Riscograma
Lucian Davidescu

3 greşeli care au nenorocit 3 generaţii

Pensii anticipate, pensii medicale, pensii speciale. Mai munceşte cineva? Sau mai punem un impozit, ca să trăiască toată lumea bine-mersi? Istoria tristă a 20 de ani de prostie:

Anii ’90. Când a devenit clar (cuvânt al cărui sens se va desluşi mai târziu) că economia produce pentru nu-se-ştie-cine iar fabricile sunt echipate cu trei angajaţi per coadă de lopată, statul a decis primele restructurări. Şomaj? Blasfemie!!!

Prima supapă, bugetul de pensii. La început, opt milioane de salariaţi susţineau două milioane de pensionari, aşa că… se putea. Cu foarte puţină bunăvoinţă, bărbaţii de peste 57 de ani şi femeile de peste 52 au putut trece într-un şomaj prelungit, dulceag botezat pensie anticipată.

Ei au fost prima generaţie sacrificată, dar aveau să afle asta mult mai târziu, când din pensiile lor mari inflaţia a mai lăsat doar nişte mărunţiş.

Au fost, în schimb, păstrate în producţie braţele tinere, în jurul a 30 de ani. Încă tinere şi încă bucuroase de ce li se întâmplă. Însă peticeala n-a ţinut decât 7-8 ani

Anii ’97-’99. Economia a ajuns într-o criză şi mai gravă. Între timp, „braţele tinere” mergeau spre 40, făcuseră copii şi nu mai aveau aproape nicio şansă să înceapă ceva nou. Ce s-a ales din „privilegiul” care le fusese oferit altă dată? Un şomaj urât. Ei au fost a doua generaţie sacrificată.

Iar sacul se apropia de fund. Devenise limpede (clar a fost mai devreme şi, vezi bine, asta n-a ajutat la nimic) că vârsta de pensionare este mică şi trebuie mărită la loc.

Însă era deja prea târziu pentru cei care rataseră startul tranziţiei şi sperau într-un singur lucru: să-şi încheie cariera cât mai repede. Presiunea socială s-a scurs printr-o altă supapă, la fel de nocivă ca prima, dar de data asta semiclandestină: pensia medicală.

Anii 2000. Deja, cu un raport pensionari/salariaţi care depăşise 1 la 1, a devenit din nou clar (că nici ”limpede” n-a ajutat la nimic) că viaţa de pensionar e nasoală. Şi că trebuie să existe o cale de scăpare măcar pentru câţiva, adică exact pentru generaţia de politruci (şi pentru zonele din administraţie care le-au apărat autoritatea) care se pregătea să îşi încheie cariera triumfală de tranziţie. Premizele: muncă grea, răspundere mare. Concluziile: pensii care să fie calculate prin altă metodă decât a prostimii, numai să iasă mari: Pensia Specială.

De data asta, influenţa în sistem n-a mai fost decisivă. După două catastrofe, a treia n-a mai avut ce dărâma. Însă a fost semnul că totul e pierdut, că doar câţiva aleşi încearcă să se pună la adăpost şi că tu, cel care plăteşti un leu pentru pensiile lor enorme şi încă 100 de lei pentru prostia lor epică, eşti a treia generaţie sacrificată.

65 de comentarii
Bogdan Glavan

Cresterea varstei de pensionare nu este solutia "clara" a problemei. Ar insemna confiscarea definitiva a contributiilor varsate de fostii salariati, azi pensionari, prin interzicerea de facto a pensiei.

Iesirea din criza se face prin inlocuirea sistemului piramidal de azi, nu prin redimensionarea lui. Sistemul asigurarilor de stat trebuie desfiintat si fiecare ar trebui sa fie liber sa economiseasca atat cat doreste pentru pensie, investind in ce doreste. Actualele pensii de stat ar inceta sa mai fie finantate din CAS. Ele ar trebui suportate din valorificarea activelor statului care nu au fost inca privatizate, sumele aferente fiind mai mult decat indestulatoare.

Emmy

Absolut superb articolul. Ma tot cert de ceva vreme cu prietenii mei care nu pricep "ce am eu cu pensionarii".

Acum nu mai trebuie sa le explic, le dau link aici.

Multumesc.

Emmy

Ne trebuie un Pinochet. Si dupa ce-si face treaba, putem sa-l judecam (gasim noi pentru ce).

Petra

Intr-adevar este o problema foarte grava, si, se agreaveaza pe masura ce tot mai multi tineri pleaca din tara, sistemul trebuie schimbat cumva, pentru ca, in acest ritm, nu vom mai putea sa facem fata….

br3b

Uitandu-ma pe Riscograma, am o intrebare la afirmatia "4 persoane active sustin 10 suflete: …" in care se arata ca activii sustin printre altii si 1 functionar.

