi Euribor sunt încă la nivele aproape de minim, nu însă şi marjele practicate de bănci. O dobândă de 7% ar putea părea bună, însă cele 6 puncte peste Euribor înseamnă în realitate destul de mult. Iar asta se va vedea atunci când dobânzile de bază vor creşte iar. Ceea ce te interesează cu adevărat este marja adăugată peste dobânda de bază, iar aceasta ar putea scădea. Faţă de nivelurile atinse acum trei ani, de exemplu, dobânzile sunt deocamdată substanţial mai mari.
Comisioanele
Dacă banca de la care ai deja credit îţi oferă o “refinanţare”, cel mai probabil este o capcană şi vei sfîrşi prin a da la fel de mulţi bani. Dacă chiar vrea să-ţi facă o favoare, e de ajuns să-ţi reducă dobânda. O refinanţare presupune un comision de acordare şi clauze noi, care trebuie luate în calcul în comparaţie pe lângă rata finală.
Metoda de calcul
Acum este unul ditre momentele în care e de preferat o dobândă fixă pe toată perioada creditului, chiar dacă este cu unu-două puncte mai mare decât dobânda standard. Până la sfârşit, suma plătită s-ar putea dovedi mai mică.
Moneda
Orice decizie implică o doză substanţială de risc, însă la dobânzi egale este preferabil creditul în lei. Ca urmare a inflaţiei care încă nu pare să se fi potolit, leii de restituit vor valora mai puţin în viitor.
Banca
Orice ambiguuitate, oricât de mică, în formularea termenilor de plată este o gaură prin care banca va putea băga mâna în buzunarul tău. La fel, dacă banca cere şi comisioane lunare pe lângă dobânda standard este doar pentru a-ţi îngreuna comparaţiile.
6 comentarii
mai trebuie mentionat un aspect: daca creditul e cu ipoteca si vrei refinantare ai cam pus-o… nu te incadrezi la garantie … asa ca 95 % dintre cei care se gandesc la refinantare si indeplinesc conditiile de venit, etc…poa' sa uite … eventual mai haideti cu un imobil
asa ca toata agitatia bancilor cu ofertele de refinantare sunt penibilitati naive de'ale managementului bancar actual…
sefii inca nu s-au prins ca nu se pot face refinantari cu consolidare de colateral asa cum viseaza
PS la sondaj evident ca am raspuns :"Am încredere că sunt oameni cinstiţi" 🙂
odata sunt si eu cu vala de acord!inclusiv la vot!
bine ca nu am credit .. mare 😛
am un credit decent de nevoi personale si vreau sa-l refinantez, dar nu mai am venit… normal ca "oamenii cinstiti" de la banca refuza, dar refuza si sa ia in garantie o garsoniera care face cat cateva credite 😉
good to know