Riscograma

5 motive pentru care SUA au început bombardamentul cu dolari şi care va fi rezultatul

2,5 miliarde de dolari pe zi timp de opt luni, adică în total 600 de miliarde. Atât va tipări pentru început Rezerva Federală americană pentru a… oficial pentru a evita deflaţia. Neoficial se vor întâmpla multe, anticipate sau nu. Iată ce se ştie:

1. pentru a finanţa mai uşor datoriile SUA, pe care aproape nimeni nu mai vrea să le finanţeze. Altfel e când basculanta-i a ta! Singura mică problemă e că după o astfel de magie inflaţionistă, aproape nimeni nu va mai vrea să-şi ţină rezervele în dolari.

Următorul mare cutremur financiar va fi chiar în SUA
Următorul mare cutremur financiar va fi chiar în SUA

2. pentru a deprecia dolarul şi a stimula astfel exporturile. Da, se ieftineşte iPhone-ul şi va costa doar triplu faţă de copia lui chinezească. Vestea proastă e că pentru americani se va scumpi BMW-ul. Asta este, când nu mai ai ce sacrifica îţi sacrifici bunăstarea.

3. pentru ca teama de economisire să grăbească economia şi să reducă şomajul. Ceea ce, probabil, se va întâmpla, dar fără ca efectul să fie vreun câştig real ci doar redistribuirea veniturilor de acum către mai mulţi.

4. pentru a inflama în continuare preţul acţiunilor şi al locuinţelor. Cum să fie criză dacă totul se scumpeşte? Ei bine, e ca-n teoria relativităţii: toate stau pe loc, numai dolarul se face tot mai mic. Ca efect secundar nedorit, e posibil să crească şi cotaţiile mărfurilor.

5. pentru ca, în timp ce toate celelalte ţări sunt ocupate să se bată cu inflaţia abia importată, SUA să caute în linişte o rezolvare reală pentru criză.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou