Riscograma

„Dacă francezii nu privatizează, noi de ce să privatizăm?”

Cea mai mare bancă din lume şi cea mai mare linie aeriană sunt din Franţa. Statul le-a ajutat să ajungă pe primul loc, prin simpla sa plecare.

 

15 mituri anti-privatizare. De ce proprietatea de stat este întotdeauna o idee proastă
15 mituri anti-privatizare. De ce proprietatea de stat este întotdeauna o idee proastă

Una dintre cele mai gogonate legende în favoarea proprietăţii de stat în economie este „exemplul francez”. Dacă statul francez poate să aibă în proprietate bănci, companii petroliere, operatori de teleconumnicaţii şi linii aeriene, noi de ce să nu putem? De ce nu putem este o discuţie lungă, dar mult mai uşor de lămurit este cum stau lucrurile în Franţa. În realitate, mitul etatismului francez este doar relicva unei aventuri eşuate în ale naţionalizării. Guvernul Franţei şi-a propus să reducă ponderea statului în economie de la 19% la 16%. În România este de 28%. Companii „strategice”? Statul e acţionar majoritar în doar trei dintre cele 21 22 de companii cu cifră de afaceri mai mare de 20 de miliarde de euro. Una din şapte!

1. Total. Este cea mai mare companie franceză şi a zecea cea mai mare din lume. A fost înfiinţată la iniţiativă guvernamentală în 1923, însă a fost deţinută privat încă de la început. „Acţiunea de aur” deţinută iniţial de stat a fost desfiinţată în 2002. Venituri: 160 mld. euro.

2. AXA. Cel mai mare asigurător din Franţa este privat de la înfiinţare, în 1816. Compania este organizată ca societate anonimă şi niciun acţionar nu poate deţine mai mult de 2,5%. Venituri: 91 miliarde euro.

Și totuşi, elevii de azi sunt mai buni, nu mai proşti decât părinţii lor
Și totuşi, elevii de azi sunt mai buni, nu mai proşti decât părinţii lor

3. Carrefour. Cel mai mare lanţ de hipermarketuri din Europa a fost înfiinţat în 1957 ca afacere privată şi a rămas aşa până astăzi. Cel mai mare acţionar este fondul american de investiţii Colony Capital, cu 10% din titluri. Venituri: 85 miliarde euro.

4. GDF Suez. A rezultat din fuziunea celor Gaz de France – unde statul deţinea 80% din acţiuni, cu Suez – o companie privată. În noua entitate, statul este minoritar, cu doar 35% din acţiuni. Fostul director al Suez a devenit şeful noii companii. Venituri: 80 miliarde euro.

5. EDF. Producătorul francez de electricitate este deţinut majoritar de stat. Deocamdată, doar 15% din acţiuni au fost scoase pe bursă. Venituri: 65 miliarde euro.

Cum a tocat România 10 miliarde de euro cu subventiile din agricultură
Cum a tocat România 10 miliarde de euro cu subventiile din agricultură

6. PSA Peugeot-Citroen. Al doilea producător auto din Europa a rezultat din fuziunea celor două mărci, în 1973. Este integral privat iar familia Peugeot deţine 30% din acţiuni. Venituri: 56 miliarde euro.

7. CNP Assurances. Asigurător deţinut de stat în proporţie de 40%, prin Caisse des Dépôts et Consignations, CEC-ul franţuzesc. Venituri: 48 miliarde euro.

8. France Telecom. Înfiinţată după Revoluţia Franceză şi naţionalizată un secol mai târziu, compania (care deţine şi Orange) a fost privatizată iar între 1998 şi 2004. Statul mai deţine acum 27% din acţiuni, pe care va continua să le vândă în pachete de câte 5 procente. Venituri: 46 miliarde euro.

Elevii români sunt cei mai proşti din Europa
Elevii români sunt cei mai proşti din Europa

9. BNP Paribas. Cea mai mare bancă din lume după active (3000 miliarde dolari) a fost naţionalizată în 1945 şi reprivatizată în 1993. Statul este cel mai mare acţionar individual, cu 17%. Venituri: 44 miliarde euro.

10. Auchan. Lanţul de magazine fondat în 1961 este integral privat, deţinut de familia Mulliez (85%) şi de angajaţi (15%). Venituri: 39 miliarde euro.

11. Renault. Uzinele au fost naţionalizate în 1945 şi privatizate iar în 1996. Marca ajunsese să încaseze din exporturi mai puţin decât Patricia Kaas. Statul mai are acum doar 15,7%. Venituri: 39 miliarde euro.

5 mituri ceauşiste despre Dunăre şi cum s-au risipit miliarde degeaba
5 mituri ceauşiste despre Dunăre şi cum s-au risipit miliarde degeaba

12. Saint Gobain. Producătorul de materiale de construcţie are o istorie de aproape 350 de ani, din care vreme de 5 ani, între 1982 şi 1987, a fost naţionalizat. Acum, cel mai mare acţionar este grupul Wendell, cu 17,5%. Venituri: 38 miliarde euro.

13. Veolia. Operează privat o mare cea mai mare parte a reţelelor de apă din Franţa. Statul are sub 10% dina acţiuni prin Caisse des Dépôts. Venituri: 35 miliarde euro.

14. Vinci. Constructorul de autostrăzi care de 7 ani încearcă fără succes „să-şi ia tainul” este listat pe bursă iar cel mai mare acţionar individual este Francois Pinault (10%). Venituri: 32 miliarde euro.

Iată de ce TVA mare înseamnă mâncare mai ieftină
Iată de ce TVA mare înseamnă mâncare mai ieftină

15. Bouygues. Companie privată, deţinută în proporţie de 18% de familia Bouygues. Venituri: 31 miliarde euro.

16. Credit Agricole. Banca este deţinută de 39 de case de economii regionale, la răndul lor private, după model cooperatist. Venituri: 31 miliarde euro.

17. Sanofi-Aventis. Este unul din cei mai mari producători mondiali de medicamente. Integral privat. Cei mai mari acţionari sunt L’Oreal (9%) şi Total (7%). Venituri: 30 miliarde euro.

5 mituri despre cursul valutar al dolarului
5 mituri despre cursul valutar al dolarului

18. SNCF. Compania a fost formată prin naţionalizarea a cinci reţele private, în 1938. Este deţinută integral de stat. Venituri: 30 miliarde euro.

19. Vivendi. Gigantul media este o fostă companie de utilităţi. Cel mai mare acţionar individual este fondul american Capital Research Management, cu 5%. Venituri: 29 miliarde euro.

20. Société Générale. Naţionalizată în 1945, privatizată iar în 1987. Cel mai mare acţionar individual este asigurătorul Groupama, cu 3,5%. Venituri: 26 miliarde euro.

Contribuie sau nu statul la buget şi bugetarii la stat?
Contribuie sau nu statul la buget şi bugetarii la stat?

21. Groupe BPCE. Bancă de tip cooperatist rezultată din fuziunea Caisse d’Epargne şi Banque Populaire. Are opt milioane de acţionari individuali finali, care sunt în acelaşi timp clienţi ai băncii. Venituri: 23 miliarde euro.

22. Air France-KLM. Statul francez a devenit minoritar la cea mai mare companie aeriană din lume, cu doar 15,7%, după fuziunea operatorului francez cu cel olandez. Venituri: 21 miliarde euro.


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou