Riscograma

La care bancă şi în ce monedă să-ţi ţii banii

Două realităţi odioase au devenit clare ca lumina zilei şi încă unul urmează – ca urmare a gafei de proporţii istorice făcute de „elitele” euro în Cipru.

 

Ți-au să dispărut banii de pe card? Cum să te ferești altă dată
Ți-au să dispărut banii de pe card? Cum să te ferești altă dată

1. Banii tăi nu sunt garantaţi: Ciprioţii au fost asiguraţi că nimeni nu umblă la depozitele lor apoi jefuiţi la miezul nopţii. Însăşi Comisia Europeană a spus că dacă statul decide să taxeze depozitele, garanţia de 100.000 de euro nu mai face două parale.

2. Banii tăi nu sunt ai tăi: Ciprioţii stau la coadă la bancomat în fiecare zi să-şi ia raţia – 700 de euro, reduşi ulterior la 260. Însăşi Banca Centrală Europeană a anunţat că după „redeschiderea” băncilor, raţia va fi redusă la un „nivel care să asigure un trai decent”. Chiar şi sumele netaxate vor fi blocate, conturile curente urmând să fie transformate în conturi cu scadenţă fixă.

3. Banii tăi nu există: Ciprioţii speră că vor găsi rezolvare în Rusia sau în zăcămintele de gaze, dar chiar şi dacă toate lucrurile merg bine – banii lor nu vor mai fi recuperaţi vreodată cu adevărat. Ei s-au topit odată cu falimentul vizibil Greciei şi vor continua să se topească pe măsură ce toate cheltuielile de stat fără acoperire din toată Uniunea, apoi din toată lumea, vor ajunge la scadenţă.

Ce este un portofel electronic și cu ce diferă de contul bancar
Ce este un portofel electronic și cu ce diferă de contul bancar

Cu astfel de supraveghetori şi lideri politici, nici o bancă din zona euro nu mai poate fi de încredere. Iar moneda unică probabil nu-şi va mai reveni din pumni. Ceea ce părea până acum un o cască de protecţie…

Pentru o economie mică, deschisă, ca a Ciprului, adoptarea euro asigură protecţia în faţa furtunilor financiare internaţionale.

J.C. Trichet, 2008

10 ponturi pe care ar trebui să le ştii dacă ai credit în franci elveţieni
10 ponturi pe care ar trebui să le ştii dacă ai credit în franci elveţieni

…se dovedeşte a fi un pistol la tâmplă.

Decizia Ciprului de-a testa Europa este inacceptabilă

Angela Merkel, 2013

Escrocheria prin care băncile încasează taxe uriașe degeaba
Escrocheria prin care băncile încasează taxe uriașe degeaba

Când garanţiile s-au spulberat, e doar o chestiune de timp până se va întâmpla la fel şi cu banii. Dar atunci, unde şi cum să-i ţii? Iată câteva idei:

Ca recomandare generală, conturile de peste 100.000 de euro este bine să fie sparte în tranşe de maximum 100.000 şi depuse la bănci diferite, pentru a fi protejate sau măcar supuse tranşei mai mici de taxare.

Conturile curente necesare pentru încasări şi pentru plăţi de mică valoare stau cel mai bine la băncile mijlocii şi mici, astfel încât un eventual faliment să poată fi acoperit din ipotetica garanţie. În cazul băncilor mari, banii din fondul de garantare nu sunt de ajuns. De asemenea, sunt preferabile băncile despre care n-aţi auzit în urmă cu câţiva ani, în reclamele la credite imobiliare sau cu buletinul. De asemenea, filialele băncilor din zona euro prezintă, în noile condiţii, mai multe riscuri decât beneficii.

Cum să câştigi ca exportator când leul se întăreşte. 5 trucuri
Cum să câştigi ca exportator când leul se întăreşte. 5 trucuri

Conturile curente necesare pentru plăţi mari este bine să stea în bănci unde există totuşi garanţia celor 100.000 de euro, dar nu în zona euro unde garanţia a fost încălcată: Deci rămân Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Norvegia, Elveţia (dar nu la Credit Suisse sau UBS), Canada, Australia, Hong-Kong sau Singapore. Sau conturi offshore în „paradisuri fiscale” ca Seychelles, Belize sau Cayman etc.

În aceste cazuri, menţinerea banilor în euro sau în lei previne costurile repetate de schimb valutar, care pot depăşi în timp potenţialul risc. Pentru economiile pe termen lung calculul se schimbă. Este de preferat ca euro, dolarul sau leul să fie evitate cu totul iar banii să nu stea într-o singură monedă.

Iată un exemplu de portofoliu – luăm zece monede diferite, în proporţii egale. Scopul este să putem calcula rapid pagubele dacă, să zicem, una dintre ele pierde 10% peste noapte – 1%, dar şi ca riscurile să se balanseze între ele. Este nevoie ca monedele să fie convertibile şi lichide iar ţările emitente să fie mai preocupate de proprietatea privată decât ce-a ajuns UE. Deci:

Ce trebuie să faci şi ce trebuie să nu faci dacă ai credit în franci elveţieni
Ce trebuie să faci şi ce trebuie să nu faci dacă ai credit în franci elveţieni

Liră Sterlină, Yen japonez, Coroană daneză, Coroană suedeză, Coroană norvegiană, Dolar canadian, Dolar australian, Dolar neo-zeelandez, Real brazilian, Rand sud-african.

Sau alte combinaţii asemănătoare. Nu franci elveţieni, care deşi pot rebalansa lucrurile într-un scenariu extrem, sunt prea riscanţi într-un scenariu normal – întrucât există un prag dur al băncii centrale împotriva aprecierii.

Pe termen mediu, este oricum bine ca banii respectivi să fie transformaţi în active productive, în principal în agricultură sau energie.

Ce riști dacă ții banii la bancă
Ce riști dacă ții banii la bancă

Pentru scenariile extreme, în care numai contează valoarea raportată la vreo monedă şi nici măcar cantitatea, există două plasamente:

Pământ – nu mult ci atât cât să poată asigura subzistenţa proprietarilor.

Aur – nu mult ci atât cât poate fi ţinut la purtător, sub formă de bijuterii, uşor de rupt în bucăţele mici de greutate ştiută.

Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă
Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă

Update 2016:

Urmează cel mai impredictibil an din ultimul deceniu. Care este cea mai importantă întrebare pentru cei care au bani puși deoparte?

Abia a început Fed să ridice dobânda de politică monetară după 10 ani că deja unii analiști se tem că a fost o greșeală și că ea va scădea la loc. Dacă totuși nu va scădea, iată cum ar trebui ajustat un portofoliu.

Leul (cumpără!) În condiții de inflație negativă, dobânzi decente și slăbiciune a euro, leul pare cel mai bun pariu pentru anul în curs – cu șanse minimale de depreciere în fața monedei unice. Desigur, există riscul unor pierderi de oportunitate în caz că dolarul se va aprecia masiv, însă chiar și într-un scenariu ambițios moneda națională tot ar trebui să aibă o pondere de minimum 50% din orice coș.

Cum poți plăti în aur direct din cont
Cum poți plăti în aur direct din cont

Euro (vinde!)Cum toate așteptările se îndreaptă către dobânzi negative și depreciere, euro este de evitat, cu excepția sumelor necesare pentru plăți directe. Riscurile sunt substanțiale iar beneficiile potențiale – neglijabile.

Dolarul (cumpără!) Este posibilă paritatea cu euro sau chiar o apreciere substanțială peste acest nivel, însă și riscul este pe măsură. Chiar într-un portofoliu agresiv, ponderea dolarului este de cel mult o treime.

Francul (ține!) În nici un caz nu este momentul investițiilor în franci elvețieni, însă nici nu există argumente pentru lichidarea lor. La rândul lor, cei împrumutați ar face bine să mai aștepte înainte de-a accepta vreo conversie.

Lira (ține!) Lira sterlină are argumente să se întărească, măcar față de euro, dar nu la fel de multe câte are euro. Costul schimbului valutar face însă nefezabile atât lichidarea, cât și mărirea portofoliului. Notă: nici la liră nici la franc nu e cazul ca ponderea în coș să depășească 10%.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou