Riscograma
Lucian Davidescu

Cum i-au păcălit chinezii pe africani: resurse contra infrastructură

Mită pentru contracte, resurse vândute pe nimic, investiţii care nu se mai materializează. Sună familiar?

China a reuşit, în ultimii ani, să-şi cumpere un mic imperiu colonial în Africa, ieftin. Pentru accesul la resurse, companiile chineze au plătit mită direct în conturile cleptocraţilor locali. Pentru prostirea maselor, au promis investiţii în infrastructură, pentru care însă n-au mai găsit bani. Acestea sunt câteva dintre concluziile unei anchete a Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie al Columbia University din New York. Ancheta a pornit de la telegramele Wikileaks, a durat aproape un an şi se bazează parţial pe date publicate de revista The Economist în august.

Controlul chinez asupra resurselor africane este exercitat de o reţea de 60 de companii mari, care orbitează în jurul China Investment Fund şi al celei mai cunoscute componente ale sale: “Sonangol”. Compania a promis investiţii de 18 miliarde de dolari în schimbul accesului la resurse din ţări ca Guinea, Angola, Madagascar sau Zimbabwe.

În Guinea, junta militară a anunţat în 2009 “contractul secolului”: investiţii de 7-9 miliarde de dolari în schimbul accesului fără discriminare la resursele de bauxită şi minereu de fier de pe o arie vastă. Însă contractul nu prevedea penalităţi pentru contractorii chinezi. De exemplu, cele 100 de autobuze care trebuia livrate în termen de 45 de zile n-au ajuns nici până acum. Contractul a fost semnat la doar 12 zile după ce militarii au masacrat 150 de civili şi au violat câteva sute de femei care protestau împotriva regimului condus de Moussa Dadis Camara. Anul trecut, junta a fost răsturnată, dar noii lideri se codesc să rezilieze contractele, pentru că “încă nu le-au văzut”.

Omul cheie al afacerii, “prietenul special” Mahmoud Thiam, a încheiat o afacere asemănătoare şi în Madagascar, cu noul regim instalat în 2010 prin lovitură de stat. Miza: rezerve de un miliard de barili de petrol.

În Angola, lucrările la proiectele de cale ferată au fost oprite în 2007 iar proiectul pentru un aeroport internaţional a fost oprit încă de pe planşetă, arată o telegramă Wikileaks. Iar preşedintele Jose Eduardo do Santos, care de altfel a semnat contractele, a criticat public calitatea lucrărilor chinezeşti. Anul viitor, speră să devină preşedintele ţării chiar şeful local al Sonangol, Manuel Vicente.

Și Zimbabwe aşteaptă încă lucrările de infrastructură pe care le-a plătit deja, cu aur, platină, petrol şi gaze. Însă foarte puţine dintre detaliile contractuale sunt cunoscute public. Contractele au fost oprite de ministrul de finanţe Tendai Biti, membru al Opoziţiei, care este însă suspectată că a supralicitat antamând resursele de diamante pentru a-l putea înlătura pe Robert Mugabe, anul viitor.

6 comentarii
punk

Export masiv, excedent comercial, moneda care se apreciaza deci esti obligat sa vinzi yuani, ce faci cu valuta rezultata ? De obligatiuni americane li s-a cam acrit, finanteaza deficite nesustenabile care in mod sigur vor sfarsi prin devalorizarea dolarului. Aur poti sa cumperi o vreme, pana cand aprinzi o bula speculativa, au facut si asta.

Mai bine cumperi tari, cu resurse naturale si oameni la pachet. Oricum ai nevoie de colonii agricole care sa-ti alimenteze dezvoltarea industriala, vezi rolul Romaniei in prima parte a secolului XX, "Granarul Europei" si alte cacaturi din aceiasi categorie (=sclavi harnici, fara pretentii).

Dupa capul meu o investite buna pentru valuta chinezilor ar fi in brand-uri. Exista multe companii ratate comercial dar cu imagine buna si istorie, care pot constitui capete de pod pe piata occidentala, si care ar permite ca grosul pretului de vanzare sa se intoarca in China, nu doar 10-15% cum se intampla cu un iShit tipic. Pe de alta parte un brand este un activ foarte perisabil, pentru a nu pierde investitia chinezii trebuie sa mentina calitatea si viziunea care a impus acel brand, nu sunt convins ca birocratii chinezi sunt capabili de o asemenea coordonare.

flavius

Aşteptăm cu încredere investiţiile care vor veni prin exploatarea de la Roşia Montana, poate intrăm în sfârşit în rândul lumii. Uite, nenumărate ţări din africa au avut încredere în pactul resurse contra investiţii şi au ajuns bine. De fapt stai, nouă nici măcar investiţii nu ne-au promis, doar cheltuieli de exploatare, hmm.

metroul plutitor

cum nu ne-au promis chinezii investitii? n-ai auzit de autostrazile suspendate in subteran si de metroul pe piloni?

d

Mda, deci astia sunt chinezii. Iti arata poze cu trlioanele lor de dolari, promit multe si nu fac nimic. Aceeasi Marie numai ca mai ahtiata dupa resurse si putere.

unDress

Afro-romania, aceeasi poveste. Am vazut zeci de reclame cu oameni amarati care vor sa munceasca la Rosia Montana…..hihihihihi. Ce prosteala pe fata. Bine, asta este ultima, si se pare c-am uitat de celelalte resurse pe care le-am donat/ oferit gratuit/ cadou……, nici macar vandute pe niste promisiuni chinezesti.

Geologistu'

Salut Lucian,

M-am intors de sarbatori acasa. Daca vezi postarea asta si poti sa imi dai o adresa unde sa iti trimit niste poze, cred ca ai un material grafic -la zi- ar fi intersant.

Oricum, sunt multe nuante, nu atat legate de autostrada, cat de modul in care o fac, tehnic si finaciar..

La multi ani !