Pentru fetele și băieții care poate or fi intrat în panică auzind aceste vorbe, stați liniștiți! Videochat-ul nu este tocmai „în afara legii”, în sensul că nu este interzis și pedepsit. Iar celor care își declară veniturile și plătesc impozite statul le ia bucuros banii.
La ce se referea Olguța Vasilescu?
În Codul Muncii există un articol – 15 – care spune așa: „Este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute, încheierea unui contract individual de muncă în scopul prestării unei munci sau a unei activităţi ilicite ori imorale.”
De ilicit nu poate fi cazul că nici o lege nu-l interzice, dar dacă se trezește statul să considere că videochat-ul este „imoral” (nici asta nu e clar pe ce criterii, că nu e definită pe nicăieri moralitatea), atunci un contract de muncă având obiectul ăsta este nul. Adică nu poate fi executat în justiție nici de angajat nici de angajator.
Concret, asta înseamnă că nu are rost să se încheie de muncă. Oricum asta aproape că nu se întâmpla, dar nu pentru că e interzis ci pentru că taxele cerute de statul român sunt mult prea mari. În cazurile tot mai rare în care există un intermediar local, se folosește cel mult contractul de prestări servicii. Iar pentru „artiștii” care merg pe cont propriu, nu mai există nici un contract. Banii vin direct pe card, în vreun cont internațional, iar beneficiarii plătesc impozite doar dacă chiar insistă.
Impozitați sau nu, banii sunt mulți. Estimările arată că în România ar fi 100.000 de modele care aduc în țară două miliarde de euro pe an. A doua cifră e de aproape două ori mai mare decât legendarele remitențe ale muncitorilor români din străinătate. Înseamnă mai mult de 1% din PIB și aduce indirect la buget niște sute bune de milioane doar din TVA. Cu tot cu pariurile sportive și pokerul online, a doua îndeletnicire „imorală” a multor muncitori-de-acasă, sumele depășesc probabil 2% din PIB, cât bugetul legendar al apărării.
Pentru un buget în panică permanentă, sumele ar trebui să fie cel puțin tentante. Doar că – iată – refuză să recunoască contractele individuale de muncă, adică tocmai cele care îi aduc cei mai mulți bani. Pe de altă parte, nici instrumente de constrângere nu are.
Legea poate fi un prim pas, dar problema este mult mai complicată.
Peste tot în lume, numărul celor care lucrează de acasă – „moral” sau nu – este de ordinul zecilor de procente, iar România va ajunge rapid din urmă. Însă fenomenul ăsta impune o schimbare radicală de doctrină fiscală.
Acum munca este taxată peste tot disproporționat cu alte forme de venit pentru că angajatul este „legat de glie”. Capitalul poate să se mute mai la Est, profiturile în țările calde, averile în offshore – doar angajatul nu se poate ascunde nici în gaură de șarpe. Situația asta se schimbă. Cineva care lucrează de acasă – fie că e programator, videochatist, designer sau jucător de poker online – poate alege unde să fie casa!
Dacă statul cu o mână cere bani iar cu cealaltă bate obrazul a rușine, nimic nu o oprește pe o artistă de videochat să se mute în Cipru și să plătească acolo taxe mai mici pentru servicii publice mai bune, să nu mai caute prin legi cum vine aia „imoral”, să economisească banii de solar… Și cam la fel stau lucrurile cu toată lumea.
Așa că următorul pas pentru orice stat în stare să vadă măcar cu câțiva ani în viitor este să devină competitiv, mai mult decât orice, la taxarea muncii.
Când taxarea muncii va fi dusă la nivelul ei suportabil, de 25%, s-ar putea ca statul să se trezească așa ca din senin cu sute de milioane de euro în plus la încasări, de șa sute de mii de noi contribuabili, voluntari, care vor demonstra că le pasă totuși de pensia și beneficiile lor, dacă statul nu insistă să-i lase chiar în fundul gol.
13 comentarii
Balogh Zoltan
Da, întradevăr e o industrie mare.
Trebuie totuși atenție, orice estimare vine din burtă, sumele vehiculate fiind mult exagerate în majoritatea materialelor de presă.
Aveți un mesaj pe facebook d-le Davidescu, e abia publicat materialul, încă se pot modera „cifrele”.
Lucian Davidescu
„Cifrele” sunt evident estimări grosiere, dar destul de plauzibile și posibil chiar conservatoare – există destui alți indicatori care le cam susțin.
Manuel Transmission
– „Cineva care lucrează de acasă – fie că e programator, videochatist, designer sau jucător de poker online – poate alege unde să fie casa!”
Problema voastra a socialistilor este ca inca nu ati aflat pe ce lume traiti. Pot sa-mi deschid o firma oriunde in lume, pot sa-mi declar (doar daca vreau) rezidenta fiscala acolo unde am firma sau oriunde altundeva si in acelasi timp sa stau si sa lucrez chiar din Romania. Actionariatul firmei poate fii o companie offshore sau o fundatie anonima sau la vedere. Este 100% legal. Daca este permis pentru unii, atunci este permis si disponibil si pentru altii. Granitele sunt deschise iar transportul international este ieftin.
Singura voastra perocupare este cum sa-i taxati pe altii intr-un mod cat mai „onest” sau „echitabil”. (vezi articolul de fata si penultimul) Acest lucru ii forteaza pe cei care produc si lucreaza in mod real sa isi schimbe prioritatile si in loc ca productia si munca sa fie preocuparea lor principala, protejarea si ascunderea banilor a luat locul inti in lista de prioritati, activitate mare consumatoare de energie, care nu produce nimic.
Atitudinea voastra de feudali ratati si de bolsevici psihopati este total neproductiva pentru voi: in acest moment o sugeti grav si o veti suge pana va vor cadea dintii din gura. Exista foarte multi oameni ca mine care considera ca nu au nici o „datorie fata de tara”, care considera ca „fair share” este de fapt 100% japca si 100% „unfair”, care nu vor sa tina in spate milioane de bugetari si de paraziti sociali si care nu vor ca cumpere cu forta, pe baza de abonament niste servicii execrabile de la „stat”, servicii de care nu au nevoie si pe care nu le folosesc.
Nu avem nimic de impartit unii cu altii. Daca esti adult, esti direct responsabil de propria viata si de propriul succes. Nu poti sa iti castigi traiul, atunci da-i drumul si (re)califica-te, apoi mars la munca si castiga-ti existenta. Cu alte cuvinte, daca produci 10 covrigi, mananci 10 covrigi, daca produci un covrig, mananci un covrig, daca nu produci nici un covrig, atunci este cazul sa lasam Mama Natura sa faca ceea ce stie ea mai bine: SELECTIE! Nu mai sperati si nu mai cautati modalitati prin care sa ne punem toti covrigii la gramada dupa care sa-i impartim „frateste”.
Apropo, parca „Iron Lady” spunea ceva de genul: „Problema socialistilor este ca raman tot timpul fara banii altor oameni”.
Ar fi bine sa luati aminte la ce spune ca tanti asta. E isteata foc.
– „Când taxarea muncii va fi dusă la nivelul ei suportabil, de 25%, s-ar putea ca statul să se trezească așa ca din senin cu sute de milioane de euro în plus la încasări, de șa sute de mii de noi contribuabili, voluntari, care vor demonstra că le pasă totuși de pensia și beneficiile lor, dacă statul nu insistă să-i lase chiar în fundul gol.”
Nici prin gand sa nu va treaca asa ceva!
In primul rand, milioane de oameni au plecat din tara. La inceput au fost cei din fabrici si uzine, apoi au inceput afceristii care erau hartuiti de Garda Financiara/Anaf si de alte institutii de comunisti analfabeti si oligofreni, iar de ani buni iti pleaca profesionistii. Aceste lucruri at trebui sa-ti spuna o chestiune elementara: dintr-un motiv sau altul oamenii refuza sa faca parte din sitemul tau economic si social de doi bani, iar intr-o tara fara cetacteni si fara economie, practic nu ai ce sa guvernezi.
Foarte multi deja si-au facut un rost acolo si nu se vor mai intoarce. Ba chiar au creat si familii mixte. Exodul creierelor, al fortei de munca si al capitalului nu s-a incheiat. Ba din contra abia a inceput. Stai sa vezi cati iti vor mai pleca acum cand Romania se transforma in gulag si introduce vaccinarea obligatorie (care nu exista in state ca UK, Elvetia, Olanda, etc), sau mai multa birocratie ca plata tva-ului defalcat (alta idiotenie dupa experimentele cu impozite pe solitaritate, gospodarie, etc).
