Riscograma
Lucian Davidescu

Cum să îți securizezi datele contra furtului

10 măsuri pentru a te proteja de atacurile cibernetice de stat sau private.

 

Securitatea față de pierderea datelor și securitatea față de furtul datelor sunt chestii care, în cea mai mare, parte se contrazic reciproc.

Dacă ai lucruri pe care nu vrei să riști să le pierzi (de exemplu în caz de atac ransomware), atunci măsurile de siguranță includ în bună măsură să le faci mai expuse la furt – dar barem vei rămâne și tu în posesia unei copii.

Dacă furtul este principala grijă, atunci este de preferat să păstrezi cât mai puține back-upuri și să distrugi datele de îndată ce nu mai ai nevoie de ele.

Disclaimerul clasic: cei care n-au nimic de ascuns să își publice mailul principal și parola, apoi eventual să citească ce altceva ar mai putea avea de ascuns.

 

Iată mai jos o variantă extremă de protecție împotriva furtului de date:

 

1. Folosește pentru crearea și comunicarea datelor confidențiale un PC/laptop separat de cel pe care îl folosești de obicei.

2. Este de preferat să nu aibă cameră video, microfon, difuzoare, bluetooth – iar dacă le are și nu ai mare nevoie de ele, îndepărtează-le fizic!

3. Instalează pe el un sistem de operare cât mai obscur și mai simplu, de preferat unul live, care blochează activ vulnerabilitățile și nu lasă nici o urmă după ce computerul a fost stins – de exemplu TAILS.

4. Stochează datele separat de sistem, pe un hard-disk extern sau stick USB, în formă criptată. Șterge-le (prin suprascriere!) când nu mai ai nevoie de ele.

5. Nu îl ține conectat la internet mai mult decât este absolut necesar.

6. Pentru când este conectat la internet, folosește un proxy de tip VPN.

7. Pentru orice accesezi pe Internet, folosește browserul Tor.

8. Pentru comunicații, folosește doar aplicații care nu țin loguri și de preferat anonime și de preferat care distrug conținutul după citire (de ex. privnote + cryptocat + mailinator etc.)

9. Nu te loga la nici un serviciu care cere user și parolă, nu umbla pe site-uri de unde puteai să intri liniștit de pe computerul obișnuit și nu face plăți, decât cel mult cu bitcoin.

10. Nu încerca să faci mizerii, că în cazul ăsta tot vei fi găsit!

În fotografie, Guccifer – taximetristul din Timișoara care a spart conturi de mail de-ale lui G. W. Bush, George Maior etc. pe baza cărora s-a aflat că Hillary Clinton ținea un server privat de e-mail, scandal care a ajutat-o să piardă alegerile.

Niciun comentariu