Ți-au să dispărut banii de pe card? Cum să te ferești altă dată
Căderea pentru câteva ore a serverelor ING a servit drept încă un reminder că tehnologia nu este infailibilă și că banii cash își au rostul lor.
Față de greci sau ciprioți, care au stat luni de zile la cozi pentru a-și scoate banii de la bancomat cu porția sau deloc, episodul este de-a dreptul neglijabil. Pentru ce s-ar putea întâmpla în viitor însă este o bună ocazie de-a balansa beneficiile cu riscurile și de-a anticipa măsurile necesare.
1 Desigur, țineți ouăle în mai multe coșuri. Cardul de debit este instrumentul cel mai ieftin și în general mai robust, însă este de preferat să existe măcar un back-up. Un card de credit poate continua să funcționeze, chiar dacă nu accesați efectiv descoperitul de cont. Cardurile emise în România au majoritatea un regim mai degrabă hibrid față de definiția clasică. Consultați banca privitor la toate opțiunile de utilizare, inclusiv butoanele alternative (credit/debit) pe care le puteți folosi la unele dintre POS-uri.
2 Cu cât mai multe diferențe între carduri, cu atât mai bine: nu la aceeași bancă, nu în aceeași monedă, nu de la același emitent (Visa respectiv Mastercard); ba chiar e util să fie din țări, jurisdicții financiare sau chiar de pe continente cât mai variate.
3 Separați contul curent de contul de economii și alegeți să depuneți banii fizic în cel de-al doilea, în schimbul unei chitanțe tipărite, de câte ori este posibil. În cazul unei avarii majore, băncii îi va fi mult mai ușor să accepte reconstituirea depozitului.
4 Instalați aplicația mobilă de internet banking și lăsați-o pornită permanent, astfel încât să aveți propria versiune a jurnalelor de tranzacții, din același motiv ca mai devreme.
5 Când ieșiți din țară, documentați în avans cel puțin o cale alternativă de-a obține accesul la propriile fonduri și faceți aranjamentele necesare.
Dacă totuși se întâmplă, puteți cere chargeback!