Riscograma
Lucian Davidescu

Felicitări Vulpescu, felicitări Borza!

Tipii ăştia chiar că ar merita câte o decoraţie de la preşedinte, după ce au trimis în istorie un concept care făcuse carieră: „băieţii deştepţi din energie”.

După şocul insolvenţei Hidroelectrica a venit altul: compania scapă teafără. De fapt, ambele şocuri sunt efectele resemnării în faţa parazitismului. Mişcarea-surprinzătoare prin care Hidroelectrica a intrat în insolvenţă putea părea atacul final al unor căpuşe care nu mai reuşesc să se sature. Era de aşteptat să fie primită cu reticenţă de bănci, media sau chiar de Guvern – ale cărui nivele superioare păreau că au fost ele însele ţinute în umbră ca să nu strice surpriza.

(Încă nu e prea clar pe ce filieră au ajuns domnii Vulpescu şi Borza în administraţie – din comportament şi context – par să aibă suportul nemijlocit al vreunui „uriaş binevoitor” de genul FMI sau să-vedem-cine)

Însă la fel de surprinzătoare a fost şi decizia Justiţiei de-a confirma decizia, când oamenii cu banii (tâlhăriţi de la contribuabili) cereau ca ea să fie răsturnată.

Cele două şocuri marchează începutul şi sfârşitul punctului culminant în povestea despre cum un popor şi-a luat înapoi vreo două miliarde de euro pe cincinal. Urmează şocul banalităţii, care va servi drept deznodământ.

Până de curând, era „normal” ca Hidroelectrica să producă „curent ieftin” – pe care unii şi alţii „să-şi asume” să-l revândă la preţul pieţei. Totuşi, Hidroelectrica nu plânge după „serviciile” lor ci ei după pomană.

Devenise „firesc” ca avantajul tehnologic al energiei hidro să fie transformat în dezavantaj: În loc să vândă câte puţin, ad-hoc, în vârf de cerere şi la preţuri mari, directorii de la Hidro minţeau că e bine să ai clienţi care iau cantităţi mari, cu livrare constantă şi preţ la jumătate. Atât de gogonată era minciuna că ajungeau uneori să cumpere de la Termoelectrica la preţ de 5 ori mai mare ca să-şi onoreze contractele.

Era „ştiut” că băieţii deştepţi au „contracte-beton” pe „ani de zile”, pe care oricât ai încerca să le reziliezi n-ai nici o şansă aşa că trebuie să le prelungeşti cu şapte ani pentru zece lei în plus. Iată că respectivele contracte erau unele absolut obişnuite şi se mai şi renegociau măcar o dată pe an, că deh – nici băieţii deştepţi n-aveau toată şpaga o dată şi nici tâlharii încredere că-şi vor mai lua tranşele dacă lasă din mâini chiar orice pârghie.

Ajunsese „de bun simţ” chiar şi ca Hidroelectrica să preia riscurile de pe piaţa aluminiului, adică să scrie în contract că ajustează preţul kilowattului în funcţie de cotaţia metalului.

Drumul înapoi a fost la fel de neplauzibil, tocmai prin simplitatea pe care n-o credea nimeni posibilă, pândită la tot pasul de riscuri absurde.

Pe de-o parte, este foarte greu să ceri protecţie împotriva creditorilor aducând drept unic argument propria prostie (mai exact, a managerilor dinaintea ta). În mod normal, un contract trebuie onorat. Totuşi, există şi un principiu rar-invocat în legea falimentului: „maximizarea averii debitorului”, noţiune legată strâns de garantarea dreptului de proprietate. Asta a fost portiţa de intrare, peste o breşă deja existentă.

Hidroelectrica era deja într-o situaţie uşor ridicolă: declarase forţa majoră din cauza secetei. Aici, a fost o scăpare a băieţilor deştepţi care n-au fost prea pretenţioşi în „contractele beton” – fie că nu credeau că vor avea vreodată interlocutori ostili, fie că nu-s chiar aşa de deştepţi. în mod normal, seceta o fi ea „forţă majoră” în spălătoriile auto sau pentru fântânile arteziene. Dar nu este „forţă majoră” în domenii unde ploaia face parte din raţiunea de funcţionare. În agricultură sau hidroenergie, seceta este un risc intern: nu ştii când vine, cât de mare e, dar ştii că inevitabil în doi-trei ani din fiecare deceniu vei fi lovit. Și îţi faci asigurări în loc să le faci producătorilor de aluminiu. Însă neglijenţa contractuală – dovedită din nou – a fost utilă pentru companie.

Declararea insolvenţei a fost partea simplă, a urmat execuţia: tactica aleasă – utilă sau nu – a fost prudentă. Intermediarilor nu li s-a făcut nici o concesie. Rând pe rând ieşeau de la negocieri cu contractele reziliate. În schimb, consumatorii au primit în continuare reduceri – de aproximativ 10% (nu 30-40% ca înainte). Acest comportament a devenit proba bunei-credinţe, care putea fi decisivă în instanţă. Argumentul: Hidroelectrica a fost de bună credinţă faţă de clienţii săi şi le-a dat ocazia să negocieze. La rândul lor, clienţii de bună credinţă au acceptat creşteri substanţiale de preţ, confirmând astfel că vechile preţuri nu erau justificate economic. Sigur, exista riscul ca judecătorii să nu înţeleagă nimic şi să zică „nu”, la fel cum e posibil ca ei să fi spus „da” fără să mai ajungă la detalii. Cert este că riscul (inclusiv al unei şpăgi de ordinul zecilor de milioane de euro oferite Justiţiei) a existat până în ultimul moment, cam ca în filmele proaste despre bombe cu ceas.

Tic. Tac. Tic. Tac… [Linişte]

21 de comentarii
Adelina Weiner

Scenariu Hidroelectrica intra in insolventa si cineva cumpara activele societatii la pret devalorizat pentru a fonda o noua companie furnizoare de energe hidro. 😀

Lucian Davidescu

Păi este în deja în insolvenţă, iar articolul este exact despre faptul că scenariul de care spui a fost exclus prin decizia definitivă a Curţii. Băieţii deştepţi nu intră la nici o masă credală. Iar odată cu rezilierea contractelor păguboase, valoarea Hidroelectrica nu scade ci creşte (substanţial!)

Stefan Apalaghie

Pe unde locuiesc eu nu exista contract beton , imposibil de reziliat . E suficient sa demonstrezi ca una din parti a exploatat necunoasterea sistemului de catre contraparte si se reziliaza . Cum e suficient sa demonstrezi ca avocatul unei parti era inclus si in consilierea celelartei parti . Direct , indirect prin firma sau grad de rudenie , coruptie , etc . Cel mai beton contract italian e acela cind una din parti trebuie sa asigure la reziliere , o despagubire in bani contrapartii . Atit . Si aici suma poate fi atacata in tribunal . In RO exista o preudodemocratie .

Jiří Felix

Italia, pe unde esti tu, are o coruptie mai mare ca in Romania, lucru deja stiut de toti…

Jiří Felix

Italia, pe unde esti tu, are o coruptie mai mare ca in Romania, lucru deja stiut de toti…

Stefan Apalaghie

Coruptia e la fel . Diferenta e doar la sumele de bani in joc. Care inevitabil sint mult mai mari .

marks

Ar fi bine sa fie happy end. Insa in Romania nu prea am vazut asa ceva. JR din Dalas intr-un episod a lansat celebra vorba populara americana : opera nu se termina pana nu canta doamna grasa. Cam asa si aici. Tot astept sa vad intr-un final Hidroelectrica facuta bucati la inslventa si cumparata de baietii destepti. Ar fi un final mai in ton cu istoria noastra , mai mioritic ca sa zic asa…

Nico Pastramagiu

Dacă rămâne aşa, atunci putem bifa şi la guv. Ponta ceva bun făcut.

Ionel Paul Manolache

Astept ca statul roman ( guvern, curtea de conturi, sau cine are competenta) sa se intoarca si asupra managerilor si celor care i-au numit pentru a recupera paguba de 1,4-… miliarde furate bugetului in toti acesti ani.
La fel, cred ca este momentul sa se termine cu dictatura sindicatelor in companiile de stat , sa fie eliminate toate avantajele gen” miel de paste”, „porc de craciun”, „vacanta gratuita”, spor de fidelitate, spor de limbi straine, si cate or mai fi, ca te crucesti cand citesti ce au mai fost in stare sa obtina liderii de sindicat contra voturilor acordate partidului de la putere.

Ionel Paul Manolache

Astept ca statul roman ( guvern, curtea de conturi, sau cine are competenta) sa se intoarca si asupra managerilor si celor care i-au numit pentru a recupera paguba de 1,4-… miliarde furate bugetului in toti acesti ani.
La fel, cred ca este momentul sa se termine cu dictatura sindicatelor in companiile de stat , sa fie eliminate toate avantajele gen” miel de paste”, „porc de craciun”, „vacanta gratuita”, spor de fidelitate, spor de limbi straine, si cate or mai fi, ca te crucesti cand citesti ce au mai fost in stare sa obtina liderii de sindicat contra voturilor acordate partidului de la putere.

