Topul rentabilității în energia regenerabilă
Mica producție de electricitate ar putea deveni o investiție financiară bună în momentul în care se va aproba legislația care le permite consumatorilor să livreze curent înapoi în rețea.
Sistemul presupune un contor care merge în ambele sensuri și obligația legală a distribuitorului de-a prelua curentul la preț fix și necondiționat. Chiar și fără această facilitate, energia regenerabilă se poate dovedi profitabilă în anumite cazuri: energia solară în agricultură – pentru irigații, energia eoliană pentru suplimentarea încălzirii din locuință iar biogazul atunci când există combustibilul la îndemână – adică la fermele zootehnice. În aceste cazuri, perioada de amortizare a investiției coboară la sub zece ani, deci echivalentul unui randament anual cu două cifre. Cei pe care momentul aprobării legislației menționate îi va prinde pregătiți au șansa să își amortizeze investiția chiar și mai repede de cinci ani.
Iată cum stau, comparativ, diversele surse regenerabile:
1. Eoliene
Cel mai repede se amortizează energia eoliană, însă aceasta este deocamdată exclusă din documentele de lucru ale schemei de sprijin, probabil din cauza saturării pieței de către marii producători. Fără subvenție, o turbină de vânt se amortizează în doar opt ani iar dacă ar exista subvenția perioada ar scădea la 3-4 ani.
2. Biogaz
O centrală pe biogaz are nevoie de 9 ani pentru amortizare iar în cazul în care producția este subvenționată perioada scade la 4-5 ani. Avantajul este că piața este foarte tânără, potențialul țări, fiind deocamdată exploatat la minimum.
3. Micro-hidro
Teoretic, o micro-hidrocentrală se amortizează în 18 ani fără subvenție și în 6-9 ani cu subvenție. Însă, în acest caz oportunitățile, sunt destul de rare iar prețurile deloc uniforme. Un aviz de mediu refuzat se poate traduce în pierdere totală.
4. Fotovoltaic
Deși s-au ieftinit dramatic, panourile solare rămân în continuare nefezabile în lipsa subvenției (cu excepția cazului specific menționat în introducere). Cu subvenție, recuperarea investiției poate scădea sub 10 ani. Altfel, amortizarea teoretică depășește 30 de ani, deci de 2-3 ori mai mult decât durata de viață a instalației.
Calcule detaliate aici