Riscograma
Lucian Davidescu

Unde va fi următoarea Revoluţie a Foamei? România e pe locul 12 în lume în topul vulnerabilităţii alimentare.

Tunisia este abia prima victimă a următoarei crize: Criza Alimentară

Revoluţia din Tunisia a avut multe cauze, de la corupţia prezidenţială dezvăluită de Wikileaks, până la şomajul care a culminat cu autoincendierea tânărului Mohamed Bouazizi. Însă „dezinhibatorul” sutelor de mii de oameni care au ieşit pe străzi a fost foamea. Mâncarea tot mai puţină şi mai scumpă, principala cauză istorică a revoluţiilor. Săptămâna asta, au mai fost revolte din cauza preţului alimentelor în Algeria, India şi Bangladesh.

Poate că aceste ţări par foarte îndepărtate, undeva în lumea a treia. Ei bine, nu sunt! Într-un top al vulnerabilităţii la creşterea preţului alimentelor, făcut de banca japoneză Nomura, Bangladesh este pe primul loc iar Algeria pe al treilea. India este pe 21 iar Tunisia – pe 18. România este pe 12, adică stă mai rău decât Tunisia şi mai rău decât orice altă ţară europeană.

Calculul ţine cont de importul net de alimente (1,1% din PIB în România), de procentul cheltuielilor populaţiei cu alimentele (49,4%) şi de PIB pe cap de locuitor (9300 de dolari). Următoarea cea mai prost clasată este Bulgaria – pe locul 19.

Chiar dacă efectele scumpirii alimentelor încă nu se simt în Europa, dacă Revoluţiile Foamei se vor extinde – vor şti pe unde să pătrundă.

31 de comentarii
Ștefan A.

O fi avut si astia din Tunisia planuri marete de sali de sport , patinoare pe unde nu este canalizare dar nici apa potabila . Ca la noi . 🙂

Oricum , indiferent de tara in care se traieste , scumpirile de produse agricole lovesc crunt in cei mai saraci . Cu cit numarul acestora e mai mare , cu atit riscul de revolte e mai real . La noi nici vorba ! 😆

Nickmann

Nu mi se pare surprinzator. Surprinzator era sa nu fim in top, dar cum Romania e la granita intre orient si occident, ramane sa-si mentina si din trasaturi: mentalitati si obiceiuri orientale cu vise occidentale.

Andrei

Eu zic ca o sa fie in Hong Kong

stan

lol iar ,,statisticile"….. india , china mai ,,stabile " ..aha cum sa nu :).

era mai convingator dupa numarul de calorii,calitate ( mai nou macam numai plastic modificat genetic plin de agenti chimici ) , resurse regenerabile

indemna psd-ul ( fratii pdl din fsn ) sa ne ducem in evu mediu .,,muncitori ocupati in agricultura " adica someri ce cresc un porc si dau cu sapa sa nu moara de foame la propiu ( in termeni populari : tarani ) . oare(?!!!!!) intelegeau fenomenu : papa-combustibil-spatiu locativ. se temeau ca va exploda mamaliga . bine acum ca ne aruncau in evu mediu timpuriu …asta e ( vorba romanului tampit frate cu ala din miorita ) .

Lucian PH

Iarasi revin la discutia cu subventionarea Agriculturii:daca se investea CORECT(fara spaga si fara deturnare de fonduri spre alte scopuri) se producea mult suficient de mult chiar si pentru export.Uitati-va la pretul cartofului:de la 1 ron se indreapta vijelios spre 3 ron per kilogram.Productia interna s-a epuizat de mult(HG,CV,BV nu au avut productii grozave fiindca in lunile iunie si iulie au fost multe ploi si au putrezit in pamant).Daca se subventiona cu ceva sa vedeti cati producatori de cartofi erau si pretul statea la maximum 1 ron per kg.Exista vreun roman care sa nu manace macar o data pe saptamana cartofi Domnule Davidescu?Asa vom minca cartofi furajeri din China adusi in Romania cu 250$ per tona si vanduti fara facturi sau chitante fiscale la tarabe de catre"producatorii agricoli" cu 3 ron per kg adica 1000 USD per tona.Calculati cat intra in evaziune si cat se va "hrani"coruptia institutionalizata din Romania!

Lucian PH

Profit de aceasta minunata ocazie sa-mi laud blogul meu care are doar o zi si unde sper sa va combat cand nu aveti dreptate fara sa va suparati pe mine!Riscograma are oricum un loc de cinste pe
http://www.thinkagain.ro!

