Iată de ce e bine să te faci politruc: 5 privilegii ale castei politice
Topul nesimţirii:
1. Sistem de sănătate paralel. Poţi să laşi un politruc, securist , miliţian sau tablagiu de frunte pe mâna unui medic incompetent? A unei asistente impertinente? În spitale jegoase? Să dea şpagă ca să nu moară ca nişte câini? Poţi, dar nu ar fi conform cu politica de stat. Ei trebuie trataţi cu respectul cuvenit în spitale “de protocol”, militare, “MIRA”, secrete etc. Prostimea “ipohondră” să mănânce cozonac!
2. Vile de protocol. Nu doar demnitarii ci şi consilierii lor sau directoraşii de prin ministere pot primi locuinţe de protocol, cu o chirie modică şi decontată oricum de instituţiile la care lucrează. Oficial sunt câteva sute de locuinţe, vile şi apartamente de lux, cu suprafeţe tipice între 100 şi 500 de metri pătraţi. În plus, pentru aceiaşi clienţi există hoteluri, pensiuni şi cabane de protocol, ca să nu se coclească în casă.
3. Transporturi speciale. Majoritatea politrucilor primesc maşini de lux, a căror rată la leasing depăşeşte întreg salariul oficial al individului. Dacă ar trebui să lucreze pe merit la vreo companie privată n-ar primi pe mână nici măcar un Logan ruginit. La nivel de demnitar, deja se pot lipi de coloanele cu girofar sau de elicoptere. Iar dacă se întâmplă să cumuleze şi ceva stele, îşi permit să meargă cu elicopterul la cumpărături.
4. „Pachete extra-salariale”. Pentru vasalii mercenari, sistemul este simplu: post contra o parte din şpagă. Pentru fideli se găsesc soluţii mai elegante. Până recent, cea mai în vogă era ungerea prin consilii de administraţie. Acum, banii de-acolo nu mai sunt nici pe departe de ajuns. Aşa că plata se face prin contracte de investiţii sau achiziţii publice, umflate, acordate către firme care figurează pe numele altcuiva.
5. Acte livrate la domiciliu. Cozile “pe-scară”, “sub-scară” sau “până-n-curte-afară” sunt forme de artă specifice majorităţii instituţiilor birocratice care eliberează documente? Te-ntrebi: “N-a văzut vreun ministru treaba asta ca să-i ia la trei păzeşte?”. Poate a văzut, dar nu l-a interesat. Pentru că în poziţia respectivă funcţionarii te vizitează acasă. Cutuma a ajuns la urechile publicului larg abia în 2008, când s-a descoperit că poliţiştii au venit acasă la soţia premierului Tăriceanu pentru a-i face poza de buletin.
Ce spunea atunci ministrul de interne? Culmea nesimţirii! Cristian David: „Legea lasa mai multe posibilităţi şi dupa părerea mea e o chestiune căreia i se dă inutil amploare. Dar să fim şi un pic obiectivi, dumneavoastră vă aşteptaţi ca preşedintele sau premierul să vină sa-şi facă buletinul?” Da, Bulă, ne aşteptăm!
24 de comentarii
bucuresci
Lucruri atat de inradacinate dupa 1989 incat "lor" li se pare normal sa fie asa, iar "noua" ni se pare normal sa fie asa. Pana cand? Pentru totdeauna in aceasta tara in care disolutia statului este pe ultima 100 de metri (regionalizare, imprumuturi FMI ajung la scadenta, sistemul sanitar mort, sistemul de invatamant mort, sistemul de pensii in moarte clinica).
Pana la urma si ciobanul din Miorita moare …
toto
1. De acord.
2. Cateva sute nu mi se pare mult. Trebuie sa existe multe locuri de intalnire si de gazduire a oficialitatilor straine si sunt sigur ca sunt in permanenta cativa in tara care le ocupa. Pe unii trebuie sa ii gazduiesti in locuri diferite dar apropiate, sa le arati diversitate, etc.
3. De acord. Uneori e nevoie, dar se abuzeaza de multe ori.
4. De acord. KKlau!
5. Timpul petrecut de politisti pe drum este mult mai ieftin (lei/ora * 2 politisti) decat costul deplasarii doamnei Tariceanu pana la sectia de politie.
Si clasicul limbaj de cartier: "Da, Bulă, ne aşteptăm!"
atotnestiutorul
Bula are minister … noi nu…
toto
@atotnestiutorul Daca nu-ti convine, ia-ti si tu unul (sau fa-ti).
Radu
"5. Acte livrate la domiciliu"
Asta ma face sa rad, ceea ce in alte tari este normal e vazut in Romania ca un privilegiu, de parca ar fi anormal sa fie livrate actele la domiciliu. In SUA de 98 de ani de cand exista income tax toate declaratiile fiscale sunt facute prin posta, si eventualele refunds sunt primite tot prin posta (ca check, desi in ultimii 15-20 de ani se poate si depune automat in contul ales). La fel si licente de business sau alte autorizatii, mai simplu prin posta decat sa oblige oamenii sa mearga la ghisee. De 21 de ani de cand locuiesc in SUA nu am vazut nici o stampila, si nici la cozi nu am stat (decat uneori la hypermarket cand era aglomerat).
Da, am fost la ghiseu cand mi-am facut carnet de conducere, dar nu am stat la coada. Am luat un biletel cu un numar, sa zicem 234, am vazut ca era servit sa zicem numarul 215, si mi-am facut socoteala ca ma pot plimba cam 20 minute pana sa imi vina numarul. Apoi am mai stat cateva minute apoi in sala de asteptare pana mi-a venit numarul. Deci nu a fost mare corvoada, si oricum daca e necesara doar o data pe deceniu nu este bai. Ma intreb de ce nu se simplifica birocratia in Romania, dar apoi raspunsul e evident–ar fi mai putine spagi de ciupit, si mai putin patronaj politic.
oficialităţile străine stau la hotel, nu în cuiburile nomenclaturii 🙂
@atotnestiutorul
A avut, să-i stea în gât 😀
@Radu
Dacă erai ştab în Republica Politrucă România veneau la tine acasă să-ţi facă poză pentru permis apoi încă o dată să ţi-l aducă
AC
Bulă, de fapt, se numeste Cristian Troacă.
Felix
Remarc, încă o dată, hărnicia de care au dat dovadă, întotdeauna, cei care i-au căutat nod în papură lui Tăriceanu.
ThinkAgainRO
Cristain David a fost cel mai incompetent şi neghiob minstru al Administraţiei şi Internelor!Iar celor care critică guvernul Boc le reamintesc că pe vremea lui Tăriceanu euro a plecat din 3.4 3.5 Ron şi s-a dus direct în 4.3 ron.Plus creditarea cu buletinul care ne-a distrus pe toti tot atunci a atins apogeul!problema este cum scăpăm de aceste lichele?
Atotnestiutorul
Nu creditarea cu buletinul a omorat romania .. sau bancile … si ea nu este rezultatul direct al actiunilor guvernului tariceanu ( sau nastase..) ci rezultatul lipsei actiunilor guvernului pentru a reglementa un aspect al vietii din roamania.
Cred ca averile dobandite de neamurile de gradul 3+ ale celor care au "uitat" sa dea legi in domeniul bancar, sunt de domeniul fantasticului. Va puteti da seama cati bani s-au luat spaga de conducatorii romaniei pentru a lasa cadrul legislativ cu gauri atat de mari incat sa se permita acordarea de credite in baza unei carti de munca pe care se vedea cu ochiul liber cum "clientul" avea 80mil brut numai in ultimele 3 luni, crescand "subit" de la 8mil. Se dadeau credite pe "planuri de afaceri" … nu Planuri de Afaceri … se dadeau credite oricui avea curajul sa le ia, oricui calca pragul bancii … oricui …
flory
@thinkagainRO
Ce treaba are Tariceanu cu evolutia cursului de schimb?
Controlul asupra cursului valutar este detinut de BNR.
flory
@Atotnestiutorul
"Nu creditarea cu buletinul a omorat romania .. sau bancile … si ea nu este rezultatul direct al actiunilor guvernului tariceanu ( sau nastase..) ci rezultatul lipsei actiunilor guvernului pentru a reglementa un aspect al vietii din roamania.
Cred ca averile dobandite de neamurile de gradul 3+ ale celor care au “uitat” sa dea legi in domeniul bancar, sunt de domeniul fantasticului. Va puteti da seama cati bani s-au luat spaga de conducatorii romaniei pentru a lasa cadrul legislativ cu gauri atat de mari incat sa se permita acordarea de credite in baza unei carti de munca pe care se vedea cu ochiul liber ……
Perfect de acord! Criza la noi venea oricum cu si fara criza mondiala.
Boomul imobiliar este prima cauza generatoare de criza
Atotnestiutorul
flory, cand vrei sa spui ca esti de acord cu opinia cuiva, in cadrul unui set de comentarii de forum/blog este indicat sa nu citezi integral textul la care te referi. Este suficient sa spui " X-ulescule mare dreptate ai!" 😉
(asta este doar o regula simpla si de bun simt menita a scuti forumurile/blogurile de texte enorme repetate aiurea, in nici un caz vre-un "atac de la mine catre flory … asta in caz ca se apuca vre-unu sa se intrebe ce am cu saracu' om)
valnick
Ar mai fi un privilegiu important.
Imunitate in fata legilor tarii.
d
@radu
Asta cu actele acasa e o idee buna pt salvarea Postei Romane.
AC
@thinkagainro
Cursul s-a pravalit in tandem cu toata zona, cu UE, cu tot globul. 😀
Ceea ce ma surprinde pe mine ca ai uitat tu e zgomotul de fond si principala temere a proprietarilor de digits… Bocsescu trecuse legea majorarii salariilor in invatamant cu 50%.
Plateste atentie, 😀 Tariceanu nici n-a vrut sa auda de tampenia asta.
"Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate" – Traian Basescu
Radu
@d
Salvarea Postei Romane este doar un side effect, importante sunt economiile atat la buget (automatizarea si informatizarea pot reduce mult numarul de functionari), cat si economiile de timp ale contribuitorilor–eliminarea a milioane de ore petrecute la cozi (plus in deplasare, plus benzina, etc) ar ajuta mult economia. Poate ca si evaziunea fiscala ar fi mai mica daca nu ar mai fi nevoie de pierdut mult timp cu declaratiile necesare (si daca s-ar reduce fiscalizarea pentru veniturile sub 1000 euro pe luna).
Initiativa cu semnatura electronica pentru acte ajuta, dar nu stiu cat de rapid va putea elimina aproape toate deplasarile la ghisee, si ar trebui si ca pretul token-urilor sa fie mai mic (in bulk ar trebui sa fie doar vreo 10 euro bucata)
Pe termen lung, aproape toate interactiile cu statul sau guvernul local ar trebui facute prin internet (daca batranii sunt plictisiti de viata si nu au ce sa faca decat sa se plimbe de la ghisee, probabil ca ar trebui sa aiba aceasta optiune daca chiar vor). Doar evenimentele importante din viata ar trebui sa necesite contactul "face to face" cu un functionar: certificat de nastere, buletinul, pasaportul, carnetul de conducere, certificat de casatorie, si certificat de deces 🙂
Sergiu Simion
Dupa ilustratii, inteleg ca va place Goya ( se intampla mai rar in zilele noastre ) dar cred ca Hieronymus Bosch ar ilustra mult mai bine ideile acestui text foarte interesant despre " lumea paralela ".
In cazul de fata , cuvantul cheie este " special " . De aceea, " nebunia " ar fi mult mult mai elocventa decat " comedia ".
6. doctorat făcut mai uşor decât scrierea acestui comentariu.
de facultate sau masterat nici nu mai are rost să pomenesc.
7. amenajări urbane (asfaltare & co.) în zona casei/blocului.
plus restricţii privind circulaţia etc.
8. libertatea de a nu respecta regulile de circulaţie auto.
9. posibilitatea de a nu munci în schimbul salariului/indemnizaţiei de demnitar.
nu e necesară nici măcar prezenţa fizică.
10. statul de supra-manageri ai tuturor instituţiilor de stat.
iokan
Inainte de 89 lipseau 4) si 9). 6) se facea numai ptr Elena Ceausescu.Ar fi interesant de comparat nivelul studiilor in ultimul guvern ceausist cu cel din guvernul actual.Sau nivelele la BAC din cele doua perioade.Cand s-a creat Institutul de matematica, platforma Magurele?
de-a dura lex
Iokan, asta este una dintre cele mai perverse amintiri despre „iepoca de aur”: că 6) ar fi fost doar pentru Elena Ceauşescu.
a fost mult, mult mai grav.
comuniştii au scos profesori din universităţi şi şi-au implantat acolo oamenii fideli, semi-analfabeţi.
au pus plugari şi strungari să ţină cursuri de filosofie, chimie şi conducerea întreprinderilor.
automat, aceştia erau făcuţi doctori.
astăzi nu-i înjurăm, din simplul motiv că nu se mai ştie de ei.
dar ei au existat.
şi, la fel, au existat cei care le-au dat tot felul de diplome.
şi cei care i-au forţat pe cei de mai sus să facă acele lucruri.
iokan
@de-a dura lex : ce spui tu s-a intamplat la inceputuri, pe vremea lui Dej- nu aveau cadre, au pus sefi toate gunoaiele care li s-au alaturat. Poate nici nu erau chiar toti gunoaie – si Napoleon a numit generali si maresali dintre soldatii care s-au afirmat in lupta.
In 89, multi din vechii activisti fara scoala erau pensionari. Partidul isi permitea sa selecteze si sa promoveze pe profesionistii din diverse domenii, inca din studentie.Desigur, peste directorii competenti se bagau adesea activistii si secretarii de partid cu idei si citate . 'Originea sanatoasa' nu mai conta ca in anii 50, ci valoarea si experienta. Pur si simplu aveau de unde sa aleaga.Cel mai important .inainte sa fii promovat pe postul I, trebuia sa fi lucrat cativa ani in postul I-1.Acum :
-dupa alegeri se bulverseaza toata administratia
-sunt numiti in posturi inalte indivizi foarte tineri , fara experienta.Vezi, de ex: Roberta Anastase , cu ce s-a afirmat inainte de a fi parasutata in postul de azi.Acum se repeta situatia de pe vremea lui Dej.
de-a dura lex
@ Iokan
ai dreptate, ceea ce scrisesem era valabil în regimul Dej, nu Ceauşescu.
dar cred că şi în „iepoca de aur” exista un fenomen asemănător, doar că mai complex:
1. profesorii din universităţi nu erau doctori (şi nici nu aveau nevoie de acest titlu, fiindcă oricum erau blocaţi la nivelul funcţiei de lector, unde nu-ţi trebuia doctorat).
2. „factorii politici” se şcoleau la Ștefan Gheorghiu, până la nivel de doctorat.
deci era mai uşor să devină doctor un activist PCR decât un profesor universitar şi/sau un cercetător.
cel puţin aşa ştiu eu, fără să fi cunoscut fenomenul pe viu – scuze dacă greşesc!