Și încă nu e foarte clar dacă proștii sunt „ei” sau suntem „noi”.
Hai să rezumăm istoria mușamalizărilor succesive și flagrante din scandalul dezinfectanților, de la origini până în prezent.
1. Sesizările penale, câte au fost, au fost clasate direct sau trimise de DNA, DIICOT, Parchetul General cât mai jos pe lanț – au ajuns la Poliție care le-a aruncat la coș.
2. Presupusele informări SRI care au fost la început 100, au rămas la examinare mai atentă doar 4: Unul la Prefectură, două la Consiliul Județean, unul la minister. În rest, două la școala de fete, două la școala de băieți… 0 despre diluarea dezinfectanților.
3. Invers, cele „4% probe neconforme”, chiar și la o testare măsluită vădit s-au transformat în realitate în zeci de spitale din jumătate din județele țării. Când testările au fost făcute corect, TOȚI dezinfectanții Hexi Pharma au fost găsiți diluați!
4. Iar acum, în fața unei morți suspecte și foarte convenabile, descoperim grozăvii și mai mari.
Pe una o știam de mult, oarecum. Dan Condrea nu a fost arestat, într-o țară în care o mulțime de arestări se bazează doar pe opinia publică negativă care ar fi de natură să afecteze încrederea în justiție: pericol social!
Nu a fost considerat pericol social faptul că ar putea fugi din țară – omul avea banii care să-i permită o viață de lux oriunde în lume și conturile gata-făcute. (Hayssam reloaded)
Nu a fost considerat pericol social faptul că ar putea distruge probe, deși ancheta a vorbit de la început de presupusa listă cu sute de directori de spital și epidemiologi a bugetului de șpagă.
Nu a fost considerat pericol social faptul că ar putea influența martorii, că i-ar putea șantaja sau ucide. Nici cel că ar putea fi la rândul său scos din joc de complicii lui încă necunoscuți.
Pentru atâtea „Nu”-uri ar fi putut exista o singură explicație: omul a fost împachetat la propriu cu tehnică de supraveghere, îi este urmărit fiecare pas de agenți pe teren, fiecare vorbă de multiple tehnici de interceptare și fiecare deplasare din drone de supraveghere. Fie că știe asta fie că nu. Totul pentru ca anchetatorii să poată obține și mai multe dovezi.
SRI spune că nu l-a urmărit și vine cu scuze pe buza dintre minciună gogonată și tâmpenie sinistră: că decizia CCR nu-i mai dă voie, că nu era Condrea caz de siguranță națională, că „i-ar fi afectat drepturile și libertățile”. Era adică cel mult un infractor mărunt, nedemnn de logistica unui serviciu cu resurse umane limitate la „doar” numărul total de agenți pe care îi au la un loc Marea Britanie, Franța, Germania și Italia. Aveau treburi mai importante!
„În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile în care o astfel de solicitare implică restrangerea temporară a unor drepturi si libertăţi fundamentale”.
Păi parcă spuneați că ați făcut rapoarte cu Hexi Pharma… Și că le țineți secrete tocmai pentru că vizează siguranța națională!
Domnul Eduard Helvig are de acum dreptul de-a căuta și sancționa responsabilii – a ratat startul!, dar și libertatea de a se retrage el însuși dacă nu se crede în stare.
Motivele pentru care cazul chiar ține de siguranță naționalăsunt evidente de la sine, dar poate și mai relevantă este o scurtă analiză comparativă. Anul trecut au fost emise 2.635 de mandate de ascultare pe siguranță națională, adică 10 pe zi lucrătoare.
Dacă toți cei 2.635 de interceptați pe mandat erau mai periculoși decât Condrea, țara asta ar fi fost astăzi depopulată complet. Era de ajuns să omoare fiecare câte 8.000 de oameni – iar Condrea e deja destul de limpede că a omorât mai mulți, și asta an de an vreme de un deceniu.
5. Sau poate SRI stătea liniștit că Dan Condrea este filat de Parchet. Iar procurorul general pare și el să facă casting pentru un film cu proști:
„Nu sunt indicii, vă spun eu că nu sunt indicii că au existat și nu era necesară o astfel de măsură”.
Cum adică „nu sunt indicii”!?!?!? Șeful instituției care trebuia să facă exact treaba asta se ghidează după „indicii”? Cu ce exact își ocupă el timpul acolo, pe scaunul de șef?
Cum adică „nu era necesară”!?!?!? Când suspectul principal și deținătorul unor informații cheie tocmai a ieșit violent din scenă, poți să spui că „era necesar dar nu ne-a ajutat capul la vreme”. Sau „era necesar dar stăteam liniștiți că o fac alții”. Sau, direct, „iată demisia mea!”.
Nu sunt indicii că Augustin Lazăr este simultan și competent și bine-intenționat.
Sunt însă destule indicii că dosarele Hexi Pharma sunt secretizate în mod abuziv și ilegal. Legea informațiilor clasificate interzice în mod expres clasificarea informațiilor atât în scopul de-a ascunde ilegalități cât și de a ascunde incompetența administrativă. După tot șirul de mușamalizări, explicația terță este de acum exclusă.
Sau poate lucrurile stau asa: banii pentru pensii nu mai ajung iar mancarea proasta, asistenta medicala proasta, dorinta rudelor de a sapa de „ai batrani” nu sunt suficiente.
Trecem la masuri mai directe: infectiile spitalicesti.
Mai intai avem grija sa nu raportam cifra reala, pe urma incepem sa le creeam conditii propice pentru ele.
E singura explicatie rezonabila, fata de cat se fura curent in Romania, chiar si toata cifra de afaceri a HexiPharma e un mizilic.
Si sa ne gandim ca spagile nu erau prea mari, ca se duceau in multe locuri, sistemul avea multe rotite care trebuiau unse ca sa nu scartie si sa faca „poc” – cum pana la urma s-a intamplat, dar nu ca spaga n-ar fi functionat.
Deco alta ar mai fi si ca politicianul roman e atat de lipsit de scrupule incat fata de cateva zeci de mii de euro, viata a mii sute si milioane de romani e fix zero.