Riscograma
Lucian Davidescu

Morala unui recensământ ratat

3 greşeli care au dus la catastrofă:

Chiar dacă Statistica va încerca, probabil, să cârpească cifrele pe care n-a fost în stare să le adune, recensământul din 2011 şi-a pierdut deja credibilitatea. Haosul operaţional şi metodologic, comunicarea catastrofală şi procentajele jenante de participare din unele zone sugerează că recensământul a fost un exerciţiu ratat.
Iar participarea scăzută din Capitală, cu precădere din sectorul I, sugerează că un motor important al neparticipării a fost protestul civic. Erau deja destule motive pentru care oamenii erau tentaţi să nu participe. Însă statul a insistat să le ofere şi mai multe motive, cu iluzia că poate obţine prin lege şi amenzi ce a distrus prin propria incompetenţă: consensul naţional. Iată greşelile:

1. Comunicarea puţină şi, mai ales, greşită.

“Scopul RPL este acela de a se obţine informaţii despre numărul populaţiei, distribuţia sa teritorială şi structura demo-socio-economică a acesteia, elemente absolut necesare în sistemul statistic al ORICĂRUI STAT”, este una dintre explicaţiile popmpoase, circulare şi irelevante servite de INS: Avem nevoie pentru că avem nevoie, pentru că şi alţii au nevoie, pentru că este “absolut necesar”.
“Aceste date vor sta la baza politicilor economice şi sociale ale statului român PE URMĂTORII 10 ANI, indiferent de perioadele electorale”. Invocarea “politicilor publice” poate fi teoretic corectă, însă este o sabie cu două tăişuri. Până acum, au fost ignorate semnale mult mai clare: bătaia pe locuri în grădiniţe sugerează destul de clar că sunt prea puţine; numărul mic de angajaţi cu forme complete demonstrează că taxarea muncii este exagerată; aglomeraţia de pe şosele indică exact unde e nevoie de autostrăzi. Și totuşi, cu sau fără recensământ, nu s-a schimbat nimic. Singura “politică publică” pe care statul pare capabil să o facă pe baza datelor deţinute este mărirea taxelor.
Probabil o abordare mai bună, în caz că ar fi existat o campanie coerentă de comunicare, ar fi fost motivarea pozitivă, cu mesaje despre identitate individuală şi despre apartenenţe de grup.

2. Numărul mare de întrebări inutile.

Există date care pot fi găsite mai uşor în alte surse, cu acurateţe mai bună. Faptul că nu există o comunicare între diverse instituţii ale statului nu poate fi o scuză în faţa contribuabililor ci, dimpotrivă, un motiv de nemulţumire. De ce să fie binevoitor intervievatul în faţa unei birocraţii care atâţia ani l-a purtat dintr-un templu al umilinţei în altul pentru încă o “ştampilă pe timbru” şi care la sfârşit a descoperit că nu ştie nimic. Minima decenţă ar fi impus INS să se limiteze a câteva întrebări, absolut necesare, pentru maximiza rata de răspuns.

3. Gafa cu CNP-ul.

Poate că datele vor fi folosite în mod personalizat sau poate nu. Reflexul prudent este însă să eviţi un risc căruia nu îi este asociat nici un beneficiu. Iar lipsa explicaţiilor credibile, bâlbâielile în comunicare şi încălcarea făţişă a legislaţiei au sugerat că riscurile sunt destul de mari. Chiar dacă nu se vor falsifica alegeri pe baza CNP-urilor plecate din ţară, simpla idee că un securist de bine şi clienţii lui vor avea satisfacţia de-a lua la puricat dosare individuale este un inhibator suficient. Argumentul “dublelor înregistrări” este expresia perfectă a birocraţiei ajunse în blocaj mental. Dacă într-adevăr calitatea datelor este o probelmă atât de importantă, atunci soluţia nu este o ameninţare alienantă ci analiza de cost şi oportunitate. Câte înregistrări duble vor fi evitate, cu preţul a câte persoane care refuză recenzarea şi cum facem ca diferenţa să fie cât mai mare? Există oare o modalitate mai dificilă pentru INS dar mai simplă şi mai sigură pentru contribuabil? Unii spun în continuare că nu. Asta înseamnă, probabil, că vor face şi următorul recensământ la fel. Succes!

P.S. Iată cine este şeful discret al Comisiei Centrale pentru Recensământ

Sursa video: Antena 3

57 de comentarii
Rolex

CNP nu este o mostenire de la parinti, ci este atribuit (nu dat in proprietate privata) de stat, fiecarui cetatean. In consecinta, e firesc ca statul sa te intrebe de el, iar tu sa-i raspunzi politicos. Faptul ca in unele zone s-a inregistrat o rata mica de participare nu indica o forma de protest civic, ci existenta unor pungi de anarhie, alimentate si de jurnalisti inconstienti ca tine. Faptul ca oligarhia care conduce statul roman nu merita respectul cetatenilor este alta poveste, care se regleaza la vot sau in strada. Existenta unor date statistice valide la nivel national este mult prea importanta pentru a fi transformata in subiect de lupta contra vremelnicei clase politice autohtone.

atotnestiutorul

Rolex, este firesc ca statul sa STIE ce CNP mi-a dat … la fel de firesc cum este sa stie ca am 3 masini, ca am o casa, ca am 1 copil si o nevasta, ca am un contract de munca sau ca sunt actionar, administrator etc. la vre-o firma, daca am facut sau nu puscarie, daca am terminat vre-o scoala, daca sunt sau nu bolnav de cinsestiece boala … STATUL trebuie sa STIE astea, pentru ca EU ii dau 70% din banii mei ca sa STIE nu ca sa imi ceara alti bani pentru a face statistici … mie nu imi trebuie statistici ci gradinite, scoli, spitale, drumuri etc, pe care sper sa le primesc in schimbul al 70% din banii mei.

