Riscograma

Iată cum arată harta cu “8+2 judeţe”

Gambitul regelui!

În şah, gambitul înseamnă sacrificarea unei piese pentru obţinerea unui avantaj poziţional. Un gambit poate fi acceptat de un adversar care nu sesizează urmările sau crede că le poate combate. Sau poate fi refuzat. “Gambitul regelui” este o deschidere care presupune sacrificarea unui pion pentru a deschide drumul către regele advers. Este o armă redutabilă în mâna şahiştilor experimentaţi, dar poate deveni o greşeală fatală dacă adversarul este la rândul său foarte bun.

Organizarea teritorială „secretă” a României
Organizarea teritorială „secretă” a României

Singura explicaţie a atacului prezidenţial la adresa regelui Mihai I, de o violenţă aparent iraţională, este că preferă să-şi sacrifice susţinătorii cu afinităţi monarhiste pentru a le câştiga bunăvoinţa naţionaliştilor resentimentari. Adică cei care amestecă voios şi fără dubii patriotismul teritorial, dispreţul etnic şi “cultul pentru mareşal”, deci tocmai pentru personajul care şi l-a luat drept aliat pe unul dintre agresorii României.

Acest grup are acum mare nevoie să fie anesteziat pentru a nu reacţiona violent la propunerea de împărţire în “8+2 judeţe”, iar mass-media trebuie să fie mult prea ocupate pentru a mai apuca să deseneze această hartă.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou