Riscograma
Lucian Davidescu

China intră în război alături de Europa

Cum contra cui? Contra Marelui Licurici!

După ce şi-a aliniat tunurile din timp, China a tras salvă-după-salvă de avertisment în ultimele zile. O mică taxă vamală anti-dumping, de 50-100%, pentru puii americani, înfiinţarea propriei agenţii de rating finanţată de investitori – nu de examinaţi, sau victoria în disputa pentru o poziţie mai importantă în FMI.

Dar cea mai importantă ghiulea abia a ieşit pe ţeavă şi e programată să lovească săptămâna aceasta.

China va ajuta Europa să-şi finanţeze datoriile şi să treacă peset criză, a anunţat fără ocolişuri ministrul adjunct de externe Fu Ying, care a aruncat astfel buzduganul pentru vizita în Europa a premierului Wen Jibao, programată să înceapă vineri.
Ce înseamnă asta?

1. China consideră că a scăpat de dependenţa faţă de dolar ca monedă de rezervă. Chiar şi dacă acesta se va devaloriza masiv, portofoliul şi foarte probabilele derivative de hedging ale Chinei sunt destul de diversificate încât şocul să fie absorbit uşor.

2. China a obţinut sau îşi condiţionează ajutorul de accesul complet liber pe piaţa europeană. Cu un euro care se tot întăreşte, asta ar putea fi suficient încât să absoarbă din scăderile de vânzări către piaţa americană.

3. China va păstra suficient portiţe pentru a ieşi mai târziu din această combinaţie într-un mod care s-o avantajeze şi mai mult. În niciun caz nu vrea să înlocuiască un licurici cu altul. China îşi propune ca, la un moment dat, ea să fie Licuriciul.


Update: SUA răspunde! Camera reprezentanţilor a votat, 348-79, să impună taxe vamale Chinei pentru că îşi fixează un curs de schimb prea slab al yuan-ului.

13 comentarii
Flavius

Oare o sa accepte Europa combinatia cu China? Ar trebui sa fie un pic naiva sa creada ca China e mai buna decat USA in postura de licurici. Europa se simte bine fiind tot timpul secundul unui licurici?

China e nimic fara USA+Europa si reciproca e mai putin adevarata. Un razboi total e improbabil, mai degraba agresiuni la frontiera. USA detine puterea militara in lume (cea adevarata).

Imi cer scuze pentru aberatii 🙂

Alex

@flavius: USA detine suprematia militara PE MOMENT. In 10-20 de ani discutam altfel. Mai mult as zice ca gresesti, dependenta de produsele ieftine made in china e f. mare in USA+Europa si daca maine s-ar decide chinezii sa nu mai livreze, economiile USA+Europa ar intra in colaps complet. Nu mai avem bazele de productie necesare pt. a asigura toate bunurile de consum. Toate fabricile s-au mutat in China. Si va dura ani buni pana cand se va reduce dependenta aceasta.

Flavius

@Alex

Dar chinezii, ce zici? Nu sunt COMPLET dependenti de vesticii bogati care sa le cumpere produsele?

http://www.uschina.org/statistics/tradetable.html
Uita-te la

Table 8: China's Top Export Destinations 2009 ($ billion)

Hong kong probabil e miscare de produse semifinisate care urmeaza sa ajunga tot in vest.

"Nu mai avem bazele de productie necesare pt. a asigura toate bunurile de consum". Tin sa te contrazic: toata tehnologia e in mainile vesticilor, asta e si problema chinezilor acum. China vrea sa scape de statutul de tara doar cu mana de lucru si sa ajunga tara "multilateral dezvoltata". Chinezii nu mai vor (oare?) sa rabde in fabrici permitand vesticilor sa cheltuie mult. EI nu vor sa intrerupa colaborarea complet pentru ca ar pierde totul. Aici e jocul: cum or sa faca chinezii jumatate de razboi?

Flavian

Pare logica miscarea, astfel China castiga de 3 ori:

– mai scapa de dolarii aia multi care ii stau pe cap

– se infiltreaza in europa pentru viitor si reuseste sa faca ceva achizitii

– mai da o lovitura americanilor in meciul economic ce s-a intetit in ultima vreme, dar pe care unii il urmarim de ceva timp… 🙂

Andrei

@Flavius:

puterea militara a USA: nu e asa relevanta. Cu cine sa se mai bata americanii si cum e relevanta pentru problemele economice? USA e la mana arabilor pentru petrol si financiar e la mana Chinei. Faptul ca americanii au fost lasati sa-si faca de cap in Irak s-a intamplat doar pentru ca au existat suficiente interese comune (sa nu uitam ca Irakul si-a schimbat moneda in care vindea petrolul de la dolar la euro intr-o incercare de a torpila dolarul, facand nota discordanta cu restul OPEC-ului).

China dependenta de Vest: era foarte adevarat la inceputul ascensiunii. Acum China are suficiente rezerve pentru a supravietui unui boicot la scara mare. Dar un boicot nu e in interesul nimanui. Ceea ce spui ar fi relevant daca si USA ar fi un regim totalitar, dar nu e. Crezi ca americanul de rand are vreun interes sa se intoarca la produse americane fabricate oricum in China vandute la suprapret? In plus China pune umarul serios pentru a-si crea o piata noua proprie in Africa, dezvoltand intens statele de acolo. Va dura zeci de ani, dar daca va reusi, China si Rusia vor controla o piata in crestere cu un potential astronomic. In plus Europa a intrat deja in joc, uita-te doar la cate programe comune are China cu tarile europene, inclusiv Romania (acum China face autostrazi in Europa, ti-ai fi imaginat asta acum 10 ani?)

discursul belicos al americanilor: ei inca traiesc pe alta lume. Practic acum USA vrea sa convinga China sa vanda la fel de scumb. O aberatie pe piata libera: concurenta avantajeaza in principal pe cel care produce si vinde ieftin. Tehnic, cu moneda devaluata, China nu face dumping, deci USA nu are motiv sa se planga. Sigur, China are yuanul sub papuc, dar nu e obligata sa joace dupa regulile americanilor iar americanii au din ce in ce mai putine parghii. USA in schimb nu poate utiliza metode protectioniste, si-ar compromite credibilitatea ireversibil pe toate planurile. In plus, China poate torpila dolarul oricand vrea (si probabil va face asta, macar un pic). Vezi cum chinezii folosesc sistemul economic Vestic in propriul avantaj alegand sa joace dupa regulile care-i avantajeaza si ignorand principiile care-i dezavantajeaza. Cum singurele mecanisme care i-ar putea convinge sa se alinieze sunt economice, China nu e obligata sa intre in rand cu lumea.

Ovidiu

Apreciez foarte tare acest site si felicitari Lucian Davidescu…DAR e prima data cand graficul nu imi place.

Valoric, titlurile de stat detinute de China au scazut de la maximul 939,9 la minimul 843,7 … adica cca 10%.

Totusi pe grafic daca nu esti atent poti usor sa cazi in capcana de a presupune ca valoarea titlurilor detinute de China s-a injumatatit.

Sunt convins ca nu e intentionata abordarea…dar sper ca veti vedea in mod constructiv comentariul meu.

ovidiu

Lucian Davidescu

@Flavius

Zona Euro a fost la un pas de-a se spulbera, deci deocamdată poate doar să se bucure de ajutor

@Alex

Nu se pune problema să nu livreze, totuşi. E genul de război în care trebuie să treci gloanţele prin propria carne. 😀

@Flavian

Bănuiesc că a scăpat deja de mai mulţi dolari decât a lăsat să se vadă, de vreme ce se-mbăţoşează aşa. Probabil, prin vreun soi de swap-uri.

@Andrei

Dar să vezi surpriză dacă yuan-ul se va aprecia şi China va continua să vândă! 😀

@Ovidiu

Mda, e o greşeală… acum văd că nici liniile nu sunt unde trebuie.

Mulţumesc mult.

mike

daca tot ne gandim la scenarii mai exista si varianta protectionismului USA + UE impotriva Chinei dar pana la urma cred ca e spre binele tuturor ca totul sa se rezolve treptat , printr-o inflatie controlata eventual , asa ca mai usor cu scenariile apocaliptice !!!

Lancaster

E cam devreme să spunem că ar fi scăpat China de dependenţa de dolar. E mai degrabă la nivel de intenţie. În 12 luni, o reducere de exact 10% a valorilor titlurilor deţinute nu e chiar mult. Sigur, 846 mld. sună mai încurajator decât 940 mld., dar mai e mult până depart.

Cât despre accesul liber la piaţa europeană, asta e pur şi simplu wishful thinking. "Not in this life!", cum spunea sgt. Mahoney în Police Academy 🙂

Lucian Davidescu

@mike

ee, dar o mare parte din producţia din china aparţine chiar unor companii din USA+UE. Cam complicat…

@Lancaster

Am spus "mai mult decât lasă să se vadă"

Asta înseamnă că, deşi deţin în continuare dolarii, i-au hedgiuit suficient cât să nu le mai pese de o devalorizare urâtă.

alex

Mai e pana sa il ajunga cineva pe marele licurici.

Marea capcana e pentru China sa deschida pietele. Daca intra in acest joc sunt mancati. Si vad ca se indreapta rapid in aceasta directie.

PS: nu mai judecati China dupa cultura occidentala a „licuriciului” si a dominatiei mondiale. Altele sunt scopurile chinezilor, mai cititi despre cultura si mentalitatea chinezeasca.

Lucian Davidescu

@alex
Postura de licurici înseamnă pentru chinezi să nu mai finanţeze bunăstarea altora şi puterea de-a lua decizia asta oricând. Evident nu aşteaptă ca alţii să le finanţeze bunăstarea lor.

totedati

pârţurile verbale chinei pe post de avertismente nu mă impresionează de loc …

am notat liberalizarea internă a circulaţiei persoanelor în china … punct bifat spre viitorul luminos al omenirii

am notat creşterea salariilor furnicilor muncitoare chineze => creşte piaţa internă, consumul => alt punct bifat spre viitorul luminos al omenirii

am remarcat la fel ca mulţi alţii menţinerea creşterii PIB-ului chinei în ciuda crizei, care dacă ar fi fost vorba de o economie dependentă de exporturi, ar fi trebuit să scadă … ceea ce se traduce în creştere internă puternică, investiţii mai ales în infrastructură pe măsura gigantului chinez => încă un punct bifat spre viitorul luminos al omenirii

bifat şi partea cu tot mai multe acorduri bilaterale de schimb de resurse cu ţările furnizoare de materii prime contra yuani … DAR e cam timid începutul …

aştept lucruri mai concrete de la fratele galbejit ca să îl bag în seamă … o piaţa internă are relevanţă pentru restul lumii doar dacă moneda acelei pieţe e valută convertibilă … să pot şi eu plăti datorii, da de mâncare românilor care nu trăiesc în china ci în … românia!

că datoriile sunt toate în verzişori … ştie marele licurici de ce … marinelul cel viteaz la fel de bine ….

aşa că primul pas în lungul drum spre viitor e … convertibilitatea yuan-ului … accesul liber la piaţa internă chineză …. toată, nu firmiturile pe care ni le aruncă acum fraţii cei mici şi gălbejiţi, în regiunile speciale …. în momentul ăla china va apare pe radarul economiei mondiale … aşteptăm plini de nerăbdare fericitul eveniment ….

dar să nu aşteptăm prea mult, până devenim străvezii de atâta supt la vechiul licurici …

;-D