Rolex

Păi STATUL va ştii toate aceste lucruri dacă îi răspunzi la referendum. Peste tot în ţările civilizate se fac aceste referendumuri, indiferent de performanţa administraţiei ţărilor respective. Chiar dacă Germania ştie mult mai bine ce are în ogradă, decât statul român, tot face referendumuri. Pur şi simplu gradul de fidelitate şi acurateţe a datelor este teoretic mai bun decât simpla corelaţie dintre bazele de date existente pe la diverse instituţii. Sunt foarte multe lucruri care depind de existenţa unor date statistice exacte. In plus, aceste date vor fi publice. De ele nu beneficiază doar statul, ci oricine este interesat: oameni, universităţi, firme de stat sau private, ong-uri, etc. Nu aruncaţi copilul (interesul general) odată cu zoaia din copaie (clasa politică).

ionut

"Existenta unor date statistice valide la nivel national este mult prea importanta"

Pentru cine? Pentru stat? Statul este totalitatea birocratilor aflati la un moment dat in functie. Deci…

Orice politica publica e ilegitima: se face pentru unii pe socoteala altora (sau a tuturor). Adica Inseamna un privilegiu pentru unii bazat pe incalcarea drepturilor de proprietate (redundanta) a altora.

Ingerul Falafel

@Rolex

"CNP nu este o mostenire de la parinti, ci este atribuit (nu dat in proprietate privata) de stat, fiecarui cetatean. In consecinta, e firesc ca statul sa te intrebe de el, iar tu sa-i raspunzi politicos."

Nu i l-am cerut, asa ca-i recomand politicos sa-l foloseasca pe post de supozitor

miruna

@Rolex, o pungă de anarhie este în ţeasta ta

Rolex

@ionut, "Orice politica publica e ilegitima: se face pentru unii pe socoteala altora (sau a tuturor). Adica Inseamna un privilegiu pentru unii bazat pe incalcarea drepturilor de proprietate (redundanta) a altora." Este o afirmaţie ideologică. Se pare că se înmulţesc anarho-libertarienii. Pentru ce este importantă existenţa unor date exacte am spus la finalul comentariului anterior. Inclusiv firmele private utilizează date de la INS. Îţi dau un singur exemplu, dar se pot găsi mult mai multe. Cercetările de piaţă se fac utilizându-se eşantioane calibrate în funcţie de structura populaţiei furnizată de INS. Aşadar, toate firmele de sondare a opiniei publice şi de cercetare de piaţă utilizează aceste date. Apoi, toate firmele private care apelează la firme de cercetare beneficiază de pe urma lor.

@Ingerul Falafel, aşa este, CNP nu a fost cerut de nimeni. Poţi renunţa la cetăţenie sau poţi emigra în alt stat, unul fără CNP 🙂 La o adică, te poţi retrage în munţi pentru a trăi în sihăstrie. Atât timp cât eşti cetăţean, ai nişte drepturi, dar şi nişte obligaţii… în orice stat civilizat de pe glob.

P.S. Totuşi, de ce foartă puţină lume utilizează diacriticile? Nu fac parte din limba română? Sau e tot o manifestare a anarhismului din unii oameni care nu pot accepta că există reguli pentru binele comun?

pobeda

@ rolex aurit cu cositor statul are absolut toate datele alea cerute in formulare. de cand m-am nascut pana azi . la maternitate,primarie,notariat,scoala,facultate, administratie financiara,registrul comertului, intrari iesiri din tara etc etc. UNDE SA LE MAI DAU OBLIGATORIU DATELE MELE?!!

Mizantropescu

@rolex'ule, asta cu "statele civilizate" pare un apel grosolan la ignoranta. Sa ne aliniem dar la " valorile europene ". Asta nu implica desigur si a gandi cu propriul creier. Ca asa vrea statul…

@Trollex

„CNP nu este o mostenire de la parinti, ci“ un imprumut de la copii? Vorbesti in clisee, gandesti in clisee, esti un cliseu 🙂

Rolex esti un dobito

Dintre toţi cretinii oligofreni pe care i-am întâlnit vreodată pe internet tu eşti cel mai prost!

Urinez pe datoria civică într-un stat care mă forţează să plătesc taxă de drum, taxă de poluare, tva la acciză, taxă de primă înmatriculare dar NU-MI OFERĂ DECÂT GROPI MIZERIE ȘI NESIMȚIRE!

Felicitări tuturor acelor cititori inteligenţi (stai liniştit Rollex că tu nu te încadrezi la această categorie) care au înţeles ce bătaie de joc este recensământul.Înţelegeam daca autorităţile veneau cu un singur formular de bun simţ şi nu obligau prin amenzi răspunderea pe timpul meu la întrebări!

În acest caz cum am promis am dat multă multă (mooie) sănătate recenzorilor şi mai ales cretinilor care conduc cu forţa această ţară!

Iar tu Rollex eşti un specimen de maimuţă cu creierul spălat care nu ai nici o şansă să înţelegi ceva din realitatea care te înconjoară!

mihail_bc

Pentru tipu care a scris articolul:

Ai uitat un alt motiv, la fel de important: nesimtirea recenzorilor. Amenintari, abuzuri, injuraturi, ridicari de ton, etc. Asta nu se contabilizeaza statistic la INS? Nu? Hai ca o contabilizam noi pentru data viitoare. Recenzorii s-au comportat ca niste procurori, iar acest recensamant are iz de ancheta!

Toti care au participat au comportament de turma, nu simt civic. Daca ai fi avut simt civic frate, n-ai fi deschis usa.

Inca nu ne-am debarasat de vechea mentalitate :(. Asta e lucrul pe care il scoate in evidenta acest recensamant.

Deci, autorul articolului, adauga te rog si schimba si titlul: 4 motive pentru care a fost un esec.

kilroy

Aceasta bataie de joc numita recensamant ma face sa doresc sa dau in judecata statul roman si in culcare si in sculare. Oare ce politici inteligente deriva din faptul ca ma incalzesc cu centrala pe gaz, sau ca am doua televizoare in gospodarie? Raspuns corect: marirea taxelor. Ca numai de asa ceva e in stare guvernul asta de pitecantropi.

Oricum, recensamantul asta il pun in aceeasi categorie cu impozitul forfetar: opera unor cretini.

fan Rolex

Sunt fan Rolex nu neaparat pentru ceea ce a spus (desi consider perfect valabil ceea ce a scris) dar mai ales pentru faptul ca a argumentat si si-a sustinut in mod civilizat opinia. Despre majoritatea celorlalti nu se poate spune din pacate acelasi lucru. Eu cred ca tocmai faptul ca nu reusim sa ne respectam intre noi, nu reusim sa vedem si punctul celuilalt de vedere, nu reusim sa apreciem sau sa cantarim si o opinie diferita de cea a noastra ne facem sa fim unde suntem. Mizeria, gropile, ineficienta statului, recensamantul, sistemul de educatie, si toate celelalte sunt nimicuri cand esenta omului civilizat si educat lipseste, cand toti ceilalti in afara de posesorul opiniei sunt spalati pe creier, cand statul si eventual toti ceialalti concetateni sunt vinovati pentru ce este in jur, cand… dar cred ca ati prins deja ideea. Este usor sa te plangi de tot ce e in jur, dar pe tine te-ai analizat recent? Nu ai nimic sa-ti reprosezi? Cand ai facut ultima data ceva pentru a ajuta pe cineva in mod dezinteresat? Cand ai adus ultima data un plus societatii din care faci parte?

Mi-e teama ca o sa primesc multe raspunsuri care nu-mi vor placea dar indemnul meu ramane: sa incercam fiecare sa fim civilizati si sa dam un exemplu de decenta si deschidere spre opinii pe care care le impartasim sau nu!

Turambar

Inca un fan Rolex. Si nu neaparat pt ca pe baza datelor INS esantioanele sint mai corecte. Asta este fix ultimul beneficiu de pe urma unui recensamint. Ci pentru ca m-am saturat de circoteala si de rautacisme de anarhisti care nu stiu decit sa critice. Nu va place statul roman? De ce nu incercati voi sa va bucurati de viata in alta parte? Fie veti merge in alte state unde la fel se fac recensaminte, cu aceleasi constringeri in cazul in care nu va place sa raspundeti, fie veti merge in state unde nu se face recensamint si unde o sa va para rau ca ati ajuns. Alegerea voastra, nemultumitilor…

John Galt

"pungi de anarhie"..

HAHAHHAHAHAHAHA~~~!!@~!#@#$#$ 🙂

Lucian Davidescu

@mihail_bc

Sunt convins că până mâine se strâng 10 motive 😉

@kilroy

"sa dau in judecata statul roman"

De acord, dar pentru ce?

@fan Rolex

"mai ales pentru faptul ca a argumentat si si-a sustinut in mod civilizat opinia"

Care e preferata ta, "pungi de anarhie", "jurnalisti inconstienti" sau ~cui nu-i convine să plece~?

@Turambar

"De ce nu incercati voi sa va bucurati de viata in alta parte?"

1. Crezi că n-au făcut-o deja destui?

2. Crezi că ăia care au făcut-o sunt "anarhisti care nu stiu decit sa critice"?

VANDAM

"Aceasta bataie de joc numita recensamant ma face sa doresc sa dau in judecata statul roman si in culcare si in sculare. Oare ce politici inteligente deriva din faptul ca ma incalzesc cu centrala pe gaz, sau ca am doua televizoare in gospodarie? Raspuns corect: marirea taxelor. Ca numai de asa ceva e in stare guvernul asta de pitecantropi."

Sper ca v-ati declarat toti centralele la recensamant , ca e in interesul general, vorba lui Rolex.

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-10576253-laszlo

AC

@Lucian

Nu-i raspunzi si lui rolex esti un dobitoc?

@Turambar

In anii '90 putzoii securisti o lasasera foarte moale cu amenintarile si constrangerile. Odata cu regimul Nastase lucrurile au inceput sa se cam imputa ajungand acum, pe vremea unui papagal, sa ni se spuna ce tare-i statul oligarhic roman. Pai, daca-i asa tare, n-ar vrea putzoii securisti de speta a 3-a sa se numere… intre ei?

… la numaratoarea asta… eu am lipsit.

@fan Rolex

Atat timp cat la conducerea oricarei institutii din Romania "se gaseste" un putzoi securist de speta a 3-a sau un putzoi politruc distribuitor de fluturasi… statul roman sa se ajute… singur.

De 5 ani de zile aduc un plus societatii romanesti criticand cocalarismul, securismul, teparismul si putzoismul din societatea romaneasca.

ionut

"Este o afirmaţie ideologică. Se pare că se înmulţesc anarho-libertarienii."

Este o afirmatie logica fara indoiala! Libertarienii sunt anarhici, ca atare, anarho-libertarienii e un pleonasm! Da' tu confunzi anarhia cu altceva…

"Inclusiv firmele private utilizează date de la INS."

Pai d'aia sunt unde sunt! 😀 Nu prostiti poporul cu INS-ul!

"Cercetările de piaţă se fac utilizându-se eşantioane calibrate în funcţie de structura populaţiei furnizată de INS."

D'aia acu' nu mai mult de 3-4 ani toata suflarea isi dorea 4 pereti cu 2-3000 euro/m patrat si acu' "de vina e doar bancile domn'e" si baietii destepti se incearca a fi cautionati cu "prima nocta (casa)" partea a 4-a? 😀

@Turambar

"De ce nu incercati voi sa va bucurati de viata in alta parte?"

Tu de unde aparusi maica, cu apelul asta completamente idiot? Daca vreun talhar ti-ar calca zilnic proprietatea ce-ai zice de apelul "de ce nu te bucuri tu de viata in alta parte"? Sau ti s-ar parea culmea decentei si civilizatiei?

Turambar

Sa inteleg ca esti in situatia in care un tilhar iti calca proprietatea in fiecare zi si tu nu stii cum sa te plingi de soarta fara sa faci nimic?

Cipcirel

Eu am avut surpriza sa vad ca recenzor imi era o tipa din blocul de alaturi. De ce?

Pentru ca sora-sa lucreaza la primarie.

Ar fi trebuit sa fie niste reguli si despre asta.

fan Rolex

@Lucian

"Care e preferata ta, “pungi de anarhie”, “jurnalisti inconstienti” sau ~cui nu-i convine să plece~?"

Din astea trei doar "jurnalisti inconstienti" ar putea fi considerata jignitoare. Celelalte doua sunt doar formulari si atat. Nimeni nu-i perfect si evident dar totusi, fara a-i sustine intru totul punctul de vedere, ii sustin atitudinea si exprimarea care au ajutat sa aduca un punct de vedere nou in discutia asta uni directionala de multe ori.

@AC

"Atat timp cat la conducerea oricarei institutii din Romania “se gaseste” un putzoi securist de speta a 3-a sau un putzoi politruc distribuitor de fluturasi… statul roman sa se ajute… singur."

Tu chiar crezi ca exista undeva in lumea reala un stat condus de maicute si sfinti? Sigur, de exemplu in Chile, guvernul are numai ministri care au studiat in universitati americane din top 100. Dar sigur se afla si incompetenti prin ierarhia statului de acolo. Conditia pe care ai enuntat-o tu nu se va indeplini niciodata. Asa ca, desi e departe de mine opinia ca statul nostru e perfect sau macar decent, mi se pare gresita abordarea: daca statul greseste fata de mine cheltuindu-mi banii aiurea pe incompetenti pusi la conducerea unor institutii atunci si eu voi face tot ce pot pentru a-i pune bete'n roate. Sunt curios, tu ai fost intotdeauna corect in relatia cu statul si acum, simtindu-te nevinovat, alegi sa protestezi astfel?

@AC

"De 5 ani de zile aduc un plus societatii romanesti criticand cocalarismul, securismul, teparismul si putzoismul din societatea romaneasca."

Critica este modul in care alegi sa aduci plusul tau si sigur ca, intr-o societate normala, cei de care amintesti tu trebuie sa se "bucure" de oprobriul celorlalti. Am observat insa ca a critica nu este foarte constructiv desi initiatorul poate avea cele mai bune intentii. In general oamenii sunt foarte sensibili la critica si tind sa devina agresivi sau indiferenti. Puterea exemplului personal si vorba buna sunt de multe ori mult mult mai eficiente. Salut insa existenta oricarei persoane care aduce un plus societatii din care aleg sa fac parte.

ionut

Intelegi prost. Nu (mai) e de mirare (luand in considerare postul in care te declarai fan alde Rolex)! Tocmai ca fac, da' in nici un caz? ce ma indemni tu sa fac (apelul tau e sa nu faci nimic si sa pleci!). Eu in romania mai stau (vorba vine) doar pentru ca "statul" imi e inca dator. Si-mi voi lua inapoi toata datoria plus dobanda si penalitati! 😀

ionut

"Sunt curios, tu ai fost intotdeauna corect in relatia cu statul si acum"

Pai doar daca esti un cretin imoral esti "corect" in relatia cu un agresor, intai-ul talhar!

florin

@cipcirel

Nu e nimic anormal 🙁 La mine in comuna, TOTI recenzorii au fost selectati pe astfel de criterii de casta. Si si-au facut treaba cum au stiut ei mai bine.

Uitati aici ce zic altii: http://smartwoman.hotnews.ro/Recensamantul. Asa am aflat si eu ce de intrebari a sarit recenzoarea mea aleasa dupa criterii de competenta.

florin

Pe masura ce mai citesc pe net, vad ce dezastru de recenzori au fost. Deci cum a fost la mine:

– nu a intrebat nimic de domiciliile anterioare (desi ii spusesem ca ne mutasem acolo de 3 ani)

– la mine la studii a sarit masterul, probabil incurcata de faptul ca i-am zis ca am doctorat (asa m-a intrebat – scoala cea mai inalta absolvita)

– la facultate nu a intrebat nici anul absolvirii, nici sistem Bologna

– sotia a semnat toate formularele

Rolex

Sintagma "pungi de anarhie" este o licenţă după formula "pungi de sărăcie", care, deşi nu este tocmai academică, este prezentă în limbajul sociologilor. Turambar cred poate confirma acest lucru.

Dacă sintagma jurnalişti inconştienţi a fost recepţionată ca o jignire, atunci îmi cer scuze. Nu asta a fost intenţia mea. Cuvântul inconştient provine din limbajul psihanalitic şi înseamnă aproximativ "care nu ştie ce face", "care nu este conştient de realitatea înconjurătoare". Eu l-am utilizat în sensul de lipsă de conştienţă faţă de ansamblul lucrurilor. Aşadar, mai exact pentru ceea ce doream să exprim ar fi fost cuvântul "semiinconştient". Sau poate mă înşel şi cuvântul considerat jignitor a fost "jurnalişti".

Nuanţez formula "cu-i nu-i convine să plece", pe care eu totuşi nu am folosit-o aşa simplist. Celor care nu le convine, să lupte pentru a schimba lucrurile, iar dacă nu vor să lupte, atunci să rămână şi să rabde, să plece, dar în niciun caz să cârtească. Nu foloseşte la nimic şi îşi mai umplu şi sufletul de otravă.

Antipatia sau împotrivirea faţă de recensământ mi se pare o atitudine greşit direcţionată. Mulţi dintre noi, incusiv eu, suntem nemulţumiţi de modul în care funcţionează statul român. Dar a critica STATUL este cam aberant. STATUL este un concept abstract, nu are voinţă şi nici raţiune proprie. Nu STATUL face şi drege, ci nişte oameni, o parte aleşi de noi, o parte angajaţi de cei aleşi de noi. Nu avem o problemă cu noţiunea abstractă STAT, ci cu cei care întruchipează statul român. Dacă cârcotaşii de pe aici s-ar fi născut în Finlanda, probabil că mulţi dintre ei nu ar mai fi fost anarhişti, ci nişte cuminţi şi mulţumiţi cetăţeni model ai statului finlandez. Dacă s-ar fi născut într-un trib din jungla Amazonului, probabil nu ar fi înţeles ce este aia STAT şi ar fi considerat că este o mare neghiobie să nu contribuie la activităţile comune ale tribului. Aşadar, cred că împotrivirea faţă de recensământ este o formă cel puţin nepotrivită, dacă nu chiar anti-civică (lipsă de loialitate faţă de statul român), de a protesta faţă de clasa politică.

Le mulţumesc celor care au apreciat, dacă nu şi conţinutul, măcar forma mesajelor mele.

Celor care m-au jignit, probabil e prea târziu să le mai spun ceea ce trebuia să le spună părinţii lor încă din copilărie.

Andrei

Recensamantul a fost facut fara cap . S-au cheltuit bani aiurea pentru niste date care oricum sunt incomplete . Si fiind incomplete , evident ca nu folosesc la nimic bun . A nega aceasta evidenta tine de domeniul patologicului

florin

@Rolex

Imi "place" aceasta dubla masura cu care se judeca la noi relatia stat-cetatean. Cand e vorba sa fac eu ceva pentru stat, se vorbeste de spirit civic, de loialitate, de patriotism. Cand statul ar trebui sa faca ceva pentru mine, se vorbeste de lipsa fondurilor, de birocratie, de politicieni corupti.

Daca eu gresesc sau nu ma supun, statul ma taxeaza cu amenzi sau penalitati. Daca statul greseste, tot eu sunt pus sa umblu pe la cozi, pentru a repara greseala. Daca nu o fac, servesc alte amenzi.

Acest STAT nu ma reprezinta. Faptul ca mai traiesc (inca) aici e rezultatul unui concurs (nefericit) de imprejurari. Nu datorez nimic statului roman – atat eu, cat si parintii mei, am platit prin impozite mult mai mult decat am primit.

on-topic: in afara de un purtator de cuvant, nimeni nu este de vina pentru greselile de la referendum. Tipic pentru o institutie de STAT.

Lucian Davidescu

@AC

Dacă vreau 😛

@Cipcirel

A fost bătaie pe posturile de recenzori?

@fan Rolex

Ba dimpotrivă, “jurnalişti inconştienţi” e cea mai puţin ofensatoare, măcar pentru că vizează o categorie restrânsă.

Expresia “pungi de anarhie” îi insultă pe nişte oameni care n-au participat – mulţi cu educaţie şi venituri substanţial peste medie – caricaturizându-le motivaţiile.Dar, culmea, şi pe anarhişti, care au acelaşi drept la opinii politice ca oricine altcineva (în ciuda părerii Secu’ de la începutul anilor ’90, când îşi căuta inamici noi printre unguri, “satanişti”, “anarhişti”) 😛

Iar sugestia de-a pleca dacă “cârteşti” este ofenastoare şi pentru ăia care “cârtesc” şi pentru ăia care nu o fac dar consideră că – la o adică – ar fi dreptul lor să o facă.

@Andrei

Orice evidenţă poate fi negată. Dacă nu eşti de acord, n-ai decât să pleci 😛

@florin

Păi asta-i partea încă nevăzută. Ce încredeer poţi avea în calitatea datelor când la vârf au fost nişte incompetenţi preocupaţi doar să-şi salveze scaunul?

@Rolex

Tot nu ai răspuns la întrebare: ce faci când statul îşi încalcă propriile legi?

Andrei

Lucian Davidescu a scris :

@Rolex

Tot nu ai răspuns la întrebare: ce faci când statul îşi încalcă propriile legi?

Daca e sa ne luam dupa asertiunile lui Rolex , atunci va considera ca statul e oricum o abstractiune , asa ca nu poate fi nimic de zis , nici de bine , nici de rau . Va purcede la o analiza temeinica in care va releva functionarii vinovati pentru acest lucru . Dupa ce ii va fi aflat , va avea doua optiuni : 1)ii va critica pe bloguri si pe forumuri 2) ii va da in judecata pentru eventuale daune , daca s-a considerat lezat . Ghinion , la primul termen de judecata va constata ca nu au calitate procesuala pasiva deoarece raspunderea e institutionala , conform legilor din Romania , asa ca tot impotriva "abstractiunii" se va indrepta .

punk

Rolex: "Celor care nu le convine, să lupte pentru a schimba lucrurile, iar dacă nu vor să lupte, atunci să rămână şi să rabde, să plece, dar în niciun caz să cârtească."

Si cine esti tu sa-mi zici ce am voie sa zic, eu, cetatean liber si platitor de impozite ? Cum anume vrei sa lupt, sa ma imbib cu benzina si sa iau un recenzor fumator in brate ? A discuta si a boicota foncierea (a.k.a "recensamantul") nu este tocmai o forma de lupta ?

Daca recenzorul cerea o proba de sange de la fiecare copil si una de sperma de la nevasta-ta, tot asa ne ziceai, ca statul e imperfect si ca trebuie sa ne supunem sau sa-l reformam democratic ? De ce notiuniunile tale personale relativ la "ce se cuvine" in relatia cu statul ar trebui sa fie etalon pentru ceilalti cetateni ?

ionut

"Nu avem o problemă cu noţiunea abstractă STAT, ci cu cei care întruchipează statul român."

Pai asta-i eroarea de judecata pe care o faceti voi servitorii umili si obedienti ai statului. Statul e peste tot acelasi lucru: talharul legal (atentie, a nu se confunda cu legitim) care nu poate decat sa redistribuie ilegitim: sa ia de la unii si sa dea a altii ("criteriul" folosit e … cum ii vine pe chelie birocratului aflat in functie).

Mihai

@Lucian: eu personal nu înţeleg un lucru: de ce datele statistice ale recensământului vor fi disponibile abia din 2014? Ce fac până atunci? Calcule si adunări pe hârtie?

umoristu

bai @rolex

esti unul din cei ce pun in aplicare motto-ul:

statul si tara ne vrea saraci, prosti, bolnavi, supusi si obedienti, iar noi sa ii mai si multumim ca ni se permite sa fim asa.

din cauza unor milioane de forme de viata nevertebrate si cu mamaliga in loc de singe si rumegus in loc de creier asa cum esti tu @rolex platim cu munca si banii nostrii tocmai "salariile" temnicerilor de la butoanele statului si tarii

marsh in cutiutza ta inapoi, baga ceva rugaciuni si rabda in continuare, cu ochii umeziti de lacrimi de recunostiinta pt tara, partid si biserica

umoristu

ufffffffffff mai @rolex

ca am vazut o kestie in unul din comentariile tale >

"lipsă de loialitate faţă de statul român"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

si nu ma pot abtine:)) :)) :))) …imi vine sau sa vomit , sau sa pling, sau sa rid ……

loialitate fata de ceeeeee???????

omule du-te si te cauta la cap

serios. vezi ca manualul de istorie de cl IV-a din 1986 si cartulia "cum sa fiu un bun pionier" nu mai is de mult actuale, decit pt retarzii blocati in proiect.

ti-ai luat azi pastilele??

loialitate fata de….ma duc totusi sa si vomit

John Galt

Pfaa.. stati asa ca am gasit aici metoda prin care discuta (dezbate) statul toate problemele lui.

Probabil chestia asta se intampla chiar acum prin guvern.

😀

justHandel

0. Mi-a luat o cantitate de timp ne-neglijabilă (15 minute) să citesc cele de mai sus, care se referă la impresii cu şi despre oficialii României.

1. Chiar credeţi că idioţeniile conspiraţioniste sau alte aberaţii expuse în comentarii mai interesează, încă, pe cineva??

1.1.Răspuns=da

go take 1 freakin' chill-pill

1.2.Răspuns=nu

go take some vitamin C

read the next question

1.3.Răspuns=indecis

spend another 15 minutes for re-reading the comments, THEN goto 1.1.

time-lost==30 minutes

2. Credeţi că că CNP-urile pot fi folosite de băieţii-deştepţi ca să vă fure şi în continuare, după cum v-au mai furat şi în trecut??

2.1.Răspuns=da

go take some vitamin C

read the next question

2.2.Răspuns=nu

go take 1 freakin' chill-pill

2.3.Răspuns=indecis

do NOT spend another 15 minutes for re-reading the comments, THEN goto 2.1.

time-lost==45 minutes

3. Credeţi că CNP-urile NU pot fi folosite pentru falsificarea rezultatelor voturilor voastre viitoare??

3.1.Răspuns=da

go take 1 freakin' chill-pill

read question 1., without trying to answer it

3.2.Răspuns=nu

go take some vitamin C

read the next question

3.3.Răspuns=indecis

spend another 15 minutes for re-reading the comments, THEN goto 3.1.

time-lost==60 minutes

4. WTF??

time-lost==75 minutes

get out this page, without posting any answer

forget the freakin' scenario

bye

error.number==1

…….mai aveţi quef şi de alte citiri de postări w/non-sens??

goto 0.

John Galt

Vezi sa nu faci un buffer overflow. Stii cum e cu drumul, cand e lung..

Rolex

@Lucian "ce faci când statul îşi încalcă propriile legi?"

Dacă trăieşti într-o dictatură, cum a fost cea comunistă, atunci faci ceva doar dacă vrei să ai de-a face cu Securitatea sau ai stofă de erou. Dacă nu ai chef de aşa ceva, faci bancuri.

Dacă trăieşti într-un stat de drept, iar lucrul te afectează direct, ai timp şi nervi de cheltuit, atunci dai statul în judecată. Dacă legea e una pentru toţi, atunci e valabilă inclusiv pentru instituţiile publice.

Dacă trăieşti în România, comentezi (cât mai sordid posibil) şi te lamentezi pe internet, pe stradă sau prin ziare 🙂

În general, în România, oamenii înjură pentru că nu au curaj să dea cu pumnul (în masă) pentru a-şi apăra drepturile şi au tendinţa să fugă ca dracu de tămâie când vine vorba de obligaţii. Vrem stat de drept, dar nu ne comportăm ca nişte cetăţeni ai unui stat de drept. Bine, mai nou, unii nu vor stat deloc.

ionut

"Dacă trăieşti într-un stat de drept"

"De drept" inseamna ala cere respecta drepturile. Nu putem discuta despre drepturi in afara drepturilor de prorietate. Ori statul este primul si cel mai mare agresor al proprietatii. De fapt, fara agresiunea asupra proprietatii private, nu poate exista. Ca atare, statul, nu poate fi niciodata de drept.

AC

goto 0.

prost state

John Galt

Rolex, vezi ca pana la partea cu pumnul in masa ar trebui sa intelegi ca "dreptul la munca" nu e un Drept ci o Libertate!

Nu de alta insa cred ca sindicalistii deja dau. Nu-i auzi? Cateva zeci de mii au castigat si la tribunal. Mai nou exista si "drepturi castigate"..

ionut

@John Galt

Nu-i mai zapaci si tu! 😀

Nu-l ascultati baieti, face misto/caterinca. Alea-s privilegii…

Babardel

justHandel, eu sunt Babardel tiganu`; am vazut un afis lipit de un stalp si m-am facut recenzor. Am ochit deja freo 10 recenzati care sunt grosi la punga, muncesc de dimineata pana seara, si au plajmi, calculatoare si alte acareturi prin casa. Ia vezi manca-ti-as unde ma bagi in halgoritmul tau.

John Galt

Stai sa vezi ca incepe sa dea cu pumnul in masa pentru ca dreptul lui de proprietate (asupra propriei existente, private si nu publice) sa nu-i mai fie deranjat niciodata, in nici un fel. Ca doar asta inseamna privacy, nu? Cand poti sa dispui de intimitatea caminului tau asa cum vrei tu, fara a fi obligat sa accepti controale periodice (zilnice, lunare, sau chiar multianuale – cum e cazul recensamantului), fara a avea nevoie vro permisiune sau privilegiu din partea cuiva. Ca altfel s-ar numi puscarie..

Vrea statul sa numere CNP-urile date tot de el? Pai sa le numere.. Dar sa-l lase pe Rolex in pace, ca el are dreptul de a NU fi derajat cu intrebari. Chiar daca vrea..

🙂

Mizantropescu

@rolex…

Am mai cunoscut io unu' ca tine. Optimist, entuziast, incerzator, cutezator. I'a spus banca sa ia…a luat. Statul ii arunca o privire incurajatoare, si el credea !.. Viata, bre !

L'am intalnit mai deunazi. Slabise vreo 10 kile. "Am facut cura de slabire". Yeah, sure…. Avea niste haine second-hand, AMR'ul la banca inca 27 de ani, si inca se lauda: " am gasit un loc de munca super: 'nshpe mii de lei ( bullshit ) si telefon de serviciu: Blackberry ( o bucata de plastic cu butoane misto ) . Privirea ii trada lipsa de entuziasm. Stia ca moare sluga. Stia. Vad in tine un talent la fel de mare. Vezi unde'ti tii privirea peste 5 ani !…. 😉

AC

"Sunt curios, tu ai fost intotdeauna corect in relatia cu statul si acum, simtindu-te nevinovat, alegi sa protestezi astfel?"

Mai, lucian a protestat. As putea spune vorbe mari si goale, dar, de fapt, sunt genul de baba care nu aude si nu vede.

Ce inseamna daca am fost corect cu statul? Intrebarea ta imi aduce aminte de dumnezeu si ma gandesc la mai multi in relatie cu mamica ta.

Lucian Davidescu

@Mihai

"Calcule si adunări pe hârtie?"

Da, dar mai întâi trebuie culese, procesate în baza de date, printate şi rescrise de mână 😀

@Endless Loop

Pân'acu, când vindeai viagra şi cialis era simplu, acu nu mai înţeleg nimic

@Rolex

Răspuns corect!

Act on it: http://riscograma.ro/5028/acest-recensamant-este-ilegal-si-trebuie-oprit/

AC

"Dacă la precedentul recensământ treceam peste o populaţie de 300.000, în acest moment a reieşit că Iaşiul are cu puţin peste 250.000 de locuitori, dar nu s-a reuşit recenzarea tuturor." (Iasi siti)

John Galt

Cum, nu mai vin studentii "sa creasca pretzurili pana la cer"? Vaaii..

fan Rolex

@most of you: Mai baieti, a participa la o dezbatere cu voi este ca si cum te-ai plimba singur prin Harlem la 2am. Unii iti sar la gat, unii te injura de mama, unii isi bat joc just for fun, mai toti cred ca stiu tot ce e de stiut. Ai avea mare noroc sa iesi de acolo tot cum ai intrat :). Oricum, a fost o reala placere (fara ironie) sa citesc pareri atat de variate si uneori atat de colorate. Respect!

Rolex si Bolex

@Rolex

Probabil ca postul e deja vechi si n-o sa-l mai citesti, insa am fost absolut impresionat de modul in care in doar cateva comentarii ai reusit sa amesteci sociologia, politologia, "limbajul psihanalitic" samd, trecandu-l (cum altfel) prin filtrul loialitatii fata de stat, datoriei, patriotismului si secularitatii.

Sunt extrem de curios ce scoala urmezi (sai ai urmat), caci altfel sunt convins ca esti (ai fost) un elev emerit. Singura mea problema e ca, din nou, din grija diacriticelor, nu se mai vede ca statul roman, in actuala sa configuratie, este un stat anomic, disfunctional si nociv pentru cetatenii lui.

Boicotarea unui recensamant ce-mi coreleaza CNP-ul cu un eventual "cap de familie", geamurile termopan, dezabiliti fizice/psihice, si bani veniti de la neamurile plecate la munca, porecla data de prieteni, mailu etc etc, nu e neaparat un gest de dizidenta, cu atat mai putin anarhie, ci un gest firesc, pe care eu, cu sinceritate o spun, l-am facut fara sa clipesc din ochi si fara o mai mare emotie decat cea data de legarea siretului la pantof.

Pur si simplu nu se leaga.

Cele bune

alt fan rolex

va rog cititi definitia recensamantului si verificati cat de veche este aceasta actiune (mentiuni in Biblie), la ce foloseste si ce date colecteaza –
http://ro.wikipedia.org/wiki/Recens%C4%83m%C3%A2n

a nu raspunde la recensamant pentru ca nu esti de acord cu conducerea de stat este ca si cum te doare capul si pentru asta iti tai piciorul ca poate iti trece

altfel, mania asta ca cineva foloseste CNP-ul ca sa-mi fure saracia … e de neinteles, oriunde mergeti si semnati un contract sau dati o declaratie va legitimati cu actul de identitate, implicit CNP

zicala "tot saracu'-i si al dracu" ramane de actualitate, vad ca exista experti in injurii, amenintari si scenarii caragialesti

de asemenea pentru ultimul comentariu, din pacate exista multi care considera un gest firesc si nu au nici o remuscare sa-ti dea in cap si sa te fure , acestia sunt cei care nu-si explica de ce tu ai mai multi bani decat ei pentru ca NU INTELEG munca pe care o faci sau eforturile ca sa obtii ceea ce ai pe cai cinstite.

ionut

Ca recensamantul foloseste la stabilirea jafului (taxelor si impozitelor si reglementarilor) stim! Tocmai d'aia nu

"sa obtii ceea ce ai pe cai cinstite"

"Cai cinstite" inseamna altceva decat crezi tu, adica sa te lasi jefuit (citeste impozitat). De asemenea ramane sa reflectezi si asupra intelesului pe care-l are termenul de contract.