Leul e ancorat la rubla. Care abia e legata de dolar.
🙂
Euro a atins pragul de 1,4 dolari după o apreciere de peste 17% în doar 4 luni, iar pieţele valutare par să fi luat-o razna după ce Fed a sugerat că va tipări bani. A început întrecerea către fundul prăpastiei? Sau nu?
Întrebare la Radio Erevan: E adevărat că dacă-ţi slăbeşti moneda vei exporta mai mult?
Răspuns: Da, dacă mai ai cui.
1. Nu e un război al monedelor. Nimeni nu încearcă să-şi deprecieze moneda, ci doar să oprească aprecierile faţă de dolar. China, care încearcă să scape de cât mai mulţi dolari, pare să fie cauza creşterii yenului, realului sau a dolarului australian.
2. Euro nu creşte, doar se întoarce la paritatea de echilibru. 1,4 e o paritate mai mică decât cea de la începutul anului. Însă posibilitatea ruperii zonei euro începe să fie socasă – treptat – din preţ.
3. Aurul nu creşte, doar dolarul îşi pierde din valoare. Faţă de euro – de exemplu – cotaţia maximă a fost atinsă în iunie. Aşa se face că de atunci şi până acum, investiţia în aur a fost profitabilă pentru americani şi perdantă pentru aproape oricine altcineva.
4. Leul nu este stabil faţă de euro ci este suspect de mult ancorat de dolar. Zlotul, forintul, coroana s-au apreciat cu 4-6% faţă de euro şi chiar mai mult în faţa USD.
5. Deprecierea monedei nu este reţeta redresării economice ci – la fel ca inflaţia – o metodă de-a mai tăia din prosperitate şi de-a munci mai ieftin pentru bunăstarea altora. În vremuri de creştere economică, matoda „beggar thy neighbour” (ruinează-ţi vecinul) poate fi un sacrificiu asumat, dar în recesiune se poate dovedi un risc catastrofal: degeaba vinzi ieftin, dacă „vecinul” tău nu mai are bani să cumpere.
Leul e ancorat la rubla. Care abia e legata de dolar.
🙂
Rubla e legata, nu leul. 🙂
Cotatia petrolului si la noi e in dolari, cel putin la prima vedere.
Cursul a scazut, nu si pretul combustibilului.
Importurile din China sunt platite in dolari.
Cursul a scazut, nu si pretul de vanzare.
Vom fi legati de dolar atat timp cat va constitui o moneda de schimb comerciala, conteaza insa raportul de implicare in economie.
pana la urma de ce china prefera sa isi vanda produsele in dolari in conditiile in care tot strange din buci sa scape de cati mai multi dolari!?
ca nu pricep!
la alte state hai ca sua mai pot face presiuni neortodoxe, mai o lovitura de stat, mai un mic razboi, cazul irak-ului, mai sanctiuni, cazul iranului, dar in cazul chinei nu mai e valabil! daca china vrea sa imi vanda sosetele numai in schimbul euroilor pai asa va fi si nu prea am cum o intoarce!
dar china prefera dolarul! imi vinde in dolari! asta inseamna ca vrea dolari nu euroi! alta explicatie nu poate fi decat ca dolarii astia sunt mai utili decat euroii pentru chinezi, cu toata valoarea lor care o ia in jos cu fiecare inundatie de curpapir verzuliu marca bernanke …
nu pricep! de ce prefera china dolarul in schimbul produselor pe care le vinde, chiar si pe piata euro!?