Riscograma

De ce (mai) contează agenţiile de rating

O întrebare care tot apare: “De ce îi mai ia cineva în serios pe Moody’s, S&P, Fitch, după halul în care s-au compromis?” Iată 3 motive:

1. Ratingurile au două valenţe. Una este predictivă, iar aici lucrurile stau prost pentru agenţii. Nimeni nu mai are încredere că ele pot estima corect riscurile unui emitent. Cealaltă este însă contractuală. În vremea când reputaţia agenţiilor de rating era mai bună, indicatorii au fost introduşi ca reper în prospectele fondurilor mutuale, ale fondurilor de pensii sau în contractele de asigurare financiară.

Banii pensionarilor fac lumea să se-nvârtă. De unde vine puterea agenţiilor de rating
Banii pensionarilor fac lumea să se-nvârtă. De unde vine puterea agenţiilor de rating

Scăderea unui rating forţează fondurile de investiţii să vândă contra-cronometru titlurile care nu se mai califică sau declanşează automat plata de compensaţii în cazul derivatelor financiare. Până când contractele nu expiră sau nu sunt schimbate cu acordul părţilor, agenţiile de rating rămân importante. Iar în cazul fondurilor de pensii contractele se întind pe zeci de ani.

2. Agenţiile de rating s-au înşelat dând calificative părea mari şi probabil persistă în greşeala asta. “Triplu-A” pentru SUA este una dintre exagerările flagrante. Asta nu înseamnă însă că atunci când reduc un rating n-ar trebui să fie luate în serios. Dimpotrivă, din partea unui evaluator indulgent o notă micşorată este cu atât mai îngrijorătoare.

Chiar şi maniera suspectă în care agenţiile de rating au început să dea de pământ cu obligaţiunile europene, declanşând furia BCE, este irelevantă pentru investitori. Ba chiar şi aici agenţiile pot fi acuzate de prea multă indulgenţă de vreme ce piaţa CDS-urilor le-o luase de mult înainte.

Am credit în franci!
Am credit în franci!

3. Chiar şi pentru componenta predictivă, compromisă, orice evaluare este mai bună decât nici o evaluare. Deocamdată, agenţiile de rating au contracte cu emitenţii, acces la date şi o metodologie unitară. Agenţia de rating înfiinţată de China nu poate avea suficientă credibilitate iar cea propusă de UE nu este gata şi nici nu pare gândită în interesul investitorilor.

Pînă când nu va exista un alt instrument de măsurare a riscului, fondurile de pensii sau de investiţii sunt, practic, prizoniere.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou