Se termina recesiunea….zic unii. Altii printre care si eu sustin ca recesiunea va continua si mai dramatic in 2010. Discutam peste 365 zile ?
Se termină recesiunea. Dar eşti pregătit pentru asta?
„Când se termină criza asta”? Răspunsul simplu: „În curând”. Răspunsul complicat: „Pentru cine”? 7 lucruri care nu vor mai fi la fel:
Cu o scădere anuală de 7,1% în trimestrul al treilea, România pare să fi trecut de punctul cel mai dificil (-8,7% în T2) şi are mari şanse ca în ultimul trimestru să se apropie bine de zero. Nu pentru că economia ar sta foarte bine, ci pentru că ultimul trimestru de anul trecut a fost, la rândul lui, prost.
INS calculează de anul ăsta şi scăderile de la un trimestru la altul. În T3, economia a scăzut cu doar 0,7% faţă de T2, iar acelaşi efect de bază va face, probabil, ca T4 să treacă pe plus. Din nou, asta nu înseamnă foarte mult. Creşterea solidă – atât trimestrială cât şi anuală – care să dea încredere, va apărea în cel mai bun caz abia la anul.
2010 va fi, probabil, în termeni de PIB, echivalent cu 2008. Însă elementele care compun media vor arăta cu totul altfel.
1. Şomajul continuă să crească. Afacerile care vor vedea că nu se întorc pe profit nici măcar în vreme de creştere economică se vor lămuri abia acum că e cazul să închidă. Nu sunt puţine.
2. Salariile rămân îngheţate. Aduse cu picioarele pe pământ, companiile vor prefera să investească surplusul de capital în tehnologie.
3. Nu se vor da credite. Nu pentru plasme, nu pentru maşini, nu pentru case. Decât cu dobânzi de război. Se vor da, în schimb, credite pentru investiţii cui mai are gajuri libere.
4. Imobilele nu se mai scumpesc. Pentru că şi băncile, şi clienţii, s-au ars suficient. Şi pentru că o mare parte dintre dezvoltările imobiliare de până acum va trebui să intre în piaţă, chiar şi în pierdere.
5. Clienţii nu se vor întoarce cu acelaşi entuziasm în magazine, din cauza punctelor 1, 2 şi 3. Iar cei care se vor întoarce, şi-ar putea alege alte magazine. Ce ai făcut pentru clienţii tăi când n-au mai putut veni la tine? Eşti sigur că altcineva nu a făcut mai mult?
6. Pe medie, nu se vor mai putea obţine aceleaşi randamente ale investiţiilor; competiţia devine suficient de matură. Însă profiturile minime şi maxime vor varia într-o marjă mult mai mare, de la o companie la alta.
7. Nu va mai funcţiona demagogia populistă. Se va coagula deja o masă critică solidă, învăţată să se descurce pe cont propriu.
Citește și Se termină recesiunea dar… criza se întoarce
6 comentarii
@MeTeo
Pe ce vă bazaţi prognoza?
Ce inteleg eu din grafic:
1. De la declansarea crizei, Polonia si respectiv tarile baltice „joaca in ligile lor proprii”, deconectate de „marea masa” (Polonia la rubrica „Asa da!”, iar tarile baltice la „Asa nu!”), celelalte tari discutate „merg” „snop” oarecum pe langa media UE.
2. Cu „ocazia” crizei Romania trece – din exemplu pozitiv – cam „la coada” snopului central, dar pare sa-si revina mai „zglobiu”.
3. Am „reusit” contra-performanta de a ramane in urma clasicului nostru competitor la integrare – Bulgaria. Se pregateste Albania?
4. Semnalele par totusi sa indemne la concluzii moderat-optimiste (sau macar – oricum – nu exagerat de pesimiste). Sa speram ca se confirma…
Iar referitor la criterii, opinia mea:
1. In ciuda faptului ca sunt „palmas” (si ca deci – in aceasta calitate – mi-as dori sa fiu cat mai sigur pe locul de munca) nu pot sa nu recunosc faptul ca somajul fusese nesanatos de redus (nesanatos pt economie, nu pt noi, lucratorii!). La noi in Timis – in ciuda gradului neobisnuit de accentuat-pozitiv al majoritatii celorlalte criterii (infrastructura; calificarea si experienta a fortei de munca; apropierea – fizica si educativ-psihico-morala – de occident) – se renuntase masiv sa se mai faca investitii, neavand asigurata forta de munca necesara.
2. Poate la inceput sa ramana inghetate salariile! Pe masura ce lumea se va convinge ca aceasta criza a trecut, daca salariul nu va creste se va pierde forta de munca prin emigrare, si piata (reducerea ofertei la cerere aproximativ constanta) va regla ridicarea salariului (altfel se va re-ajunge la deficit de forta de munca).
3. Reducerea indatorarii cred eu ca e un fapt pozitiv (desi consumul va fi foarte slab stimulat in perioada urmatoare, ingreunand iesirea din criza).
4. a). CE sa se mai scumpeasca, INCA sunt prea mari preturile (sa coste metrul patrat pt o „vila” la periferie mai mult decat pt un castel pe valea Loarei?) b). CUM ADICA „in pierdere”? (La noi materialele sunt doar cu CEVA mai scumpe, dar forta de munca e mai ieftina, si criteriile de indeplinit de catre constructie mai putin impovaratoare pt constructor.) Eventual cu un profit mai modest decat ar fi normal… (NU decat cel – nerusinat de mare – de pana acum.)
5. Oricum se va schimba si structura cumparaturilor pe categorii socio-economice (in conditiile contemporane din Romania nu e normal ca o persoana care apartine clasei de jos – chiar si paturii sale superioare – sa isi permita sa aiba concomitent – NOI! – ultimele modele la toate electronicele, electrocasnicele, mobil, autoturism, etc – si la toate astea, varfuri de gama)
6. si 7. De acord (intre niste limite).
Propunere ptr referendum: cand Romania va fi intrecuta si de Albania, TOTI politicienii care au trecut prin Parlament sa fie expulzati din Romania.
Sunteti de acord?
Impreuna cu cei care i-au votat. Ce zici?
P.S. Politicienii sunt produsul poporului nu al extraterestrilor. Atata timp cat nu exista o masa critica care sa se revolte si prefera vorba romaneasca „lasa-l ca merge si asa” sau „capul plecat sabia nu taie” discutam discutii. Nu se poate schimba nimic.
"1. Şomajul continuă să crească. "
Nu stiu cat ar putea sa mai creasca. Daca mai creste inseamna ca de fapt, ne-am oprit. De tot!
Isarescu (DSK & marii economisti) ar trebui sa-i includa in calcule si pe cei 2-3 milioane de romani ce NU isi gasesc de lucru in Romania, si prin urmare iau calea pribegiei. Daca ar fi inclusi si ei in aceste calcule s-ar schimba multe..