Riscograma
Lucian Davidescu

Băieţii ăştia deştepţi ori sunt prea deştepţi ori nu sunt deştepţi deloc

Încă nu e clar dacă insolvenţa Hidroelectrica este de natură să scoată compania la suprafaţă sau să o înece de tot. Însă e clar că nu toate informaţiile relevante au ajuns la public: de fapt, n-a ajuns mai nimic.

În economia adevărată, există un indicator care reuşeşte – de bine, de rău – să reflecte informaţiile existente, atât publice cât şi confidenţiale: cotaţia bursieră.

Hidroelectrica nu e listată pe bursă, însă 20% din acţiuni sunt în portofoliul unui fond cotat: Fondul Proprietatea. Acţiunile sunt evaluate la puţin peste 700 de milioane de euro, adică o cincime din valoarea fondului. Pe hârtie, ele vor trebui reevaluate la zero din cauza insolvenţei. Însă dacă scopul declarat este atins, câştigul pe termen lung ar fi mai mare.

Hidroelectrica este evaluată la doar 3,5 miliarde de euro inclusiv din cauza contractelor păguboase. Fără ele şi fără alte practici păguboase, valoarea companiei ar sări uşor de 10 miliarde de euro. Implicit, participaţia de 20% a FP ar creşte de la 700 de milioane, încet, spre 2 miliarde de lei. Asta ar duce la o creştere a valorii totale FP cu până la 40%.

Deci, dacă piaţa anticipează rezilierea cu succes a contractelor, valoarea acţiunilor FP ar trebui să crească. Însă după ce informaţia despre insolvenţă a devenit publică, în 18 iunie, cotaţia a tot scăzut, cu o recuperare parţială în ultimele zile. Sigur, investitorii de pe bursă sunt prudenţi. Dar băieţii deştepţi? Pentru ei, există două scenarii:

Scenariul A. Nu sunt chiar aşa deştepţi. Reacţia firească a unor adevăraţi băieţi deştepţi era să construiască rapid o schemă de arbitraj după următoarea reţetă: Eşti convins că rămâi fără contracte, lucru despre care, deocamdată, nimeni altcineva nu este sigur? Atunci, e cazul să investeşti în Fondul Proprietatea, bani proprii şi de împrumut, pentru un profit cert care să compenseze pierderile de contracte preferenţiale.

Scenariul B. Sunt chiar mai deştepţi decât îi bănuiam. Și mizează pe scăderea acţiunilor FP după momentul în care s-ar dovedi că insolvenţa a fost doar o diversiune în favoarea lor.

8 comentarii
Jeack

pai cine stie cite hidroelectrica mai sint in portofoliu Proprietatea…

greu, greu de jucat la bursa in conditiile astea. mai bine stai pe banca.
oricum baietii destepti nu au pierdut nimic, decit profituri viitoare sigure. ori in economia de piata au dovedit ca sint 0 (zero). a se vedea mic.ro, adevarul si alte tzepe. pardon, afaceri de succes.

Alex Anitei

Uite aici un articol care explica destul de bine urmarile „insolventei”: http://www.nouarepublica.ro/curiosul-caz-al-insolventei-hidroelectrica/

Decizia asta are efecte negative si asupra altor firme de stat la care FP este actionar. Insolventa Hidroelectrica va dura 1-2 ani pentru a fi complet transata cu procese in justitie si intorsaturi de situatie la masa negocierilor. Ce am vazut in ultimele zile sunt doar primele focuri de deschidere intr-o batalie de anvergura. Nimeni nu stie cine va iesi castigator sau perdant asa ca deocamdata investitorii sunt reticenti. Ce stiu sigur e ca FP s-a devalorizat in acte cu cateva miliarde.

Lucian Davidescu

A nu se confunda urmările cu pagubele colaterale 😀

Burca Costinel

Vrusasi sa faci o flotare logica, dar e mai mult o genoflexiune flogica .

TUDOR POPESCU

cati ani de puscarie trebuie sa faca cel care a semnat contractele secrete fara clauza de oprire a livrarii din lipsa de apa ???? Nu stia ca energia hidro se face cu apa de ploaie ??? dar cel care l-a numit pe acel director general ? Dar cel care a impus de la minister contractele ? Dar cel carte a emis o legislatie secundara intentionat gesita ??? dar cel care a tolerat ca in subordinea lui directorii sa semneze asa ceva desi atributia sa era de organ de indrumare si control ?? BINEINTELS CA CU SUSPENDARE SAU CU PRESCRIERE SAU CU INTRERUPERE (vor mai iesi schelete din debara sa strige ca nu sunt probe)
asta nu este o problema de reorganizare in insolventa E PUR SI SIMPLU O PROBLEMA A PROCURATURII . Ajunge o simpla decizie a lui Ponta.
Cred ca cea mai urgenta investitie este O A DOUA RAHOVA
AM PIERDUT PANA SI RATINGUL SUVERAN DE TARA

TUDOR POPESCU

FELICIT PE DL BASESCU PENTRU O ASTFEL DE PERFECTA INTOXICARE PUBLICA . PANA ACUM ZIARISTII – CLASA PRIVILEGIATA CA INTELIGENTA .. NU AU REUSIT SA IDENTIFICE „BAIETII DESTEPTI ”
DE ACEIA TOATA LUMEA SE INVARTE IN CERCUL STUPIDITATILOR.
DETEPTAREA SOMNOLENTILOR !!! BAIETII DESTEPTI SUNT CEI CARE SEMNEAZA CONTRACTELE IN PARTEA CEALALTA . ACUM VI SE LIMEZESTE MINTEA ???

Adrian Muresan

Băietii deştepţi nu au nevoie de hedging să facă bani…ei fac bani din afaceri cu statul. Dacă se pricepeau la finanţe se făceau hedge fund manager si nu aveau nevoie de contractele cu hidroelectrica.

Lucian Davidescu

Să la zicem atunci „băieţi nedeştepţi” 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *