Riscograma

5 mituri despre cursul valutar al dolarului

Euro a atins pragul de 1,4 dolari după o apreciere de peste 17% în doar 4 luni, iar pieţele valutare par să fi luat-o razna după ce Fed a sugerat că va tipări bani. A început întrecerea către fundul prăpastiei? Sau nu?

Întrebare la Radio Erevan: E adevărat că dacă-ţi slăbeşti moneda vei exporta mai mult?
Răspuns: Da, dacă mai ai cui.

1.

Nu e un război al monedelor. Nimeni nu încearcă să-şi deprecieze moneda, ci doar să oprească aprecierile faţă de dolar. China, care încearcă să scape de cât mai mulţi dolari, pare să fie cauza creşterii yenului, realului sau a dolarului australian.

2. Euro nu creşte, doar se întoarce la paritatea de echilibru. 1,4 e o paritate mai mică decât cea de la începutul anului. Însă posibilitatea ruperii zonei euro începe să fie socasă – treptat – din preţ.

3.

Aurul nu creşte, doar dolarul îşi pierde din valoare. Faţă de euro – de exemplu – cotaţia maximă a fost atinsă în iunie. Aşa se face că de atunci şi până acum, investiţia în aur a fost profitabilă pentru americani şi perdantă pentru aproape oricine altcineva.

4. Leul nu este stabil faţă de euro ci este suspect de mult ancorat de dolar. Zlotul, forintul, coroana s-au apreciat cu 4-6% faţă de euro şi chiar mai mult în faţa USD.

5. Deprecierea monedei nu este reţeta redresării economice ci – la fel ca inflaţia – o metodă de-a mai tăia din prosperitate şi de-a munci mai ieftin pentru bunăstarea altora. În vremuri de creştere economică, matoda „beggar thy neighbour” (ruinează-ţi vecinul) poate fi un sacrificiu asumat, dar în recesiune se poate dovedi un risc catastrofal: degeaba vinzi ieftin, dacă „vecinul” tău nu mai are bani să cumpere.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou