Riscograma
Lucian Davidescu

Care investitori îşi fac bagajele să plece din România?

Economia românească a pierdut un propulsor important odată cu frânarea investiţiilor străine, dar nici cele mai negre scenarii nu luau în calcul, până recent, că bilanţul ar putea deveni negativ din cauza „delocalizărilor”.

Plecarea Nokia a fost primul semnal de alarmă, după ce migraţiile unor nume ca Procter&Gamble, Kraft sau (parţial) Coca-Cola au fost trecute cu vederea. Deşi prezenţa Nokia a fost înlocuită cu succes de Bosch şi De Longhi, încă există riscul ca şi alte companii să plece, din cauza schimbărilor provocate de criză sau a nemulţumirilor legate de situaţia economică şi financiară a României. Deja, în doar trei ani investiţiile străine directe au scăzut de la peste nouă miliarde de euro la mai puţin de două miliarde, adică înapoi la nivelul anului 2003. Pentru ca investiţiile străine să nu se transforme într-o adevărată piatră de moară de gâtul economiei, ar trebui fie ca exodul să încetinească, fie ca alte investiţii să ia locul celor plecate.

Taxarea muncii

Principala problemă a României este impozitarea excesivă a muncii: 45% din suma plătită de angajator ajunge la stat, acesta fiind al şaptelea cel mai mare nivel din UE. În cazul investiţiilor destinate exportului, aceasta nu este o problemă foarte mare, pentru că salariile sunt oricum foarte mici. Însă în cazul investiţiilor destinate vânzării pe piaţa locală, străinii ezită să îşi deschidă afaceri în România din cauza concurenţei neloiale făcute de firmele autohtone care au ajuns să îşi plătească angajaţii la negru. Astfel, o reducere a impozitării muncii, de natură să scoată la suprafaţă o parte din economia subterană, ar avea şi efecte secundare bune: ar aduce investitori noi şi i-ar motiva pe cei deja veniţi să angajeze în plus de banii economisiţi, în loc de-a migra în Asia.

Pericolul chinez

Teoretic, România are şi doar avantaje în noul context economic mondial. Creşterea de până acum a Chinei a făcut ca salariile de acolo să ajungă comparabile cu cele din România. Există însă discrepanţe care fac ca migraţia să fie în continuare de preferat. În oraşele de coastă ale Chinei salariile sunt chiar duble faţă de România, dar în interior sau în ţările vecine ca Vietnamul – ele sunt la mai puţin de jumătate. Avantajele devin însă evidente în perspectivă. Muncitorii din Asia de Sud-Est pretind creşteri salariale de 20-30% pe an, tendinţă care poate ruina orice plan de afaceri. Pe de altă parte, în ţările din Europa de Est pretenţiile sunt mai realiste, lucru care se adaugă la avantajele naturale: apropierea logistică şi culturală şi apartenenţa la uniunea vamală europeană.

„Dacă pleacă Dacia?”

Cel mai important magnet pentru investiţii rămâne însă nivelul de pregătire a forţei de muncă. Principalul motiv pentru care Bosch şi De Longhi s-au luptat să ia locul Nokia este faptul că exista un număr substanţial de angajaţi instruiţi să lucreze la exigenţele procesului de producţie modern. Unul dintre principalele riscuri ale delocalizării este o cultură precară a muncii, care face să nu existe două produse absolut identice în aceeaşi serie, nivel pe care nu toţi potenţialii angajaţi din România l-au depăşit.

26 de comentarii
Geo

Poate scrieti intr-o zi un articol despre DOUA LUCRURI:

1. Cat costa ca sa infiintezi un SRL in Romania (in practica, nu din documentari).

2. Cat dureaza sa infiintezi un SRL in Romania (la fel, din practica)

Bujold

Buna dimineata. Sunteti amabil; sa-mi spuneti unde a plecat Coca Cola? Din cate stiu, si stiu foarte bine (!), nu a plecat nicaieri…

AAAAAAAA, a inchis niste fabrici. Pai asta a facut in toate tarile – a concentrat productia, ceea ce este cu totul altceva. Dar sa afirmi ca a plecat….Hei, mai sunt 4 (patru) fabrici – una foarte mare – Ploiesti, in care s-au investit in ultimii ani zeci de milioane de euro, n-ati vazut nicaieri un depozit de prodsus finit cum exista acolo – al treilea depozit ca marime din lume si fully automatic, una la Timisoara si doua la Dorna.

Va rog foarte mult sa stergeti afirmatia despre Coca Cola, pentru ca este falsa.

Cu stima,

Sorin Camner

daisycutter

E stiut de mult ca in Romania exista doua tabere: una suntem noi, romanii, iar cealalta tot ceea ce reprezinta statul(politicieni, guvern, parlament, fisc, servicii speciale, toata pleiada de comisii, comitete si alte "chestii" care colecteaza, supravegheaza si…….rub the thing )

Ei sunt cancerul mediului privat, un paradox. Noi ii hranim, ei ne omoara incet.

Finante Azi

Romania pastreaza destule avantaje. Mai are de lucru la infrastructura, un element care a impiedicat ceva investitii.

O

Ati uitat sa adaugati pe langa taxarea excesiva si "taxarea" excesiva din partea anumitor (toate?) organe de control (sub denumirea populara de şpagă).

Toate mecanismele birocratice ale statului tb unse cu nişte bănuţi pentru a functiona. Asta pentru ca birocratul este inept si se trezeste brusc cand are o motivatie financiara.

(umilinta in fata "controlului de la stat" – nepreţuită)

Idle

@bujold

Pleacă, restrînge activitatea, tot un drac. Oricum coca-cola nu aduce nimic bun. Dacă ar dispărea cu totul ar face un mare bine civilizaţiei. Nu aduce nici un beneficiu progresului civilizaţiei, pe deasupra are produse nesănătoase. Ce produce cola? Suc. Ar fi trebuit să rămînă o firmă regională, dar iată ce poate face publicitatea, îţi vinde şi rahatul după care te face să-ţi lingi degetele. Greţos.

Nu se şterge nimic. Lasă oamenii să spună ce vor. De cînd o firmă oarecare cere, prin angajaţii ei, cenzură.

Coca-cola e un produs prost, nesănătos, distruge vieţile angajaţilor, îi exploatează, şi ne îmbolnăveşte copiii de diabet şi alte boli asociate.

Eat that.

Bujold

@idle Nu sunt angajat Coca Cola. De altfel e foarte simplu sa verifici, am numele in postare. Poate ti-l dai si tu ca sa discutam de la egal la egal.

Pe de alta parte te-as ruga sa mananci doar iarba verde, de-aia sanatoasa, sau sa te intorci in epoca de aur si sa mananci ce gasesti pe acolo – poate, odata pe an – gasesti si o Cola si-i multumesti Secretarului General pentru aceasta bucurie.

ionut

@Geo

Costa undeva la 700-800 de euro (nu-i de ajuns sa-l infiintezi, asta te costa cca 350 de euro, trebuie sa-l si aduci, efectiv, in stare de functionare) si dureaza, daca toate merg ca pe roate, cca 2 saptamani. Dar e un cosmar (fiscal cel putin).

Isailă Brătfălean

După teoria 'matale în Elveţia nu se mai pot face investiţii că salariile sunt de pe la 3000 de euro în sus. Mai gândeşte-te.

Pe vremea când se făceau investiţii în România erau destule ţări cu costuri salariale mai mici. Au contat oamenii pregătiţi de învăţământul ceauşist (tot mai puţini), speranţa devoltării infrastructurii. Nu mai contrează.

Idle

@bujold

Angajat sau nu, ai lucrat pentru coca-cola.

Mă rogi să mănînc iarbă verde, exagerînd desigur. Ei bine n-am să-ţi urmez sfatul, pentru că nu sunt vegetarian, mai mîncăm şi noi produse de origine animală, în schimb pot să-ţi întorc favoarea rugîndu-te să mănînci doar pastile de la farmacie, scăldate din belşug cu coca-cola. Cum ţi se pare? Hai, fie, mai ia şi-un big-mac din cînd în cînd.

Personal nu beau cola, nu îmi place. Închipuie-ţi domle că există oameni cărora nu le place sucul ăsta.

Apropo, pentru mine „epoca de aur” a fost o perioadă OK, mai umană decît asta. Și nu, secretarul general, ori altcineva din PCR, nu se ocupa cu vînzarea de suc. Oamenii dacă voiau să bea un suc mergeau la cofetărie. Sucurile de-atunci erau cu termen de garanţie, după cum bine ştii dacă ai trăit în România, adică se stricau într-un timp dat, fiindcă erau obţinute din materie organică, naturală, sănătoasă.

Nu sunt un nostalgic, aşa cum insinuezi, spun doar că epoca actuală nu e o fericire, are neajunsuri la fel ca şi „epoca de aur”, poate că sunt chiar mai mari. Doar că îmi doresc să trăiesc, în viitor, într-un mediu mai sănătos, mai curat şi mai uman.

Whats wrong with that?

Călin Lucaci

Lucian Davidescu

@Geo

1. Prea mult.

2. Vezi 1.

@Bujold

Mda, tehnic nici Nokia n-a "plecat"

@daisycutter

Doar în România?