Lucian PH

Pavel Corut a anticipat din 1997 ca va veni o criza alimentara globala.Ne sfatuia de atunci sa cultivam pamantul caci pamantul da mancare iar mancarea inseamna independenta!Credeti ca din 1980 pina in 1989 romanii l-au urat pe Ceausescu ca nu exista libertate de gandire si exprimare?Aiurea!L-au urat fiindca a luat toata mancarea si a exportat-o(pentru un scop nobil achitarea integrala a datoriei externe)!L-au urat fiindca stateai la RAND Cu zilele pentru produse de baza care erau date pe cartela(multumim domnilor vacaroiu si Stolojan care erau artizanii acestui sitem planificat de consum)!

Acum nimeni nu mai baga banii in hartii si in scheme piramidale(derivate,options,hedging,etc)toata lumea va cumpara resurse si mancare!Mancarea ofera avantajul lichiditatii ridicate!O vinzi oricand si marchezi profitul!Ptr ca nu ai cum sa nu ai profit din moment ce FED-ul tipareste bani in draci!

Lucian Davidescu

@Ştefan A.

Am fost în Tunisia, e o ţară decentă pentru cât e de săracă şi relativ liberă prin comparaţie cu ce înseamnă lumea islamică. Într-adevăr, corupţia pare bine-înrădăcinată. Un băiat povestea că e imposibil să iei permis de conducere fără şpagă dar că dacă n-ai permis scapi cu "amendă" – tarife fixe.

@Nickmann

Pentru mine, recunosc, a fost o surpriză

@stan

Fiecare mănâncă ce crede de cuviinţă 😀

@Logosfera

Nu ştiu dac-aşa o criză ar face pereche bună cu afacerile lui imobiliare…

@Lucian PH

Bun venit, succes! 🙂

iokan

Sa le fie rusine acestor statisticieni criptobolsevici si nostalgici.Ei sugereaza ca dupa 21 de ani de agricultura democratica si 90 miliarde $ datorie ne paste o foamete mai mare decat la finalul iepocii de aur, pentru ca acum, chiar daca s-ar interzice exporturile, n-am face fata fara importuri.Jos Nomura care lauda dictatura!

Lucian Davidescu

@iokan

Eu zic că-i bine, din certitudine, foamea a devenit doar risc 😀

stan

@ lucianPH

esti exemplul cel mai concludent de de romania va fi mereu o tara bananiera(daca va mai fi ).de ce romanii vor fi mereu niste iobagi (au mentalitate de sclavi ) . am citit mai multe comment-uri( si la alte postari ) de-ale tale si nu m-am putut abtine ( sunt de porc rau…) .

george

Vraji. In Romania 1/2 din populatie traieste la sat si se alimenteaza din gradina. Aceste cifre nu sunt detinute de Japonezi. Garbage input, garbage output

Alex Nicolin

Ar fi fost mult mai utila o analiza a potentialului agricol al tarilor respective. Unele dintre ele practic nu mai au teren agricol disponibil (densitate ridicata a populatiei – Hong-Kong, suprafete africole reduse – Egipt, Maroc, Algeria, Tunisia, Sudan sau dezinteres antreprenorial – Romania, Bulgaria, Ukraina. Una e sa nu fii capabil sa produci hrana pe teritoriul propriu, si alta sa nu vrei sa produci, din motive obiective (ex. e mai ieftin sa importi). Conteaza foarte mult si componenta alimentatiei – populatia unora dintre statele enumerate se bazeaza pe un numar redus de produse agricole (ex. orez), in timp ce in altele, meniul este destul de variat. Per ansamblu, statistica mi se pare putin relevanta.

Alex Nicolin (proble

"Alex Nicolin

a*****@gmail.com

http://www.blogger.com/profile/********"

Nu sunt Alex Nicolin, nici hacker dar am "by default" in "Leave a reply" datele lui. E-mail, Webpage etc. Aveti probleme cu site-ul. Respectiv partea cu adresa de mail confidentiala/ will not be published nu mai e valabila.

La subiect, statisica nu mi se pare putin relevanta ci total irelevanta.

Alex Nicolin

Stiu, se intampla uneori, e de la platforma software, probabil are legatura cu clasa de IP. Eu dau "refresh" deobicei si lucrurile revin la normal 🙂

George

Daca alegi ponderile cu grija, statistic poate fi demonstrat orice. Dar sa-mi spui ca Romania este cea mai vulnerabila din toata Europa si cu mult in fata unor tari africane sau Indiei, in care chiar "se face foamea" este putin suspect. Apropo, unde sunt Coreea de Nord, Haiti, Irak? Stiu… n/a!

Petre

salut, nu e ok statistica asta, o fi ea dupa niste cifre macro economice de-astea da in teren treaba merge altfel – la noi sunt multi care inca pot trai cu bani putini, si fac burta – ca au tara.

