0 comentarii (lol)
Oare toti care inteleg articolul au plecat deja din Romania?
Daca nu, ar trebui s-o faca … 🙂
A venit stagflaţia! E deja vremea pentru încă un deceniu pierdut?
Devine din ce în ce mai clar: economia nu va începe să crească puternic prea curând, dar preţurile o vor face: în termeni tehnici, asta se cheamă stagflaţie.
România a reuşit să producă inflaţie într-o perioadă în care preţurile vor să meargă în jos, iar în viitor va avea şi de unde să importe mai multe scumpiri: SUA încinge tiparniţa de bani.
Pentru economiştii cărora le place intervenţia pe piaţă, stagflaţia este cel mai rău scenariu posibil. Pentru că nicio politică economică nu poate să frâneze inflaţia şi să accelereze economia în acelaşi timp. Treabuie să renunţe la una din ţinte. Pentru cei care nu agreează intervenţiile, este dovada că politicile de până acum au fost greşite. E nevoie de foarte multă incompetenţă pentru a aduce lucrurile aici.
În fine, pentru non-economişti stagflaţia înseamnă o lungă agonie şi o spirală a şomajului din ce în ce mai mare însoţită de consum din ce în ce mai mic. Mai înseamnă că nu prea se fac investiţii şi chiar atunci când se fac ele se orientează către munca brută mai mult decât către tehnologie, după principiile valabile în ţările bananiere: maimuţele muncesc mai ieftin ca maşinile.
România a mai trecut prin situaţia asta între 1997 şi 1999, când s-a consumat inerţia tipăririi de bani. Atunci, şansa a fost că economia era în aşa hal de nenorocită încât punerea ei pe baze reale a fost în stare să rezolve problema. La fel ca renunţarea la nişte încălţări prea strâmte, reforma poate aduce o stare graţioasă de confort.
Ce reforme să mai facă România? Două:
Prima este evident cea bugetară, în care trebuie să schimbe structura, modul de administrare şi suma totală a cheltuielilor. La nivelul de acum al împrumuturilor pe care trebuie să le luăm, direcţia e una singură: falimentul. Însă nici măcar reforma bugetară nu mai e de-ajuns de una singură.
A doua reformă necesară este alinierea nivelului de impozitare a muncii la realitate. Reducerea taxării totale de la 45% din costurile angajatorului la 25-30% este singura metodă prin care numărul angajaţilor declaraţi din economie poate creşte de la 4 milioane cât este acum la 8 milioane cât ar treabui să fie. Chiar şi aşa procesul ar fi lung.
Fără un start rapid în cele două reforme, România merge spre cel mai grav şi nedrept deznodământ economic posibil: După nici zece ani de pauză, al doilea „deceniu pierdut”.
17 comentarii
Să dăm putere ştirilor pozitive. Să le căutăm, să le urmărim, să le apreciem. Să LE CITIM. E cel mai simplu lucru pe care îl putem face acum pentru a contribui la schimbarea sensului spiralei.
ANDREI GOSU, general manager Ascendis Consulting
I’ve been talking to Jesus all my life …
Touch the screen!
Heal! Heal! Heal! In the name of Jesus! Heal! 😀
… lectura placuta! 😛
internetul este international, deci merge citit si de langa un „pahar cu umbreluta” de pe sezlongul din tenerife 🙂
Bre „gata” sansa este sa ramanem in tara. A fi tradator nu rezolva. Dar a ramane si a te bate cu sistemul diabloc, satamic si profund masonic este solutia primordiala. Treb’e sa ne trezim din amorteala ce ne tine lipiti de talk show*uri, de telenovele si divertisment manipulator. Si vremea asta se apropie.
Domnule Davidescu, va citesc de oleaca de vreme….faceti o treaba buna si reputatia va precede. Ma intreb doar, nu v-ati saturat sa tot predicati in vant? Ineficienta si prostia celor care ar trebui sa asculte si sa implementeze solutiile prezentate de dvs., nu va dezarmeaza?
PS
Las la o parte faptul ca recent am vazut doua bloguri (care sunt in mare pe aceeasi linie cu riscograma) hackerite…
A scazut viteza de circulatie a banilor pentru ca oamenii tin banii la ciorap / bancile nu mai dau nimic, sangele se coaguleaza, creierul nu se mai oxigeneaza, petrolul nu se mai consuma, genunchii incep sa tremure, gol in stomac (ca o lovitura), reflexele scad, capacitatea de a rezolva probleme simple/complexe scade exponential, urmeaza starea de somnolenta si lesin din care numai o lovitura puternica te poate trezi. Urmeaza foamea..
Deceniul pierdut al japonezilor sa poate transforma in Ev Mediu intunecat.
Partea nasoala e ca in momentul in care banii tipariti (ca sa compenseze) vor stimula o crestere cat de cat palpabila (si nu visele de acum – TOTI sunt inca praf, nu s-a oprit nimic), atunci HIPERINFLATIA va lovi cu o viteza ce va lasa muti de uimire pe absolut toata lumea, indiferent in cel colt de lume s-ar ascunde.
O solutie ar fi criogenia vro 500-600 de ani in paralel cu back-up pentru seminte, animale, unelte, servere etc. O parte din aceste masuri de siguranta deja s-au luat (vezi gene bank, bunkerul din islanda etc). Urmeaza butonul de self distruct – 2000 de nukes.
Ati dat deja niste scenarii terifiante…Nu poate fi asa rau in viitorul apropiat.Sunt profesor, 34 ani, 10 mil salariu , un copil mic …dupa italia si Spania.. care sunt urmatoarele rute de migratie..? Belgia poate ..
mda … truuue ..
dar!
cei care ar trebui sa citeasca nu citesc – dorm, fura etc
cei care ar trebui sa citeasca nu citesc – nu au internet, au dat voturile pentru 1 litru de ulei, faina etc
🙁
„Nu poate fi asa rau” – probabil subestimati ignoranta si prostia celor multi.
Umatoare migratie este La sat – viata la tara. Dieta cu biscuti si mere, morcovi, legume, patrunjel. World Wide va fi la fel.
@ john galt . esti varza. dute-n bunker sa mananci biscuiti.cat o sa traiesti cu morcovi? o saptamana? vezi ca de prin anul 1000 tot vine sfarsitul lumii si prosti ca tine s-au urcat pe varf de munte sa nu-i ia apa.
Hehe, geo, n-ai priceput. Biscuitii-s pentru pulime, care va plati cu sange avantul consumist al trecutului. Undeva, pe marele raboj metafizic, licuriciul a marcat riguros cate plajmi, cate excursii, cate masini galgaitoare de petrol pretios, cate beneficii nemeritate a avut fiecare sarantoc prin mijlocirea ticaloasa a statului agresor. A venit si nota de plata pentru acesti paraziti. Criza nu este un fatalitate, ci o finalitate, purificarea prin foc a Sodomei moderne. O noua era ne asteapta imediat ce pacatul originar al ravnirii la impozitul vecinului va fi strarpit (prin starpirea pacatorilor fireste: socialistii si masonii).
„John Galt”-i lumii nu vor manca morcovi, ci vor privi amuzati de la distanta cum revolta sclavilor esueaza in foamete. Doar cand sclavii vor cersi indurare, stapanii isi vor asuma rolul unui Moise capitalist, si ne vor aduce pe taramul fagaduintei, unde profiturile sunt plafonate doar de indrazneala celor care intind mana sa le insface, si liberatea este absoluta. (Absoluta pentru stapani, fireste)
😉
Libertatea adevarata oricum e absoluta.
La fel ca Gravitatia.
🙂
Nu subestimez nimic.Lucrez cu copii „celor multi „zilnic , sunt conectata la realitate dar nu vad nici scenarii atit de grotesti, desi poate as fi indreptatita mai mult decit altii.Fireste , ca in Europa sa se traiasca mai bine, in Africa se face foame de secole.. Despre” viata la sat”se pare ca nu stiti prea multe. Biscuitii nu prea fac parte din dieta celor de acolo.Poate „rachia” si „slana”. In ultima vreme doar ..rachiul.
Si cine sa declanseze acest plan cu doi vectori posibili de stopare a caderii, ca nu exista vointa nici politica, nici economica si nici sociala de nici o parte (putere, opozitie, sindicate) nu stiu daca a existat vreodata sau daca a fost a fost in interes de trib, gasca, banda, etc. !
@gata
1
@AristotelCostel
Cine-i domnul?
@Dan
Oo, felicitări!
@MeTeO
În ţară FIZIC? Chiar trebuie?
@SOS
Mulţumesc, deocamdată nu
Care site-uri hackerite?
@Camelia
Mie mi-a plăcut Irlanda, aşa – cu datorii cu tot
@aaa
Trist e că nu ăia care au dat voturile pe făină-s problema… problema-s ăia care le dau pe vrăjeală
@John Galt
Nu se poate să fie mai rău ca-n Zimbabwe de până recent 😆
@ova
cine vrea şi cine poate… hai să vedem
Da, a venit stagflatia daca vrei tu sa-i spui asa, dar eu i-as spune Sfarsitul Civilizatiei Asa Cum O Stim. Mai precis economia nu se mai poate dezvolta deoarece toata dezvoltarea este dependenta de petrol. Prin urmare nedezvoltandu-se nu se produce, si la aceeasi cantitate de bani in sistem tot mai putin se produce. Asadar produsele (mai putine) globale vor fi pretuite aceeasi cantitate de bani care este in circulatie. Situatia de acum as numi-o ca buna. Ceva mai putin bun urmeaza in 2-5 ani in functie de ce ne raportam. Daca ne raportam la ce estimeaza armata americana mai sunt doar 2 ani, dar daca ne luam dupa miliardarul Richard Branson mai sunt 5 ani. Daca ne luam dupa Arabia Saudita care pana mai ieri mintea ca mai are rezerve de petrol pentru intraga planeta pentru 40 de ani, mai sunt 10 ani. Dar dupa 2 sau dupa 10 nici ca mai conteaza, va izbucni oil crunch-ul. Atunci productia globala nu va fi egala de la zi la zi cum inca este (multumita „crizei”) ci de la zi la zi tot mai putin va fi produs. Preturile la combustibil vor creste exponential. Atunci sa te tii stagflatie!
Lucian, Sierra Leone e mai misto.