Stai sa vezi adevarata realitate dupa ce in 10-20 de ani vor muri toti comunistii astia oligofreni care l-au votat pe Iliescu in 1990. Romania se va ruga de pakistanezi si de tot felul de arabi si negri sa vina in tara, dar nu va avea ce sa le ofere si evident ca nu vor veni. Sa vezi distractie! Numai un tamoit isi face griji pentru pensie si pentru alte „beneficii” pe care le vor primi de la Statul Roman peste 20-30-50 de ani, pentru simplul motiv ca atat pensia cat si Statul nu vor mai exista. Pensia cat si tot „sistemul social” sunt nimic altceva decat niste SCHEME PONZI 100% FALIMENTARE.
In al doile rand, cine a avut posibilitatea sa se optimizeze fiscal si sa plateasca mai putine taxe sau sa i-o traga sistemului de „ajutoare sociale/welfare” a facut-o si o va face in continuare fara absolut nici o remuscare. Atat in Romania cat si in afara ei. Atat cetateni romani si si de alte nationalitati.
Cu alte cuvine, pentru majoritatea oamenilor „nivelul suportabil” de taxare este ZERO!
Asa cum am mai spus si in comentariul meu de mai sus:
– „In primul rand, milioane de oameni au plecat din tara. La inceput au fost cei din fabrici si uzine, apoi au inceput afceristii care erau hartuiti de Garda Financiara/Anaf si de alte institutii de comunisti analfabeti si oligofreni, iar de ani buni iti pleaca profesionistii. Aceste lucruri at trebui sa-ti spuna o chestiune elementara: dintr-un motiv sau altul OAMENII REFUZA SA FACA PARTE DIN SITEMUL TAU ECONOMIC SI SOCIAL DE DOI BANI, iar intr-o tara fara cetacteni si fara economie, practic nu ai ce sa guvernezi.”
_
Acum sa luam o mostra de realitate si batem putin saua ca poate pricepe si prostul „frg” de mai sus impreuna cu toti socialistii lui ratati:
1. Conform datelor oficiale ale Statului Roman de la mijlocului anului 2015, 4,9 milioane de romani parasisera Romania in mod oficial. Milioanele care au plecat neoficial, dar nu le luam in calcul.
Povestea suna in felul urmator:
– „Datele au fost centralizate în urmă cu o lună pe baza informațiilor transmise de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Aceste raportări de ultimă oră … relevă că în alte state sunt 3,8 milioane români aflați în evidența autorităților locale plus încă 1,1 milioane români care locuiesc efectiv pe teritoriile statelor de reședință, dar nu figurează ca atare în evidențe deoarece fie dețin două cetățenii, fie nu și-au înregistrat șederea la serviciile de imigrări locale.”
_
2. Din toamna lui 2015 si pana in vara lui 2017, numarul romanilor migratori a ajuns la 6 milioane. Cu alte cuvinte in mai putin de doi ani de zile, au mai disparut 1.1 milioane de romani.
Povestea suna in felul urmator:
– „România se confruntă cu cifre îngrijorătoare conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite, situându-se pe locul II în lume la numărul de cetățeni care au părăsit țara, pe locul I fiind Siria, o țară aflată în război. Plecarea românilor din țară atinge cote alarmante, fiindcă, în procente, diaspora reprezintă 17% din populația totală a României. Raportul ONU arată că, în perioada 2000-2015, ROMÂNIA A AVUT CEA MAI MARE CREȘTERE A DIASPOREI LA NIVEL MONDIAL. În cifre, țara este a patra la nivel european, ca număr al imigranților (3,4 milioane de persoane). In acest moment, România are o diasporă de aproximativ 4 milioane de persoane în Europa și cam ȘASE MILIOANE ÎN TOATĂ LUMEA. România va trece printr-o altă dramă, o altă situație complicată. Un blocaj din cauza lipsei persoanelor active.”
_
Acum a venit timpul sa tragem o concluzie, ca sa priceapa si feudalii ratati, bolsevicii psihopati si prostii notorii ca „frg” de mai sus…
Asa cum am mai spus si in comentariul meu de mai sus:
– „Foarte multi deja si-au facut un rost acolo si nu se vor mai intoarce. Ba chiar au creat si familii mixte. Exodul creierelor, al fortei de munca si al capitalului nu s-a incheiat. Ba din contra abia a inceput.”
Remarca mea, este identica cu concluziile studiului realizate de catre ONU, si anume:
– „Altă statistică ARATĂ CĂ PESTE 200 DE ROMÂNI PĂRĂSESC ȚARA ÎN FIECARE ZI ȘI NU SE MAI ÎNTORC… Majoritatea celor care iau calea graniței, NU SE MAI ÎNTORC DIN CAUZA SĂRĂCIEI, A CORUPȚIEI, A LIPSEI DE CIVILIZAȚIE ȘI A NEDREPTĂȚII.”
Capisci?
Manuela
Cati bani se castiga din videochat?
Alex
Depinde, daca stii sa iti mentii clientela, daca stii sa vorbesti si sa intelegi oamenii poti face sume in jurul a 5-10.000 euro pe luna, dar asta e caz ideal. Daca nu, tot ajungi la 2-3.000 daca esti fata frumoasa si deschisa la minte (oricum e mai ok decat sa fi sclava unui „ceafa lata”).
riscograma.ro
Din cifre reiese o medie de 1600-1700 € / lună – bine, nu e clar dacă cele 100 de mii sunt „full-time”
Madalina Cornea
Say what? Pai videochatul nu era legal in Romania? Eu asa stiam. Cunosc pe cineva care lucreaza la […] si a avut contract de munca din prima zi, si-a platit taxe, tot ce trebuie. Sa ma lamureasca si pe mine cineva, va rog!
Studio video chat
Foarte buna clarificarea asta… incepusera modelele de videochat sa intre in panica. Statul roman ar putea sa faca o treaba mai buna si sa creeze un cadru legal mai clar, sa nu mai existe interpretari aiurea.
Forum Videochat
Daca statul nu are nevoie de banii nostri…
Pana cand aceasta ocupatie nu va fi reglementata clar si corect…statul va pierde bani..in continuare..
Matei Stefan
Am lucrat ca administrator de modele (2006-14). In prezent caut sa imi deschid propriul studio profesional la modul „my know-how, your 250K”.
🙂
Sa va spun de ce videochat-ul trebuie fie lasat in pace, fie impozitat modic. Aveti rabdare, nu va revoltati de la prima idee (asteptati-o pe a doua, macar).
‘
*** (1) ***
Munca de acasa pe intern este una, iar munca de acasa pe extern este alta. In cazul din urma, statul nu are niciun rol, nu imi ofera niciun serviciu. Nicio institutie a statului nu imi serveste, nimic din legislatia Romaniei nu se aplica: nicio reglementare, nicio masura de protectie.
Exemplu:
In 2010 am pierdut $16K la ePassporte, serviciul prin care se faceau platile in domeniu (v. „Christopher Mallick fraud”). Altii au pierdut sute de mii. Ce ar fi putut sa faca statul pentru noi daca acele venituri erau declarate? Care dintre institutiile statului erau abilitate pentru a investiga, macar? Niciuna!
Statul Roman nu are nicio legatura cu mine in momentul in care eu lucrez din propria casa pentru o firma de afara! Nici cu mine, nici cu respectiva firma.
‘
*** (2) ***
In mare, exista doua tipuri de persoane care activeaza in acest domeniu: (1) cele educate, care provin dintr-un mediu decent, dar care vor mai mult, si (2) cele mai din popor.
Intrebare:
O absolventa de ASE ajunge sa lucreze in videochat, in loc sa faca o cariera in baza diplomei, fiindca isi doreste un trai bun pe un program normal, iar statul este incapabil sa dezvolte un mediu in care acest lucru sa fie posibil pentru persoanele de genul ei – si pentru nimeni altcineva, mai exact.
… de ce trebuie o absolventa de ASE sa dea statului din banii care-i face dezbracandu-se in fata camerei? Tu, statule, ma implingi sa fac un astfel de compromis, iar apoi imi bagi mana in buzunar? Iar din cei $10K care ii fac lunar vrei cam… cat? 30%, 25%… Pai nu meriti nici 15%, fiindca 15% inseamna $1.500, iar eu banii astia nu-i castigam daca munceam ceea ce in mod normal ar fi trebuit sa muncesc, iar tu atunci ai fi castigat de pe urma mea vreo $400. Si atunci acum de ce sa iti dau mai mult?
Cat despre categoria #2 de modele:
Vorbim despre persoane care provin dintr-un mediu sarac (financiar, uneori si intelectual). Sunt fete care pana sa se apuce de videochat nu stiau de la cine sa se mai imprumute pentru a-si cumpara un tampon, iar la un parfum Chanel nici nu visau. Fete care munceau pe 1.500 lei la Mega, care nu au avut niciodata 10.000 lei in mana…
… fete ai caror parinti (unii dintre ei) au facut cerere de ajutor social si le-au fost acordati 500 lei dupa mai bine de jumatate de an!, ce bataie de joc! Ei bine, o astfel de fata ajunge sa faca 30.000 lei / luna. Cat vrea statul? Un sfert?… Pai cum adica sa dea lunar 7.500 lei la stat?, cand pana sa se apuce de dezbracat si bagat degete pe webcam ea nu a vazut niciodata 7.500 lei?, a trebuit sa isi rupa de la gura pentru a-si plati intretinerea.
Intrebati un psiholog de ce un astfel de om nu vrea sa dea banii aceia.
🙂
Inca ceva:
Daca statul se pune pe impozitat si cere mai mult de 15% din total, atunci se va baza doar pe modelele care lucreaza independent, de acasa. Studiourile intra in faliment, fiindca un studio nu poate da sub 50% modelului (altfel modelul prefera sa lucreze de acasa), iar OPEX-ul este vreo 15%. Daca statul imi ia 15%, eu ca studio raman cu 20%.
… sub 25% nu prea imi mai convine, ca nu sunt sluga statului. Ma obliga sa caut sa-l fur, fiindca pana una-alta nu este o placere sa lucrezi in acest domeniu: este un compromis pe care lumea il face pentru BANI. Nu orice bani, ci multi bani: asta vreau eu, asta vrea si modelul. Altfel ne-am fi angajat la covrigarie.
Ca ultima idee:
Singura obligatie fata de stat a unui model de videochat ar trebui sa fie achitarea asigurarilor sociale, plus o taxa suplimentara care sa acopere partial contributial ei la serviciile sociale de baza: fiindca tot partial poate beneficia de ele.
Sa nu omitem faptul ca modelele de videochat aduc bani in tara. Spre deosebire de un angajat al unei firme romanesti care incaseaza de la romani, sau al unei firme precum Vodafone care incaseaza tot de la romani in interesul unei companii straine (bani care nu de putine ori ies din tara), modelul de videochat incaseaza de la straini si iti aduce banul in tara fara ca tu, statule, sa cheltui vreun leu cu acest model, fara sa-i oferi reduceri fiscale, sa-l incurajezi…
… iti aduce banul in tara si ii cheltuie direct in magazin: iti sustine comertul.
Cam atat.
ion ionescu
Aceste fete nu sunt „modele” sau „lucratoare”, sunt pur si simplu femei in stadiul in care natura lor (cea pe care se fac multi ca nu o observa) este exacerbat de neingradita (de norme, morala, etc.). Consecintele goanei lor dupa dildo-money le vor suporta (probabil) dar nu le intereseaza si nici nu le pasa acum.
Pentru afaceristul de guerilla, acest neo-feudal care ii vede pe ceilalti comunisti, ar fi bun mesajul prim-ministrului (femeie ce nu face video-chat) din Australia… nu-ti convine, atunci pleaca. El, ca si altii, cred ca statul, cu tot ce tine de el si din tot ce este alcatiut, e aparut asa din neant, un dat de la dumnezeu iar el nu are nicio treaba cu el, nicio obligatie. Nu realizeaza cati bani a „luat” (daca nu va plati taxe se poate considera furt) el de la ceilalti (caci si din oameni este alcatuit un stat) pentru diverse lucruri ca educatie, sanatate, transport, etc.