Financiar numai un numar mic de romani vor fi loviti de cresterea preturilor- astia din oras care nu au tara, mananca la super market si fast food-

or sa creasca preturile pe orez si paine – da nu asha de grav – si oricum noi o sa ne descurcam.

Lucian Davidescu

@George

Confunzi riscul cu certitudinea. Evident că cei care deja nu mănâncă nimic sunt excluşi din categoria riscului..

@Petre

Chiar n-a zis nimeni că o să moară toată lumea de foame

andi

locul 12? hai sa nu exageram, vreti sa imi spuneti ca tarile africane sunt dupa noi??? nu prea cred.

Lucian Davidescu

@andi

e un top al riscurilor nu al certitudinilor 🙂

sunt incluse doar ţările unde acum se mănâncă

d

Romania e tzara unde cersetorii vor bani, nici sa n-auda de mancare.

Eu zic sa ne uitam si la speranta de viata. Multe din tzarile care stau mai bine decat noi in clasamentul Nomura, au speranta de viata mai mica decat Romania.

George

@Lucian

Confunzi parerea subiectiva (ca in Corea de Nord si Sudan foamea e o certitudine pentru toata lumea) cu afirmatia argumentata stiintific (indicele de mai sus in care merita sa intre si Romania, ca aici inca nu se sufera cert de foame).

Ce te faci insa cu Brazilia? Nu a fost luata in calcul ca acolo foamea e o certitudine sau e dupa locul 40? Ambele variante sunt putin credibile…

Lucian Davidescu

@d

Eu zic să ne uităm doar la ce ne convine

@George

1. Că în Coreea de Nord au murit de foame câteva milioane de oameni în ultimii 15 ani nu e o "părere subiectivă" (cel mult"exagerare capitalistă")

2. Documentul sursă cu topul integral e într-un link de sub cuvântul Nomura, credeam că aşa va fi uşor de văzut.
http://www.nomura.com/europe/resources/pdf/080910
3. Nu ştiu de unde ai luat informaţia că în Brazilia le-ar fi foame (mai mult decât în… Vaslui). Ţara e unul dintre principalii producători mondiali de alimente

d

@Lucian Davidescu

Nu ziceam sa ne uitam doar la ce ne convine.

Vroiam sa spun ca niste oameni cu speranta de viata mai mare mananca mai bine decat cei cu speranta de viata mai mica. Clasamentul Nomura care ne plaseaza in urma unor tzari cu speranta de viata mai mica decat a noastra e deci relativ.

Lucian Davidescu

@d

Vulnerabilitatea (ceva potenţial) nu poate influenţa speranţa de viaţă (ceva real). Eventual, o va influenţa în momentul în care riscul s-ar materializa, dar nu acum

George

@Lucian Am vazut Rio, am vazut Delhi (si acolo mor oameni de foame in plin capitalism), poti sa le zici certitudini sau riscuri dar te asigur ca situatia e mult mai nashpa (si are tendinta de a degenera) chiar si decat in Vaslui. Remember Argentina 2002?

Lucian Davidescu

India e într-adevăr o ţară incomparabil mai săracă decât România

Brazilia, însă, e la fel de săracă. Într-adevăr, undeva la 5% din populaţie trăieşte în favelas, de cele mai multe ori în condiţii de sărăcie severă. Şi sunt oameni veniţi de la ţară.

Cam aceeaşi situaţie se regăseşte în România în majoritatea satelor de câmpie. Case la fel de proaste, fără utilităţi şi un fel sau două de mâncare. Diferenţa e că-s departe de oraşe deci nu le vedem

Consumatorul.com

Cred ca topul e gresit Romania nu are cum sa fie in el. Supermarketurile sunt inca prea aglomerate. Pietele extraordinar de plina si preturile cresc constant….

Roxana

Degeba avem teren arabil daca nu este muncit.

Problema este ca o parte din terenul arabil incepe sa fie cumparat de straini si productia este data la export.

Iar romanul nostr "destept" care vrea sa faca bani, da marfa in afara pe 2 lei si o readuce in Romania , prin Ministerul Agriculturii la mai mult

andrei

stiu ca raspunsul e cam tirziu dati anunt in toata tara pe data de 1 ianuarie 2012 daca nimic nu se rezolva din toata tara sa fie pretenti in bucuresti si fara proteste ci ii dam cu forta jos si daca vreti spunetimi pe adresa (ss_kill) de messenger si voi da si eu vestea in oras:obligatoriu sa va echipati pt ca sar putea sa fie si cu politia probleme dar nu sar putea ci sigur astept raspuns si raspinditi pe toate saiturile chestia asta astept raspuns