Care e diferența dintre cardul de credit și de debit
Un card bancar prost folosit îi poate mânca beneficiarului procente bune din venit, fără ca el măcar să realizeze. Soluția tactică este atenția sporită la operațiuni și la costurile lor. Atunci când tactica eșuează, singura soluție rămâne cea strategică: schimbarea cardului. Iată câteva repere care trebuie urmărite:
1. Doar trei bănci (poate doar coincidența face să fie dintre cele în creștere rapidă) nu percep comisioane la propriile bancomate, restul percep. La extrema cealaltă, există trei bănci (tot coincidența face să fie dintre cele care pierd teren pe piață) care percep comisioane peste minimum necesar la retragerea de la bancomate terțe. Aici, alegerea e simplă.
2. La comisioanele per tranzacție se adaugă cele fixe, de emitere a cardului (de la zero la multe zeci de lei), de administrare a cardului (de la zero la 72 de lei pe an) sau de administrare a contului (de la zero la 7,5 lei pe lună). De data aceasta, decizia e mai complicată. Pentru cei care rulează sume mici, e important ca taxele să fie cât mai aproape de zero. Cu cât sumele tranzacționate sunt mai mari, cu atât importanța comisioanelor se micșorează. Decizia se simplifică însă atunci când unele bănci au și comisioane fixe și procentuale mici, iar altele le au doar mari.
3. Cardul de credit presupune de obicei comisioane mai mari, iar dobânzile sunt destul de ridicate. În acest caz, singura variantă acceptabilă este cea cu perioadă de grație, astfel încât plusul de comisioane să fie compensat de dobânda zero. Desigur, e nevoie de disciplină de fier. Pentru celelalte situații, poate fi preferabil un binom de carduri credit/debit, cu condiția ca cel de-al doilea să fie din categoria celor cu comisioane zero sau foarte mici pe toată linia.
4. Există două paliere ale celor doi mari emitenți: Visa și Mastercard operează în paralel și brandurile Visa Electron respectiv Maestro. În România, diferențele aproape că nu există, dar la anumite plăți online sau la magazine din străinătate uneori cardurile din a doua categorie pur și simplu nu sunt acceptate.
5. Cardul în euro are sens dacă se întâmplă două lucruri simultan: încasați venituri în euro și cheltuiți banii în străinătate, caz în care un card în lei presupune un dublu schimb valutar. Pentru celelalte situații este de preferat cardul în lei și schimbul automat – cursul de conversie este destul de bun.