Riscograma
Lucian Davidescu

Faliment personal sau emigrare? 10 motive pentru care România riscă să-i piardă pe ultimii care mai muncesc

Băncile se tem că dacă şi România va avea o lege a falimentului personal ar creşte numărul celor care refuză să-şi mai plătească ratele. Raţionamentul este corect în logica simplistă „totul sau nimic”.

Dacă împrumutatul plăteşte pentru tot restul vieţii, există şanse să restituie totul. Însă dacă fuge din ţară, banca se alege cu nimic.

Cum ar funcţiona falimentul personal:
Debitorul pierde tot ce are, începând cu locuinţa. Poate păstra cel mult o maşină care se califică la „Rabla”, contul de pensie privată şi hainele de pe el.
Primeşte un plan de eşalonare, conform căruia trebuie să plătească un oarecare procent din venit pentru un oarecare număr de ani. Banii se împart între creditori după un oarecare algoritm.
La sfârşitul perioadei, se trage linie. Diferenţa dintre suma plătită şi total rămâne paguba creditorilor.
Sistemul este dezavantajos şi pentru bancă, dar şi pentru clienţii ei care chiar plătesc. Dobânzile vor fi mai mari, cât să acopere riscul unor astfel de pagube.
Un datornic cu veniturile amanetate pentru tot restul vieţii, nu are aproape nicio motivaţie să muncească deasupra nivelului de subzistenţă. Dacă totuşi o face, va prefera variantele la negru, pentru a returna cât mai puţin. Iar la un moment dat se poate sătura cu totul de România. Poate s-a săturat deja, dar nu a luat încă decizia.
Deja se adună prea multe motive:

1. Rate la casă mai mari cu până la 50%, din creşterea de dobânzi şi deprecierea de curs valutar. Între timp, valoarea locuinţei a scăzut cu mult sub valoarea creditului. Executarea silită e urmată de datorii pentru tot restul vieţii.

2. Maşină cumpărată în leasing şi returnată. După ce o vinde în pierdere, creditorul se îndreaptă împotriva clientului pentru diferenţă. Deja, în multe din cazurile grave de până acum, cheile au fost primele sacrificate.

3. Plăteşte deja lipsa de creier a băncilor, prin împrumutul de la FMI şi suveica monetară BNR-bănci-stat. În timpul ăsta, cei care au luat credite de milioane ca „dezvoltatori” scapă bine-mersi. Dacă au lipeli politice, sifonează banii strânşi din taxe. Dacă n-au, nu mai pot plăti nici măcar în zece vieţi.

4. Economia a scăzut cu 7%, dar statul a mărit cheltuielile. Cum a fost posibil? Sectorul privat a tăiat de două ori. Odată ca să se alinieze la cerere şi încă odată ca să menţină administraţia pe picior mare. Salarii mai mici, şomaj mai mare.

5. La începutul anului, Registrul Comerţului dădea termene abia pentru 2011. Acum, termenele s-au scurtat, dar cozile rămân umilitor de lungi. În timpul ăsta, impozitul minim (da, forfetarul!) este în vigoare bine-mersi. Aveai cumva vreo idee de afacere? Schimb-o! Vinde pliante de emigrare în faţă la ONRC! Sau la orice ghişeu din România. Sunt zeci de mii!!!

6. Este prima generaţie de părinţi care conştientizează că şcoala nu le-a folosit la nimic şi că lucrurile nu se schimbă nici pentru copiii lor.

7. Dau o treime din venituri pentru o pensie care va fi mizerabilă sau nu va fi deloc.

8. Credeau că se poate schimba ceva în România până au realizat că e democraţie. Şi că decide majoritatea. Ei bine, cei care muncesc sunt o minoritate.

9. El Comandante promite că dacă vine el la putere va aduce înapoi impozitul progresiv.

10. Cocălari. Rahat de câine.

11 comentarii
aaa

bun, bun

tibi

sunt 100% de acord, cu toate ca nu sunt presat de datorii pentru ca nu am. in ultimul an ma gandesc din ce in ce mai serios la plecarea din Romania, fiind scarbit de viata de aici.

mutulik

Puck! Cat de adevarat…

dati-mi o sfoara! Sapun mai gasesc prin toaleta vreunui magazin…

navi

bun bun!! Acum mi-e clar ca in romanica nu va fi prea bine in urmatorii ani.Ma gandesc si eu serios sa plec un pic….

Stefan

Am muncit un pic in strainatate si ce pot zice este ca si acolo este o situatie. Doar ca situatia e noua, dureaza pana digerezi, in multe locuri e destul de bine pus la punct sa poti fi o leguma. Castigi, mananci, faci copii, mori.

Aici ai suspans, ai libertate de joc, riscuri mari.

Cei care au fost fentati cu credite o sa fie fentati si in strainatate. Mintea nu se schimba cu locatia. O sa vina o alta schema cu alta denumire peste care tot nu o sa vada majoritatea.

Despre legea falimentului. Nu vad nici o problema aici. Banca primeste garantia = nu pierde nimic. Sa nu uitam ca tu platesti dobanzi pentru a acoperi si riscul bancii. E bla bla de la banci ca iei o sa iasa in pierdere. Banca niciodata nu pierde 😉

maruta

te imprumuti acum si platesc si generatiile viitoare …. cam asta se doreste ….. dar ai posibilitatea sa hotarasti unde se vor naste generatiile viitoare iar daca acest lucru nu mai este posibil daca nu ai fost prevazator din timp , risti un faliment personal , el comandante asigura garantiile …

black old worker

@ stefan

hundred percent agree

si eu am lucrat "afara"

articolul e perfect adevarat, dar e valabil si la "EI" pentru ca de fapt de acolo vine "realitatea"

alexa andra

asta asa e cred k pana la urma in romania vor scapa basma curata doar cei de la conducere…ceilalti ce vor face?sunt absolut sigura ca in cativa ani..nu multi…in tariosoara noastra nu vor ramane decat batranii …scz cred k si ei vor pleca la copii lor in alte tari k sa aiba grija de nepoti…..si pers in incapacitatea de a munci…de unde va mai avea romania forta de munca?si acum imi dau seama de un lucru…mam luptat sa fac scoala si sa fac o facultate si acum stau si ma gandesc k a fost in zadar….nu am un loc de munca pe masura asteptarilor….nici macar decent nu e .. si eu ma gandesc sa plec in afara. dak voi sta aici nici nu ma mai gandesc sami fac o familie…ca sigur acel copil va suferi in viitor de pe urma schimbarilor din ce in ce mai drastice pe care le fac alesii…ce rost mai are?ROMANIA VA RAMANE FARA FORTA DE MUNCA PREZENTA SI VIITOARE!!!!!!!!!!!!!!!!!dumnealor considera ca majorand taxele si impozitele si micsorand salariile vor avea numai de castigat…in acest ritm nimeni nusi va mai plati nicio datorie si pana la urma romanica va da faliment …

Dorel din reclama la

Citeste si da mai departe !

Neurmarirea datoriei tine de respectarea unor principii elementare ale dreptului:

– ambele parti care semneaza un contract trebuie sa-si asume obligatii (care sa nu fie foarte dezechilibrate), de exemplu: in speta, debitorul isi asuma riscul scaderii pietii cu avansul de 25% pe care-l pierde, plus ratele platite pana la incetarea contractului, iar restul riscului ar trebui sa si-l asume banca. (aici se violeaza esenta dreptului comercial). Din clipa in care banca intra in posesia bunului este decizia integrala de business a bancii de a alege momentul vanzarii (cand e piata pe minim, sau cand va fi pe maxim ?), si daca decizia e asumata integral, consecintele trebuie asumate integral. Daca nu e asa (cazul unic in lume Romaniei si Bulgariei), se lasa loc unor abuzuri inimaginabile: aranjament cu licitatie trucata si vanzarea la 10% din pret catre cumparator fictiv, si incarcarea debitorului cu diferenta. Aici nu numai ca se violeaza drepturile fundamentale al omului, plus esenta dreptului civil si inca o data a celui comercial. (violul e la nivel de principii elementare).

Pe de alta parte, legea falimentului personal se aplica in restul lumii doar pentru iertarea unor furturi marunte (ex. pana in 500euro) doar pentru bunuri de consum de supravietuire (de ex. mancare, apa). Cu el, falimentul personal aduce pierderea definitiva a unor drepturi elementare (de a avea card, de a face vreodata vreun imprumut la o banca, in unele tari chiar de a detine permis de conducere, s.a.m.d…)

In concluzie:

N-are nici o legatura cu "legea falimentului personal" ci pur si simplu trebuie eliminate complet si/sau modificate articolele de legi care permit aceste abuzuri de gravitatea unui pogrom sau lagar nazist.

Citeste si da mai departe !

cutitaru

Mai om bun ,Romanilor de pretutindeni! Ce e de facut?Sunt major am peste 35 Ani ,am casa ,am familie ,am copii, Am tot ce siar putea un om dori la varsta mea! insa am o mare dilema! Tara aceasta e chiar blestemata sa fie condusa de niste raufacatori care sa o distruga ? Romania in prezent are legi care nu te indeamna decat la furt si la razboi! De ce ? pai ce legi sunt asta ca nu lasa omului posibilitatea de a alege decat sa dea faliment ! de ai masina veche s-au noua va trebui sa nu o m-ai ai ! de ai locuinta noua s-au veche tot la fel va trebui sa o vopsesti s-au maturi tot dupa lege

! EU VA INTREB E CORECT SA ITI PARASESTI TARA ?DIN CAUZA UNOR NENOROCITI DE GUVERNANTI FARA NICI UN DUMNEZEU! E CORECT SA LASI TRUDA STRAMOSILOR DIN CAUZA UNOR PARVENITI ? MAI ROMAN CE TE STII A FI ROMAN E CAZUL SA NE DESTEPTAM SI SA PUNEM PICIORUL IN FRUNTEA TARII SI SA FACEM OMENIE SI FRATIE EGALITATE SI FRATERNITATE !

Florin Clocotici

@ Cutitaru
Faptul ca dupa Revolutie fostii/cripto/comunistii/securistii au reusit sa alunge posibilii inlocuitori de valoare peste hotare face ca aici sa nu aiba cine sa inlocuiasca pseudoelitele de plagiatori si spoliatori pe stil vechi. Marilor companii nu le pasa, ca ei stiu cum sa negocieze cu oricine. In rest, amaratii se descurca cum pot – fenteaza statul grupa mare. Rezultatul grav este dincolo de aspectul fiscal: statul isi priveste cetatenii ca pe niste potentiali infractori fiscali, care nu dau TOTUL PENTRU FRONT, TOTUL PENTRU VICTORIE! Suna exact la fel de lozincard ca si postarea ta. Iar cetatenii isi privesc statul ca pe un spoliator – ceea ce si este! Atunci indemnul tau mobilizator se pierde , ca sa citez un mare clasic in viata, in meandrele concretului. Rezultatul final: dezagregarea Romaniei ca stat de drept, idealul hotilor pentru care statul de drept si condamnarea marilor mahari gen premierul Minune este o catastrofa.