Riscograma
Lucian Davidescu

Când vine răzmerița China?

„Ce căuta ambasadorul american la revoluţia de iasomie?” este întrebarea momentului la Beijing.

Protestele chinezeşti nu seamănă deloc cu cele din Orientul Mijlociu. Cel puţin deocamdată.
Primele „proteste” au fost duminica trecută, când mai mulţi chinezi s-au adunat în faţa unui restaurant McDonalds şi s-au făcut că plouă (unii au fost arestaţi pentru asta). Ca din întâmplare, a trecut pe acolo şi ambasadorul SUA John Huntsman. Mai târziu, a povestit că nu ştia de protest.

Duminica asta, chinezii programează o acţiune similară în 18 oraşe. „Invităm fiecare participant să se plimbe, să privească sau chiar şi să pretindă că este în trecere. Dacă sunteţi prezenţi, guvernul autoritar va tremura de frică”. Aşa sună una dintre chemările la luptă răspândite pe Twitter (blocat), Facebook (blocat) sau LinkedIn (blocat după ce chinezii au început să-l folosească pentru accesul la Twitter).

O explozie în China e greu de imaginat, însă un lucru e limpede: ţara e un butoi cu pulbere. Iată de ce:

1. Faptul că SUA au reînceput anul trecut să tipărească bani a produs o scumpire cu două procente cifre a alimentelor. Încăierările în magazine sunt deja ceva comun.

2. Revoltele din Orientul Mijlociu nu doar că au alimentat sentimentul că „se poate”, dar au scumpit şi petrolul. Barilul a ajuns aproape de 120 de dolari, ceea ce înseamnă că mâncarea se va scumpi şi mai mult iar perspectivele economice scad.

3. Spre deosebire de dictatorii arabi, regimul chinez nu-şi poate permite să reprime revoluţia într-o baie de sânge. Sancţiunile economice care ar urma n-ar face decât să amâne inevitabilul.


33 de comentarii
Alex Nicolin

"1. Faptul că SUA au reînceput anul trecut să tipărească bani a produs o scumpire cu două procente a alimentelor. Încăierările în magazine sunt deja ceva comun."

Am lucrat pentru chinezi, si stiu ca sunt zgarciti, dar chiar pentru 2% nu cred ca se luau ei la bataie. Probabil voiai sa spui ca, procentual, scumpirea a fost de doua cifre, adica mai mare de 10% 🙂

Din pacate sau din fericire, depinde cum privesti lucrurile, regimul NU se va schimba. Chinezii nu prea au greturi cu privire la represiune. Acum 2 ani, dupa ce i-au stalcit cu bataia pe tibetani, i-au pus sa sarbatoreasca, ca sa nu cumva sa para suparati de ciomageala. In urmatoarele luni ma astept sa vad … manifestari sincere de bucurie pe strazile marilor orase chineze 😉

John Galt

Cand i-am zis lui Flavian si unor "chinezi" responsabili cu propaganda ca USA ii va pune pe toti cu botul pe labe, nu ma credea nimeni..

Dolarul va valora cat o ceapa degerata – da da, corect, insa numai dupa ce celelalte deja vor fi disparut.

🙂

Cafea cu taifas

Nu stiu cat vor mai sustine costurile de productie mici (pe langa moneda subevaluata) excedentul comercial imens. Pana atunci, chinezii au salarii mizere, dar statul prospera. Nu cunosc mentalitatea asiatica, dar nu cred ca acolo vor avea loc revolte.

Nickmann

China nu poate decat sa degenereze intr-o democratie, adica la revedere comunism, insa una foarte corupta, asa cum e pe la noi. Sau, varianta doi, se va trece la tancuri. In oricare din situatii, SUA va avea la fel de mult de suferit. Dependentele economice vor fi mult mai vizibile cand una din ele incepe sa se clatine.

PS Nu uitati. Chinezi, precum vecinii lor coreeni, se schimba greu si nu sunt foarte receptivi la lumea externa, chiar daca au acces la mijloace de globalizare. Raman, traditional, societati inchise, precum si modelul japonez. Si cam toti sunt obijnuiti cu supunerea, tipica, de altfel, culturiilor asiatice.

Radu

Acest articol explica cum de China inca mai poate produce asa ieftin:

http://www.telegraph.co.uk/finance/china-business

Deci clar exista tensiuni in randul multimilor care lucreaza pentru $180 pe luna, si din banii aceia sa plateasca o treime ca sa inchirieze o camaruta la subsol. Dar macar au stomacul plin (mancarea e mult mai ieftina ca in Romania), si nu sunt semne ca va fi vreo revolta impotriva guvernului central. Poporul chinez, ca cel rus, este invatat ca liderii din centru sunt intelepti si buni si apara tara de imperialisti si de iredentistii musulmani care vor sa rupa tara, si toate problemele cu coruptia sunt vina baronilor locali. Deci la fel cum nici lui Putin nu i se va clatina scaunul cat timp rusii au stomacul plin, nici comunistii chinezi nu au de ce sa se teama in viitorul apropriat.

MadMax

"regimul chinez nu-şi poate permite să reprime revoluţia într-o baie de sânge" – ei nu zau. De cind?

ThinkAgainRo

CHINA este cel mai mare experiment de control în masă.Nu este în interesul nimănui ca în China să vină democraţia!Creşterea CHINEI nu este bazată pe competitivitate sau productivitate!Când ai un capital uman imens căruia îi dai sub 3 dolari pe zi-muncă(12-14-16 ore) este firesc să ai creşteri economice.Însă economia Chinei este o bulă care fie va face poc fie va obliga guvernul chinez la ieşit cu tancul după resurse prin lume!

Laocoon

China, ca China.. dar in Romania credeti ca ar putea avea o revolta impotriva regimului politic? Nu. Guvernul ar trimite jandarmii si ar iesi o baie de sange mult mai mare decat ce a fost in 1989! Nu ati vazut ca jandarmii s-au inarmat cu pistoale mitraliera si cu munitie de razboi?? Mai degraba vad o revolta populara in China decat in Romania!

Radu

China are mai multe provincii (si nu doar Hong Kong, Shanghai, si Beijing) cu PIB-uri de peste $20k pe cap de locuitor, infrastructura mai buna ca a Romaniei, etc. Interesanta comparatie: http://www.economist.com/content/chinese_equivale

Statul chinez lasa populatia sa aiba o supapa si sa demonstreze impotriva coruptiei locale–in fiecare an sunt mii de demonstratii tolerate. Pune capac doar celor care sunt impotriva guvernului central, sau celor de care se sperie fara motiv (Falun Gong de exemplu). Oricum, cat timp le creste PIB-ul mult mai rapid decat populatia, chinezii nu se vor rascula. Daca Romania inca viseaza la PIB-ul de acum 3 ani, in China e deja cu 30% mai mare. Numai o criza in Arabia Saudita, care sa duca pretul barilului la $400 ar fi in stare sa socheze China suficient de mult ca sa se rascoale oamenii impotriva guvernului.

Romania calca rapid pe urmele Greciei, dar singurul lucru care va salva guvernul existent este lipsa sperantei ca un alt guvern ar fi cu ceva mai breaz. Cum zicea vechiul proverb de pe vremea fanariotilor, aplicabil si azi–schimbarea domnilor, bucuria nebunilor.

InfoEconomice.Blogsp

@lucian – petrolul nu a ajuns inca la 120 ci pe la 99…

din punctul meu de vedere ajunge sigur la 110-115 dar pentru 120 cred ca mai trebuie sa asteptam sa vedem cum evolueaza pana acolo.

Lucian Davidescu

@Alex

Eroare, mersi 🙂

@John Galt

Losing the race to the bottom?

@Cafea

O să jafă banca naţională =))

@Nickmann

Doar n-o să treacă la democraţia nordică. Sau mai ştii?

@Radu

Plin. Gol. Plin. Gol. Plin :))

@MadMax

De când e mare exportator

@ThinkAgainRo

Experimentul cui?

@Lacoon

N-ai alegeri?

@Radu

"China are mai multe provincii (si nu doar Hong Kong, Shanghai, si Beijing) cu PIB-uri de peste $20k pe cap de locuitor"

Şi România are mai multe asemenea… cartiere

@InfoEconomice

Brent!, cred că trebuia să specific şi în text, nu doar pe grafic.

Fu 119, acu s-a dus înapoi pe la 112.

Ăsta-i relevant pentru Europa sau China.

Ce spui tu – sub 100 – e WTI, preţul lui contează în general doar în SUA.

octaaa

Eu nu cred ca va cadea conducerea Chinei.

Din contra, cred ca in 10 ani, China va deveni prima putere economica a lumii.

Asta nu inseamna insa ca un chinez de rand va avea standardul de viata al unui occidental de rand.

Radu

@Lucian

Acele "cartiere" chinezesti bogate au cate 20-40M oameni fiecare, si influenta consumatorilor chinezi incepe sa se simta in lume. Sotia mea lucreaza in imobiliare, si in zona Seattle cam 15% din cumparatori (deci mii de case si apartamente pe an) vin de la chinezi care platesc cu cash. Daca acum 5-10 ani chinezii cu bani erau din Hong Kong si Singapore, acum majoritatea sunt din mainland China.

China este ca Romania in 2007, doar ca bula lor are si o componenta reala, nu doar imaginara (majoritatea apartamentelor construite ca ciupercile dupa ploaie se vand pe cash, nu pe credite nebune, sau sa ramana nevandute). Bineinteles ca si bula lor se va sparge, si de aia guvernul chinez incearca sa o dezumfle incet inasprind conditiile de creditare, dar pentru ca milioane de oameni cumpara cu cash nu prea are success.

Deci China nu baga doar trilioane de dolari la salteaua bancii centrale ca sa tina jos cursul yuan, ci multi bani imbogatesc deja o clasa de mijloc care cel putin in provinciile litorale e destul de mare. Asa se face ca deja in China se cumpara mai multe automobile decat in SUA. Si nu vorbesc aici de Dacii Lastuni sau masinute Tata, ci masini destul de solide–Buick (firma GM pt. oameni middle class) vinde mai multe masini in China decat in SUA. Si consumul de benzina al clasei de mijloc din China (si India si alte tari) va face ca pretul mondial al petrolului sa se mentina ridicat. Chiar daca numai 7-8% din chinezi si indieni sunt middle class, in termeni absoluti asta inseamna deja 200M oameni (100M + 100M)

Deci daca romanii vor sa injure pe cineva ca se scumpeste pretul la benzina, sa ii injure pe chinezi, pentru ca ei si-au triplat importurile de petrol in ultimii 5 ani (spre deosebire de americani, care in timp de criza si-au redus putin consumul).

Alex Nicolin

"in zona Seattle cam 15% din cumparatori (deci mii de case si apartamente pe an) vin de la chinezi care platesc cu cash. Daca acum 5-10 ani chinezii cu bani erau din Hong Kong si Singapore, acum majoritatea sunt din mainland China."

Nasol, foarte nasol, hartia igienica se intoarce acasa. Daca nu ma insel, a existat o panica similara cu privire la "invazia" jaonezilor, care erau pe cai mari la vremea respectiva din cauza propriei bule. La chinezi se intampla azi la fel, doar ca atunci cand se va sparge, vor avea parte de ceva mult mai nasol decat doua-trei decenii pierdute …

Radu

@Alex

Cred ca ma intelegi gresit, nu e nici o panica, doar o observatie. Daca as cauta sa cumpar o casa probabil ca nu mi-ar conveni faptul ca umfla preturile chinezii (desi umflatul lor din Seattle nici nu se compara cu cat de mult le umfla in Vancouver, Canada, cu 200km mai la nord, unde preturile sunt cu 60-80% mai mari decat in Seattle). Dar sunt deja proprietar, si mie personal imi convine sa cumpere chinezii. Si bunastarea Chinei in general imi convine–ajuta foarte mult economia din zona Seattle (pentru ca avioanele Boeing si sofware Microsoft sunt printe putinele exporturi americane care cresc, fara a socoti grau sau porumb).

"hartia igienica" este o declaratia tendetioasa si frustrata. Faptul ca balanta comerciala a SUA trebuie sa se echilibreze cumva in termen mediu/lung, fie prin investitii imobiliare fie prin deprecierea dolarului este un lucru evident. Daca Romania vrea sa aiba moneda tare, nu are decat sa aiba (desi ar duce Romania unde i-a dus euro pe greci). FED-ul (mai precis Bernanke, numit de Bush) si administratiile Bush si Obama au decis ca este in interesul economic SUA sa aiba o moneda mai slaba, ca sa isi faca exportatorii mai competitivi.

Este prerogativa lor sa faca asta, si singurii care ii pot trage la raspundere sunt alegatorii americani, in urmatoarele alegeri. Nu au nici nici o responsabilitate sa tina cursul dolarului dupa cum ar vrea strainii, la urma urmei nimeni nu este obligat sa foloseasca dolarul, se poate cumpara petrol si in euro (de la iranieni de exemplu), ruble, etc.

Bula chineza se va sparge desigur, dar nu chiar asa rau ca bula Japoniei, pentru ca sunt diferiti factorii–China are alta demografie, altfel de resurse naturale, alt nivel de dezvoltare, alt sistem de guvernare, etc. In mod specific, in 1990 japonezii erau deja dezvoltati, si populatia lor deja incepea sa scada, deci internal demand nu mai avea cum sa creasca. In China, internal demand are foarte mult spatiu sa creasca, deoarece cam 75% din populatie inca traieste in mediu rural (sau orase mici si ne-dezvoltate).

Poate ca guvernul chinez nu va putea sa impuna un "soft landing", dar nu inseamna ca va fi revolutie in China. La fel cum nu va fi revolutie nici in Rusia sa il detroneze pe tarul Putin, cat timp rusii vor avea stomacul plin.

Pe termen lung populatia inca in crestere a pamantului se va lupta (la figurat, sper ca nu la propriu) pe resurse naturale limitate–petrol, gaze, apa potabila; si va avea de suferit din cauza pretului care va urca la grane, porumb, orez (nu ca este limitat pamantul, dar pentru ca agricultura este energofaga, si era energiei ieftine a apus). Chinezii sunt destul de bine pozitionati pentru viitor, si la fel si SUA in felul ei. Cu privire la Romania am mai slabe speranta–daca nu a putut construi autostrazi cat timp avea excedent la buget si putea obtine finantare ieftina, cu atat mai greu va fi in viitor cand bugetul va fi in pioneze si finantarea externa destul de dificila. Si cu infrastructura la nivelul Albaniei, nu vad cum se poate dezvolta economia.

Liviu

China s-a lecuit de revolutii dupa ce a murit de foame cu revolutia sociala si revolutia culturala. De acum sa ne asteptam la vechea politica ce i-a adus prosperitatea in antichitate: evolutie si nu revolutie, iar evolutia se va face aproape inperceptibil, cu painea intr-o mana si pusca in alta.

Cresterea pretului la alimente si petrol favorizeaza doua tari, care tocmai au parafat un nou tratat militar: SUA si Rusia si dezavantajeaza China si Europa, cu putine exceptii.. Democratia in China ar insemna sa ii asculti pe toti cei un miliard de cetateni. Cine credeti ca ar avea rabdarea, in cat timp si cu ce folos ? Pentru chinezi nu mai exista revolutii ci doar revolte paguboase si inacceptabile si poate ca au dreptate. Cand toti tipa nu mai intelege nimeni nimic si toti pierd, asa ca mai bine cu diviziunea muncii: unii cu ganditul si altii cu practica, fiecare cu meseria lui, iar la sfarsit fiecare primeste ceva, cel putin sa nu moara de foame….Sa ne asteptam la investitii chinezesti in strainatate pentru plasarea dolarilor care le cam ard degetele. Poate ca asa vom avea si noi investitori pe termen lung in ramuri cheie si in infrastructura, poate si in banci. Nu sunt ei prietenii nostri pentru care ne-am certat cu rusii ?

John Galt

Pai normal ca "to the bottom" – tu sa ai 2 miliarde de "Davidesco Dollars" datorii, nu ai vrea sa-i devalorizezi cat poti de mult cand vine scadenta?

Toti vor (vezi UE, China, Brazilia – ba chiar Switzerland), putin reusesc. Mai bine ca US nu poate nimeni.

Ba mai mult au si cumparat o gramada de chestii peste tot (de unde si motivul pentru care au imprastiat atat de multe baze), bondurile americane stau binemersi in rezervele oricaror guverne (de frica sa nu vina bau bau), iar mai nou ORICE bursa sta cu ochii ca pe butelie pe Dow Jones (care e manipulata cum vor ei). Pana si fondurile de investitii ajung in Delaware, ca de "banii fierbinti" (si ascunsi) sper ca nu mai trebuie mai zic nimic.

🙂

Marcel

Iti demontez teoria in 2 miscari.

Licuriciul nu are curaj sa se atinga de China. Orinetul nu a picat "de capu' lui". Sa fim seriosi.

1. Chinezii finanteaza datoria externa a americanilor. Trec chinezii la Euro, Iphoneul ar ajunge 1500 de $ si gallonul la 10$, iti dai seama ca asta ar muta rascoala in America haha

2. Chinezii au buton rosu. Iti dai seama daca avea si gaddafi buton rosu? Se lua cineva de el? haha

3. Structurile chinei sunt organizate frate, nu e ca in orient. Masinaria de partid s-a perfectionat de-a lungul timpului. Nu exista un dictator care sa fie dat jos. E o intreaga masiaria care nu poate fi decapitata.

Sunt mai multe, dar astea sunt cele mai importante care diferentiaza China de Orient.

John Galt

Tu poate vrei sa vezi inca o gripa aviara/SARS..

🙂

cezar

Dum, dum,dum, urmeaza China. Ce vb domle 🙂

Dum nu rimeaza cu china, mai degraba drum. Sau gara.

Oricum, vad o groaza de experti in geopolitica, e usor sa-si starnesti. Unul din ei cica a lucrat pentru chinezi, oaaaii, 2% sau 2 cifre ?! E foarte, foarte importanta… nuanta.

… E duminica 🙂

poweraxxel

mi-a ramas in minte doar un scurt fragment auzit candva, referitor la sondajul din final …

Fereasca Dumnezeu omenirea ca fiecare chinez sa doresca vreodata fie si un singur mar in plus la masa …

Radu

Sic transit gloria mundi:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/ch

Citat cheie:

Along one road, the factories have stencilled the countries they ship to along their windows, a long list of everywhere from Poland to Russia and Korea. One factory boss boasted that his company's competitiveness had helped put the hard-working denim mills in Eastern Europe to the sword.

Now, however, the Chinese factories have hit a wall. The workers who were once happy to work for as little as £30 a month now want ten to 15 times that sum.

The margin between success and failure in the denim business, and in the clothing trade in general, is razor thin. During the fat years, manufacturers could make 10p to 20p on each pair of jeans. Now they make 5p if they are lucky.

Nor is there any alternative, realistically, to manufacturing in China.

Vietnam, Cambodia, the Philippines, and Indonesia may be cheaper, but they cannot compete when it comes to infrastructure and scale.

MIA

De curiozitate : ati vazut ce salarii se vehiculeaza ca fiind "nesatisfacatoare" pentru un muncitor la banda din industria de textile chineza ? 😉

Lucian Davidescu

300 de dolari?

MIA

5000 de yuani ~490 lire ~ 2310 RON. 😉

Si la banii astia se vaita ca nu gasesc muncitori de rind … 🙂

Lucian Davidescu

@MIA

Poate prin Shanghai sau alt oraş de coastă. În interior găseşti mult mai ieftin.

Radu

@Lucian

Partea interesanta e ultima propozitie din pasajul care l-am citat, si cred ca si interiorul Chinei are aceleasi dezavantaje fata de aglomeratiile industriale de pe zona de litoral:

Vietnam, Cambodia, the Philippines, and Indonesia may be cheaper, but they cannot compete when it comes to infrastructure and scale.

Deci zonele de litoral chineze de cativa ani buni nu mai au mana de lucru asa ieftina, dar continua sa domine deoarece acum au o infrastructura si econmie de scara inegalabile. La econmie de scara includ mai multi factori–de exemplu cum scria articolul, producatorii de blugi tot prefera sa fie localizati acolo (chiar daca mana de lucru e mai scumpa), ca au zeci de producatori de fermoare, zeci de producatori de nasturi etc, care concureaza la sange intre ei si care pot livra nasturi, fermoare etc imediat.

Ce inseamna asta pentru Romania? Inseamna ca si daca se intorc capsunarii din Spania si daca ar ajunge sa fie disperati si sa lucreze mai ieftin decat chinezii, tot nu are sanse sa se reintoarca industria textila, pentru ca nu are econmie de scara si infrastructura zonelor industrializate ale Chinei.

Asta presupune ca UE nu va impune tarife protectioniste marfurilor chinezesti. Dar desi China a cumparat (sau urmeaza sa cumpere in curand) voturile tarilor PIGS, si desi Germania nu vrea sa isi pericliteze o importanta piata de export e prea devreme de stiut cum va evolua relatia dintre UE si China.

MIA

>Poate prin Shanghai sau alt oraş de coastă. În interior găseşti mult mai ieftin

Se poate – dar dupa cum zicea antevorbitorul meu – Shanghai-ul prezintă avantajele cumulate deja mai înspre interior …

Şi impactul ( previzibil pentru România dar nu numai, şi ţări precum Polonia sau Portugalia aveau sectoare textile importante ) e extrem de nasol.

Dar na … să nu-i căinăm pe jigodiile de la conducerea ( vizibilă sau "discretă" a UE ) – în fond asta le-a fost planul la mijlocul ultimului deceniu al veacului trecut : să transforme ţările din Est în semi-colonii … acuma să se descurce cu problemele care decurg din asta. 🙂

ewferf

"1. Faptul că SUA au reînceput anul trecut să tipărească bani a produs o scumpire cu două procente cifre a alimentelor."

cum demonstrezi asta?

Radu

@ewferf

In USA inflatia este de doar 1%, din cauza ca viteza circulatiei banilor este foarte anemica (cum este si de asteptat in faza de deleveraging), deci FED-ul poate sa tipareasca si $1T si de abia daca reuseste sa compenseze pentru efectul incetarii creditelor (de voie si de nevoie).

Inflatia Chinei nu are absolut nimic de a face cu asta, ci cu 3 lucruri:

1) demografia Chinei–"one child policy" a implinit 30 de ani, si deja nu mai sunt tineri care sa lucreze 12 ore pe zi in fabrici pe preturi de nimic, si in ultimii 3 ani muncitorii au facut presiuni sa li se dubleze salariile (si au reusit din cauza demografiei)

2) umflarea preturilor petrolului si graului/porumbului/orezului in ultimul an din cauza turbulentelor geopolitice, recoltelor pierdute in Rusia, Australia, etc.

3) faptul ca isi tin moneda artificial cuplata cu dolarul

Ce face FED-ul trebuie sa ii priveasca doar pe americani–FED-ul are doar 2 scopuri stabilite de Congress, sa tina preturle stabile in SUA si somajul scazut tot in SUA.

Restul lumii poate cumpara petrol daca vrea in euro, ruble, etc. Daca Romania vrea, poate sa faca RON-ul mai tare ca dolarul (desi eu nu as sfatui asa ceva, deflatia ar fi devastatoare, si bugetul statului ar fi dat peste cap mai rau decat este deja)

MIA

>In USA inflatia este de doar 1%, din cauza ca viteza circulatiei banilor este foarte anemica (cum este si de asteptat in faza de deleveraging), deci FED-ul poate sa tipareasca si $1T si de abia daca reuseste sa compenseze pentru efectul incetarii creditelor (de voie si de nevoie).

Exact şi bine spus ( acest argument/fapt punând deocamdată în surdină orice argumentaţie de tip cvasi-delirant cu hiperinflaţia care săptămâna/luna viitoare va începe să facă ravagii în SUA ) …

drop

Incaierari in magazine? In China? 🙂 E nu doar fals ci ridicol de fals.