Riscograma
Lucian Davidescu

5 cifre surprinzătoare despre aventura ratată a Nokia în România

Și cine e de vină?

În 2008 – când Nokia şi-a mutat o parte din producţie de la Bochum, Germania la Jucu, România – motivul era reducerea costurilor cu forţa de muncă. Însă Nokia era liderul detaşat al pieţei şi vedea doar creştere. Dacă totul mergea bine, numărul angajaţilor de lângă Cluj trebuia să urce în câţiva ani la 15.000. Nu totul a mers bine. După doar trei ani, Nokia pierde cotă de piaţă, descoperă că are fabrici prea multe şi că trebuie să renunţe la o parte dintre ele. De ce tocmai fabrica de la Jucu, una dintre cele mai eficiente? Înseamnă că cineva suferă de o boală fatală: ori Nokia, ori România!

Încasări
Nokia este una dintre cele mai productive companii înregistrate în România. În 2010, cifra de afaceri a fost de 6,76 miliarde de euro lei iar numărul mediu de angajaţi – 1552. Asta înseamnă încasări medii de peste un milion de euro pe angajat, cifră atinsă în general doar de companii cu valoare adăugată mare, cum sunt casele de comerţ care intermediază volume mari cu personal puţin, de integratorii IT sau de societăţile de avocatură de top.

Salarii
Costul total cu salariile reprezintă doar aproximativ 1% din încasările anuale ale companiei. Asta înseamnă că e puţin probabil ca producătorul să poată obţine economii semnificative în cazul mutării. Dimpotrivă, costurile salariale în China ar putea fi chiar mai mari decât la Jucu, unde un muncitor costa aproximativ 500 de euro pe lună din care aproape jumătate se opreau la stat.

Profit
Profitul net total în ultimii trei ani a fost de 90 de milioane de euro, adică 3% din încasările totale de 3 miliarde. Pare mic raportat la cifra de afaceri, dar este substanţial raportat la investiţie, care a fost de numai 60 de milioane de euro. În plus, doar o parte din profiturile finale ale companiei sunt raportate în România – restul aparţinând entităţilor străine de pe lanţul de aprovizionare.

Impozite
Impozitul pe profit plătit în trei ani a fost de 20 de milioane de euro, la care se adaugă aproximativ 10 milioane de euro sub formă de taxe pe salarii. În schimb, compania a primit un ajutor de stat de 12 milioane de euro şi aproape un kilometru pătrat de teren în parcul industrial de lângă Cluj. O parte din bani ar putea fi recuperaţi

Pasul următor
Fabrica Nokia este acum de vânzare, probabil pentru o sumă mult mai mică decât investiţia iniţială şi – cel mai important – cu angajaţi gata-instruiţi. Dacă Nokia a greşit sau a avut ghinion, altcineva poate duce afacerea mai departe. Dacă balanţa a fost înclinată decisiv de neajunsurile României în materie de birocraţie, justiţie sau taxare excesivă a muncii, poate nu-i prea târziu să mai corecteze câte ceva. Dar dacă nimeni nu va mai vrea să vină la Jucu, înseamnă că nu doar Nokia are o problemă.

49 de comentarii
punk

De fapt aventura pe care Nokia a ratat-o e pe piata telefonelor cu Windows mobile. Nu se vand acum si nici nu se vor vinde in viitor, ce rost are sa investesti in fabrici noi cand nu poti vinde ce produci deja ?

De ce au ales sa inchida tocmai centrul din Romania care era probabil printre cele mai cost-effective (de aia sa si faceau cele mai ieftine telefoane aici) e o intrebare interesanta, m-as aventura sa zic ca e o decizie politica, Nokia nu-si mai permite inca un scandal cu concedieri pe timp de criza tocmai in pietele care-i cumpara grosul productiei.

Da, e foarte interesant daca vine Apple, Samsung sau HTC in locul lor, sau se taie tot la fier vechi.

atotnestiutorul

Interesant ar fi daca s-ar lasa de S40 si ar adopta un android pentru telefoanele low-cost … tehnologia este disponibila, fabrica exista, etc. Vanzarile ar avea o "renastere" luate de valul andoidzilor

Din pacate pentru Nokia problema este la ei in curte, in cea mai frumoasa cladire, in cel mai bun birou, pe acel scaun care face cat valoare unei familii vestice medii – acolo, un director, a hotarat ca apple, htc, samsung, motorola, rim si toti ceilalti "mai mici" sunt niste cretini si ca industria "smart" nu va lua amploare. Din pacate pentru ei in acest moment cam mirosi a fraerel daca nu ai macar un android in buzunar… in caz ca nu ai bani de aruncat pe vre-un aifon 😉

daniel

Nu ca ar schimba radical datele problemei, dar pentru corectitudine cele 6.76 miliarde ale cifrei de afaceri sunt LEI si nu Euro.

Adela

Era firesc ca la un moment dat sa plece Nokia de la noi…

ThinkAgainRo

Este firesc să fugi atunci când ştii că urmează un tsunami.Nu are legătură cu profiturile, costurile sau perspectivele.Are legătură cu faptul că în Romania după alegerile din 2012 şi 2013 se va sparge buboiul exact ca în Grecia!Or îi credeam pe Nokia proşti?

Radu

@ThinkAgainRo

Ce producea Nokia in Cluj cred ca era oricum mai mult vandut in afara tarii, asa ca nu vad decizia lor ca fiind afectata de factori interni (ca doar nu era guvernul sa tripleze peste noapte impozitele etc). Cred ca Nokia isi are zilele numarate din cauza competitiei din toate partile–de sus (Apple), de jos (telefoanele ieftine chinezesti), si din laturi (platforma Android). Alianta cu Microsoft e mai mare daraua decat ocaua.

Stie cineva daca Nokia isi reduce numarul de angajati in China, sau daca dimpotriva, il creste? Pe langa faptul ca in China gasesti usor tineri care sa faca munca migaloasa si monotona 60 sau chiar 70 ore pe saptamana pe preturi de nimic, mai e vorba si de alti factori–de exemplu fabricile in China pot polua cat vor cu doar o mica spaga (sau daca sunt considerate in interes national de catre stat, cum este cu prelucrarea pamanturilor rare, pot polua cat vor si fara spaga). China e tara cu cea mai mare "libertate" pentru poluare, ironic, nu? Unde sunt anarho-capitalistii care sa ridice in slavi libertatea de poluare?

Hawkeye

Unii pe-aicea-s pe plante…, care le provoaca polutii anti-capitaliste.

Nokia reduce si in China (autsorsati la Accidenture):
http://www.newkerala.com/news/2011/worldnews-7797
Cum va fi cu sub-furnizorii, vom mai vedea; motivu-i ca vinzarile le-au scazut si acolo:
http://www.china-briefing.com/news/2011/08/17/is-

Nokia vinde pentru ca se pregateste de contractie si probabil de o schimbare de strategie. Daca vin vremuri grele are sens sa ai cash (by the way, Sony Ericsson va incepe sa furnizeze pe Android).

ThinkAgainRo

Cu tot respectul Radu din cei 2200 de angajaţi peste 1500 aveau 7 milioane salariu.Nu cred că se relochează în China ca să poată să polueze când poate foarte bine să polueze şi în Ro şi să nu păţească nimic.Nu au plecat pe considerente de eficientizare a costurilor au plecat fiindcă ȘTIU că aici se va împuţi treaba urât!Este opinia mea nu e neapărat nevoie să am dreptate!Nokia este un gigant care daca ia o decizie are motive extrem de întemeiate.Faptul că economiseşte 2 milioane de doalri pe lună diferenţa între salariile românilor şi cele ale chinezilor nu mi se pare un motiv de plecare subită mai ales că ei când s-au mutat în Ro s-au mutat în urma unor analize.De ce nu s-au mutata tunci în China?mie nu mi se pare credibilă faza cu salariile!

Radu

Daca costul total (cu tot cu taxe si contributii) al unui muncitor de rand (nu vorbesc de manageri sau programatori) este sub 1000 euro pe luna, atunci nu mai e un factor important. Presupun ca fabrica e destul de automatizata si un muncitor produce sute (daca nu chiar o mie) de telefoane pe luna…

As mai adauga un factor: infrastructura proasta, de exemplu (lipsa de) autostrazi. Sau parca am citit recent ca au citat lipsa unei piste in aeroportul din Cluj care sa poata acomoda avioane cargo de mare tonaj; nu ca s-ar aproviziona Nokia cu o suta de tone la fiecare transport, dar daca ar fi o ruta circulata des de companiile cargo cu care sa se poata aduce rapid componente din China, Korea si alte tari din Asia de Est, atunci nu ar mai conta asa mult ca fabrica ar fi in Romania. Dar daca tot ecosistemul de componente etc. este deja in Asia de Est, si daca transportul nu este extrem de ieftin si rapid, atunci e mai simplu sa ai si fabrica tot in Asia de Est.

Krugman a primit premiul Nobel in economie pentru ca a facut cercetare si modele economice cu privire la astfel de ecosisteme industriale, si ce avantaje are o fabrica sa fie intr-un loc apropriat de furnizori, zone unde sunt multi specialisti in domeniu, etc. Nu stiu cat de bin poate fi cuantificat asta in cazul Nokia, dar relativa izolare de la Jucu cred ca a ponderat destul de mult in decizia lor.

Radu

Factorul cel mai important se pare ca este economia de scara (sau cum se zice la asta in romaneste):

http://www.nytimes.com/2011/09/30/technology/noki

Mr. Elop said Wednesday that Nokia would be transferring the manufacture of the low-end phones made in Cluj-Napoca, Romania, to larger factories in China and South Korea, where Mr. Elop said production costs and economies of scale were more favorable.

Din mai multe motive, Romania nu va fi niciodata o tara prielnica in sectoare unde economiile de scara conteaza mult–nu o sa se faca in veci microprocesoarre sau alte componente electronice in Romania, de exemplu. Fabrica Dacia mai merge deoarece se foloseste de economiile de scara din platforma Renault/Nissan, dar si acolo este o situatie precara. Renault poate oricand sa inchida Dacia si sa mute productia in tari mai mari care au free trade cu UE (Maroc, Turcia, Ukraina), chiar daca romanii ar fi dispusi sa lucreze la fel de ieftin. Pe termen lung, in era globalizarii o tara poate fi atractiva pentru investitori in 3 feluri: locatie prielnica (aproape de materii prime, alti furnizori, energie ieftina, etc), raport bun de calitate/cost la mana de lucru, si raport bun de administrare (securitate si alte servicii, infrastructura, legislatie stabila care sa nu se schimbe de la un an la altul si ce altceva fabricile au nevoie de la guvern) comparat cu taxele si birocratia.

Din pacate nu prea vad Romania ca fiind printre cele mai atractive dintre tari in investitii mari. Doar barierele protectioniste (gen taxa de prima inmatriculare la masini second hand) mai tin producatorii auto in tara, altcumva ce se vinde la export nu ar avea o economie de scara suficienta.

bogdan

si uite asa cum tot romanul se pricepe la fotbal, si lucian davidescu e bun sa faca analize in toate domeniile, de la financiar la telecom, tracand prin infrastructura si agricultura.

si in articol nici macar nu ai avut cele 5 cifre surprinzatoare din titlu.

tixu

@ bogdan daca ai mai multe date,idei,pareri petinente decat lucian davidescu exprima-le, scrie-le aici,pe blog,la ziar, oriunde numai sa le vedem si noi

tomis

Hello, Bogdan, comentezi cumva si pe blogul lui Orgonas?

ardelean

Ei s-au saturat si ei de ingamfarea ardeleneasca……..

ThinkAgainRo

@ Radu

Bun dacă Nokia îşi mută jucăriile în ASIA fiindcă …..n argumente ai găsit tu, de ce jucăriile de la unguri nu sunt mutate?Sunt mai mici salariile acolo ca în China sau românia?

PLEACĂ FIINDCĂ Regimul Băsescu-ILIESCU-Tăriceanu au dus România în PRĂPASTIE!

De ce să ne ascundem după deget?

Si în Somalia ar fi bine să ne mutăm dar…nu se duce nimeni să investească acolo fiindcă este prea RISKY!

NOKIA a plecat fiindcă ratingul României este umflat artificial!Noi de fapt suntem aproape ca si grecii!

DP

De ce sa cautam explicatii savante sau cine stie ce teorii ale conspiratiei cand e bine stiut faptul ca oricine poate gresi?

Nokia ofera cateva exemple de management defectuos , situatie care apare de obicei cand esti NO.1 si te culci pe laurii victoriei

Avem un exemplu recent de imaturitate sau ranchiuna in decizia sefului Rusiei care l-a demis pe seful finantelor (unul dintre cei mai profesionisti din tara) intr-o clipa si fara sa isi dea seama de consecinte.

SEFUL NOKIA A GRESIT ASA CUM O FACEM TOTI DIN CAND IN CAND

Mergem mai departe!

😉

DP

Noi oamenii suntem prea mici acum ca sa intelegem lucrurile in profunzime dar cu siguranta generatiile viitoare vor fi mai pregatite sa faca fata unor asemenea situatii.

Sunt perioade in care apar miscari sociale, sunt perioade in care numarul accidentelor , al dezastrelor sau al descoperirilor creste, sunt perioade in care parca timpul s-a oprit si nimic nu se mai misca, sunt perioade ca aceasta in care cei mari iau decizii gresite.

Sunt perioade . . .

Lucian Davidescu

@punk

Mda, e foarte plauzibil

@atotnestiutorul

Android abia după eşecul Windows Phone, când acţiunile vor cădea sub 1$

@daniel

Mulţumesc, am rectificat

@Adela

Da, însă momentul ăla ar fi trebuit să fie cel în care salariile ajungeau de două-trei ori mai mari decât sunt acum

@ThinkAgainRo

Cu ce i-ar fi afectat?

@Radu

"Unde sunt anarho-capitalistii care sa ridice in slavi libertatea de poluare?"

Strigă-i, poate vin!

@Hawkeye

Cineva s-ar fi putut aştepta ca Jucu să fie printre ultimele bastioane

@tixu, tomis

Lăsaţi-l, măi, mai bine se descarcă aici decât să-şi bată iar nevasta 😀

@ardelean

🙂

@DP

"a greşit"

că a venit sau că pleacă?

i – conomics

Lucian spui"salariale în China ar putea fi chiar mai mari decât la Jucu, unde un muncitor costa aproximativ 500 de euro pe lună din care aproape jumătate se opreau la stat.

"… chiar crezi ca muncitorul chinez sau vietnamez sau cambogian are astfel de salariu?

Radu

@i-conomics

Depinde unde in China. In interior salariile sunt mai mici. Pe coasta, sau in zona Senzhen, salariile sunt mai mari muncitorii calificati castiga si $500 pe luna (dar si muncesc de le sar capacele, cum putini romani ar putea).

Important este ca in China se produc majoritatea componentelor (mai putin microprocesoarele si cateva alte componente de valoare mare care se fac in Korea de Sud sau Japonia), si in zona Senzhen au infrastructura foarte buna. Nu mai retin cifrele exacte, dar PIB-ul Senzhen parca era mai mare decat al Romaniei desi populatia zonei e mai mica (ce-i drept, majoritatea PIB-ului merge la export, nu se consuma intern).

La telefoane mobile mai putin conteaza daca $2 sau $3 din pretul final merge in salariul muncitorilor din fabrici, si mai mult conteaza economii de scara, infrastructura buna, legislatie stabila care sa nu se schimbe de la an la an, birocratie minima, etc. De aia probabil ca fabrica din Ungaria a ramas, desi ungurii sunt platiti mai bine ca romanii.

Numai la industria textila conteaza daca $2 sau $3 din pretul unei perechi de blugi (ma refer aici de blugi iefini, cum se gasesc in SUA cu $16 sa zicem, nu de moda), si asta determina ca industria textila sa se mute unde e mana cea mai ieftina de lucru.

DP

@Lucian

A gresit cand a venit pt ca suntem balcanici (nu prea inteligenti, nu prea harnici si intram greu in ritm)

A gresit ca pleaca pt ca suntem romani (odata ce ne-am invatat cu greul putem sa-l ducem mult timp)

Probabil nu a fost foarte interesat sa inteleaga astea (sau nu a crezut ca ar conta asa mult)

:))

Lucian Davidescu

@i-conomics

Vietnamezii şi cambodgienii încă nu

Chinezii din oraşele de coastă capabili să lucreze în fabrici de electronice deja sunt aproape de nivelul ăsta şi pretind măriri de 10-20% an de an

Vezi scandalul sinuciderilor de la Foxconn

@DP

La un nivel atât de standardizaat al muncii, oare chiar mai contează asta?

Radu

@LD

Scandalul sinuciderilor Foxconn nu este de fapt un scandal. La cate zeci de mii de tineri (sub 30 de ani) lucreaza acolo, multi la mii de km de casa, cu presiuni de la parinti si alte problema, surpriza este ca doar asa putini se sinucid.

China nu e nici pe departe tara cu cea mai ieftina mana de lucru, si de aia fabricile cele mai ieftine (sau labor-intensive) de textile se muta in Vietnam sau Cambodia deja. Dar are o infratructura beton si o retea foarte buna de furnizori, foarte multi specialisti cu experienta, si alte lucruri care sunt foarte de dorit in fabrici de electronice. Deci daca UE nu are tarife protectioniste impotriva Chinei, chiar la aceleasi salarii fabricile ar tinde sa se mute in China (plus ca la acelasi salariu, un muncitor chinez produce mai mult decat unul roman, ca romanii nu ar fi dispusi sa lucreze 10 sau uneori chiar 12 ore pe zi 6 zile pe saptamana).

ova

Mai conteaza motivele ?! Nu cred, probabil ca doar sa aliniat unor tendinte pe care le-au luat unele companii de a muta productia cu catel si purcel in alte state, mai "primitoare" din anumite puncte de vedere. Ca la noi statul a ajuns un soi de vampir sau mai bine teroristul/inamicul public nr. 1.

Obsesia

Eu consider ca au facut o miscare proasta cand au venit aici; cred ca visau doar cresteri peste cresteri pana la world domination. Se muta in Romania sa produca telefoane de duzina (valoare adaugata mica), ieftine, specialitate chineza de la bun inceput. Strategie cam proasta, parerea mea. Avantaj competitiv Romania = 0

Probabil se gandeau sa suplineasca cererea de pe piata in cazul in care China nu face fata.

Lipsa infrastructurii conteaza, dar nu o vad decisiva.

Alex

matrix

De ce pleaca Nokia? Sincer cred ca motivul real este cunoscut doar de cateva persoane din bord-ul de conducere al companiei… noi putem doar face speculatii si atat…sunt sigur ca in proportie de 99% tot ce s-a spus aici este gresit .

Aiureli de genul ca Romania o va lua pe urmele Greciei sunt chiar hilare, spre deosebire de Grecia care are un deficit de 180% din PIB noi nu am atins nici macar 90%, Grecia nu are o industrie diversificata (80% se bazeaza pe turism, restul servicii si mica industrie), grecii nu-si platesc darile catre stat cu anii sau deloc nu mai spun ca "uita" sa-si mmai achite datoriile la banci. Nu vreau sa dau de inteles ca Romania sta mai bine dar diferenta este extrem de mare. La noi problema mare o reprezinta coruptia generalizata si anii electorali cand se fac promisiuni fara acoperire, dar atata timp ca BNR-ul (Isarescu), sta de veghe nu este nici un pricol.

Sun ferm convins ca anul viitor in locul companiei Nokia vor venii alti producatori de telefonie mobila gen Samsung, Apple sau chiar chinezi (de ce nu?), asa ca ne facem probleme dageaba. Nu uitati ca toata infrastructura si forta de munca specializata este romaneasca, noii proprietari vor lua totul de-a gata si nu vor fi nevoiti sa investeasca foarte mult…Sper sa fie o invatatura de minte pentru actualii si viitorii guvernanti sa nu mai permita pe viitor asemenea investitii de tip vagabond (cum a spus un mare economis roman).

Lucian Davidescu

@Radu

Whatever, Foxconn a mărit salariile după ce a apărut povestea, dar n-aş vrea să vorbesc în numele lor

@ova

"Mai conteaza motivele ?!"

Cred că da

@Alex

Încasări pe angajat de trei ori cât media grupului şi costuri cu salariile de 1%… arată o decizie solidă.

Sigur, dacă ştiau că urmează declinul n-o mai făceau.

@matrix

"noii proprietari vor lua totul de-a gata si nu vor fi nevoiti sa investeasca foarte mult"

"sa nu mai permita pe viitor asemenea investitii de tip vagabond"

Nu ştiu dacă observi prăpastia de inconsecvenţă care se cască între cele două afirmaţii

DP

@Lucian

Intotdeauna va conta modul cum e construit fiecare si ceea ce simte fiecare ca doar nu suntem roboti

😉

Cea mai mare forta care misca totul de mii de ani este religia (adica ceea ce este in interior) asa ca importanta ei nu se va diminua niciodata…sau pana ajungem "ciborgi"

:))

Lucian Davidescu

@DP

Se face biserică pe locul fabricii? 😉

DP

@Lucian

Nu !

Ma refeream la faptul ca utilajele , etc.depind de cel care lucreaza cu ele, asa ca multa scoala trebuie sa faci cu el pana intra in ritm (dupa program sta in alt mediu si uita de prodeduri, de trainig, etc)

Suntem BALCANICI , suntem ROMANI, iar chestia asta vine cu cateva plusuri si o multime de minusuri

:)))

Bine ca stiu de gluma !

😛

Traceur

Nokia nu mai e de ceva vreme liderul pe piata. Si au pierdut pe faptul ca nu au inovat. Dincolo de contextul mondial si de alte probleme interne mai conteaza, ceva, fabrica de la Jucu produce telefoane low-budget, care se vind bine in tarile sarace. Practic nu se producea ultima fita de telefon, ci unul de duzina, care trebuia sa coste putin si sa fie vandut cat mai scump si rapid, iar Romania, cu legislatia muncii foarte buna nu permite asa ceva si oamenii ieseau pe minus.

Cu toate acestea, ei lasa o investitie destul de mare si niste oameni cat de cat instruiti si ar fi interesant ce mare gigant se va gandi sa faca o mica acrobatie acolo. Nu mica mi-ar fi mirare, ca un rival sa vina si sa incerce ceva pe acolo si sa demonstreze ca se poate face ceva…..

obsesia

@LD

Crezi ca nu ar fi fost la fel in China ? sau Vietnam sau India sau te mai miri unde ?

Crezi ca acesti parametri sunt meritul muncitorilor sau middle managementului roman ?

Eu spuneam ca produceau (lohn-uiau daca pot spune asa) produsele din segmentul low cost/ low end unde nu prea este nevoie de skilled labour iar cea mai mare piata este China/India/Bangladesh, etc. Consider faptul de a produce articole low cost in Europa (fie si Romania) o greseala.

Poate au reusit sa vanda suficient de multe telefoane destepte (nu ma refer la smartphone-uri ci la ceva mai bun decat ceea ce produceau) si poate asta ar fi fost planul de viitor si de aceea pleaca. Sau nu au gasit personal calificat sau suficient de scolarizat(bil).

Alex

Lucian Davidescu

@Traceur

De unde concluzia că ieseau pe minus

@Alex

"Crezi ca nu ar fi fost la fel in China ? sau Vietnam sau India sau te mai miri unde ?"

Prin definiţie (a mediei), nu se poate să fie toată lumea peste medie.

Concret, dacă cifra de afaceri la Cluj era 1 mil. euro/angajat iar media grupului e la 320.000, trebuie obligatoriu să existe şi locuri unde cifra e sub 320.000.

Atotnestiutorul

fabrica de la Jucu nu se muta … se desfiinteaza .. permanent … Nokia nu va mai fabrica acele telefoane de doi lei pentru ca in anii ce urmeaza "telefoane de doi lei" vor fi cele la nivelul LG Optimus One si THC Wildfire (telefoane care deja se dau gratis la diferite abonamente in cam toata lumea semicivilizata). In doi-trei ani piata pentru acele telefoane (cu un mini-ecran, 15butoane si zero functionalitate) va fi aproape inexistenta chiar si in tarile care debea acum aud de telefonie mobila … iar acolo se vor vinde stocurile existente o perioada.. dupa care valul "smart" va matura si acele piete.

Nokia pierde cota de piata. Este clar, sigur si indubitabil. In momentul in care NU vinzi Nu ai nevoie sa produci – deci Jucu moare, si nu ca sa se mute ci ca sa isi reduca productia … ca de vandut nu vand.

La Jucu este posibil sa vedem un producator corean de electronice … momentan cei doi mari coreeni controleaza majoritatea pietei smart si cinestie poate vor vrea sa mai anuleze din taxele platite in UE mutand asamblarea finala aici… chiar si cu mizeriile de romania este posibil ca 10% dintr-un telefon de 500E sa miroasa a profit 🙂

UnDress

Super tare! Am vazut cativa "experti" mai sus care se cred mega cunoscatori si super manageri de marketing doar pentru faptul ca detin un smartphone……..Adica, astia de la Nokia care judeca pe milioane de euro, negociaza la nivel de guvern si sunt pe piata telefoanelor de zeci de ani, sunt niste tolomaci care au nevoie de niste neica nimeni sa le aduca aminte ca exista android la pret mic…….Hai sa va spun un secret; au seminte la chiosc si bere la plic in parc, iar daca va asezati pe o bancuta nici nu deranjati pe nimeni.

Om trai si vom vedea, dar nu miroase a bine. Mai tineti minte scandalul dintre producatorul Mercedes si politicienii portocali de la Timisoara? Mercedes vroia sa deschida o fabrica pe linga Timisoara, dar nu s-au inteles la spaga cu PDL-ul. Si neamtii au inteles mersul, au acceptat conceptul de spaga, dar n-au inteles nesimtirea astora portocali, asa c-au facut-o in Ungaria.

Atotnestiutorul

UnDress … nu te agita aiurea . Nokia a pierdut trenul exact cum era sa o faca LG … stii ce a facut LG acum vreo 2 ani? a pus pe liber conducerea si a adus oameni cu "viziune" … rezultatul se vede in oferta de telefoane de pe oeice site din lumea civilizata. Deci DA trebuie sa li se aduca aminte tolomacilor de la Nokia ca sunt dobitoci si s-au ferecat in turnuletul lor de fildes sperand ca nu o sa creasca piata iOS si Android … dar a crescut… fix invers proportional cu cota lor de piata.

Nickmann

Poate au facut o socoteala si au vazut ca daca isi muta fabirca in China, costa mai putin sa-si aduca materialele de acolo pana in Romania.

Marcel

5 motive posibile pentru care Nokia inchide fabrica de la Jucu :

a) Nokia nu a avut "relatii" si nici nu a stiut sa-si faca, la adm. fin. pentru rambursarea TVA-ului in timp util. Capitalisti incompetenti ! Daca erau en-gros-isti de cereale cu pedigree in coalitie primeau TVA-ul numai daca exportau si importau hartiile.

b) cursul valuta / leu a fost tinut de BNR pentru a proteja bancile de noi restanteri la credite, dar a afectat afacerile exportatorilor.

c)dupa ce s-au cautat virusi si bacterii in bulbii de lalea, era randul controalelor la cip-uri de telefoane mobile, ansamblate de o companie finlandeza.

d) exces de zel al unor inspectori de control care isi dau viata sa aduca bani la bugetul statului si sporuri la salariul propriu, prin amenzile aplicate pe baza unei legislatii confuze.

e) statul roman a descoperit ca Nokia a facut evaziune fiscala – nu a platit taxe si impozite pe drepturi de autor, in ultimii 5 ani pentru tonul de apel "Nokia".

f) No, si Garda Financiara Cluj a descoperit ca Nokia, avand aceeasi furnizori si aceeasi beneficiari, are o activitate dependenta, conform criteriilor varza din Codul Fiscal, si le-au recalculat contributiile sociale. Daca erai CEO la Nokia, inchideai fabrica sau declarai intrarea in insolventa care se va judeca prin 2013?

stefi

1.Nokia nu isi muta fabrica in China, au ales alta tara din Asia

2.Au recunoscut ca au facut o greseala alegand in 2006 Romania, dar se gandeau la o tara din UE..atata tot.

3.Nu staff-ul Nokia a ales sa plece din Romania ci investitorul majoritar care nu mai european, desi brandul nokia e inca proprietatea guvernului Finlandei.

4.Intr-o afacere cifrele vorbesc , nu nivelul emotional al constiintei colective.

5.Nokia spera intr-o redresare prin introducerea pe piata a telefonului cu Windows 🙂

a bon entendeur , salut 🙂

tomis

La Dacia se cistiga in medie 2100/luna = 480 euro/luna. Am gasit un site de pe care, facind mici calculele', am aflat ca in China un muncitor care ar lucra la Dacia transferata de Renault acolo ar putea primi, in functie de provincie, intre cam $100 si 644 euro/luna! Flexibila piata, nu'i?

Mai mult decit atit, gasesc pe un blog un comentariu din care deduc ca sunt sanse bune ca Renault sa fie atrasa sa directioneze vreodata productia Dacia in si dinspre plaiuri straine Romaniei. In China flexibilitatea ofertei pietei de munca nu se opreste numai la salariu; presedintele Dacia indeamna lucratorii sa nu mai ceara mariri salariale ci sa se uite imprejur la tarile ce platesc mai prost; de unde, eu si ei ne asteptam mai degraba la micsorari salariale si nu la cresteri, din prost in mai prost, ca pe la noi, eventual la disponibilizari din munca si la Dacia, nu? Sau poate ca sunt eu prea pesimist astazi. Defapt ma cam doare o ureche pe care nu vreau sa ma mai culc.

http://www.zf.ro/companii/dacia-romania-nu-mai-co

http://www.averagesalarysurvey.com/)

marcel

Cred ca este gresita comparatia dintre Nokia si Dacia, doarece Nokia nu a avut nici un ministru care sa inventeze "programul rabla" la telefoane mobile ( un ajutor de stat catre o companie privata, printr-un act legislativ, ce denatureaza concurenta intre segmentul produselor noi si celor second-hand).

Mircea Ionascu

Opinia mea este ca un astfel de moment putea fi evitat prin cateva decizii inspirate luate la momentul oportun.

MIA

>dar si muncesc de le sar capacele, cum putini romani ar putea

Astia-s pitici si aprecieri cam magaresti dar na … unele legende si mituri ( fie si negative ) moare greu … 🙁

MIA

>Mercedes vroia sa deschida o fabrica pe linga Timisoara, dar nu s-au inteles la spaga cu PDL-ul.

O fi si asta – dar in primul rind au realizat ca, la salariile propuse si bugetele pe care le planificau, riscau sa nu gaseasca suficienta forta de munca pe plan local. 😉

Marian Savu

Cu siguranta, responsabilitatea nu trebuie cautata doar in tabara celor de la Nokia!

George

Din cate am citit, Nokia astepta la Cluj un terminal cargo de mare capacitate la aeroportul Cluj si o autostrada cu iesire spre vest. (curat investitii in infrastructura si nu celebrele parcuri de la sate)

Puterea portocalie, si cred ca in special ministrii transporturilor si udrea, nu au tinut cont de angajamentele guvernului tariceanu. (iar basescu, ca executiv, era "focusat" pe Rosia Montana). Boc saracul, se lauda cu Jucu.

Colac peste pupaza, guvernul boc 5 a aprobat investitii de 25 de milioane de euro la aeroportul Suceava, cica pentru turism., si cam tot atat pentru cel de la Iasi(desi din cauza climei aeroportul SV, din toata tara, e cel mai frecvent inchis)

Cred ca si atitudinea diplomatica a Finlandei fata de Romania, are ceva influente Nokia, iar cuplul basescu -baconschi au fost sub orice critica in reactii.

In final, in exteriorul granitelor tarii ramane o singura impresie: Investitiile in supertehnologie nu dau randament in Romania! (cu toate strofocarile lui stolo si fiica-sa cu IBM de la sfarsitul lui 2011).

PS: din cum arata autostrada centura de la Cluj-Apahida, dupa inaugurarea lui boc si prima iarna, se pare ca finlandezii au avut dreptate sa plece.

ionut

"Din cate am citit, Nokia astepta la Cluj un terminal cargo de mare capacitate la aeroportul Cluj si o autostrada cu iesire spre vest."

Serios? Si altceva ce mai astepta? Daca avea nevoie de ele "punea mana" si le facea! Ii trebuia, care va sa zica, o autostrada cu iesire spre vest, da' s-a "delocalizat" fix la … est! Adicatelea e incredibil cum pot exista unii naivi care sa creada gogoasa comform careia costurile totale de transport din asia pana in vestul europei sunt mai mici decat cele de la cluj pana in vestul europei (fie si fara autostrada)!

Gososi d' astea s-au auzit si la cei de la "Mercedes" : nu facem fabrica de asamblare la 50 de km de granita cu Ungaria, ca n-avem infrastructura, dar, pe aceeasi lipsa de infrastructura, producem componente la Sebes (care e mult mai in interiorul tarii). Pai, daca asta ar fi principalul motiv, "Renault", care e si mai departe de vestul Europei, ar fi trebuit sa plece de mult!

George

@ionut

Te-ai gandit vreun moment ca fabrica din asia e pentru piata asiatica iar cea din africa pentru piata africana?

Bineinteles ca Nokia a avut si alte motive, dar eu am vrut sa subliniez cat de mult au respectat puterea actuala angajamentele luate in numele Romaniei cu un investitor care in 2010 devenise exportatorul nr. 1 al unei tari afectate de criza si de coruptie.

Cand exista in apropiere un terminal cargo aerian iti poti permite un flux logistic mai mare si bineinteles mai multi angajati. Daca ai ghinionul sa-ti treci aprovizionarea prin vama Nadlag, incepi sa te indoiesti serios de celebra seriozitate ardeleneasca.

Ca sa-ti arat cat de mult au sprijinit guvernul boc investitorii iti spun doar ca in 2009-2010 au fost aduse Codului fiscal 19 modificari (am inclus si legile de aprobare ale OuG care si ele au modificat sau completat cate ceva). Crede-ma te rog, nu sunt gogosi, sunt in Monitorul Oficial!

ionut

"Ca sa-ti arat cat de mult au sprijinit guvernul boc investitorii iti spun doar ca in 2009-2010 au fost aduse Codului fiscal 19 modificari (am inclus si legile de aprobare ale OuG care si ele au modificat sau completat cate ceva)."

D'abia asta e un motiv pe care-l accept! 😀 Nu "gogoasa" aia cu infrastructura.