In aceasta statistica, s-a luat in considerare ca fiind parte din activi si functionarii insisi? Fiindca cel putin 1 activ din cei 4 este functionar.

Filip

@Bogdan Glavan

„confiscarea definitiva a contributiilor varsate de fostii salariati, azi pensionari, prin interzicerea de facto a pensiei" – Huh?

Doar nu crezi că „contribuţiile” sunt altceva decât o ficţiune contabilă? 😉

Tudor Cristea

Articolul asta lasa o impresie gresita, si anume ca pensionarii traiesc pe spinarea angajatiilor. Pe de o parte, este evident ca pensionarii (cei legali cel putin) si-au platit partea lor de contributii. Pe de alta parte, o buna parte din presiunea asupra fondului de pensii este a fost creata prin modul abuziv in care statul (si nu numai cel romanesc) trateaza respectivul fond ca o sursa bugetara oarecare. In loc ca banii respectivi sa fie pusi sa lucreze pentru asigurati, sint folositi la acoperirea gaurilor din buget. De aici ideea timpita ca "noi care lucram ii tinem in spate pe pensionari". Cine emite o asa idee ar trebui facturat pentru costul unui cartus si apoi impuscat.

Fara sa mai vorbim ca asigurarile de pensie ar trebui imediat organizate ca un fond trust, unde contributia sa fie facuta in mod direct si personal, cu posibilitatea de a angaja asigurari private de pensie, cu stimulare fiscala atit pentru angajat cit si pentru angajator. Ma indoiesc insa ca statul are un interes veritabil in aceasta directie, pentru ca ar pierde controlul asupra unei importante resurse de finantare, iar electoratul "muncitor", fiind din punct de vedere economic total inept, nu constituie un element de presiune asupra statului in aceasta problema.

rotula

De la ar trebui pana la a fi e cale lunga.

canadianu'

@Petra

pai schimbati sistemul prin interzicerea plecarii din tara a tinerilor :))))) simplu, nu ?

AristotelCostel

3 privati:2 bugetari:1somer:4neocupati:6pensionari:5minori 🙂

Deci, 5 sustin… 16… mai corect… 1 sustine 15 si 4 sustin 1… Orwell sti…a…

Filip

Sistemul actual de pensii a devenit o Ponzi scheme, în condiţiile îmbătrânirii populaţiei.

Degeaba spunem că, dacă am contribuit la fondul de pensii al lui Ioan Stoica, acum vrem banii pe care-i merităm….

Mai ţineţi minte când Hayek zicea că riscăm să ajungem să ne sacrificăm bătrânii din cauza acestui sistem? Suntem aproape.

sorin

Noi am sacrificat deja tinerii, batranii sunt beneficiarii. Deficitul fondului de pensii a trecut de PATRU MILIARDE EURO/AN! Acestia sunt bani care trebuiau sa modernizeze Romania, pentru ca tinerii sa nu mai plece din tara si sa contribuie cu banii lor mai departe la pensii. Batranii le-au luat banii si au votat consecvent impotriva modernizarii!

AristotelCostel

@Tudor Cristea… vreo 2 milioane sunt pensionarii cu limita de varsta si contributii… complete… astia sunt bagati laolalta cu asistatii social. Ar merita sa reflectam indelung daca are sens sa facem investitii in cartuse… si pe cine impuscam… nu de alta, dar vine primavara… miroase a urzici si ai prea multa incredere in capacitatea ta de adaptare la noul… regim… alimentar.

cosmin

din nefericire "noi care lucram chiar ii tinem in spate pe pensionari".

d-le tudor cristea, pentru ca nu tineti cont de CAT ati cotizat.

nu se poate cotiza in timpul munci 10.000 Ron si primii inapoi 100.000 sau mai mult , chiar daca nimeni n-ar fura sau redistribui banii cas aiurea , statul nu este un caritas unde sa ti se dea de 8 ori inapoi.

de asemenea de ce credeti ca un ofiter/politician/functionar de rang inalt , de altfel nemunciti si supraspaguiti merita pensii uriase si zeci de ani mai putini de munca decat unul care a lucrat la canalizare incarcand rahat?

Petra

@Canadianu: Asta ar insemna sa revenim la un regim pe care cica l-am dat jos. Sunt sigura ca exista solutii, trebuie doar sa existe si oameni interesati sa le puna in practica.

Tiberiu Toth

f.bun articolul. se vede si din multimea de comentarii.

solutia este ce au facut SUA si Canada: locuri de munca cu imigranti platiti prost, ce vor compensa emigrarea.

maruta

,,,4 persoane acive sustin ….. !!!!! .,, istoria trista a 20 de ani de prostie…,,,

Pensionarii ( de varsta ,anticipata , medicala ) AU PLATIT CONTIBUTIA de CAS si asigurari de casanatate. STATUL este dator sa le achite pensiile indiferent de cate persoane active sunt astazi . Statul trebuie sa restituie ceea ce a incasat de la contribuabil intr-o viata de munca . Cosmin nu tu trebuie sa sustii pensionarii , ei au contribuit si azi trebuie sa incaseze o pensie decenta. Pensionarii nu sunt vinovati pentru faptul ca angajatorii au beneficiat si beneficiaza in continuare de amanarea la plata a datoriilor catre buget .

Lucian Davidescu

@ Bogdan Glăvan

Pensiile costă peste 10 miliarde de euro pe an. Cam atât s-a luat din privatizări în ultimii 20 de ani.

@ Emmy

Să mă cert eu cu ei? Cu plăcere 🙂

@ Petra

În Vest, oamenii ies în stradă pentru sistemele de pensii. Din păcate, ei cer fără succes ceea ce noi am obţinut fără să cerem

@br3b

Bun, n-am vrut să folosesc jumătăţi sau sferturi de oameni în diagramă, dar a trebuit să răspund la întrebarea: "cât de activ este un funcţionar" 🙂

@ Filip

Ba da, contribuţiile sunt altceva. Un impozit de facto. Întreabă orice angajator, nu e ficţiune. Poate doar la stat.

@ Tudor Cristea

"Articolul asta lasa o impresie gresita, si anume ca pensionarii traiesc pe spinarea angajatiilor"

Speram că expresia "prima generaţie sacrificată" lasă exact impresia contrară.

Nu trăiesc pe seama angajaţilor. Trăiesc prost pe seama faptului că au fost momiţi să iasă din activitate mai devreme, înainte de-a-şi putea constitui un asset (fie el şi teoretic) suficient pentru o bătrâneţe liniştită.

@ canadianu'

Chiar şi aşa, probabil n-ar fi suficient

@AristotelCostel

Chiar 3 privaţi la 2 bugetari nu sunt. În plus, am numărat oamenii pe cont propriu şi pe cei care muncesc afară

@cosmin

De acord că treaba cu importanţa muncii e vrăjeală. Dacă munca e importantă, trebuie plătită mai bine, asta înseamnă CAS mai mare şi pensie mai mare. Punct.

@Petra

Trebuie să fie MULŢI oameni interesaţi să le pună în practică. Democratic spus, majoritatea

@Tiberiu Toth

SUA şi Canada n-au făcut greşelile României. Nimeni n-a făcut greşelile României. Deocamdată, populaţia nu e îmbătrânită. Când va fi aşa, chiar nu va mai rămâne nimeni pe aici.

@maruta

Peste toate obligaţiile legale, contractuale sau morale guvernează legea 0 a termodinamicii: când nu e, nu e

Victor

On-topic:

1. Pe diagrama:

a). La 1 an, Alina NU mai e sugar decat in RARE cazuri (desi e tot bebelus)

b). Mi-a placut TERIBIL "faza" cu "student, anul VIII" pt Sergiu!

c). Oare Andreea, menajera in Italia, CHIAR CONTRIBUIE la fondurile din Romania? SINCER – eu TARE ma-'ndoiesc!

2. Referitor la raspunsul @Tiberiu Toth: Cand populatia Romaniei va incepe sa devina CU ADEVARAT imbatranita, va incepe degringolada: odata cu imputinarea "tinerilor" (a productivilor), asupra fiecarui productiv va creste prea mult presiunea, ceea ce va duce la emigrarea productivilor (cu atat mai repede si mai usor cu cat sunt mai tineri, fiind pe de o parte mai putin inchistati in gandire si mai putin legati de o "situatie materiala" deja realizata aici, si pe de alta parte mai usor acceptati ca imigranti), ceea ce va accelera cresterea poverii puse pe productivii ramasi, etc, pana cand o nimica-toata de productivi ar trebui sa sustina "legiunile" de neproductivi (desi SI numarul copiilor ar scadea, luati fiind cu ei de parintii care emigreaza, asistatii pensionari, someri, etc nu se reduc), lucru EVIDENT imposibil, ceea ce are drept urmare scaderea "veniturilor" acestora, deci (pt multi dintre ei, aflati la limita supravietuirii) "iesirea din scena vietii" prin deces biologic, ceea ce "rupe legaturile cu tara" pt ALTI "productivi", care pleaca, etc – pana cand IN SFARSIT va ramane Romania ideala: quasinepopulata, gata de a fi colonizata de catre oameni!

Off-topic: Ati renuntat la ideea abonarii prin mail la comentariile urmatoare propriului comentariu (sau – si mai bine – STRICT la abonarea la comentarii, indiferent daca ai comentat sau nu)?

Filip

@Lucian

Asta ziceam şi eu :), „ficţiune” în sensul că sunt un impozit, nu altceva, chiar dacă aparent sunt înregistrate sub alt nume înălţător.

Extra3OO

Dupa fapta si rasplata.

Peste 20 de ani ORICE individ care va auzi de notini gen "stat", "bugetari", "subventii", "socialism" va fi fugarit cu pietre, bagat la puscarie. Comunistii de acum vor fi interzisi la fel ca nazistii, prin lege.

In acel moment HAZARDUL MORAL va fi pe intelesul tuturor.

Prostia DOARE – insa doar la urma.

DG

Când Otto von BISMARCK a introdus, în 1889, prima formă de pensionare pentru muncitorii în vârstă de peste 70 de ani, speranţa de viaţă în Prusia era de 45 de ani. În 1908, când LLOYD George a hotărât să plătească un ajutor cetăţenilor de peste 70 de ani, britanicii se puteau considera norocoşi dacă reuşeau să depăşească vârsta de 50 de ani. Ceva mai târziu, la instituirea primului sistem de asigurări sociale, în SUA, vârsta oficială de pensionare, de 65 de ani, depăşea cu 3 ani speranţa medie de viaţă a americanilor. Altfel spus, pensiile de stat au fost create ca să ofere un scurt amurg liniştit unui număr redus de longevivi (The end of retirement, The Economist, iunie 2009).

Adica… inseamna ca ne incapatanam sa carpim un sistem care functioneaza dupa o filozofie depasita, intr-un mediu care nu mai este nicidecum configurat ca pe vremea cand a fost el creat.

Eu sunt convinsa ca singura solutie reala este sa facem tinerii sa inteleaga ca daca nu-si constituie propriile rezerve financiare pentru pensie, vor fi muritori de foame la batranete, depinzand de mila publica (cata o mai fi) si de puterile copiilor lor (in caz ca i-au facut). Din pacate, ce stat isi va declara impotenta si va avea curajul sa explice votantilor ca e cazul s-o ia pe cont propriu si sa nu astepte mare lucru de la sistemul public?

In plus … @Tudor Cristea …spuneti "In loc ca banii respectivi sa fie pusi sa lucreze pentru asigurati, sint folositi la acoperirea gaurilor din buget" … tocmai aici e hiba sistemului PAYG (in orice stat) .. ca el nu acumuleaza si nu pune la lucru niciun ban… doar ii redistribuie catre pensionarii in plata … prin urmare, daca nu resuseste sa colecteze suficient, imparte si el dupa puteri, cat s-ajunge … Asa ca a socoti cat de mult ai contribuit e oarecum nerelevanta daca nu poti anticipa si cam cat de bine aprovizionat va fi buzunarul statului la vremea cand vei fi pensionar…

@maruta … da, si "medicalii" si "anticipatii" au platit contributii, doar ca daca fenomenul iese din limitele statistice firesti, cum se intampla la noi, atunci se pierde orice urma de echilibru.

sym

O imagine care într-adevăr face 1000 de cuvinte!

Spun unii mai sus că actualii pensionari sunt plătiţi din contribuţiile lor, şi nu stau pe spinarea actualilor angajaţi. Fals! Pensiile sunt plătite integral prin contribuţiile sociale plătite de actualii angajaţi, ba mai mult, asta nu ajunge, aşa că restul (cam 1.5 mld) sunt luaţi de la buget.

Nu a rămas nimic din contribuţiile trecute. Zero barat. S-a fituit tot.

A spune acum că pensionarii sunt moralmente plătiţi din contribuţiilor lor (pentru că fizic e clar că nu sunt) este ca şi când eu aş pretinde de la CEC dobânzi la nivelul unui depozit de ~100 milioane lei acum, pentru că am avut un carnet de economii de 5000 lei făcut de bunici, copil fiind, în comunism, şi pe care am luat exact o sticlă de Coca-Cola atunci când am putut să extrag banii, la ceva vreme după '89. Moralmente vorbind, aveam dreptul la banii mei (erau două salarii bunicele care au stat mulţi ani la făcut bani). Practic vorbind, e la fel ca şi cu pensiile. Istoria a făcut să nu rămâna nimic acolo.

Nicu N.

Oare mai exista azi, angajat care sa spere la pensie peste doar cativa ani? Parerea mea este ca (dupa ce vor fi eliminate pensiile nesimtite) ar trebui utilizati banii din privatizari la plata pensiilor, iar angajatii sa-si faca depozite bancare(in banci romanesti), personale, in limitele in care isi permit si sunt interesati. Asa devin mai constienti, mai economi. Altfel cum, contribui 25-30 de ani, ca sa-mi demonstreze statul ca nu are bani, cand va trebui sa-mi plateasca pensia. De ce eu sunt obligat sa plateasc si statul nu este obligat sa-mi restituie ce-i dau???

fiom.wordpress.com

Salarii mici si neplatite, contributii neacoperite, ore suplimentare neplatite, sfarsituri de saptamana lucrate, conditii de munca mizerabile, tratament inuman.

Ma mir sincer ca sunt unii care lucreaza….

Si mai bine decat toate astea, e sa fi patron. Pe cuvantul meu.

alexnicolae

@nicu n. contributia la pensie are o titulatura ca sa induca in eroare. De fapt e un impozit. Nu sunt banii tai legal, nu ai nici un drept asupra lor. Cel putin in sistemul actual. Ai putea avea drept daca votezi in acest sens o lege. Daca se voteaza aceasta lege, asta ar insemna ca toate pensiile deja existente in acest moment sa ramana fara fonduri, adica sa nu mai primeasca nimeni nimic, pentru ca nu este nicaieri o suma salvata. Din privatizari nu pot fi scosi suficienti bani, din cate stiu. „Pensiile costă peste 10 miliarde de euro pe an.„ pentru 20 de ani durata medie de viata pentru persoanele care sunt deja in pensie ar fi intre 100 miliarde si 200 de miliarde de euro in total. Sa vedem cam cat ar fi asta. Romania are 238.000.000.000 mp. Daca o vindem toata la 3Eur mp (cam atat zic eu ca e pretul mediu) avem cca 714 miliarde de Eur. Deci daca vindem o treime din toata Romania, putem sa rezolvam problema. Observatii. 1. Nu stiu daca statul chiar are 1/3 din toata Romania. si 2. Totusi cred ca o sa ceara un discount cumparatorul pentru atata teren. Iar cu industria si restul hai sa fim seriosi, valoreaza bani de biscuiti.

Cealalta varianta e o micsorarea a tuturor pensiilor actuale la un nivel maxim de 100-200 EUR. Indiferent de cat a contribuit fiecare, si gata.Scapa cine poate, cine nu, nu. Si restul care vine din urma o sa aiba posibilitatea sa face ce vor cu banii pentru ca o sa scada impozitele. Sistemele de economisire privata vin doar atunci cand ai bani disponibili de economisit. Daca platesti 80 % impozite nu ai! 19% tva+30%CAS+10% sanatate+16%impozit venit+2% somaj+3% alte alea iese ca platesti 80% din venit impozite! clar ? mai vrei ? impozit cladire, drum, taxa tv, notar, judecatorie etc.

alexnicolae

si mai este o chestie. Statul nu exista. Statul esti tu! Daca tu vrei te poti obliga singur sa faci ce vrei !

un om

"Presiunea socială s-a scurs printr-o altă supapă, la fel de nocivă ca prima, dar de data asta semiclandestină: pensia medicală."

Domnilor, probabil starea de imbecilitate in care traiti (asta rezulta din citatul de mai sus) va face imuni la o eventuala tumoare pe creier, tumoare cu care mama mea s-a confruntat prin 2002-2003.

Va doresc insanatosire grabnica!

P.S. SI FARA PENSIE MEDICALA, ca-i nociva si semiclandestina!

Futu-va in gura de sesimtiti!

un om

maine-poimaine o sa instigati la GENOCID din cauza ca e deficitul mare?

o sa-i impuscati pe bolnavi?

o sa-i spanzurati pe cei peste 60 de ani?

sunteti periculosi….

Lucian Davidescu

@un om

Nu cred ca va onoreaza sa folositi de starea de sanatate a mamei dvs. ca motiv pentru a injura 😐

politia

felicitari ! au ajuns si maimutele sa citeasca blogul.

Lucian Davidescu

@politia

multumesc, am remarcat si eu 🙂 e semn bun, nu?

silicon_v

Bun articol.

As avea o completare cu un punct: majorarea punctului de pensie la 45% din salariul brut. Asta a fost de fapt bomboana pusa pe coliva.

Serban

Ce specialisti, ce deontologi, ce dumiritatotri!

Merci!

O intrebare: Nascutii in 1944, care AU PLATIT PENSIILE celor ce au lucrat interbelic si care au in prezent 66 de ani ce drepturi au? Ma refer la cetatenii obisnuiti, nu la fosti militari sau activisti cu salarii mari. Eu, de pilda, am lucrat in cercetare, adica mai la coada grupelor de munca, deci acum depasesc cu putin 2 puncte. Vi se pare mult?!.

Dar de cei din invatamant (profii de mate nu se pun!)

, parere aveti?!

Lucian Davidescu

@Serban

Numarul de puncte se calculează după o formulă destul de precisă.

Valoarea punctului o stabileşte Guvernul după câţi bani vrea să dea.

Cand nu vor mai fi bani, Guvernul va stabili o valoare mai mica.

Serban

Dupa cum se vede (citeste!) ai inteles perfect la ce ma refeream eu, asa ca mi-ai raspuns foarte precis!

Daca tot suntem pe taramul butadei cu sula si Prefectura, mai am ceva de lamurit, sper ca vei reusii sa fi la fel de precis.

Crezi ca in conditiile salariilor din cercetare si avand in vedere recompensarea cu maxim 3 salarii a inventiilor, la care se adaoga si sistemul iobagist de legare de intreprindere, era posibil sa se constituie "rezerve strategie" la CEC?

N.B.1. Daca nu ti se acorda transferul in interesul serviciului, unde plecai o luai de la baza functiei – asta este iobagia de care am scris mai sus.

N.B.2. Apartamente din fondul de stat se dadeau prioritar la intreprinderi, iar in cercetare pe primul plan erau laborantii, adica parintii primei generatii de incaltati ce azi se plang ca sunt obligati sa care in spate pensionarii.

inutil

40% munca la negru, evitam o parte din cele 80% contributii datorate si enumerate anterior …… tot sunt 300 mari angajatori cu datorii amanate si alte sute cu datorii neachitate;

ce speranta de viata!!!

ce pensie anticipata, medicala…. !!!!

ce valoare a punctului de pensie !!!!

neproductivi = inutili …….presiune mare …. stare de ,,imbecilitate in care traim,, …. oare imbecilitatea ne caracterizeaza??? iar pensia privata sau fondurile de investitii inlatura supapa nociva si starea de clandestinitate ,, instigare la genocid ,, adevarat sunt si ,,maimute,, care citesc

Lucian Davidescu

@Serban

Da, comunismul a fost un sistem profund nedrept. Da, la multe niveluri. Ce sugeraţi este o restauraţie destul de sofisticată (poate justă, dar cine să reinventeze acum criterii?)

Până acum România n-a reuşit să rezolve lucruri mult mai simple şi mai clare, cum ar fi restituirea proprietăţilor.

Mă întristează asta, dar e o întrebare la care eu unul nu am niciun răspuns.

Serban

Nu sugerez nici o restauratie , mi se pare mult si ce s-a dat si se da urmasilor fostilor detinuti politici. Desii aveam 8 ani cand mama a fost arestata si am avut mare noroc ca o prietena a ei s-a incumetat sa ma duca la 120 km, la tata, NU AM CERUT NICI UN AVANTAJ, chiar daca am platit cotizatie, la Asociatie, vreo 3 ani.

Am intervenit "discutiie" de mai sus pentru ca "vad" cam prea multi fuduli de greutatea ce poarta pe umeri, dar inca nu au aflat ce trebuie sa faca cu ea!

Indiferent de vremurile ce au fost, generatia mea a muncit si a realizat destule in tara asta, chiar daca unii, de rea credinta, vor sa stearga din istorie 45 de ani.

Ma deranjeaza totala desconsiderare, lipsa de respect – "tratamentul" de tip asistat social o fi aplicabil parintilor celor ce se revolta ca au de "suportat" pensionarii.

Si din contributia generatiei mele s-au platit pensii, multe nemeritate (ilegalistii!), dar nu ne-am cainat, chiar daca am trait vremuri foarte grele!

Lucian Davidescu

@Serban

Cine se plange, e treaba lui

Cand raportul salariati/pensionari este 3 la 4, nu inseamna ca sufera salariatii, ci pensionarii

Daniel Grigoriu Sore

Demagogi .

totedati

problema e mai profundă şi greu de corectat … pleacă de la faptul că pensia e văzută ca un drept al fiecărui fost angajat pe care cineva e musai să îl garanteze/asigure …

indiferent dacă economia poate/nu poate susţine volumul contribuţiilor e musai să fie plătite pensiile, cel mult majorate si niciodată dar niciodată diminuate … sfânt sacrilegiu! să se apuce cineva să propună scăderea pensiilor pentru că sunt mai puţini bani colectaţi pentru plata lor … unde nu au mai avut loc de întors au redus şi pensiile … parcă prin letonia unde criza a lovit cel mai dur …

mai bine ne împrumutăm ca să le plătim decât să le micşorăm sau să scoatem de la plată pe cei care nu le merită … pensii mărite artificial, pensii date pe acte false mai ales cele pe caz de boală …

chiar dacă nimeni nu primeşte de fapt cât ar trebui, forţat ele tot scad cumva, neoficial, de vreme ce sunt tot mai puţini cei care dau bani în raport cu cei care pe primesc, dar continuăm să ne iluzionăm că e un drept câştigat …. când de fapt e doar o sursă suplimentară de venit pentru anumite categorii sociale, după criteriul vârstei …

aşa ar trebui abordate pensiile şi plecat din start de la ideea că se dau bani funcţie de cât poate suporta economia, populaţia activă … e criză? populaţie activă în scădere? păi atunci pensiile trebuie să scadă, vârsta beneficiarilor trebuie să crească, unii cu salarii de lux pot fi săriţi din schemă că ăia nu au nevoie de pensie …

până nu văd astfel de soluţii, singurele pe care le consider realiste, nu cred că voi mai apuca nici un fel de pensie peste 30-40 de ani

nu cred nici în pensiile private cu acumularea directă a contribuţiei mele pe care o să o consum peste 30 de ani din simplul fapt că trăim în capitalism nu în socialism/comunism iar în capitalism din când în când apar crize ca cea de acum în care se topesc cu totul, dispar ca nişte baloane de săpun chiar şi cele mai sigure/prudente şi înţelepte scheme de investiţii

nivelul pensiei şi cine poate beneficia de ea trebuie să fie legată direct de ce se poate colecta azi de la cei activi azi pentru a plăti pensionarii de astăzi nimic altceva … pensia nu e o acumulare de fonduri în timp ci o plată actuală … ca un fel de tva … am economie dinamică si puternică? colectez mai mult pentru a plăti pensii mai bune sau măresc numărul pensionarilor prin reducerea vârstei de pensionare … nu am de unde face rost de bani? mă restrâng la cât am …

foarte dificil de pus în practică din cauza demagogiei populisto/democratice … din partea mea mai bine fără pensii şi fiecare face cu banii pe care îi câştigă acum cum îl duce capul …

dar şi tăierea cozii pisicii e la fel de greu … ce fac cu actualii pensionari? pe cei viitori îi rezolv dar cum rămâne cu cei de acum? că se dau duşi greu de pe lumea asta …

george

de ar fi asa simplu!?

hai totusi sa avem putina perspectiva!

intr-adevar e o optimizare care se poate face pe directia asta, dar daca vedem evolutia altor economii dupa anii 1960, supuse la stimuli asemanatori poate ne explicam si efectele de la noi…

mai multe detalii in istoricul asta http://pndc.com.ro/2010/05/06/scurt-istoric-a-act

tomis

Emmy: de ce vrei si astepti tu sa faca altcineva pentru tine ce poti face tu insati/insuti? Fa-te chiar tu Pinochet, nu mai astepta de la altul.

"gasim noi pentru ce sa il judecam" , Noi, adica cine voi? Tu? Ce, cum, care, unde Tu? Tu si cu mai cine si valoarea voastra la un loc?

Hai sa iti fac o placere. Te intreb: cine-i pinochet?

Cred ca mi-a fost destul.

Elena

Sigur, hai sa-i ducem in copaci pe pensionari si sa-i lasam acolo, pe crengi. Care se mai tine, va avea pensie de la dragul de base… Care pica, asta e! Eu prefer sa nu am eu mancare, deact sa-l tin pe tata, de 83 de ani flamand. Tu fa cum esti educat sa faci. Candva vei avea si tu 70 si chiar 80 si poate o sa-ti vina toate analizele astea in cap de-a rostogolul…

Lucian Davidescu

@Elena

Sper că de fapt ai citit alt text şi ai postat aici din greşeală

Daniel

Relativ bine argumentat, dar pacat ca spre final se face relatia cu o idee falsa: faptul ca acum pensiile sunt efectiv platite din contributiile angajatilor actuali se datoreaza proastelor politici de pensionare. Fals!

Indiferent ca te pensionezi la 30, 40,50, 60 sau 80 de ani, ca pensionar trebuie sa primesti o pensie conforma contributiilor tale (daca e pensionare fortata de circumstante, eventual + o indemnizatie modica). Problema nu e sistemul de pensii, nici cine administreaza, ci faptul ca administrarea e proasta.

Pensiile au fost mancate de inflatie? De investitii proaste? Administrarea e proasta. Asta nu din cauza ca statul e administrator. Nici sistemul public nu ofera garantii mai bune. Si ofertantii de pensii private pot face investitii proaste, pot fa faliment, banii sunt atacati de inflatie, etc. Si in sistemul privat se poate ajunge la starea actuala (noii clienti platesc pensiile celor anteriori).

andu

Adevarul e ca progresul tehnologic (robotizarea, informatizarea) ar fi trebuit sa faca o Planeta Pamant extraordinar de prospera care sa poata sustina pensionari multi, la varste inaintate, fericiti si capabili sa-si traiasca batranetea ca fiinte umane si nu ca animale. Adevarul e ca pe roboti au pus mana doar cativa si scenariile din cartile SF in care stiinta+tehnologia=bunastare globala s-au dus de rapa.

marcel

As dori sa fac o sugestie. Va rog sa luati in calcul ca un fond de pensii, de sanatate sau de somaj are cheltuieli de administrare.Nu toti banii din contributii se duc in pensii. Casa de pensii plateste functionari, apa rece, incalzire,birotica,mobilier,…etc. Cat reprezinta procentual cheltuielile de administrare din totalul contributiilor. Puteti sa comparati procentul obtinut cu un calcul similar facut la un fond privat de pensii?

Sergiu

Prin ce este un student anul VIII sustinut de cele 4 persoane active?! Mai poate fi bursier al statului român acest pierde-vară? Sau de câteva secole plăteşte restanţe şi ani suplimentari, dacă nu cumva şi taxă de şcolarizare?

RUPA VILI

Am nevoie de mai multe vizualizari ,pentru a aparea la Antena 3 si la Realitatea ,ma sprijiniti sa schimb istoria in politie si justitia romaniasca de interlopi cu legitimatie de la stat ?

http://www.youtube.com/watch?v=RiJ0YqLFCio&fe

sim

Deci, toti cei 9 mil. de ultima generatie – toti ACTIVI, statistic -,

nu pot tine cei 6-7mil.

actuali si viitori pensionari

(din care ~50% aparuti pe lume intre 1948 si 1960 – au primit locuri de mc si case, majoritatea,… v-au facut pe voi – carne la schimb, locuitza, loc de mc mai bun)

deoarece nu au ce lucra si DECI nici NU contribuie la Bug de stat.

SITUATIA E NASOALA – e rezultatul anomaliei in care traim. Anomalie aparuta din cauza celor 6milioane care va detzin statul.

Intrebarea e:

cine-i va tine la pensie pe cei 9 mil?

Marius

Cine sa i tina, rudele. Pensia o sa fie atat de mica incat vor fi intretinuti de catre copii sau neamuri …

Educatie Financiara

De fapt a fost o singura greseala: aceea ca nu s-a renuntat la sistemul public de pensii.

Odor Dumitru

Au mai fost greseli cumplite:lichidarea in agricultura, impartirea terenurilor agricole, Va scoate capul si modul de retrocedare a proprietatilor…Voi mai scrie si altele

Iulia Sandu

🙁

Nicu Alecu

Si vra sa zica l-ai facut pe Nicolae de 77, pensionat „regulat”… 😉

miticosul

Nu-mi pasa. Scriu comentariul asta din strainatate.

Catalin

Trist dar adevarat

andrei

Bai b…oule….Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Cei care sunt in anticipata au lucrat o viata intreaga. Mai gandeste-te inainte sa debitezi ceva.

Radu Potomac

Toata lumea vorbeste de banii putini din fonduld e pensii si de disproportionalitatea raportului contribuabil/pensionar. Este adevarat. Numai ca…
In conditiile in care si al stiri se descopera furturi( sau „tunuri”) care, cumulate, insumeaza DE CATEVA ORI banii necesari pensionarilor, articolul si toate comentariile mi se par hilare…
Solutia este una singura… Si a fost „propusa”, intr-un mod genial, de mai bine de 130 de ani:
„Cum nu vii tu Tepes, Doamne…” 🙂

P.S. Intrucat am vazut aici doar articole in care sustinerea pentru articol aminteste de sedintele de partid in care se vorbea quasi idolatric despre „to’ar’shu” si to’ar’sha” si „maretele lor realizari”, sunt curios daca postarea mea va fi facuta publica… 🙂

Andrei

Eliminarea sistemului de protectie sociala este posibila in distributism.

Avem inca mentalitatile comuniste, ele exista in multe tari si sunt agresiv promovate.
Ce faceau oamenii cand nu existau pensii ?

Trebuie gandita o strategie eficienta de a renunta definitiv la protectia sociala acordata persoanelor tinere.
Institutia de baza trebuie sa redevina familia, ea este autosuficienta si poate sustine razboiul demografic.
Sprijinirea familiei va reduce conflictul dintre generatii, va rezolva problema sporului natural.

Daca suntem intoxicati cu laturi la TV, spalati pe creier la scoala si momiti cu „protectia statului”(ca si cum statul ar fi o familie), va fi tot mai rau.

Cu Marxismul Cultural, corectitudinea politica si alte balarii, nu se poate rezolva nimic. Vom fi doar o masa mare de manevra.
Trebuie sa avem in vedere ca avansul tenologic va elimina multe locuri de munca, distributismul e solutia ideala.

Marius

Nu e de mirare ca au vrut sa nationalizeze pilonul 2, daca viitoare generatie de pensionari nu mai depinde de stat, adio PSD. Pacat ca trebuie sa mai asteptam 20 ani pentru asta . . .

Gheorghe

Noi discutam și ei fura