Top 5 lucruri care se pot renegocia cu banca
Ce poți face când vrei să negociezi dobânda, comisioanele, ziua plății, durata de rambursare sau moneda de creditare.
După principiul „mai bine ceva decât nimic“, băncile sunt dispuse să renegocieze aproape orice, mult mai des decât le place să recunoască. Condiţia este – ca în orice negociere – clientul să se aşeze pe poziţii de forţă şi să nu-i permită bancherului să „miroasă sânge“. Iată cele mai importante lucruri care pot fi negociate, când şi cum:
1. Dobânzile nu prea se pot negocia la început, în afara diligenţei în a căuta şi alege cea mai bună ofertă de pe piaţă. Însă dacă dobânda la un credit vechi este prea mare şi vă e greu să o achitaţi, întârzierile repetate la plată (de preferat mici, sub 30 de zile, pentru a evita raportarea la biroul de credit) pot convinge banca să mai reducă din dobândă, înainte ca împrumutul să devină neperformant.
2. Comisioanele sunt cel mai dificil de negociat, iar bancherii nu prea sunt dispuşi să renunţe la ele. Totuşi, atunci când o ofertă standardizată include prea multe comisioane, cel mai bine este să o refuzaţi. În două cazuri din trei, bancherul vă va propune o altă ofertă standardizată, ceva mai avantajoasă.
3. Ziua plăţii poate fi de obicei schimbată fără mari complicaţii, atunci când, de exemplu, v-aţi schimbat jobul, iar ziua de salariu s-a mutat la rândul ei. Cât de mult se poate muta? Începând de la câteva săptămâni până la, în unele cazuri, câteva luni.
4. Durata de rambursare poate fi prelungită, dar rezultatul este de obicei în defavoarea clientului, pe termen lung, în lipsa unei micşorări de dobândă. Mult mai avantajoasă se poate dovedi o scurtare a duratei, chiar cu păstrarea dobânzii, deci cu o creştere a ratei lunare.
5. Moneda de creditare este de obicei neglijată, dar poate aduce câştiguri mari, pentru că faţă de un speculator obişnuit împrumutatul are avantajul de-a putea urmări ciclurile valutare lungi şi foarte lungi. Prin urmare, atunci când o monedă este aproape de maximele istorice iar dobânda rămâne competitivă, poate că este timpul pentru conversia creditului în moneda respectivă. Condiţia de bază este să nu existe alte costuri asociate (comisioane etc.), cu excepţia unei marje de schimb rezonabile practicate de bancă.