Riscograma

Ce faci când banca îţi bagă sub nas un contract nou: 3 variante.

Semnătura ta poate costa zeci de euro pe lună. Dar, la fel ca la Radio Erevan, nu îi iei ci îi dai.

Sezonul reînnoirii contractelor de credit pe baza Ordonanţei 50 este pe sfârşite. Băncile sunt obligate să elimine o parte dintre comisioane – cele arbitrare gen “comision de risc” – ceea ce înseamnă că în unele cazuri trebuie să scadă ratele. Singura salvare pentru bănci, deocamdată, este dacă accepţi să plăteşti comisioanele sub alt nume sau să dai o dobândă mai mare. Pentru asta e nevoie de semnătura ta. Soluţia evidentă…

Cum te pregătești pentru pensie dacă banii nu vor mai valora nimic
Cum te pregătești pentru pensie dacă banii nu vor mai valora nimic

Varianta #1: Nu semna nimic! Îţi vor spune că, dacă nu semnezi, contractul intră în vigoare prin “aprobare tacită”. O aiureală! Acest concept există în procedura administrativă, dar nu în dreptul comercial. În plus, Ordonanţa nu obligă clientul să facă nimic. Doar banca are ultimatum să se conformeze. Va intra în vigoare un nou contract, dar nu cel pe care l-ai primit pentru semnat ci unul care respectă la virgulă legislaţia. Pentru acesta, într-adevăr nu este nevoie de semnătură.

Varianta #2: Nu semna ce nu-ţi convine! Dacă te temi că banca are de gând să treacă peste lege şi vrei să le transmiţi că n-are rost să încerce cu tine, poţi tăia cu pixul clauzele cu care nu eşti de acord sau întreg contractul. Aşa, ostentativ. Apoi, returnează-le documentele semnate. Sunt instruiţi să-ţi spună că “n-ai voie să faci asta” pentru că “e un document oficial”. Evident, e o altă aiureală. Nicio lege nu-ţi interzice să invalidezi o propunere contractuală cu care nu eşti de acord.

Varianta#3: Orice, numai nu semna! Chiar dacă Ordonanţa 50 este respectată, e posibil ca banca să se folosească de ocazie pentru a introduce alte clauze noi. La fel au încercat la actualizarea datelor personale când, pe lângă coala A4 care conţinea datele necesare cereau semnătură şi pentru angarale pe care uitaseră să ţi le ceară de la început.
De exemplu, unele încearcă acum să-ţi transfere creditul câte unui offshore, la distanţă de Protecţia Consumatorilor, BNR şi alte asemenea “riscuri administrative”.

Surpriza, surprizelor! În cazul în care contractul nu conţinea comisioane arbitrare şi banca n-are nimic nou de împărţit cu tine, nu-ţi va cere – sau în orice caz nu va insista – să semnezi nimic.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou