Graficul arata ponderea in PIB. Ponderea populatiei ce realizeaza venituri in mediul privat vs cea platita de stat arata cu totul altfel si aduce mai curand a stagnare. Cred ca ar fi trebuit sa le arati pe amandoua pentru a avea o imagine corecta, altfel cine vede zice ca mai avem un pic si ii prindem pe americani din urma…
Despărţirea de comunism şi de feudalism: Ce trebuie să facă România din 2010
Aduse în dezbatere, în mod oportunist, în campania electorală, atât tema “reconcilierii”, cât şi cea a “respingerii comunismului” au un viciu fundamental: amestecă planurile.
România s-a despărţit de mult de comunism în zona privată, cea care face economia să funcţioneze.
Efectele comunismului ceauşist, de tip feudal, au rămas doar în zona de stat, acolo unde stilul de management public nu s-a schimbat aproape deloc.
Altfel spus, România este o ţară capitalistă în zona de producţie, dar comunistă în zona de consum. Cu toate consecinţele politice, economice şi morale care decurg din această situaţie.
Ce trebuie să facă sectorul public pentru modernizarea întregii ţări:
1. Să renunţe la discursul care tratează efectele şi să meargă la cauze. “Condamnare” şi “reconciliere” sunt două forme de a spune acelaşi lucru: “Nu putem face nimic, hai să nu mai vorbim despre asta”. Ba da, putem!
2. Să renunţe la feudalismul birocratic, aflat la baza conceptului administrativ şi teritorial al României. Cât timp mecanismul de colectare şi redistribuţie a banilor nu se mută de la nivel central la nivel local, vor funcţiona ineficient nu doar finanţele publice ci chiar democraţia. Aşa se explică de ce feudele conduse cu mână forte umplu autocare de votanţi, care umblă prin judeţele vecine pentru a-şi găsi bunăstarea promisă.
3. Să renunţe la monopolul păgubos asupra vacilor de muls, pompos intitulate “perlele coroanei”. Sub diversele forme de până acum ale expresiei “nu ne vindem ţara”, s-a ascuns aproape de fiecare dată mult mai cinicul “nu privatizăm până nu devalizăm”. Dacă la o companie cum este CFR se pot fura sume de ordinul zecilor de milioane de euro, înseamnă că avem o problemă. Dacă până şi la Hidroelectrica se vorbeşte de faliment (şi nu o spune oricine, ci ministrul Adriean Videanu), înseamnă că nu am fost în stare să rezolvăm problema. Prima etapă, înainte de discuţia dacă este oportun să mai privatizăm sau nu: Încetaţi numirile politice la conducerea companiilor de stat.
4. Să renunţe la a-şi mai întreţine curtenii cu ajutorul sistemului de taxare. Ca formă, impozitele sunt un privilegiu al statului. Ca scop, ele trebuie să-i ajute pe plătitori să se dezvolte mai bine şi nu să-i desfiinţeze. Ce s-a întâmplat în 2008? În timp ce sectorul privat s-a ajustat dureros şi a trecut pe excedent, cheltuielile administraţiei au crescut, investiţiile publice au scăzut, iar capriciile minore ale baronilor locali şi centrali au fost satisfăcute printr-un impozit nou: infamul “forfetar”.
5. Să renunţe la planurile politice pe termen lung. Să îşi asume că managerii publici care vor prelua România în situaţia în care se află acum vor ieşi din istorie şi vor intra în Clubul Eroilor Tragici “Victor Ciorbea”.
12 comentarii
Dupa cum se vede, reforma s-a cam oprit in 2000.
Este nevoie de mai multa autonomie locala, dar mesajul trebuie simplificat, sa priceapa tot romanul.
Pai vad ca ne intoarcem la sclavagism. Asa arata datele. Adica in sclavagism nu ai nici un fel de drepturi, muncesti pe degeaba, si daca "mârâi", jap jap. Nu vi se pare ca seamana cu situatia actuala? Inainte iti luau capul, acum te lasa sa mori de foame impreuna cu toata familia (nu esti cu noi, esti impotriva noastra).
Urmeaza cipul…
Un articol scris cu multe greseli, iar un articol cu greseli e unul gresit. Prima greseala: niciodata niciunde nu a existat comunism, o societate in care va disparea banul si atributele statului precum granita. A doua: daca feudalii ar fi urmarit cresterea economica asa cum au obtinut-o si urmarit-o comunistii acum eram tara care ar fi depasit Elvetia. A treia: Nici un bine nu ne-a facut aparitia proprietatii private in economie. Privatizarea a insemnat trecerea in proprietatea invizilor ceea ce era proprietatea noastra comuna, a mea si a ta si lui si a lor, deci noi am fost furati, astfel din proprietari, patroni ai economiei natioanle am ajuns doar sa fim angajati adica sa ne vindem forta de munca strainilor care ne-au colonizat. A patra: banii nu se vor inmulti prin descentralizarea bugetelor si mutarea lor la localitati ci banii vor fi mai usor furati, A cincea: Socialsimul a fost un sistem mult mai elevat, mai corect, mai echitabil, mai performant si de ce nu … mai pragmatic. Promisiunea guvernelor care au ridicat socialsimul erau respectate … nu ca termene … dar pana la detaliu.
@Dan Rotariu
Îmi asum dacă şi când greşesc, dar nu cred că frustrările dvs. sunt erori de ale mele.
Eu cred că am depăşit Elveţia. Aveam cele mai mari găuri din caşcaval, practic 100%.
daca nu am depasit-o la gauri in cascaval sigur ca am depasit-o la gaurile date la fundamentul tarii de echipa de hoti PSD=PDL=PNL=PC=UDMR=Mihai Ultimul. Si tocmai de aici izvoraste si frustrarea mea (lipsirea de un drept cum spune DEX-ul si nu cum eronat utilizezi cuvantul frustrare) legata de faptul ca din patron al economiei RO dinainte de 1989 am ajuns sclavul strainilor. Dar e evident ca dvs. inca mai invatati la DEX dupa cum utilizati limba romana, dupa cum percepeti fenomenul economic inca nu ati citit nimic despre economie, samd. O seara buna si desteptare cat mai grabnica, caci tara geme!
Deci, de vreme ce admiţi doar sensul din DEX, n-o să te superi dacă spun că eşti un frustrat 🙂
Dan Rotariu
"Privatizarea a insemnat trecerea in proprietatea invizilor ceea ce era proprietatea noastra comuna, a mea si a ta si lui si a lor, deci noi am fost furati.."
pai ce spuneti ca era proprietatea noastra comuna a fost furata de la niste indivizi, remember? Deci pana la urma cine-i hotul si cine pagubitul?
Pai ce s-a construit pe teren viran de la cine ce a fost luat? 45 de ani s-a construit intens si s-a consolidat o avere imensa a POPORULUI!
si eu sunt o frustrata. dupa ce au marit salariile, baietti destepti au inceput sa concedieze. pe cine? pe cei care nu aveau pile, pe cei angajati cu repartitie.
eu nu am pile si spaga nu dau, deci am plecat din tara. (altfel as fii fost oale si ulcele la ora asta). cu putin noroc am facut si cariera cu toate ca as fii preferat sa continui munca mea la digurile lui Ceausescu.
e ciudat cum un presedinte cizmar a reusit creeze o crestere economica suficienta pentru a platii datoria externa, iar acum cu toti profesorii de economie nu reusim nici macar sa stopam datoria externa. nu cumva e vorba de rea intentie?