Riscograma
Lucian Davidescu

Cât ar costa azi “alimentaţia ştiinţifică”

Regimul alimentar ceauşist costă la hypermarket un milion şi jumătate pe lună.

În 1982, gaşca de mafioţi cretini care ţinea atunci România în iobăgie a calculat că nu prea ajunge mâncarea.

A fost introdus programul de „alimentaţie ştiinţifică”, de fapt o tăiere a numărului de calorii cuvenite unei persoane cu 20%. Asta, strict cantitativ. Calitativ, s-a trecut la adidaşi de porc, tacâmuri de pui, creveţi vietnamezi etc. – şi nici măcar ăstea nu se găseau mereu. În 1984 a venit a doua rundă de austeritate alimentară. Iată cât ar costa acum meniul lui Ceauşescu (raţii anuale maxime):

Carne şi produse din carne – 39,12 kg

Adidaşi de porc: 4,5 lei X 20 Kg = 90 lei

Tacâmuri de pui: 2,5 lei x 20 Kg = 50 lei

Peşte: 10 Kg x 7 lei Kg (Panagasius!) = 70 lei

Salam: 1,2 Kg x 20 lei = 24 lei

Ouă: 120 x 0,4 lei = 48 lei

Grăsimi (unt?, ulei, margarină): 18 Kg x 8 lei = 144 lei.

Lapte: 78,73 Kg x 3 lei = 240 lei

Legume: 185 Kg x 3 lei = 555 lei

Fasole: 4 Kg x 6 lei = 24 lei

Pâine: 140 Kg X 3 lei = 420 lei

Creveţii expandaţi („la liber”): 3 lei cutia X 45 de cutii = restul până la 1800 de lei pe an.

Adică 150 de lei pe lună – cu care poţi mânca maximum permis de lege.

Avantajul atunci era că nu le găseai pe toate şi puteai economisi bani.

Poftă bună!