Ned Laure Ned

Hidroelectrica a intrat in insolventa, cred ca nu s-a pus lacatul pe poarta ci a produs fara obligatia cu baietii destepti . Productia cred ca nu a fost stocata ci vanduta. Cu banii obtinuti care cred ca nu sunt putini ce au facut? Nu m-a pricep pot fi lamurit ?

Lucian Davidescu

După ca acoperă găurile, vor face profit pentru acţionari, aşa ar fi normal.

Stefan Dan

nu stiu de ce dar am sentimentul ca au plecat „baietii destepti din tabara adversa” …pentru a face loc.

Lucian Davidescu

Complicat cu FMI în coaste, iar băieţii deştepţi sunt oricum în toate taberele

muc

Stai că nu pricep, s-au judecat toate recursurile, s-a încheiat insolvenţa, s-au reziliat toate contractele dubiase pe partea de achiziţii, s-a reorganizat compania dintr-o maşină de jaf într-o puşculiţă pentru buget care a virat deja primul miliard cash ? Mai e cale lungă până la Dumnezeu, pavată cu sfinţi ca Borza şi Vulpescu.

CATO

Nu exista energie ieftina, costa la fel, fie ca este hidro, nuclear, termo, cea pe gaze si nucleara sunt mai scumpe (vedeti preturile internationale). La hidro si nuclear, costa mult investitia initiala si combustibilul este nesemnificativ, la termo este invers. Energia hidro si nucleara au fost facute „ieftine” cand s-a desfintat RENEL, prin eliminarea cotelor de amortizare a capitalului investit, respectiv 10 miliarde $ in Portile de Fier si 6 miliarde $ in Cernavoda, ramanand numai mentenata si exploatarea adica vreo 10 $ per MWh. Daca s-ar pune ratele de amortizare (acum sunt ratele de platire a creditelor de capital la banci si chiar la stat!) rezulta un pret de 50 euro per MWH. Ce este curios, ca totusi si in EU se vinde cu 80-90euro per MWh, adica distributia dubleaza pretul, inca o lovitura colosala data Romanaei prin vanzarea distributiilor la Electrice, se poate ca „baietii destepti” sa fi vandut ei direct la unii consumatori-METROREX, LUXTEN, adica fara sa treaca prin ELECTRICE. Investigatia trebuie continuata, alfel fara aceste amortismente catre stat (catre noi), tot ieftina este in comparatie cu TERMO (unde combustibilul determina pretul in proportie de 80%!, mai ales daca randamentul este redus-instalatii vechi!), eoliana!.

Alex Anitei

Esti sigur ca nu mai sunt cai de atac in justitie? Nu de alta dar de obicei rotile justitiei macina mai greu… S-ar putea sa avem niste surprize prin primavara. Ma gandesc oarecum cinic acum ca pana la alegeri interesul politic e sa se obtina o „victorie”. Dupa alegeri va prima interesul economic si baietii destepti s-ar putea sa ajunga din nou la butoane. Ca sa nu se mai intample asta ar fi util: a) sa se privatizeze o buna parte din Hidroelectrica si b) sa se dea in judecata fostii directori care au negociat contractele oneroase.

seth

Poate ar trebui spartă în regionale. Ar fi o şansă să căpuşezi una – doua regionale, toate 8 mai greu. Plus că s-ar disloca şi centrele de putere din interiorul companiei. Cine ştie?

Florin

Filiera pe care au ajuns domnii Vulpescu si Borza? Au fost colegi de facultate cu domnul Ponta din cate am auzit. Totusi este de apreciat ca si-au facut treaba mai bine decat cei mai multi functionari pusi in pozitii similare si chiar daca sunt platiti foarte bine pentru asta, sunt de apreciat. Si este de apreciat si ca cineva spune acest lucru pe nume, ca ne-am obisnuit numai sa ne plangem.

Acum nici nu zic ca trebuie sa le ridicam statuie ci sa-i indemnam sa-si faca treaba in continuare si cat mai bine.

agro24

Cai de atac sunt, dar lipsesc rezultatele. Stim cu toti cum se procedeaza, stim cu toti ca se fura, dar nimeni nu face nimic …. traditional romaneste.

Chris Kay

sa vedem dupa ce hidroelectrica e returnata statului cit dureaza minunea…

acum vro 2 ani scrisesem pe un post, in care videanu se mindrea cu realizarea ca hirdoelectrica facuse profit un milion de lei, ca asta ar trebuie sa faca zeci daca nu chiar sute de milioande de euro profit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *