Riscograma
Lucian Davidescu

Iată o veste bună: recensământul ratat!

Decât nişte bani prost-cheltuiţi, mai bine unii irosiţi cu folos.

După cum arată datele preliminare, un eşec al recensământului din 2011 nu este exclus. Este posibil chiar ca în unele oraşe numărul persoanelor intervievate să nu treacă de 50%. Ar fi o lovitură teribilă pentru birocraţie, mai dură chiar decât participarea scăzută la alegeri, care pot fi validate cu un număr oricât de mic de participanţi. Iată de ce e asta o veste bună.

1. CNP. Chiar presupunând toată buna-credinţă în povestea cu CNP-urile, faptul că organizatorii au tratat cu indiferenţă posibila reacţie publică e un motiv suficient pentru a suporta consecinţele. Desigur, e destul de greu să presupui bună-credinţă după atâtea bâlbe, improvizaţii şi comportamente bizare.

2. “Politici”. Cică în lipsa datelor, statul n-ar putea să-şi facă politicile sociale. Până acum, singura “politică socială” a fost de unde să smulgă mai multe taxe pentru a finanţa aparatul cleptocratic. Cât timp guvernul nu găseşte de cuviinţă să ia cea mai necesară decizie politică, reducerea impozitării muncii la jumătate, tabloul statistic va arăta inevitabil din ce în ce mai rău.

3. Metodologie. De fiecare dată când statul te plimbă de la o instituţie a sa la alta să faci curierat cu hârtii, este din cauza propriei incompetenţe, nesimţiri, şi inabilităţăţi de-a-şi pune ordine în date. O dată la 10 ani, ajunge să le cerşească aceloraşi contribuabili, din aceleaşi motive, bunăvoinţa pentru a centraliza ce n-a fost în stare singur. N-o merită!

28 de comentarii
a

:)) ce-mi place de micuti. E amara doctoria? Nasol! Noi stiam deja. 😀

kbm

Aialalti 50% sunt chiar birocratii! Au uitat ca trebuie sa se numere si pe ei…..sau nu stiu cum….

alecs_g

Metodologic e prost facut pentru ca implica fonduri mari pentru plata recenzorilor si urmarirea ca in filme a recenzatului. Un plic si timbru faceau mare afacere!

Regiunea Centru

Daca o sa se rateze recensmantul cel mai mult o sa planaga cei de la biserica ortodoxa. In functie de numraul de crestini primesc bani de la guvern.

bogdan

era si culmea sa iasa. Cu intrebari de genul ce persoane aveti plecate in strainatate, daca trimit bani in tara, cu ce frecventa trimit bani, etc etc.

Astea nu sunt intrebari pentru recensamant, astia ne iau de prosti.

Adrian

Ok, deci pentru tine solutia pentru evitarea recenzamantului (din niste motive foarte ingust/libertariene din cate vad de pe maretul site count me out) era sa se ia toate informatiile posibile din toate institutiile publice posibile, din ultimii 10 ani, si sa faca un imens map & reduce nu? Chestie care te asigur ca ar costa de 100 de ori mai mult in putere de calcul si oameni. Si pe urma deabea sa le vanda "puterilor si agenturilor straine", ca sa citez siteul.

d

Recenzorii iar nu i-au luat in evidenta pe tigani. Unul mi-a marturisit ca el nu isi bate capul cu ei, ca nu i-au permis accesul, ca n-au vrut sa coopereze si sa raspunda la intrebari asa ca i-a lasat in plata Domnului.

m

@alecs_g

"Un plic si timbru faceau mare afacere!"

Cred ca daca dadeau o bormasina nu mai aveau nevoie de recenzori. Ne calcam in picioare la ins.

Iar daca dadeau un telefon Nokia impuscau 2 iepuri dintr-un foc…

Habar n-au sa faca un recensamant ca lumea.

kilroy

Daca va fi un esec, guvernul il va trece la categoria succese, la fel ca pe impozitul forfetar.

ThinkAgainRo

Recensământul s-a făcut tipic româneşte: în mediul rural s-au luat datele din listele electorale permanente(acolo unde exsită CNP si SERIE?NR CI) s-au corelat date din Registrul Agricol si BârfoSantul Satului si asa s-au completat acele formulare!

Felcitari domnule Davidescu că v-aţi pronunţat împotriva unui dintre abuzurile mizerabile din ultima vreme!

Adică România moare de foame si una din întrebări era dacă sunt într-o unuine consensuală (concubinaj) si CU CINE?Păia asta e treba lui Boc pe cine r….gulez eu?Avem somaj cu 2 cifre, tineretul emigreaza si treba ta INS= MUNCHAUSSEN este pe cine r..gulez eu!

Este perfect că datele colectate cu surle si trambite se vor potrivi perfecte cu datele eronate culese ''pe genunchi'' din recensămintele anterioare!

marcel

40 milioane de euro pentru improvizatia si amatorismul celor de la statistica, aprox. 2-3 euro / cetatean roman. Au uitat sa intrebe in chestionare cate kg. de cartofi mancam, in medie, pe saptamana. ( In urma cu aproximativ un an, cresterea pretului la cartofi a lovit tinta de inflatie a BNR-ului – accizele si preturile produselor de monopol erau in grafic.)

Credeti ca din datele din formularul pentru locuinta, un agent imobiliar cu experienta poate face o evaluare (din birou), destul de exacta (mai exacta ca a proprietarului) a pretului apartamentului ? Credeti ca in Romania ar exista persoane interesate sa cumpere informatii de la recenzori ? Credeti ca politistii romani sunt pregatiti sa-i prinda pe acei recenzori care vor sa mai faca un ban in plus de pe urma chestionarelor completate? Cum ar fi viata dvs. in cazul unui furt de identitate ? Care sunt datele personale / confidentiale pe care trebuie sa le protejati ? Ce reprezinta pentru fiecare termenul de viata privata ?

Ce reprezinta pentru statul roman termenul de viata privata a cetatenilor sai?

Pentru binele statului roman, pentru succesul recensamantului ar trebui sa mergem la politie sa completam chestionare din 3 in 3 zile, legati la detectorul de minciuni si cu degetele in usa. Bravo INS !

marcel

P.S. Tot pentru INS !

Nu-ti poti incalzi locuinta cu aparate de aer conditionat. Chiar daca ai cumparat aparate de calitate si le-ai dimensionat corect in functie de volumul apartamentului te poti descurca pana pe la -5 grade Celsius. Datorita climei specifice Romaniei ai nevoie de o sursa suplimentara de incalzire care sa functioneze impreuna cu aparatele de aer conditionat.

Solutia este foarte simpla! O noua Hotarare de Guvern care sa aprobe formularul 8 rectificativ, cu o singura intrebare : Va incalziti locuinta cu pompe de caldura ? Pentru o statistica cat mai exacta este necesar si seria aparatului, producatorul / importatorul, firma care l-a vandut, compania cu care ai incheiat contractul de service si cursurile absolvite pentru utilizarea aparatului.

P.P.S. Tara te vrea prost! Incearca sa nu te lasi prostit. Daca nu reusesti, macar simuleaza !

florin

La mine e simplu: plec la 8, vin la 19. Sa ma mai caute si altadata.

Iar intrebarile lor sunt mult prea personale.

Claudiu

Oare ceva de bine nu puteti spune de tara asta in care traiti si voi? Si voi sunteti ca toti ceilalti… plecati in spania!

alecs_g

Vorba lui @Claudiu… nu va tine nimeni aici… mai respirati si voi!

cris_cris

Treaba principală a românului, datul cu părerea. Intrebare: stie cineva cum se intocmeste un chestionar? Care este "filosofia" din spatele unui chestionar? Daca da, rogu-te, explica si plebeilor.

alecs_g

@cris_cris

Filosofie? Poate principii!

Chestionarul se intocmeste in functie de outputul necesar. Si ca sa inteleaga toata lumea, comparatiile cu alte state e un argument slab, pentru ca fiecare stat are metodologii diferite. In UE singurul lucru comun trebuie sa fie outputul de date.

SI pentur toti rotunzii care se tot intreaba de ce se intreba cine e capul familiei (care sufera d.p.d.v al traducerii tampite => o sa primeasca raspunsuri in doi peri) sa arunce un ochi aici:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB

alecs_g

Mama ei de gramatic ca am dat cu mucii in fasole 😀

ionut

"Si ca sa inteleaga toata lumea, comparatiile cu alte state e un argument slab"

A, da? Perfect de acord, da tocmai ce ti-ai ruinat singur ultima parte a "rationamentului"! 😀

alecs_g

@ionut

Gresesti mon cher! Outputul si metodologia sunt doua lucruri diferite, ce citezi tu e referitor la metodologie, iar linkul se refera la cum trebuie sa arate datele livrate (output)… dar te iert de data asta!

Lucian Davidescu

@ionut, alecs_g

“Si ca sa inteleaga toata lumea, comparatiile cu alte state e un argument slab”

A, da? Perfect de acord, da tocmai ce ti-ai ruinat singur ultima parte a “rationamentului”!

@ionut

Gresesti mon cher! Outputul si metodologia sunt doua lucruri diferite, ce citezi tu e referitor la metodologie, iar linkul se refera la cum trebuie sa arate datele livrate (output)… dar te iert de data asta!

Încerc să reconciliez acest paradox:

Comparaţiile cu alte state sunt un argument slab când este vorba de ceva, dar puternic când este vorba de… altceva =))

ionut

Comentariul lui Lucian il face pe al meu, oarecum, caduc: comparatiile cu alte state e cand un argument slab, cand unul tare, dupa cum ne convine! 😀

UE e "stat"? Sau suprastat? Sau nue?

ionut

Din link:

3.2 FOCUS ON EU POLICIES –

.

.

.

3.6 DATA ON THE HOMELESS –

Una dintre "politicile ue", e sa-i ajute pe greci (de exemplu) sa nu devina, in corpore, "homlesi"? Sau sa devina?

alecs_g

Hai ca va faceti amandoi ca nu intelegeti ca sa va demonstrati punctul de vedere… sau mai trist… nu va duce capul sa intelegeti… va pup!

Lucian Davidescu

@alecs_g

Nu ne duce capul. Pupă-te pe tine

John Galt

Daca as fi Stat, as plati (6 cai frumosi) 10 lei noi pentru fiecare chestionar completat cu CNP, adresa/adresele din ultimii 5 ani, detalii despre alimentatia zilnica samd.

Si evident, l-as face optional.

Sa vad si eu cine sunt atarnatorii aia care fac scandal, sa stiu de unde sa-i iau cand am nevoie (de victime).

ionut

"Pupă-te pe tine"

😀 😀

Un caine "se pupa" de zor pe el insusi. La un moment dat se opreste brusc si se intreaba cu un aer absolut "perplesc": bai, eu ce fac aici, iau sau dau?

catalin

intrati pe secretele lui lovendal GOOGLE si acolo aveti raspunsuri exacte documentate iluminati si noua ordine mondiala deci recensamant total global asa ca nu avem altrenative deja au pus mana pe noi sau mai au putin