Riscograma
Lucian Davidescu

Cum a pierdut Windows lupta cu Linux când nimeni nu se mai aștepta

Windows a rezistat autorităţilor antitrust dun SUA şi UE, a rezistat competiţiei gratuite venite dinspre Linux, dar e pe cale să colapseze sub ameninţarea unui duşman neverosimil de mic. Eşti gata să-ţi schimbi sistemul de operare?

Un meci de box Windows vs. Android ar fi un adevărat şoc vizual. Unul – o matahală din categoria supergrea care a renunţat la muşchi dar adaugă bucuros grăsime, pentru că nimeni şi nimic nu îl poate clinti. Numai că nici el nu mai ajunge să clintească nimic. Al doilea, scund, slab şi agil, îi dă ocol după ocol. Dar n-are pic de muşchi – cu ce să lovească?

În urmă cu doar un an, era de neimaginat că cineva va putea clinti prea curând supremaţia Windows. Microsoft avea o adevărată strategie de afaceri bazată pe principiul spiralei tehnologice. În loc să optimizeze sistemul de operare pentru viteză, compania permitea – dimpotrivă – ca el să devină din ce în ce mai greoi. Cercetarea hardware venea din urmă şi acoperea nevoile, obligând cumpărătorul să-şi ia de timpuriu un computer şi mai performant, care la rândul lui putea susţine un sistem de operare şi mai gras. Hardware, software, banii curgeau.

Lucrurile s-au schimbat însă dramatic odată cu apariţia telefoanelor inteligente. Dimensiunea mică a cerut resurse hardware mai modeste, astfel că programarea economicoasă a ajuns iar, după două decenii, la mare preţ.

Google era pe fază: a ştiut că nu poate să atace frontal gigantul, aşa că şi-a croit drumul glorios pe piaţa terminalelor mobile cu microsistemul de operare Android. O vreme, părea că cele două pieţe sunt total distincte. Până când a apărut…

… „the tipping point”: Tableta. La început jucăria de marketing a Apple, tableta a devenit un succes de piaţă care nu putea fi lăsat necopiat. Instrumentul combină ergonomia şi naturaleţea smartphone-ului cu ecranul generos şi resursele unui computer portabil. Pentru variantele scoase de competitorii lui Apple, era nevoie de un sistem de operare pe măsură, iar Android era aproape gata. Versiunea 3 a Android este o ramificaţie dedicată special tabletelor.

Microsoft, în schimb, nu are nimic pregătit. Unul dintre motive este că partenerul său Intel a fost la rândul său strivit sub propria greutate: procesoarele sale energofage încă nu sunt gata să tureze un computer care poate fi ţinut în podul a două palme. La anul, când vor fi gata, ambele companii vor fi pierdut startul – iar Microsoft a admis asta deja.

Înapoi la ringul de box, intenţiile devin mai clare. Android se grăbeşte să adauge muşchi ca să îşi permită să şi lovească . Următoarea versiune – 4, care e programată pentru sfârşitul acestui an – plănuieşte să reunifice funcţionalităţile de mobil şi tabletă şi să fie suficient de complexă încât să acopere cam toate necesităţile unui utilizator clasic de PC. Windows, în schimb, intră la dietă şi exerciţii. Versiunea 8, planificată abia pentru anul viitor, va încerca să păstreze funcţionalitatea de acum consumând resurse mai puţine şi să fie bună simultan pentru PC-uri, tablete şi telefoane. Pentru cum a fost gândit Windows-ul, ar fi mai uşor să fie rescris întregul cod de la zero – doar că e deja mult prea târziu pentru asta.

La Microsoft, executivii se arată suficient de lucizi dar tot nu pot să-şi ascundă surpriza. Tableta e doar o altă formă, dar nu va putea niciodată înlocui complet PC-ul, se amăgeşte Steve Ballmer: este bună pentru consumul de conţinut, nu şi pentru producţie. Cercetătorii din Taiwan îl vor fi contrazis deja, după aceeaşi logică laterală care aproape că a adus gigantul în genunghi. Chiar şi pentru un computer portabil, tastatura nu este o componentă de bază a sistemului ci doar un accesoriu care poate fi adăugat la nevoie.

14 comentarii
ByREV

Teorectic, orice tableta cu android ar trebui sa suporte tastatura , daca are un port usb, desigur.

Daca vrei sa'i adaugi un monitor, nu trebuie decat sa te alegi o tableta cu port HDMI si sa ai un monitor care are intrare HDMI, in felul asta daca'i pui si un mouse, gata PC-ul …

Viitorul promite si mai mult: WUSB , asa ca orice accesoriu se va lega la tableta/smartphone prin wireless, fie el monitor, mouse, tastatura, imprimanta si chiar sistemul 5.1 !

Insa viitorul indepartat o sa ne ofere alternative la care multi nici nu se gandesc azi 😉 … acasa nu vom avea decat terminalul, puterea de calcul este "inchiriata" lunar de la un provider de BitFLOPS (sa zicem un termen fictional) care reprezinta atat spatiu de stocare cat si putere de procesare … in felul asta nu mai umplem podurile de vechituri la fiecare 3-4 ani !

Radu

Sunt mai multe piete:

1) telefonia mobila

2) tablete

3) netbook-uri mici si laptopuri normale

4) desktopuri pentru casa (jocuri, MS Office)

5) desktopuri pentru servici

In #1 si #2 Microsoft a dat cu Windows ca si cu nuca in perete, si nu ma astept la rezultate mai bune din parteneriatul cu Nokia. iOS si Android vor domina aceste segmente, si Nokia, BlackBerry, si Windows Phone vor dispare sau se vor refugia in nise mici din cauza ca nu vor avea asa multe aplicatii. Dar nu cred ca e cineva care sa foloseasca doar tableta si sa nu aiba si un computer desktop sau laptop (fie cu Windows, OSX sau Linux).

Celelalte segmente vor fi insa dominate in continuare de Microsoft, cel putin in viitorul imediat (si probabil si mediu). Competitia este buna, si forteaza Microsoft sa reduca costul licentelor OEM de Windows, ca altcumva ar pierde multi clienti (care ar folosi alternative gratuite precum Ubuntu). Nu stiu cum este in Romania, dar in SUA producatorii OEM mai primesc bani de la Norton etc. ca sa puna versiuni de proba (care expira in 30 zile) de antivirus si alte programe, si acesti bani practic ca acopera costul licentei Windows. De aceea nici nu ofera alte optiuni, ca tot nu ar mai iesi mai iefin sa ofere un OS gratuit, si s-ar mai si complica cu suportul tehnic. In Romania sau alte tari unde licentele legitime sunt mai scumpe ca in SUA, pirateria este in floare, si Microsoft inchide ochii la utilizatorii particulari (ca oricum prefera sa fie piratat Windows decat sa fie folosit un OS competitor).

Cel mai mare inamic al lui Microsoft este el insusi, mai bine zis versiunile existente de Windows si Office–de cand cu criza lumea nu mai cumpara computere noi la fiecare 3-4 ani, ci isi da seama ca un computer poate sa mearga mult si bine 7-8 ani.

"să fie suficient de complexă încât să acopere cam toate necesităţile unui utilizator clasic de PC"

Da, Android, iOS/OSX, Linux, BSD etc toate sunt la fel de capabile (si la fel sunt si multe OS-uri disparute de 10-15 ani, precum OS2, BeOS, etc). Problema e ca nu toate au aceiasi gama de aplicatii. Aici e vorba de network effect, care avantajeaza primul OS pe un segment; deja al 2-lea OS o sa aiba o gama mai mica de aplicatii, si celelalte vor avea cel mult nise. La fel cum piata mobila este dominata de iOS si Android, tot asa si piata pentru desktopuri/laptopuri va fi in continuare sub duopolia Windows si OSX. In medii academice se poate folosi si Linux, la fel si in birouri unde OpenOffice este suficient si nu e nevoie de cine stie ce software specializat (care aproape intotdeauna este facut pe platforma Windows).

Motivul e simplu, si pot sa dau ca exemplu compania de software pentru care lucrez acum scrie programe pentru spitale, si merg doar pe platforma Windows. Daca macar 10% din clienti ar cere sa suportam Linux, am investi in asta. Dar nimeni nu o cere (in SUA si Canada), si asa nu o facem, ca nu renteaza investitia pentru doar 1-2 clienti. Deci aceasta inertie va face ca Windows sa fie folosit multe decenii, cum inca sunt folosite computere DOS in fabrici cu software scris de acum 25 de ani, sau software COBOL pentru banci, payroll, etc, scris de 40-50 de ani. Nu inseamna ca nu poate fi virtualizat vechiul OS si sa fie gazduit intr-un OS mai nou, si sunt sigur ca se va implementa si VirtualBox pentru Android, si cu tastatura/mouse si monitor extern (prin conectie HDMI) vor putea fi rulate programe windows pe o masina virtuala.

Dar Windows va ramane, pentru ca paradoxal, impreuna cu Linux acum este platforma cea mai libera. Android si iOS sunt niste "walled gardens" care dau voie doar la aplicatiile care vor Apple si Google. Pe deoparte e bine, ca orice virus sau spyware este evitat (sau in cel mai rau caz eliminat rapid), dar pe de alta parte este paternalistic.

Noul slogan de marketing al lui Microsoft: folositi Windows, sistemul OS libertarian, unde esti liber sa faci ce vrei, inclusiv sa te virusezi ! Barbatii adevarati nu folosesc nici un safety net !

Peter

Personal, nu cred că este chiar aşa. Chiar şi MS se transformă, într-un mod neaşteptat aş putea spune..

Urmăriţi acest video, cu ultima prezentare a Windows 8, care merge pe orice, de la PC la tabletă: http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/06/win….

Daniel D

Pînă să moară Windows, Microsoft încasează de la HTC cîte 5 dolari pentru fiecare telefon HTC cu Android. Aud că un alt distribuitor de Android s-a dat pe brazdă. Treaba cu virusatul libertarian e doar un clişeu ieftin: apple şi google au probleme enorme şi în creştere cu malware pe platformele lor.

Lucian Davidescu

@ByREV

Ultima barieră este tableta care să funcţioneze şi pe post de consolă de jocuri. Probabil următoarea mişcare a Apple 😉

@Radu

Deci Linux este anarho-socialist iar Windows este anarho-capitalist 😛

@Peter

“Windows, în schimb, intră la dietă şi exerciţii. Versiunea 8, planificată abia pentru anul viitor, va încerca să păstreze funcţionalitatea de acum consumând resurse mai puţine şi să fie bună simultan pentru PC-uri, tablete şi telefoane”

@Daniel D

Mda, poate strînge o pensie frumuşică aşa ☺

Traceur

Depinde in multe puncte de vedere cum privesti industria.

Android a venit ca o gura de aer pentru multi, insa ceea ce nu se vede este faptul ca acest lucru a venit cu un pret. Sistemul nu este asa open-source cum google s-ar lauda, e ca pe vremea fordului model T, poti avea orice model atat cat este de culoare neagra, aici s-ar transpune de minune zicala. La fel vorbim si de IOS care are in spate aceeasi idee, insa un dezavantaj foarte mare preturi prohibitiv pentru anumite zone ale lumii. Exemplu clar il avem la noi in tara……

Acum windowsul s-ar zice ca a pierdut startul, dar in realitate cred ca nici nu l-a luat. De ce? Pentru ca numarul de telefoane cu windows phone lansate in ultimul an este destul de mic si arata ca de fapt mai degraba s-a facut un test pe bani, o strategie clasica Micro$$oft, se stie cazul Windows Vista. Mai mult nici o tableta, lansata spune ca de fapt s-ar coace ceva, mi-e greu ca Micro$$oft va lasa o piata care inca se formeaza la o parte mai ales, daca vor reusi o incorporare a tuturor aplicatiilor facute de ei si aici ma refer nu numai la windows sau office ci chiar la Xbox cu proaspata adaugire Kinect…

Au know-how-ul asta este sigur, dar momentan le lipseste un producator hardware ieftin, Nokia fiind o solutie de moment.

Atotnestiutorul

Urmatoarea miscare a celor de la apple ar fi sa reuseasca sa bata in performante un PC de acum vre-o 10 ani in ceea ce priveste "jucatul" … este imposibil cu tehnologia curenta (sau in curs de dezvoltare .. cinestie..) sa bati un 6990 sau cinestie ce SLI/CF de mii de euro. Desi vorbesc de tablete de 500$ si PCuri de 3-4000$ ele se adreseaza aceluiasi public – aia care au bani, si vor sa-i sparga pe "prostioare".

Ar fi o miscare geniala daca intr-o zi Steve va aparea in mana cu un device "alb" pe care merge cinestie ce joculet si va spune "Asta este viitorul" … sunt sigur ca vor fi multi aia care vor cumpara, si sunt sigur ca, dintre ei, multi nu vor folosi jucaria cea noua pentru cinestie ce joc ci pentru a intra pe carteafzetei din cinestie ce cafenea dorobantiera.

Ceea ce are in acest moment MS este portofoliul urias de aplicatii "folositoare" scrise in x86 (sau 64.. ). Faptul ca Appstore are 500000 de aplicatii dintre care 100000 sunt agende electronice nu schimba destinele omenirii asa cum a facut-o softurile de CAD, spre exemplu.

Locul unde vad eu "viitorul", in umila mea opinie personala total neavizata, este acel computer, cu dimensiuni in zona a 10-12", capacitate de conectare wireless la cam toate perifericele necesare si o capacitate de procesare gigantica. Calea spre asta este destul de simpla, tehnologiile wireless exista, tehnologiile acumulatorilor exista, display-uri si alte mici gadgeturi hardware exista …. ar suna plauzibil, dar inca nu avem ceea ce misca toate astea : puterea de procesare si softul optimizat pentru a o folosi. Idei despre cum sa facem procesoarele mai rapide exista, Legea Moore este respectata si in zilele noastre (desi pe vremea Pentium 4 parea ca nu se mai poate tine pasul), dar va mai trece timp pana cand producatorii de componente si producatorii de soft vor cadea pe o "directie" comuna.

In acest moment avem ARM si setul lor de instructiuni, avem Intel si AMD care sunt strans legate printr-o retea enorma de cross-license a seturilor de instructiuni x86, x64 si tot asa, si avem nVidia si al lor Tegra2 care incearca "marea cu degetul" alaturandu-se curentului ARM. Calea de dezvoltare a celor implicati este in acest moment oarecum divergenta, toti incearca sa aduca pe piata produse "complete" si toti o fac intr-un mod diferit, iar rezultatul… nu cred ca o sa vedem prea curand o tableta cu conectivitate wireless la monitoare si tastaturi pe care sa te poti juca CoD sau Metro2033.

Personal as paria in urmatorii 5 ani pe laptoape … mai departe mai vorbim … dar momentan o tableta gen iPad este un gadget de cafenea nu o unealta performanta pe care te poti baza in viata de zi cu zi. Din pacate, impreuna cu laptopul vine si Microsoft si tot arsenalul de soft de Windows scris vre-o data pe planeta asta …. va fi greu pentru Angry Birds sa darame "castelul" Micro$$oft, parerea mea (si nu numai, sunt multi oameni prin lumea larga care iau aceste gadgeturi si le pun la treaba … iar concluzia finala asupra performantelor este ca, spre deosebire de un laptop, pe aste le poti baga in "vuiton").

Lucian Davidescu

@Traceur

Înţeleg că Android 3 nu e open, temporar, dar că 4 va fi.

Însă şi dacă îl "închid", sigur vor apărea ramificaţii independente pentru cine le vrea.

@Atotnestiutorul

De acord că nu te poţi impune ca platformă de jocuri prin forţă brută. Probabil rezolvarea va veni tot dintr-o abordare laterală, asemănătoare consolelor. Întrecerea nu-i cu PC-ul de zece ani, e cu Wii 😉

Atotnestiutorul

cu noul Wii vrei sa spui 🙂

vestile sunt proaste in zona asta pentru producatorii de tablete/smarfoane – noul Wii va avea capabilitati similare cu generatia Radeon 3xxx … adica face un salt de vre-o 5 ani 🙂 … si gramada peste toate controllerul noului Wii arata ca o … tabletaaaaa !! (glumesc, arata a tableta pentru ca are baterii si ecran .. dar doar atat din cate se stie pana acum)

Nickmann

Bigger they are, harder they fall. Nimic nu e etern pe piata. Intrebarea cea mare, nu e cand cade Windows, ci cand cade Coca Cola?! Ca windows-ul, de la XP incoace, isi tot strange streangul. Cel putin, daca Android pot funrmiza o interfata usor de utilizat si de inteles pe limba tuturor maimutelor, Windows va disparea.

Eugen

Din pacate autorul articolului e cam naiv, are impresia ca aparatele pentru utilizat acasa conteaza … realitatea este ca piata lor este 10% din piata business ca venituri. 🙂

Ceea ce conteaza este mediul de afaceri, unde exista doar Windows. PUNCT. Sau ma rog, 92% Windows. Pana cand nu apare pe acolo cineva care nu se numeste Windows si are peste 10%, nu se poate vorbi de giganti prabusiti si alte fantasmagorii. Cat timp au vaca asta de mult, Microsoft este A-OK!.

Cat despre Windows Mobile, eu cred ca in momentul in care Microsoft va lansa o tableta cu windows 8 in versiune optimizata pt. touch pe platforma ARM sau ATOM sau whatever, cu aplicatii noi dar si compatibila cu windows32 vechi, care ruleaza Microsoft Office real si Onenote pe digitizer (recunoasterea scrisului e o chestie care DOAR microsoft o are, inclusiv in romana), dezvoltare de jocuri folosind DirectX … Apple o sa fie istorie, iar Android … aici habar n-am, poate o sa evolueze suficient pentru a egala Microsoft, dar eu pariez ca NU.

Avand in vedere ca anul viitor vor apare procesoare quad-core pentru tablet-uri, microsoft are sanse sa n-aiba nevoie sa imparta windows in varianta light pt. tableturi si varianta full pt. calculatoare.

Tot ce le trebuie e un windows 8 care sa suporte touch cum trebuie. Si voi credeti ca nu lucreaza la asta? 🙂

Acum folosesc un telefon cu Android pentru ca e cel mai bun momentan (Galaxy S). Cand apare windows8 varianta pt tablet-uri eu pariez ca cel mai bun tablet va fi cu windows. Asta e garantat pentru tablet-uri si discutabil pt telefoane din punctul meu de vedere.

La telefoane habar n-am ce va fi. Tind sa cred ca vor coexista pe piata relativ la paritate (iar Apple vor avea si ei procentul lor limitat, ca si pe piata de pc-uri).

Vincent

Si iata ca totusi dupa 6 ani de la publicarea articolului citesc acest site din Windows… 🙂

Lucian Davidescu

Sigur, și eu la fel, dar hai să vedem:

28 iunie 2011

2011

28 aprilie 2017

2017

Enache viorica

Ma bucur nespus de mult…asa patesc cei ce ignora nevoile tuturor si pentru care conteaza doar banul.
eu de 5 ani ma lupt sa am pe pc linux..am avut in acesti ani tot timpul linux dar numai eu stiu cum .Au ajuns pe un laptoplenovo ideapad,
s-ai seteze biosul sa instaleze doar win 10asaca am pe pc manjaro si pe laptop win10…
Mai rau este ca trei luni pe an plec si iau laptopul
Eu cred cu adevarat catrebuie sa fim liberi sa ne alegem sistemul de operare nu placa de baza..Asta este idea principala