Riscograma
Lucian Davidescu

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

Urmează încă o mică bulă imobiliară.

 

Presa „de business” a prins din zbor febra imobiliară a terenurilor agricole abia acum, când ea începe să se atenueze. Preţurile sunt într-adevăr relativ mici în România. Pe de-o parte, asta sugerează potenţial de creştere. Atenţie însă la partea cealaltă: poate că multe dintre terenuri chiar nu valorează mai mult.

1. Nu cumpăra decât dacă crezi în mod realist că ai putea să te ocupi personal de managementul lucrărilor. Dacă tu nu crezi asta, s-ar putea să nu găseşti pe cineva care să creadă.

2. Dacă 100 de hectare se vând cu 100 de mii de euro nu înseamnă că 3 hectare trebuie să coste 3000 de euro. Suprafeţele mici pot fi profitabile, însă într-un regim de folosire mult mai intensiv în muncă. În funcţie de locaţie şi calitate, cele trei hectare pot valora, pe unitate, de zece ori mai mult sau de zece ori mai puţin. În cazul terenurilor foarte ieftine, o oportunitate bună de câştig este consolidarea de suprafeţe. Însă riscul ca o parte din negocierile cu micii proprietari să eşueze, cu efecte teribile asupra portofoliului, este pe măsură.

3. Cât eşti de apărat împotriva hoţilor? Dacă ai vecini care petrec mai mult timp în curtea ta decât în a lor, e cazul să te gândeşti de două ori.

4. Nu cădea în capcana „perspectivelor imobiliare”. Multe terenuri agricole se vând „la metru pătrat”, cu 1-2 euro, doar pentru că sunt la mai puţin de 10 Km de vreun oraş care ar urma să tot crească. Matematic, suprafaţa creşte cu pătratul razei, ceea ce înseamnă că până şi un oraş mare cum e Bucureşti ar trebui să-şi cvadrupleze suprafaţa pentru a avansa încă 10 Km în toate direcţiile. Iar terenurile cumpărate „la metru pătrat” vor ajunge pârloage de lux.

5. Atenţie la calitate: mai mult de o treime din suprafaţa agricolă din România ete lovită de eroziune, deşertificare sau otrăvită cu nitriţi după ani de exces de îngrăşăminte. Valoarea acestui teren este în multe cazuri sub zero, adică ar trebui să ceri bani doar ca să-l accepţi.

18 comentarii
ionut

@ThinkAgain

In principal faci 2 erori majore:

1) Confunzi valoarea cu pretul
2) Folosesti formula „marxista” de aflare a „pretului”.

Pe logica asta si un posesor de dacie 1300 d’acu’ 30 de ani poate pretinde ca „pretul corect” pentru automobilul sau e 100k euro pen’ ca peste inca 70 de ani e piesa de colectie! 😀

mee

1) VARF DE INVESTITIE NU ESTE AURUL(IN URMA CONTRADICTIEI DUMNEAVOASTRE) (ROOMII SI ADEVARATII INVESTITORII IN AUR SANT LA UN NIVEL SEMI-SUPERIOR DAR ORICUM INALT FATA DE MEDIE)

2)VARFUL DE INVESTITIE SANT PIETRELE PRETIOASE(EVREII IN RAZBOI SI DUPA RAZBOI NU AU SUPRAVIETUIT PASTRANDU-SI AGONISEALA DE O VIATA IN ,KILOGRAME DE AUR(IN LAGARELE NAZISTE )(KILOGRAMELE SANT VIZIBILEE SI ADUCEAU MOARTEA),BANII,OBLIGATIUNII SAU INSTRUMENTE ECONOMICE FINACIARE CARE IN TIMP DE HAOS SAU RAZBOI SANT ZERO,TEREN(CRED CA, A-TI FOST OBOSIT CAND A-TI CONCEPUT TITLUL SI CONTINUTUL ARTICOLULUI CU MAXIMA,, MILIONUL DE DOLARII”??!!) ,CI IN PIETRICELE FOARTE VALOROSE, FOARTE MICII, USOR DE ASCUNS IN CONDITIILE CELE MAI TERIBILE CU PUTINTA OMENESTE.(RESPECT)
ULTERIOR (CEI CARE AU SUPRAVIETUIT FIZIC)SI-AU VALORIFICAT PIETRELE IN TARII STABILE SI PUTERNICE DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC, FINANCIAR, /INDUSTRIALIZATE.
RECASTIGANDU-SI AGONISEALA DE O VIATA INTR-O CLIPA .

AM PUNCTAT ASPECTELE DE MAI SUS DEOARECE IN ARTICOLUL DUMNEAVOASTRA SANT MULTE GAURII SAU LIPSURII.(DUMNEAVOASTRA AVAND PRETENTIA DE EDUCATOR SAU FORMATOR DE OPINIE)
IN SITUATII GRELE SE NASC CELE MAI BUNE SOLUTII (IN ZIUA DE ASTAZII,DENUMITE,SOCIALE, ECONOMICE,FINANCIARE ,INVESTITI,ETC,REFERITOR LA ;
ALBERT EINSTEIN
Sa nu pretindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem acelasi lucru.

Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate apare pentru tari si persoane, pentru ca ea atrage dupa sine progrese.

Creativitatea se naste din necesitate precum si ziua se naste din noapte.

In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii. Cine depaseste criza se depaseste pe sine insusi, fara a ramane “depasit”.

Cine atribuie crizei esecul isi ameninta propriul talent si respecta mai mult problemele decat solutiile.

Adevarata criza este criza incompetentei.

Problema persoanelor si tarilor este lenea si indiferenta pentru a gasi solutii si iesiri din astfel de situatii. Fara criza nu exista duel, fara duel viata este o rutina, o agonie lenta. Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreste ce-i mai bun in fiecare, pentru ca fara criza orice vant este o mangaiere.

Daca vorbim de criza o promovam, iar tacerea este o exaltare a conformismului.

In loc de toate acestea, mai bine sa muncim. Sa terminam o data cu criza amenintatoare : tragedia de a nu dori sa luptam pentru a o depasi.

Albert Einstein

3)CU TOT RESPECTUL VA INTREB DACA ATI FACUT O TRANZACTIE IMOBILIARA IN VIATA D-VOASTRA?
4)NU STAPANITI TERMENI CA SUBEVALUARE,SUPRAEVALUARE,BANII NEGRII,PRET,BULA, BANCA,TEREN(PAMANT)(MAI ALES SUBCATEGORIA ARABIL),VANZATOR,CUMPARATOR,PRET CORECT?????,PROFIT????(DEFINITII)
5)PIATA FACE PRETUL (CORECT,ASA ESTE!)PROVERB(SOCOTEALA DE ACASA NU ESTE CA CEA DIN PIATA)
6)TEORETICENI VOR SA STAPANEASCA SI PRACTICA(CATEODATA SI REUSESC) DEOARECE EI DESCOPERA FORMULELE UNIVERSALE ZIDITE DE FORTA SUPREMA(SI DUMNEAVOSTRA RECUNOASTETI CA AU SUCCES)SAU SANTETII UN INTROVERTIT.
7)CHESTIA AIA POMPOASA MANAGEMETO SNOBISTO……. ESTE DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE SINISTRA CUM VEDETII PROBLEMA.(AMERICANI NU AU NICI O LEGATURA CU PROBLEMA DUMNEAVOSTRA)
8)PUNCTUL CULMINANT MILIONUL DE DOLARII (FARA CUVINTE DIN PARTEA MEA)(CREATI= BELETRISTICA, ROMANE POLITISTE,SUPOZITII,ION CREANGA,BASME)
9)NU INCERCATI IN RAPORTUL DUMNEAVOASTRA DE EVALUARE SA DATI RASPUNSUL,PENTRU CA VA TREBUII!SA VA MAI GANDITII O DATA.
10)VAD CA NU CUNOASTE-TI NICI TERMENUL DE PROPRIETATE
(CARE ESTE LIMITAT CA NUMAR DE ANI DE VIATA PT. CA DUPA MOARTE NU MAI EXISTA PROPRIETATE CI MOSTENITORII)100 ANII??
PRICEPETII D-VOASTRA CEVA ,ADICA DACA NU AM MURII FIZIC. PAMANTUL PE CARE L-AM MUNCII IN ANALIZELE DUMNEAVOSTRA STUPIDE NE-AR ADUCE PROFITURI ENORME MILIONE DE EUROO,DOLARII, BOGATII FARA NUMAR MANELISTE.(REFERITOR LA CUVANTUL ACTIV ,CRED CA SI PE CONSOARTA DUMNEAVOASTRA O NUMITI ACTIV)
11)DUPA „MILIONUL DE DOLARII”CA PUNCT REPER ,URMEAZA SUSTINATORII DE EURII CARE VA APARTINE, EXEMPLE ABERANTE CU CARTOFII SI CAPSUNI GENERATORE DE CASTIG PROFIT,ANI,SI ASA MAI DEPARTE INTR-O TURATIE MAXIMA.
DESCOPERIREA CA CINEVA VA FUGII CU TERENUL DIN TARA ASTA,ASA CA ROMANILOR NAPUSTITI-VA SA CUMPARATII PAMANTUL ROMANESC CA DACA IN URMA ARTICOLULUI THINK AGAIN NU PERCUTATII (ATI UITAT SA SPUNETI EVRIKA) REFERITOR LA TURATIA D-NEAVOSTRA VA ADUC LA CUNOSTINTA CA ROMANIA POATE SA DE-A O LEGE IN CARE SE POT FACE SI EXPROPRIERII(ATATA TIMP IN CARE MAI SANTEM SUVERANI)
12)NU CRED CA ESTI TU MAI DESTEPT CA MARCKETINGUL BANCILOR
13)REFERITOR LA RASPUNSUL LUI ION NU ARE NICI O LEGATURA CU POLITICA IAR VEHEMENTA DUMNEAVOSTRA INDOCTRINATA IM CARE VEDETII POLITICA ESTE DEFORMATA .
SI EU AM FOST VEHEMENT CU DREAPTA PANA M-AM CONVINS DE EI SI INTR-UN TARZIU AM INTELES STANGA.CENTRUL ESTE IDEAL.(CARE IN ROMANIA ESTE APROAPE INEXISTENT) MEE.

George

In atentia lui mee @ ThinkAgainRo17
Nu inteleg un lucru.Cum intr-o asemenea analiza-comentariu pe care o faceti (care se vrea „superioara” si „distrugatoare” la adresa autorului) se pot face atatea greseli de gramatica si sintaxa…Sa inteleg faptul ca nu ati terminat 8 clase ? Cu stima !.
PS. Pot da si eu cateva citate celebre cu referire la aceste aspecte dar ma abtin…Cred ca si cei care „comenteaza” trebuie sa cunoasca limba romana !


Daniel Dacila

In general sunt de acord cu ce a scris Lucian.
Chiar si din experienta proprie pot spune ca daca nu te ocupi personal sau ai pe cineva foarte de incredere care o face (ca in orice alta activitate-afacere dealtfel), riscul unui esec e mare.

Apoi legat de tema strainilor cumparatori – au venit mari companii din domeniul agricol sau asociatii cu cunostiinte si relatii solide in domeniul fermelor sau agriculturii si au cumparat sute de ha.
Au mai investit apoi sute de mii (sau milioane) de Eur si apoi au ajuns la o afacere ce functioneaza si aduce profit.
Au mai accesat si fonduri unii.

Da, terenul in Romania e ieftin comparativ cu ce – cu Olanda? Pai este, caci acolo au trebuit sa fure din mare teren caci nu au de unde altundeva.
Insa la noi sta foarte mult teren necultivat, parloaga.

Deci, dupa parerea mea, as zice ca terenul in Romania e ieftin daca stii ce sa faci cu el si ai si resurse financiare pt. asta si complet inutil in alt caz.

asdfas

terenul agricol nu merita cumparat !

este o teapa , in romania nu sunt sere , irigatii si nici PIETE DE DESFACERE.

Mafia pietei si faptul ca toate supermarketurile au patroni straini , fac imposibila vanzarea produselor agricole autohtone.

Cine vrea sa investeasca in agricultura , ori a gasit solutii la toate aceste probleme , ori este doar un visator naiv.

ionut

„faptul ca toate supermarketurile au patroni straini”

Ori fi ei „straini”, dar, spe deosebire de tine, nu sunt straini de problema in discutie! 😀
Un supermarket nu vinde produse, ci SPATIU! Ei bine, producatorii agricoli „autohtoni”, de regula, nu sunt in stare sa-l cumpere.

purligaru

@ionut
mi se pare pertinenta remarca ta…dar trebuie vazut ca micii producatori nu pot concura nicaieri in lume cu marile concerne transnationale…in tarile dezvoltate insa exista mari cooperative de productie si consum care si-au creat propriile retele si magazine de distributie sau chiar banci si lanturi de superuri…la noi insa nu exista nici macar cooperative de productie ca in lumea a treia, deci zero grad de organizare si cooperare…

ionut

@purligaru

Paida, dar in viziunea publicului, pentru „lipsa de organizare si cooperare” sunt vinovate … supermarketurile! 😀

ionut

@purligaru

Pai da, dar in viziunea publicului, pentru „lipsa de organizare si cooperare” sunt vinovate … supermarketurile! 😀

Lidichiu Mihai

Omiti un aspect crucial legat de terenurile agricole si anume subventiile pe suprafata. Fiecare proprietar de teren ( daca terenul este muncit ) primeste un suport financiar de la uniune de aprox 100 si ceva de Euro pe hectar si poate sa ajunga pana la 500-600 de Euro daca se afla intr-o zona defavorizata si daca indeplineste conditiile de agro-mediu. Prin urmare, chiar daca ai 100 de hectare care nu sunt printre cele mai productive tot o sa ai un venit sigur si frumusel. Eu cunosc un caz la bunicii mei la tara unde un neamt are 100 de hectare de pamant. El le-a inchiriat cu 100 de Euro / hectar / an si mai i-a si subventia. El i-a aproximativ vreo 25000 Euro fara sa miste vreun deget. Si sa stiti ca sunt oameni potop care au nevoie de terenuri, fie ele cat de mici. Vestea si mai buna e ca in 2013 subventia pe suprafata va fi de 143 Euro pe hectar iar in 2014 o sa ajunga undeva la 200 Euro. Ca un sfat personal, investiti in agricultura, este unul dintre singurele domenii care o sa dea roade.

Flavius Gherasim

Salut :)…

Cum pot sa am acces la acest suport financiar din partea UE? de ex bunicu are 7 hectare teren agricol, teren muncit *porumb, floarea soarelui, si vie”struguri”* dar bunicu foloseste productia pentru consum propriu, ei nu au pensie. Dar cum fac sa pot sa-i ajut sa ajunga la acest suport financiar? un link ceva?

Lucian Davidescu

Poţi lua bani de la UE pentru investiţii sau pentru înfiinţare de culturi. Sunt multe variante, e mai bine să cauţi un consultant.

gogu

banii apia se dau numai arendasului
preferential in functie de relatia cu primarul cam peste tot

d-l lidichiu
de unde ati scos baliveran cu banii se dau prorietarului?

Robert Morti Robert

Flavius…daca bunicul tau are acte de proprietate pe terenurilea alea,ia actele si du-te la Apia,depune dosarul pentru subventie.anul trecut s-a dat 109 euro de hectar.terenurile trebuiesc lucrate.

Balici Mihai

Deci atentie
Daca terenul de 100 de hectare nu este cel putin intretinut ,cosit , sa ai justificare ca ai animale sau vinzi fanul ,s-ar putea ca neamtul la o verificare atenta a celor de la APIA sa dea banii inapoi si cu penalitati si chiar dosar penal ,pentru ca a declarat anumite culturi sau pasuni intretinute
Cine nu stie care sunt subventiile exacte i le comunic eu
in 2013 au fost de 139 euro pe ha de la UE si inca 20 euro pe ha de la guvernul Romaniei ,doar pentru terenurile cultivate
In 2014 subventia a fost de 156 euro/ha de la UE , SI INCA 20 EURO DE LA GUVERNULROMANIEI PENTRU TERENURILE CULTIVATE
Desigur cel al carui bunic are teren agricol si animale , poate lua acesti bani ,in plus pentru bovine ,ovine pot sa ia suibventii
Daca are peste 3 bovine poate lua cca 425 lei/bovina subventie
procedeul este simplu, dar trebuie sa stii sa mergi la Apia sa te inscrii , sa mergi la DIRECTIA Agricola pentru bovine sau ovine
tel 0744384321
col(R)ing Balici Mihai
email [email protected]

Borodi vioel

Eu as fi interesat sa investesc in teren agricol in judetul vaslui in fur de vreo 30 de hectare cu ce ar fi mai rentabil sa il seaman