@Finante Azi

"destule avantaje"

Doar că deciziile sunt cu "da" sau "nu". "Destul" nu-i suficient.

@O

Da şi nu. Şpaga nu-i un motiv de-a pleca dacă a fost acolo dintotdeauna. Într-adevăr, şpaga face ca profitul aşteptat de investitori să fie mai mare

@Isailă

Contează adecvarea. Poţi să faci investiţii şi în Elveţia, şi în România. Dar dacă ai pretenţia să le găseşti de muncă unor necalificaţi de la ţară (majoritatea forţei de muncă disponibile din România) şi să te aştepţi ca ei să fie competitivi cu elveţienii e… imprudent.

Isailă Brătfălean

În Elveţia se cam practică statul la ţară. Dar copiii merg cu autobuzul la şcoală la oraş. Chiar alaltăieri am văzut liceul în care profesorul de fizică i-a spus tatălui lui Einstein să-l scoată de la liceu, că nu e bun decât de meserii manuale. Probabil profesorii au mai evoluat în evaluări, dar învăţământul elveţian este elitist, centrat pe calităţile intelectuale ale elevului. Cea mai bună universitate din Europa este la Zuerich, de aia mai rentează să investeşti în jur.

Aş vrea să-i aud şi pe liderii „dă dreapta” români vorbind despre asta, nu numai despre costurile salariale (salarii + taxe) mici.

Lucian Davidescu

@Isailă

„În Elveţia se cam practică statul la ţară”

Sigur

Gauss

La naiba Luciane, dar nu te asteptai ca "la tara"la ei sa fie ca la noi. 🙂 In plus, imaginea pusa de tine pare a fi mai degraba statiune, decat "un sat" oarecare elvetian.

flavius

La ei satele "oarecare" seamănă oarecum cu cartierele noastre de vile. Casele sunt şi acolo aproape la fel de mari, dar mai îngrijite şi nu aşa de snoabe. Nu prea poţi să zici de nici un sat din elveţia că nu e "urban".

romania inedit

Din pacate din ce in ce mai multi investitori se gandesc sa plece din Romania datorita taxelor exagerate si a lipsei infrastructurii .

kilroy

Marinarul a bagat "delocarile" in discurs cu un scop. Parerea mea este ca vrea sa atenueze socul cel il va produce plecarea unei firme foarte mari. Din pacate, nu imi vine in minte decat un singur brand.

Isailă Brătfălean

Bine înţeles că va pleca Dacia. De ce ar construi Renault o altă fabrică atunci când producţia totală scade?

Taxele sunt relativ mari în România din cauza celor legaţi de agricultura de subzistenţă şi de migraţie. Marocul nu are aşa mari probleme (populaţia urbană est 60%).

MIA

Avantajul mare ( si ca singurul de fapt ) al Marocului este apropierea de Vestul Europei, prin rutele maritime.

Dar, dincolo de asta … industria auto europeana in general e intr-un fel de "bula", iar o eventuala explozie face lucrurile imprevizibile la modul serios nu doar la nivel de grup industrial/fabrica.

MIA

Ca parere pur personala : Basescu a bagat duma cu delocalizarile sa mai ofere un argument in plus la o mizerie ca Rosia Montana … Si cam atat. 🙂

ionut

"După teoria ‘matale în Elveţia nu se mai pot face investiţii că salariile sunt de pe la 3000 de euro în sus. Mai gândeşte-te."

1) Tocmai d'aia nici dracu' nu face "investitii" in Elvetia!

2) Gradul de acumulare de capital (posibil doar prin economisire sau import) determina productivitatea care, la randu-i, determina nivelul salariului! Niciodata invers! Ori posibilitatea acumularii de capital e direct si strans legata, in principal, de nivelul exproprierii prin taxare sau control/reglementare.

D'asta vest-europenii au (inca) salarii mai mari decat est-europenii si nu pen' ca au 4 coaie sau 2 creiere sau muncesc mai mult si alte nazbatii de genul.

romania inedit

Pai Bosh o sa primeasca pentru 300 de locuri de munca un ajutor de stat de 70 000 000 de euro .

ionut

"un ajutor de stat de 70 000 000 de euro ."

Nu inteleg ce inseamna "ajutor de stat"!

Elena

Desi sunt adevarate aspectele mentionate aici, se pare ca situatia continua sa se degradeze, nimeni nu pare interesat de crearea unui mediu propice dezvoltarii afacerilor. Problema este ca nimeni nu intelege ca o investitie mica realizata in sprijinul intreprinzatorilor si al celor care vor sa isi deschida afaceri ar aduce numeroase beneficii intregii tari. Birocratia si taxele sunt marea noastra problema.